Υπάρχει το ghosting, υπάρχει το submarining, υπάρχει και το pocketing. Όχι, δεν είναι κάποια καινούργια τάση (ε πόσες πια να αντέξουμε;), είναι απλώς ένα όνομα που έδωσαν κάποιοι χρήστες του διαδικτύου σε κάτι που συμβαίνει ήδη αρκετά χρόνια, όμως σε τι ακριβώς αναφέρεται;

Στον κόσμο των social media το pocketing το χρησιμοποιούμε όταν κάποιος δεν ποστάρει μία φωτογραφία της σχέσης τους, δηλαδή όταν θέλει να κρατήσει στην αφάνεια τον σύντροφό του. Με άλλα λόγια είναι σα σε κρατάει κρυμμένο/ η, σε μία αθέατη γωνιά της τσέπης του.

«Επομένως, αν το άτομο με το οποίο βγαίνεις είναι ενεργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν θέλει να σε εμφανίσει στο διαδικτυακό του κόσμο, είναι πιθανό να τσακωθείς μαζί του», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός, Katherine Glaser.

Είσαι κι εσύ ενεργός στα social media, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Πόσο μάλλον αν η γλώσσα αγάπης σου είναι να δημοσιεύεις τρυφερές και ρομαντικές στιγμές από τη σχέση σας.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες από κομμάτια της σχέσης τους για ποικίλους, αλλά σοβαρούς λόγους.

Στα προσωπικά μας social media οι περισσότεροι από εμάς είναι συνδεδεμένοι με όλους: με τα μέλη της οικογένειάς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και ενδεχομένως με κάποιους γνωστούς-άγνωστους.

Αν θέλει κρατήσει έναν πιο χαμηλό τόνο ενδεχομένως για να αποφύγει οποιονδήποτε σχολιασμό όταν βρεθεί την επόμενη μέρα στο γραφείο του ή σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι με ανεπιθύμητους συγγενείς, αναγκαστικά δεν θα ποστάρει τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι ντρέπεται για τη σχέση του, αλλά το πιο πιθανό είναι να μη θέλει να έρθει σε δύσκολη θέση ή να δώσει εξηγήσεις σε ανθρώπους που αν δεν είχαν αυτή τη “ζουμερή” πληροφορία, μάλλον δεν θα ενδιαφέρονταν να μάθουν τι συμβαίνει στη ζωή του.

Αν το άτομο το οποίο μας κάνει διαδικτυακό pocketing συναναστρέφεται με τοξικά περιβάλλοντα, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τόσο εύκολα αυτή του τη συμπεριφορά ως τοξική. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι συζητήσουμε μαζί του για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς νιώθει και τι συμβαίνει. Αν και στην αρχή μπορεί να μας φανεί ως red flag, αν μας εξηγήσει ότι το κάνει για προστατεύσει τη ψυχική του υγεία, μάλλον θα έπρεπε να το θεωρήσουμε ως green.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο επιεικείς όταν αυτό συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Όπως είπαμε και στην αρχή το pocketing δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ίσως χρονολογείται και από την αρχαιότητα. Αν οι αρχαίοι Έλληνες για παράδειγμα, έβγαιναν κρυφά ραντεβού και δεν παρουσίαζαν ποτέ το ταίρι τους στους φίλους και στους συγγενείς ή απέφευγαν τις δημόσιες εκδηλώσεις, τότε έκαναν pocketing. Δεν ξέρω αν συνέβαινε από τότε, πάντως σήμερα κάπως έτσι γίνεται.

Αν το άτομο με το οποίο βγαίνεις δεν σε έχει γνωρίσει ακόμα στους φίλους του και την οικογένεια του, παρόλο που έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα από όταν ξεκινήσατε να είσαστε μαζί ή επιλέγει να πηγαίνει μόνους του ή με κάποιον φίλο στις κοινωνικές εκδηλώσεις, τότε σας έχει τσεπώσει.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα σημάδια που μπορούν να υποδείξουν ότι το άτομο με το με το οποίο βγαίνεις σου κάνει pocketing:

– Το ταίρι σου δεν συμπεριλαμβάνει ποτέ άλλους ανθρώπους στις εξόδους σας και αντίστοιχα, όταν κανονίζει να βρεθεί με τους φίλους ή την οικογένειά του, ποτέ δεν σου προτείνει να πας μαζί του.

– Προβάλλει δικαιολογίες για να μην συναντήσεις τον περίγυρό του: «πρέπει να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό προσωπικό του ζήτημα και θα νιώσει αμήχανα αν είσαι κι εσύ εκεί» ή «κάτι έγινε στη δουλειά του και δεν είναι καλά ψυχολογικά, δε νομίζω ότι θα θέλει να σε γνωρίσει υπό αυτές τις συνθήκες». Πόσες φορές θα τυχαίνει κάτι έκτακτο ή να μην είναι καλά το άτομο με το οποίο βγαίνει συχνά;

– Συναντιέστε σε απόμερα μέρη. Όσο πιο μακριά από το γραφείο και το σπίτι του είναι εφικτό. Αν αυτά τα μέρη είναι χωρίς πολλή κίνηση για να μην τραβάτε τα βλέμματα, ακόμα καλύτερα.

– Σου λέει συνέχεια να βρίσκεστε σπίτι του. Σου έχει μαγειρέψει, έχετε δει μαζί ταινία, μιλήσατε με τις ώρες πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί, το επόμενο βήμα θα είναι βάψετε το σπίτι.

– Δεν μιλάει πολύ για άτομα του κοινωνικού του/ της κύκλου και αυτό συμβαίνει επίτηδες. Όπως αναφέρει η ψυχολόγος και life coach, Ana Jovanovic «αποφεύγει να μοιράζεται πληροφορίες για τους φίλους και την οικογένειά του. Είναι σα να μην θέλει να σε προτρέψει να ρωτήσεις:Λοιπόν, πότε θα τους συναντήσω;”».

– Εάν συναντήσετε κάποιον που γνωρίζει, δεν θα σε συστήσει ποτέ όπως θα έπρεπε. Πάντα θα κομπιάζει και θα σε παρουσιάζει ως φίλη/ ο ή ακόμα και μόνο με το μικρό σου όνομα, χωρίς να αναφέρει τη σχέση που έχετε μεταξύ σας. «Συνήθως δεν θα σε αγκαλιάσουν ή δεν θα σε φιλήσουν μπροστά σε άλλους, προκειμένου να μη δείξουν ότι έχετε ερωτική σχέση», λέει η Jovanovic. Έχετε φιλική, οικογενειακή ή εργασιακή σχέση; Αυτή ερώτηση μάλλον θα μείνει αναπάντητη για τους υπόλοιπους.

Συνήθως το να σε βάζει στο τσεπάκι του στην πραγματική ζωή, δείχνει ότι οι προθέσεις δεν ξεκάθαρες σχετικά με τη σχέση σας. Ακόμα κι αν υποστηρίζει ότι έχετε σοβαρή σχέση, το πιο πιθανό είναι να θέλει κάτι πιο περιστασιακό από εσένα ή να έχει παράλληλα κάποια άλλη σχέση λέει η Glaser ή απλά «μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν το άτομο με το οποίο έχουν σχέση να αλληλεπιδρά με άλλους στη ζωή τους, γιατί πιθανώς επειδή δεν το σέβονται ή δεν νοιάζονται αρκετά γι’ αυτό».