Τις προάλλες που χάζευα στο TikTok, έπεσα σε ένα βίντεο στο οποίο ένα νεαρό κορίτσι έκλαιγε στο μπάνιο μπροστά από τον καθρέπτη. Η λεζάντα που συνόδευε το βίντεο έγραφε: «Το αόρατο άγχος». Είχε 7,5 εκατομμύρια προβολές, 1,2 εκατομμύρια likes και 5.339 σχόλια.
Σε ένα άλλο, μια άλλη γυναίκα εμφανίζεται σε διάφορα κλιπ να κάνει διαλογισμό ή να φαίνεται θλιμμένη και στεναχωρημένη. «Το να έχεις άγχος είναι ίσως ένα από τα πιο μοναχικά, απομονωτικά πράγματα που μπορείς να βιώσεις». Είχε 8,1 εκατομμύρια προβολές, 1,2 εκατομμύρια likes και 4.028 σχόλια.
@novasterlinggA very vulnerable post♬ original sound – 𝑳𝒆𝒙𝒊<3
Σε ένα τρίτο, η Jessa, η οποία δηλώνει ότι είναι αδειούχος θεραπεύτρια, κλαίει με λυγμούς στο κρεβάτι της. «Θέλω απλώς να είμαι φυσιολογική», λέει στον εαυτό της, σχεδόν θυμωμένη, μέσα από τα δάκρυα. Αυτό το βίντεο είχε 1,3 εκατομμύρια προβολές, 158.000 likes και 1.132 σχόλια.
@alessialanzawe need to talk♬ original sound – hey
Τα βίντεο που διαδίδουν την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στο TikTok. Από τον Ιανουάριο του 2022, τα βίντεο με το hashtag #mentalhealth συγκέντρωσαν συνολικά 25,3 δισεκατομμύρια προβολές. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες που ξοδεύουν κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα καθημερινά στην εφαρμογή, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο.
Μια αυξανόμενη ομάδα ψυχιάτρων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας ανησυχούν ότι η διάδοση της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία μέσω του TikTok είναι αντιπαραγωγική και ενδεχομένως ακόμη και επιβλαβής. Αυτό που εντείνει τις ανησυχίες τους, είναι ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών εφήβων χρησιμοποιούν το TikTok και το ένα έκτο δηλώνει ότι χρησιμοποιεί την εφαρμογή «σχεδόν συνέχεια». Επιπλέον, το 40% των εφήβων ξεκινά πλέον τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο στο TikTok αντί για το Google.
Ένας τομέας της ψυχικής υγείας που τυγχάνει συχνής προσοχής στο TikTok είναι το άγχος. Τα βίντεο το παρουσιάζουν συχνά ως μια εξουθενωτική διαταραχή. Το γεγονός όμως είναι ότι όλοι, κάποια στιγμή, το βιώνουν.
«Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ανθρώπων που βιώνουν “φυσιολογικό” άγχος και εκείνων που βιώνουν “κλινικό” άγχος. Πρόκειται για ένα φάσμα που μεταβάλλεται σταδιακά με χίλιες αποχρώσεις του γκρι. Αλλά αυτό το σημείο χάνεται στο δημόσιο διάλογο», έγραψε το 2023 η Δρ Lucy Foulkes, ακαδημαϊκή ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε άρθρο της.
«Οι καμπάνιες και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς μεταφέρουν το μήνυμα ότι υπάρχει αυτό το προβληματικό πράγμα που ονομάζεται άγχος, και έτσι οι άνθρωποι αρχίζουν να ερμηνεύουν όλα τα πράγματα χαμηλότερου επιπέδου ως συμπτώματα μιας διαταραχής”, πρόσθεσε, αποκαλώντας αυτό τον “ψυχολογία της μάζας».
Ψυχολογία της μάζας
Το άγχος δεν είναι το μόνο πρόβλημα ψυχικής υγείας που παρουσιάζουν οι TikTokers. Ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αποτελούν επίσης συνήθεις θεματικές ενότητες. Και, όπως και με το άγχος, πολλοί δημιουργοί περιεχομένου ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν αυτοδιάγνωση, κάτι που είναι εξαιρετικά προβληματικό. Σύμφωνα με έρευνες, η γενιά Z, που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012, είναι ιδιαίτερα πιθανό να αυτοδιαγνώσει διαταραχές ψυχικής υγείας, με μια έρευνα να υποδεικνύει ότι τρία στα δέκα μέλη αυτής της ομάδας έχουν διαγνώσει το δικό τους πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Η Foulkes είναι μία από τις πιο κατηγορηματικές ακαδημαϊκούς που υποστηρίζουν ότι η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας έχει ξεφύγει υπερβολικά. Σε πρόσφατο άρθρο της στους New York Times, επισημαίνει ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία είτε ήταν αναποτελεσματικές είτε στην πραγματικότητα επιδείνωσαν την ψυχική υγεία των μαθητών. Ορισμένοι μαθητές άρχισαν να παρερμηνεύουν τα συμπτώματά τους, εκλαμβάνοντάς τα ως σημάδια ψυχικής ασθένειας. Άλλοι περνούσαν περισσότερο χρόνο αναλογιζόμενοι τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους εις βάρος της γενικότερης ευτυχίας τους.
Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να εστιάζουν στις επιπτώσεις των βίντεο ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία του TikTok, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μπορεί ενδεχομένως αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι οι ατομικές παρεμβάσεις. Ένας λόγος είναι η υπεραπλούστευση. Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές ανέλυσαν 100 βίντεο που εμφανίζονταν με το hashtag #mentalhealth. Κάθε ένα από αυτά είχε κατά μέσο όρο 13,4 εκατομμύρια προβολές. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά απλώς ανέφεραν ή εξέφραζαν συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας (όπως οι προαναφερθείσες γυναίκες που κλαίνε). Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο δεν είχε δημοσιευτεί από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η μελέτη ενισχύει μια πτυχή του σχεδόν μυθοποιημένου TikTok: δείχνει πως ό,τι τραβάει την προσοχή μας, δεν είναι απαραίτητα διαφοροποιημένο, αληθινό ή χρήσιμο.
«Οι “θεραπευτές influencers” κατακλύζουν τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο που αφορά το τραύμα, τις κρίσεις πανικού και τις διαταραχές προσωπικότητας», έγραψε η Foulkes. «Όταν οι έφηβοι έλκονται από τέτοιο περιεχόμενο στις ροές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αλγόριθμοι τους σερβίρουν περισσότερα από αυτά, εντείνοντας τον κύκλο ανατροφοδότησης».
Αυτο-διάγνωση και κοινωνική μετάδοση – μια αυτοεκληρούμενη προφητεία
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους ευθυγραμμίζεται με τους ισχυρισμούς της Foulkes. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Delaware ανέλυσαν 100 βίντεο του TikTok με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο προβολές που εστίαζαν στην κατάθλιψη, το άγχος ή και τα δύο. Διαπίστωσαν ότι τα βίντεο που περιείχαν προσωπικές εμπειρίες είχαν μεγαλύτερη απήχηση από τα βίντεο που είχαν δημιουργηθεί από επαγγελματίες υγείας. Αυτές οι προσωπικές εμπειρίες περιλάμβαναν περιγραφές ή συναισθηματικές απεικονίσεις συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
«Η απόδοση γενικευμένων συμπτωμάτων σε αυτές τις καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδιάγνωση», έγραψαν οι ερευνητές.
Αυτή η αυτοδιάγνωση μπορεί να λάβει ακόμη και τη μορφή κοινωνικής μετάδοσης. Πριν από μερικά χρόνια, κλινικοί ιατροί παρατήρησαν μια αλματώδη αύξηση στους νέους που εξέφραζαν περίεργα τικ. Πολλοί από αυτούς τους νέους πίστευαν ότι είχαν σύνδρομο Τουρέτ. Όπως αποδείχθηκε, παρακολουθούσαν συστηματικά έναν δημοφιλή YouTuber που αναφέρεται στην πάθηση. Αφού οι ειδικοί τους είπαν ότι δεν είχαν σύνδρομο Τουρέτ, τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν.
Προς υπεράσπιση του TikTok, η εταιρεία προσφέρει έναν σύντομο αλλά προσεγμένο οδηγό για τη δημοσίευση βίντεο που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιράζονται ιστορίες «διαχείρισης, ελπίδας και ανάρρωσης», καθώς αυτές μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες, και να αποφεύγουν θέματα που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στους άλλους. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες του TikTok πιθανότατα δεν έχουν επίγνωση της εν λόγω πηγής.
Η Emily Hemedinger, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, επέστησε την προσοχή στις παγίδες του TikTok για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας σε ένα Q&A του 2023.
«Πολλά από αυτά τα TikTok χρησιμοποιούν ανθρώπινα συναισθήματα και εμπειρίες και επιχειρούν να τα κατηγοριοποιήσουν σε αυτά τα τακτοποιημένα κουτάκια μιας διάγνωσης», είπε. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να παρερμηνεύσουν κάτι που μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας – ο οποίος έχει επίσης συλλέξει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, τη λειτουργία, το ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου – είναι σε θέση να ερμηνεύσει».
Η Hemedinger αναφερόταν στον κίνδυνο να ερμηνεύονται λανθασμένα οι φυσιολογικές ανθρώπινες εμπειρίες ως διαταραχές, κάτι που αποκαλείται «παθολογικοποίηση».
«Δεν μπορείτε να κολλάτε αυθαίρετα μια ετικέτα διάγνωσης σε κάτι», τόνισε.
Ένας όρος που παρατηρεί συχνά στο TikTok είναι «υψηλής λειτουργικότητας». Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν άγχος ή κατάθλιψη, αλλά λένε επίσης ότι είναι «υψηλής λειτουργικότητας». Αλλά δεν πρόκειται για κλινικό όρο, λέει η ίδια. Αν είστε υψηλής λειτουργικότητας, τότε τεχνικά δεν έχετε αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή.
Είναι όμως απαραίτητα προβληματική η τάση των νέων να αυτοχαρακτηρίζονται ως «αγχώδεις» ή «καταθλιπτικοί»; Ή μήπως κάποιοι θεραπευτές αντιδρούν υπερβολικά σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πειρατεία των ορολογιών;
Ο Joseph Davis, ερευνητής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Institute For Advanced Studies in Culture του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που παρακολουθούν τακτικά περιεχόμενο ψυχικής υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όταν ρώτησα τους ανθρώπους από τους οποίους πήρα συνέντευξη αν πίστευαν ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, σχεδόν όλοι απάντησαν “Όχι“», δήλωσε ο Davis στο περιοδικό A&S στα τέλη του 2022. «Έχουμε ιατρικοποιήσει τη συναισθηματική δυσφορία τοποθετώντας την σε επίπεδες, ομοιογενείς κατηγορίες όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και οι άνθρωποι το έχουν πάρει πραγματικά χαμπάρι αυτό. Οι κλινικοί όροι αντικαθιστούν τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για τα συναισθήματά μας, καθώς και άλλους τρόπους να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα».
Ο Declan Grabb, τεταρτοετής ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern, αναγνωρίζει ότι οι χρήστες του TikTok και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα πάψουν να παρακολουθούν στο διαδίκτυο περιεχόμενο για την ψυχική υγεία, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας οφείλουν να εμπλακούν για να το βελτιώσουν.
«Ως κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει να είμαστε προληπτικοί στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όχι αντιδραστικοί», έγραψε σε άρθρο του στο The BMJ το 2023.
Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης, οι κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει να σχηματίσουν ομάδες για να συνεργαστούν με τις εταιρείες για τη βελτίωση των προτύπων, έγραψε ο Grabb. Δύο πράγματα που το TikTok μπορεί να κάνει καλύτερα: να συμπεριλάβει προειδοποιήσεις για παραπλανητικό περιεχόμενο και να ενημερώσει τους χρήστες πού και πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Είπε επίσης ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να συμμετάσχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο.
«Εμείς ως κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει… να διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε αξιόπιστο περιεχόμενο, όχι απλώς να επικρίνουμε τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς», έγραψε.
Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει προβλήματα, ένα καλό βήμα είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να ζητήσετε μια αξιολόγηση.Υπάρχουν επίσης διάφορα κέντρα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, τα οποία προσφέρουν δωρεάν συνεδρίες και δωρεάν ψυχικές δομές των δήμων, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής αυτοκτονίας και κρίσης 1018, που μπορούν να παρέχουν άμεση υποστήριξη.
✥ Δημόσιες δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία:
– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Για ραντεβού: 213 203 7600
– Στα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία – Οργανισμός Kοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων (Λ. Πεντέλης 62, Βριλήσσια) παρέχονται και οι ακόλουθες υπηρεσίες: Συμβουλευτική ζεύγους-οικογένειας, Ατομική συμβουλευτική, Ιατρείο μνήμης, Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, Διατροφολογία, Λογοθεραπεία, Ψυχίατρος-Νευρολόγος, Σχολή γονέων. Η δομή λειτουργεί καθημερινά 8.00-17.00. Τηλ. για ραντεβού: 210 8045564.
– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου): Λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.30 μέχρι 14.00 και προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες. Για ραντεβού: 213 202 7800
– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 – Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω): Λειτουργεί πρωινές ώρες με τηλεφωνικό ραντεβού και διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και εμψυχώτρια. Για ραντεβού: 21 0591 0066
– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής (Δήλου 14, Καισαριανή): Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ για επείγοντα περιστατικά παραπέμπει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Λειτουργεί πρωινές ώρες. Για ραντεβού: 210 764 0111, 210 764 4705
– Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου): Διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 έως τις 15.30. Για ραντεβού: 210 61 70 071 & 210 61 70 072
– Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου 1): Αποτελεί εξωνοσοκομειακή Μονάδα του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και προσφέρει μεταξύ άλλων θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες, κλινική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία. Για ραντεβού: 210 751 9550
– Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου – Franco Basaglia: Διαθέτει ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια. Για ραντεβού: 210 80 56 920
– Κέντρο Ημέρας της Αγ. Παρασκευής: Προσφέρει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και στις οικογένειές τους και λειτουργεί στο πλαίσιο του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Για ραντεβού: 210 6085641.
– Δήμος Ελληνικού Αττικής: Τοπική δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες με σκοπό την στήριξη, την παροχή βοήθειας και την ενδυνάμωσή τους μέσα από υπηρεσίες και προγράμματα συμβουλευτικής και πρόληψης. Για ραντεβού: 210 996 1973
– Δήμος Ιλίου Αττικής: Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών που παρουσιάζονται. Για ραντεβού και πληροφορίες: 213 203 0015-0019
– Δήμος Αγίων Αναργύρων: Το γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργεί καθημερινά και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε δημότες και κατοίκους του Δήµου Αγίων Αναργύρων. Για ραντεβού και πληροφορίες: 210 269 0852
– Δήμος Αγίου Δημητρίου: Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων με σκοπό τη προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου. Για ραντεβού: 210 975 4035 και 210 976 8565
– Δήμος Αλίμου: Ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων παρέχει, ενημέρωση-πληροφόρηση για φορείς και υπηρεσίες που λειτουργούν εντός και εκτός του Δήμου Αλίμου, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, οικονομικοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων. Για ραντεβού: 210 988 3140 και 210 985 3580
– Δήμος Νέας Ιωνίας: Το Γραφείο Ψυχολόγου του Δήμου Νέας Ιωνίας, λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής από το Μάρτιο 2010 με στόχο την παροχή δωρεάν ψυχολογικής βοήθειας και συμβουλευτικής στήριξης αποκλειστικά στους κατοίκους της Ν. Ιωνίας. Για ραντεβού: 210 279 3916, 210 277 7198 και 210 272 3675
– Δήμος Κορυδαλλού: Λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες, κατόπιν ραντεβού και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, σε δημότες και κατοίκους του Δήμου Κορυδαλλού. Για ραντεβού: 210 496 3917
– Δήμος Ζωγράφου: Στο Δήμο Ζωγράφου λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών (ΣΚΟ) με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των Δημοτών στο πλαίσιο της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Για ραντεβού: 210 779 3622 και 210 748 8382.
Επίσης τα:
Κέντρο Ημέρας Ίκελος
Κ.Υ.Α.Δ.Α. – Ιατρείο Ψυχικής Υγείας
ΑμΚΕ “Ξένιος Ζευς”
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από Δήμους:
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Παύλου Μελά
Δήμος Καλαμαριάς
Δομές Ψυχικής υγείας Θεσσαλονίκης
Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Α.Π.Θ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΨΝΘ: Η υπηρεσία λειτουργεί:
09:00πμ -21:00μμ: όλες τις ημέρες τις εβδομάδος 2313-324144 / 2313-324351
15:00μμ-21:00μμ: Δευτέρα έως Παρασκευή 2313-310749
09:00πμ -21:00μμ: Σαββατοκύριακα & Αργίες
09:00πμ -14:00μμ: Δευτέρα έως Παρασκευή 2310-518350 / 2310-501284
Επίσης, εάν αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορείτε να καλέσετε τις ακόλουθες υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00πμ. -14:00μμ.:
Κέντρο Ημέρας: 2310-554030
Κ.Κ.Ψ.Υ. κεντρικού τομέα 2313-310700
Κ.Κ.Ψ.Υ. βορειοδυτικού τομέα 2313-310100
Κ.Κ.Ψ.Υ. δυτικού τομέα 2313-310600
Κινητή Μονάδα Παιδιών Εφήβων 2310-744017
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων (Ιατροπαιδαγωγικό) 2310-554031
Παιδοψυχιατρική υπηρεσία του Κ.Κ.Ψ.Υ. κεντρικού τομέα 2313-310700
Παιδοψυχιατρική υπηρεσία του Κ.Κ.Ψ.Υ. δυτικού τομέα 2313-310600
ΒΟΛΟΣ
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης
Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε χαμηλή τιμή
Εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες, προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη και με πολύ χαμηλή τιμή από τους παρακάτω φορείς:
ΑΤΤΙΚΗ
Λόγω Ψυχής
Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής
Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Ι.Σ.Ο.Ψ
Ψ-Δίκτυο
Εργαστήριο Διερεύνηση Ανθρώπινων Σχέσεων
Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρείας
Ελληνικό Κέντρο Focusing
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ.)
Τηλεφωνικές Γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης
24ωρη παροχή ψυχολογικής στήριξης – 10306
Γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας της ΑμΚΕ “ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ” – 210 9319054
Κλίμακα: Γραμμή βοήθειας για την Αυτοκτονία – 1018
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας – 1107
Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” – 210 4180006, 210 8815444
Ψυχολογική υποστήριξη για άτομα που πάσχουν από καρκίνο – 1069
Γραμμή Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ – 80011 80015
Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων – 116 111
ΑΝΑΣΑ Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Διατροφικές Διαταραχές – 210 9234904
Γραμμή για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και την ταυτότητα του φύλου – 11528
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης Ενόπλων δυνάμεων – 8001145551-2-3
Γραμμή για τις εξαρτήσεις – 1145
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης “ΙΘΑΚΗ” – 1145
Γραμμή για τον τζόγο – 1114
Τηλεφωνική γραμμή για το κάπνισμα – 1142
Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS (Τ.Γ.) – 210-72.22.222
Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής & θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής – 210-5234737
✥ Δείτε επίσης: Οι «ψυχολόγοι του ίντερνετ» σου κάνουν κακό
Τις προάλλες που χάζευα στο TikTok, έπεσα σε ένα βίντεο στο οποίο ένα νεαρό κορίτσι έκλαιγε στο μπάνιο μπροστά από τον καθρέπτη. Η λεζάντα που συνόδευε το βίντεο έγραφε: «Το αόρατο άγχος». Είχε 7,5 εκατομμύρια προβολές, 1,2 εκατομμύρια likes και 5.339 σχόλια.
Σε ένα άλλο, μια άλλη γυναίκα εμφανίζεται σε διάφορα κλιπ να κάνει διαλογισμό ή να φαίνεται θλιμμένη και στεναχωρημένη. «Το να έχεις άγχος είναι ίσως ένα από τα πιο μοναχικά, απομονωτικά πράγματα που μπορείς να βιώσεις». Είχε 8,1 εκατομμύρια προβολές, 1,2 εκατομμύρια likes και 4.028 σχόλια.
@novasterlinggA very vulnerable post♬ original sound – 𝑳𝒆𝒙𝒊<3
Σε ένα τρίτο, η Jessa, η οποία δηλώνει ότι είναι αδειούχος θεραπεύτρια, κλαίει με λυγμούς στο κρεβάτι της. «Θέλω απλώς να είμαι φυσιολογική», λέει στον εαυτό της, σχεδόν θυμωμένη, μέσα από τα δάκρυα. Αυτό το βίντεο είχε 1,3 εκατομμύρια προβολές, 158.000 likes και 1.132 σχόλια.
@alessialanzawe need to talk♬ original sound – hey
Τα βίντεο που διαδίδουν την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στο TikTok. Από τον Ιανουάριο του 2022, τα βίντεο με το hashtag #mentalhealth συγκέντρωσαν συνολικά 25,3 δισεκατομμύρια προβολές. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες που ξοδεύουν κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα καθημερινά στην εφαρμογή, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο.
Μια αυξανόμενη ομάδα ψυχιάτρων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας ανησυχούν ότι η διάδοση της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία μέσω του TikTok είναι αντιπαραγωγική και ενδεχομένως ακόμη και επιβλαβής. Αυτό που εντείνει τις ανησυχίες τους, είναι ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών εφήβων χρησιμοποιούν το TikTok και το ένα έκτο δηλώνει ότι χρησιμοποιεί την εφαρμογή «σχεδόν συνέχεια». Επιπλέον, το 40% των εφήβων ξεκινά πλέον τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο στο TikTok αντί για το Google.
Ένας τομέας της ψυχικής υγείας που τυγχάνει συχνής προσοχής στο TikTok είναι το άγχος. Τα βίντεο το παρουσιάζουν συχνά ως μια εξουθενωτική διαταραχή. Το γεγονός όμως είναι ότι όλοι, κάποια στιγμή, το βιώνουν.
«Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ανθρώπων που βιώνουν “φυσιολογικό” άγχος και εκείνων που βιώνουν “κλινικό” άγχος. Πρόκειται για ένα φάσμα που μεταβάλλεται σταδιακά με χίλιες αποχρώσεις του γκρι. Αλλά αυτό το σημείο χάνεται στο δημόσιο διάλογο», έγραψε το 2023 η Δρ Lucy Foulkes, ακαδημαϊκή ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε άρθρο της.
«Οι καμπάνιες και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς μεταφέρουν το μήνυμα ότι υπάρχει αυτό το προβληματικό πράγμα που ονομάζεται άγχος, και έτσι οι άνθρωποι αρχίζουν να ερμηνεύουν όλα τα πράγματα χαμηλότερου επιπέδου ως συμπτώματα μιας διαταραχής”, πρόσθεσε, αποκαλώντας αυτό τον “ψυχολογία της μάζας».
Ψυχολογία της μάζας
Το άγχος δεν είναι το μόνο πρόβλημα ψυχικής υγείας που παρουσιάζουν οι TikTokers. Ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αποτελούν επίσης συνήθεις θεματικές ενότητες. Και, όπως και με το άγχος, πολλοί δημιουργοί περιεχομένου ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν αυτοδιάγνωση, κάτι που είναι εξαιρετικά προβληματικό. Σύμφωνα με έρευνες, η γενιά Z, που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012, είναι ιδιαίτερα πιθανό να αυτοδιαγνώσει διαταραχές ψυχικής υγείας, με μια έρευνα να υποδεικνύει ότι τρία στα δέκα μέλη αυτής της ομάδας έχουν διαγνώσει το δικό τους πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Η Foulkes είναι μία από τις πιο κατηγορηματικές ακαδημαϊκούς που υποστηρίζουν ότι η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας έχει ξεφύγει υπερβολικά. Σε πρόσφατο άρθρο της στους New York Times, επισημαίνει ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία είτε ήταν αναποτελεσματικές είτε στην πραγματικότητα επιδείνωσαν την ψυχική υγεία των μαθητών. Ορισμένοι μαθητές άρχισαν να παρερμηνεύουν τα συμπτώματά τους, εκλαμβάνοντάς τα ως σημάδια ψυχικής ασθένειας. Άλλοι περνούσαν περισσότερο χρόνο αναλογιζόμενοι τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους εις βάρος της γενικότερης ευτυχίας τους.
Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να εστιάζουν στις επιπτώσεις των βίντεο ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία του TikTok, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μπορεί ενδεχομένως αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι οι ατομικές παρεμβάσεις. Ένας λόγος είναι η υπεραπλούστευση. Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές ανέλυσαν 100 βίντεο που εμφανίζονταν με το hashtag #mentalhealth. Κάθε ένα από αυτά είχε κατά μέσο όρο 13,4 εκατομμύρια προβολές. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά απλώς ανέφεραν ή εξέφραζαν συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας (όπως οι προαναφερθείσες γυναίκες που κλαίνε). Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο δεν είχε δημοσιευτεί από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η μελέτη ενισχύει μια πτυχή του σχεδόν μυθοποιημένου TikTok: δείχνει πως ό,τι τραβάει την προσοχή μας, δεν είναι απαραίτητα διαφοροποιημένο, αληθινό ή χρήσιμο.
«Οι “θεραπευτές influencers” κατακλύζουν τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο που αφορά το τραύμα, τις κρίσεις πανικού και τις διαταραχές προσωπικότητας», έγραψε η Foulkes. «Όταν οι έφηβοι έλκονται από τέτοιο περιεχόμενο στις ροές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αλγόριθμοι τους σερβίρουν περισσότερα από αυτά, εντείνοντας τον κύκλο ανατροφοδότησης».
Αυτο-διάγνωση και κοινωνική μετάδοση – μια αυτοεκληρούμενη προφητεία
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους ευθυγραμμίζεται με τους ισχυρισμούς της Foulkes. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Delaware ανέλυσαν 100 βίντεο του TikTok με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο προβολές που εστίαζαν στην κατάθλιψη, το άγχος ή και τα δύο. Διαπίστωσαν ότι τα βίντεο που περιείχαν προσωπικές εμπειρίες είχαν μεγαλύτερη απήχηση από τα βίντεο που είχαν δημιουργηθεί από επαγγελματίες υγείας. Αυτές οι προσωπικές εμπειρίες περιλάμβαναν περιγραφές ή συναισθηματικές απεικονίσεις συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
«Η απόδοση γενικευμένων συμπτωμάτων σε αυτές τις καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδιάγνωση», έγραψαν οι ερευνητές.
Αυτή η αυτοδιάγνωση μπορεί να λάβει ακόμη και τη μορφή κοινωνικής μετάδοσης. Πριν από μερικά χρόνια, κλινικοί ιατροί παρατήρησαν μια αλματώδη αύξηση στους νέους που εξέφραζαν περίεργα τικ. Πολλοί από αυτούς τους νέους πίστευαν ότι είχαν σύνδρομο Τουρέτ. Όπως αποδείχθηκε, παρακολουθούσαν συστηματικά έναν δημοφιλή YouTuber που αναφέρεται στην πάθηση. Αφού οι ειδικοί τους είπαν ότι δεν είχαν σύνδρομο Τουρέτ, τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν.
Προς υπεράσπιση του TikTok, η εταιρεία προσφέρει έναν σύντομο αλλά προσεγμένο οδηγό για τη δημοσίευση βίντεο που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιράζονται ιστορίες «διαχείρισης, ελπίδας και ανάρρωσης», καθώς αυτές μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες, και να αποφεύγουν θέματα που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στους άλλους. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες του TikTok πιθανότατα δεν έχουν επίγνωση της εν λόγω πηγής.
Η Emily Hemedinger, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, επέστησε την προσοχή στις παγίδες του TikTok για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας σε ένα Q&A του 2023.
«Πολλά από αυτά τα TikTok χρησιμοποιούν ανθρώπινα συναισθήματα και εμπειρίες και επιχειρούν να τα κατηγοριοποιήσουν σε αυτά τα τακτοποιημένα κουτάκια μιας διάγνωσης», είπε. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να παρερμηνεύσουν κάτι που μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας – ο οποίος έχει επίσης συλλέξει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, τη λειτουργία, το ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου – είναι σε θέση να ερμηνεύσει».
Η Hemedinger αναφερόταν στον κίνδυνο να ερμηνεύονται λανθασμένα οι φυσιολογικές ανθρώπινες εμπειρίες ως διαταραχές, κάτι που αποκαλείται «παθολογικοποίηση».
«Δεν μπορείτε να κολλάτε αυθαίρετα μια ετικέτα διάγνωσης σε κάτι», τόνισε.
Ένας όρος που παρατηρεί συχνά στο TikTok είναι «υψηλής λειτουργικότητας». Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν άγχος ή κατάθλιψη, αλλά λένε επίσης ότι είναι «υψηλής λειτουργικότητας». Αλλά δεν πρόκειται για κλινικό όρο, λέει η ίδια. Αν είστε υψηλής λειτουργικότητας, τότε τεχνικά δεν έχετε αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή.
Είναι όμως απαραίτητα προβληματική η τάση των νέων να αυτοχαρακτηρίζονται ως «αγχώδεις» ή «καταθλιπτικοί»; Ή μήπως κάποιοι θεραπευτές αντιδρούν υπερβολικά σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πειρατεία των ορολογιών;
Ο Joseph Davis, ερευνητής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Institute For Advanced Studies in Culture του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που παρακολουθούν τακτικά περιεχόμενο ψυχικής υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όταν ρώτησα τους ανθρώπους από τους οποίους πήρα συνέντευξη αν πίστευαν ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, σχεδόν όλοι απάντησαν “Όχι“», δήλωσε ο Davis στο περιοδικό A&S στα τέλη του 2022. «Έχουμε ιατρικοποιήσει τη συναισθηματική δυσφορία τοποθετώντας την σε επίπεδες, ομοιογενείς κατηγορίες όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και οι άνθρωποι το έχουν πάρει πραγματικά χαμπάρι αυτό. Οι κλινικοί όροι αντικαθιστούν τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για τα συναισθήματά μας, καθώς και άλλους τρόπους να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα».
Ο Declan Grabb, τεταρτοετής ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern, αναγνωρίζει ότι οι χρήστες του TikTok και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα πάψουν να παρακολουθούν στο διαδίκτυο περιεχόμενο για την ψυχική υγεία, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας οφείλουν να εμπλακούν για να το βελτιώσουν.
«Ως κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει να είμαστε προληπτικοί στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όχι αντιδραστικοί», έγραψε σε άρθρο του στο The BMJ το 2023.
Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης, οι κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει να σχηματίσουν ομάδες για να συνεργαστούν με τις εταιρείες για τη βελτίωση των προτύπων, έγραψε ο Grabb. Δύο πράγματα που το TikTok μπορεί να κάνει καλύτερα: να συμπεριλάβει προειδοποιήσεις για παραπλανητικό περιεχόμενο και να ενημερώσει τους χρήστες πού και πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Είπε επίσης ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να συμμετάσχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο.
«Εμείς ως κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει… να διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε αξιόπιστο περιεχόμενο, όχι απλώς να επικρίνουμε τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς», έγραψε.
Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει προβλήματα, ένα καλό βήμα είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να ζητήσετε μια αξιολόγηση.Υπάρχουν επίσης διάφορα κέντρα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, τα οποία προσφέρουν δωρεάν συνεδρίες και δωρεάν ψυχικές δομές των δήμων, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής αυτοκτονίας και κρίσης 1018, που μπορούν να παρέχουν άμεση υποστήριξη.
✥ Δημόσιες δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία:
– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Για ραντεβού: 213 203 7600
– Στα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία – Οργανισμός Kοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων (Λ. Πεντέλης 62, Βριλήσσια) παρέχονται και οι ακόλουθες υπηρεσίες: Συμβουλευτική ζεύγους-οικογένειας, Ατομική συμβουλευτική, Ιατρείο μνήμης, Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, Διατροφολογία, Λογοθεραπεία, Ψυχίατρος-Νευρολόγος, Σχολή γονέων. Η δομή λειτουργεί καθημερινά 8.00-17.00. Τηλ. για ραντεβού: 210 8045564.
– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου): Λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.30 μέχρι 14.00 και προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες. Για ραντεβού: 213 202 7800
– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 – Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω): Λειτουργεί πρωινές ώρες με τηλεφωνικό ραντεβού και διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και εμψυχώτρια. Για ραντεβού: 21 0591 0066
– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής (Δήλου 14, Καισαριανή): Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ για επείγοντα περιστατικά παραπέμπει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Λειτουργεί πρωινές ώρες. Για ραντεβού: 210 764 0111, 210 764 4705
– Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου): Διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 έως τις 15.30. Για ραντεβού: 210 61 70 071 & 210 61 70 072
– Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου 1): Αποτελεί εξωνοσοκομειακή Μονάδα του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και προσφέρει μεταξύ άλλων θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες, κλινική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία. Για ραντεβού: 210 751 9550
– Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου – Franco Basaglia: Διαθέτει ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια. Για ραντεβού: 210 80 56 920
– Κέντρο Ημέρας της Αγ. Παρασκευής: Προσφέρει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και στις οικογένειές τους και λειτουργεί στο πλαίσιο του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Για ραντεβού: 210 6085641.
– Δήμος Ελληνικού Αττικής: Τοπική δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες με σκοπό την στήριξη, την παροχή βοήθειας και την ενδυνάμωσή τους μέσα από υπηρεσίες και προγράμματα συμβουλευτικής και πρόληψης. Για ραντεβού: 210 996 1973
– Δήμος Ιλίου Αττικής: Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών που παρουσιάζονται. Για ραντεβού και πληροφορίες: 213 203 0015-0019
– Δήμος Αγίων Αναργύρων: Το γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργεί καθημερινά και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε δημότες και κατοίκους του Δήµου Αγίων Αναργύρων. Για ραντεβού και πληροφορίες: 210 269 0852
– Δήμος Αγίου Δημητρίου: Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων με σκοπό τη προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου. Για ραντεβού: 210 975 4035 και 210 976 8565
– Δήμος Αλίμου: Ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων παρέχει, ενημέρωση-πληροφόρηση για φορείς και υπηρεσίες που λειτουργούν εντός και εκτός του Δήμου Αλίμου, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, οικονομικοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων. Για ραντεβού: 210 988 3140 και 210 985 3580
– Δήμος Νέας Ιωνίας: Το Γραφείο Ψυχολόγου του Δήμου Νέας Ιωνίας, λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής από το Μάρτιο 2010 με στόχο την παροχή δωρεάν ψυχολογικής βοήθειας και συμβουλευτικής στήριξης αποκλειστικά στους κατοίκους της Ν. Ιωνίας. Για ραντεβού: 210 279 3916, 210 277 7198 και 210 272 3675
– Δήμος Κορυδαλλού: Λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες, κατόπιν ραντεβού και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, σε δημότες και κατοίκους του Δήμου Κορυδαλλού. Για ραντεβού: 210 496 3917
– Δήμος Ζωγράφου: Στο Δήμο Ζωγράφου λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών (ΣΚΟ) με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των Δημοτών στο πλαίσιο της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Για ραντεβού: 210 779 3622 και 210 748 8382.
Επίσης τα:
Κέντρο Ημέρας Ίκελος
Κ.Υ.Α.Δ.Α. – Ιατρείο Ψυχικής Υγείας
ΑμΚΕ “Ξένιος Ζευς”
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από Δήμους:
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Παύλου Μελά
Δήμος Καλαμαριάς
Δομές Ψυχικής υγείας Θεσσαλονίκης
Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Α.Π.Θ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΨΝΘ: Η υπηρεσία λειτουργεί:
09:00πμ -21:00μμ: όλες τις ημέρες τις εβδομάδος 2313-324144 / 2313-324351
15:00μμ-21:00μμ: Δευτέρα έως Παρασκευή 2313-310749
09:00πμ -21:00μμ: Σαββατοκύριακα & Αργίες
09:00πμ -14:00μμ: Δευτέρα έως Παρασκευή 2310-518350 / 2310-501284
Επίσης, εάν αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορείτε να καλέσετε τις ακόλουθες υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00πμ. -14:00μμ.:
Κέντρο Ημέρας: 2310-554030
Κ.Κ.Ψ.Υ. κεντρικού τομέα 2313-310700
Κ.Κ.Ψ.Υ. βορειοδυτικού τομέα 2313-310100
Κ.Κ.Ψ.Υ. δυτικού τομέα 2313-310600
Κινητή Μονάδα Παιδιών Εφήβων 2310-744017
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων (Ιατροπαιδαγωγικό) 2310-554031
Παιδοψυχιατρική υπηρεσία του Κ.Κ.Ψ.Υ. κεντρικού τομέα 2313-310700
Παιδοψυχιατρική υπηρεσία του Κ.Κ.Ψ.Υ. δυτικού τομέα 2313-310600
ΒΟΛΟΣ
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης
Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε χαμηλή τιμή
Εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες, προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη και με πολύ χαμηλή τιμή από τους παρακάτω φορείς:
ΑΤΤΙΚΗ
Λόγω Ψυχής
Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής
Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Ι.Σ.Ο.Ψ
Ψ-Δίκτυο
Εργαστήριο Διερεύνηση Ανθρώπινων Σχέσεων
Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρείας
Ελληνικό Κέντρο Focusing
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ.)
Τηλεφωνικές Γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης
24ωρη παροχή ψυχολογικής στήριξης – 10306
Γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας της ΑμΚΕ “ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ” – 210 9319054
Κλίμακα: Γραμμή βοήθειας για την Αυτοκτονία – 1018
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας – 1107
Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” – 210 4180006, 210 8815444
Ψυχολογική υποστήριξη για άτομα που πάσχουν από καρκίνο – 1069
Γραμμή Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ – 80011 80015
Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων – 116 111
ΑΝΑΣΑ Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Διατροφικές Διαταραχές – 210 9234904
Γραμμή για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και την ταυτότητα του φύλου – 11528
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης Ενόπλων δυνάμεων – 8001145551-2-3
Γραμμή για τις εξαρτήσεις – 1145
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης “ΙΘΑΚΗ” – 1145
Γραμμή για τον τζόγο – 1114
Τηλεφωνική γραμμή για το κάπνισμα – 1142
Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS (Τ.Γ.) – 210-72.22.222
Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής & θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής – 210-5234737
✥ Δείτε επίσης: Οι «ψυχολόγοι του ίντερνετ» σου κάνουν κακό