Νέοι σχεσιακοί όροι ξεπηδούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όλοι τρέχουμε να τους προλάβουμε και να ενημερωθούμε. Η υπερπληροφόρηση στο θέμα των σχέσεων είναι πιο έντονη από ποτέ και την ευθύνη την έχουν το αγιαγάπητο διαδίκτυο και τα social media. Μπορεί να έχεις βρεθεί και εσύ σε μία τέτοια κατάσταση, αλλά να μην ήξερες ότι υπήρχε ονοματοδοσία για αυτή. Ναι, το Textationship αφορά κάποια συγκεκριμένη κατάσταση, που σίγουρα πρέπει να την μάθεις, γιατί ίσως βρίσκεσαι, ήδη, σε μία τέτοια.
Τι είναι το Textationship;
Σε έναν κόσμο που η επικοινωνία βασίζεται στα γραπτά μηνύματα, το Textationship ήρθε για να βρει τη θέση του. Πρόκειται για μία νέα τάση που έχει προέλθει από τη Gen Z, μία γενιά που χρησιμοποιεί κατά κόρον τα μηνύματα ως μέσο αλληλεπίδρασης. Νέες τάσεις ραντεβού έρχονται στην επιφάνεια, αφού όλοι αποφεύγουν τη δέσμευση, όπως ο διάολος το λιβάνι. Τα ραντεβού “χωρίς δεσμεύσεις” είναι δυσεύρετα και απίστευτα δύσκολα σήμερα.
Μερικές φορές τα ραντεβού δημιουργούν παραπάνω προσδοκίες, οι οποίες πρέπει να εξαφανιστούν από τον χάρτη. Πώς θα εξαφανιστούν; Αν δεν βγεις ραντεβού, θα καταφέρεις να αποτρέψεις τη δημιουργία τους. Το textationship είναι ο περιορισμός της σχέσης, μόνο σε συνομιλίες μέσω κειμένου, χωρίς να υπάρξει κάποια προσωπική αλληλεπίδραση. Σε περίπτωση που θέλετε μία διαπροσωπική επαφή, αυτή θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε μία τέτοια συνθήκη.
Αυτές οι σύγχρονες τάσεις γνωριμιών καταστρέφουν τον πραγματικό ρομαντισμό, όσος έχει απομείνει, σε αυτή τη σύγχρονη εποχή. Στο διαδίκτυο, μπορεί να βρείτε πιασάρικους όρους και φράσεις γνωριμιών όπως situationship, benching και soft launching. Όλοι αυτοί οι όροι σχετίζονται με τις νέες τάσεις
Τα γραπτά μηνύματα είναι εύκολα, βολικά και γρήγορα. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι πρόκειται για έναν τρόπο επικοινωνίας που είναι ιδιωτικός, αφού κανείς δεν μπορεί να δει τι γράφεις και σε ποιον, ενώ μπορείς απαντήσεις σε όποιον χρόνο θες.
Οι περισσότεροι από εμάς, καθημερινά, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τα μηνύματα ως τρόπο επικοινωνίας, επειδή έλλειψη χρόνου και ιδιωτικότητας δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Οι σχέσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων δεν περιορίζονται μόνο σε ένα ερωτικό πλαίσιο, αλλά περιλαμβάνουν και τις φιλικές και εργασιακές σχέσεις.
Το textationship, δεν αφορά μόνο τα γραπτά μηνύματα, περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να σταλεί μέσω ενός μηνύματος. Αν σας στέλνει κάποιος ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες, memes και βίντεο, μπορεί να φαίνεται ως μία μεγαλύτερη προσπάθεια για επικοινωνία, αλλά δεν πρέπει να ξεγελιέστε. Πάλι βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση. Σε αυτή την ατελείωτη αναμονή για μία συνάντηση, που δεν πρόκεται να πραγμτοποιηθεί.
Ένας από τους βασικούς λόγους, που έχουν διαδοθεί τα μηνύματα ως μέσο επικοινωνίας, είναι επειδή μπορούν να μείνουν σε επαφή πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να ειδωθούν. Ένας άλλος λόγος είναι μία δραστηριότητα που δεν απαιτεί πολλή σωματική ή πνευματική ενέργεια.
Οι άνθρωποι συνήθως δεν σκοπεύουν να πέσουν σε textationships, αυτό συμβαίνει αυτόματα όταν δυσκολεύονται να προγραμματίσουν ένα ραντεβού ή μια γρήγορη συνάντηση με κάποιον. Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι επιλέγουν τέτοιες σχέσεις ακόμη και όταν δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι ακόμη, χωρίς να το γνωρίζουν συνειδητά μπορεί να μπουν σε μία τέτοια κατάσταση όταν το άλλο άτομο δεν είναι πρόθυμο να εμφανιστεί για να βγείτε ραντεβού.
Είναι μία συνθήκη παρόμοια με το friendzone, από μία άλλη οπτική ματιά. Οι προτάσεις για έξοδο, απορρίπτονται μία μετά την άλλη με διαφορετικές προφάσεις ή δικαιολογίες, αλλά παρόλα αυτά δεν κόβεται η επικοινωνία. Είσαι εγκλωβισμένος στη ζώνη των μηνυμάτων από την οποία, δεν σε αφήνει να βγεις.
Όσο και να είναι πιστευτές οι δικαιολογίες του, δεν πρέπει να τις παίρνεις στα σοβαρά. Αν ήθελε κάποια στιγμή θα σε έβλεπε. Όλοι έχουμε υπάρξει με ασφυκτικά επιβαρυμένο πρόγραμμα. Ακόμα και μετά από ένα μήνα έχουμε καταφέρει να πραγματοπιήσουμε τη συνάντηση που επιθυμούμε.
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο ή σχέση. To textationship σε αυτή την περίπτωση συγκαταλέγεται στο Breadcrumbing, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθετε άσχημα για αυτή την κατάταση στην οποία δύσκολα μπορείτε να βγείτε από αυτή, είναι η αλήθεια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε ωστόσο, είναι να επικοινωνήσετε την ανάγκη σας για διαπροσωπική επαφή, καθώς και τη δυσαρέσκειά σας για την κατάσταση.
O χείμαρρος, που υπάρχει στα social media, εύκολα μπορεί να παρασύρει και εσάς σε καταστάσεις που δεν περιμένατε να σας συμβούν. Μπορεί να μην γνωρίζατε ό,τι υπάρχουν και αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι να εμπλέκεστε σε μία κατάσταση που συνεχώς διαιωνίζεται, ενώ εσείς να συνεχίζετε να μένετε αμέτοχοι παρατηρητές.