Συνέχεια εμφανίζονται νέοι όροι για να ορίσουν τα διαδικτυακά φαινόμενα που αφορούν τις σχέσεις. Μέχρι τώρα το ghosting και το zombieing νομίζαμε ότι ήταν τα χειρότερα που θα μπορούσαν να μας συμβούν. Ωστόσο, το submarining ήρθε και γελάει σατανικά μπροστά στους δύο προηγούμενους όρους, οι οποίοι μπορεί να μας φανούν ως χάδι μετά από αυτό. Εντάξει, σε καμία περίπτωση δεν θα έρθει το τέλος, αλλά μπορεί να βυθιστείς στις σκέψεις σου και αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος. Το πιο πιθανό είναι να μη φταις. Όπως και να έχει μη σκας, δεν χάλασε κι ο κόσμος.
Τι είναι το submarining;
Μιλάς με κάποιον και ξαφνικά εξαφανίζεται, χωρίς να έχει υπάρξη κάποια αφορμή. Ναι, ακούγεται σαν το ghosting, αλλά η διαφορά είναι ότι το άτομο τελικά αναδύεται (όπως ένα υποβρύχιο), συνήθως χωρίς να εξηγεί τον λόγο ή την αιτία της εξαφάνισής του.
Είναι πιθανό να έβγαινε με κάποιον άλλο και τα πράγματα δεν πήγαν καλά, ή ίσως να έχασε το ενδιαφέρον του για κάποιο διάστημα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, προσπαθούν να επιστρέψουν στη ζωή σας σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Μπορεί επίσης να σου ζητήσει να βρεθείτε και να τα πείτε, όπως κάνατε στην αρχή της γνωριμίας σας. Ίσως είναι κάτι που συνέβη μόνο μια φορά, ή μπορεί να είναι γνωστός επαναλαμβανόμενος δράσης. Σου φαίνεται οικεία συμπεριφορά; Αν ναι, είναι λογικό γιατί τη συναντάμε πλέον συχνά. Μην αγχώνεσαι, δεν είσαι μον@, είμαστε πολλοί με θαλασσοταραχή.
Γιατί κάνει κάποιος submarining;
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα σχέσεων, οι “υποβρύχιοι” μπορεί να το κάνουν αυτό για διάφορους λόγους. Ο coach ραντεβού και σχέσεων Jonathan Bennett δήλωσε ότι “είτε θέλουν να κρύψουν τους λόγους της εξαφάνισής τους είτε το αποσιωπούν“, ενδεχομένως επειδή “έβγαιναν ή περνούσαν χρόνο με κάποιον άλλο και αυτό χάλασε“. Συνέχισε λέγοντας ότι οι άνθρωποι που “υποβιβάζουν” τους άλλους μπορεί να έχουν δικαιώματα ή ναρκισσισμό και ότι δεν είναι σωστό να θεωρούν ότι μπορούν να επανασυνδεθούν χωρίς συνέπειες και να μη σέβονται εσάς και το χρόνο σας.
Πώς διαχειρίζεσαι τον άνθρωπο που εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται στη ζωή σου
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στα συναισθήματά σου και για το πως μπορεί να νιώσεις αντιμετωπίζοντας αυτή τη συμπεριφορά. Με λίγα λόγια η ενσυναίσθηση έχει εγκαταλείψει το chat ή έχει πάει περίπατο. Είναι πολύ εύκολο να επαναλαμβάνει μία τέτοια κατάσταση γιατί δεν αναγκάζεται να σε αντιμετωπίσει διά ζώσης. Το απρόσωπο περιβάλλον που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το κατάλληλο έδαφος για να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική.
Τι πιο εύκολο από το να στείλει, μετά από καιρό που δεν θα έχει κάποιο άλλο ενδιαφέρον ή θα βρίσκεται σε “περίοδο ξηρασίας”. Τι είχε, τι έχασε! Αν δεν απαντήσεις εσύ, θα πάει σε αλλ@ που έχει κατά νου, αν δεν έστειλε το ίδιο μήνυμα ταυτόχρονα σε όλ@ς. Όποιος απαντήσει πρώτος, κερδίζει άλλη μία εμπειρία submarining δωρεάν. Χωρίς κλήρωση, τρέξτε να προλάβετε! Τι; δεν θα το ξανακάνει; Αν δεν εξαφανίστηκε για κάποιο προσωπικό ζήτημα που ανέφερε με το που επανεμφανίστηκε, τότε κατά πάσα πιθανότητα, θα το ξανακάνει.
Αυτή η συμπεριφορά είναι από μόνη της ένα τεράστιο red flag, που σου φωνάζει να τρέξεις μακριά πριν “πνιγείς”. Αν πέφτεις ξανά και ξανά στην παγίδα με το πρόσχημα ότι “χάνεται” ή ότι έχει πάρα πολύ δουλειά, αυτό θα σε καταβάλει σύντομα ψυχολογικά. Βρίσκεσαι σε μία επαναλαμβανόμενη με κατάσταση που δεν υπάρχει πουθένα στο βάθος το “λευκό φως” για να βρεις σωτηρία. Βρίσκεσαι σε έναν βάλτο που σε παίρνει βασανιστικά προς τα κάτω. Το κλαδί που πρέπει να πιάσεις για να σωθείς, πρέπει να το δημιουργήσεις εσύ.
Αν αρχίσετε να συμπεριφέρεστε με τον αντίστοιχο τρόπο, σύντομα θα βαρεθεί και θα στρέψει την προσοχή που δεν πήρε από εσένα αλλού. Κάπως έτσι θα ανακαλύψεις, αν πραγματικά ενδιαφέρεται ή ήθελε να έχει κάποιον να ασχολείται, όταν δεν ήταν κανείς άλλος διαθέσιμος.
Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως έχουν ναρκισσιστικές τάσεις και δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον, από το οποίο καλό θα ήταν να απεμπλεκείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται.