Αν νιώθεις ότι σου έχουν ρουφήξει τη χαρά και την ενέργεια που είχες μέσα σου και την εξάντληση συνεχώς να σε καταβάλει, πρέπει να αναρωτηθείς αν ο παράγοντας “ψυχολογία” ευθύνεται γι’ αυτό. Αν η απάντηση έχει θετικό πρόσημο, τότε πρέπει να ανατρέξεις στις κοντίνες σου σχέσεις και να αντιληφθείς ποια είναι η σχέση που σε έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Πιστεύεις ότι ο φταίχτης είναι η ερωτική σου σχέση; Τότε, έχεις έρθει στο σωστό άρθρο.
Όλοι έχουμε μιλήσει για την τοξικότητα σε κάποια συζήτηση και έχουμε αναγνωρίσει από μόνοι μας κάποια σημάδια. Το να είστε σε θέση να εντοπίσετε την τοξική συμπεριφορά τους είναι το πρώτο βήμα για να αντισταθείτε και να την απομακρύνετε από τη ζωή σας, γι’ αυτό δείτε τι πρέπει να προσέξετε.
1. Δεν φταίνε ποτέ
Πάντα μα πάντα είναι αυτοί το θύμα. Δεν έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν το λάθος τους και να το παραδεχτούν. Βρίσκουν πάντα κάποιον τρόπο να μεταθέσουν την ευθύνη στον συνομιλητή και να κρατάνε τα ηνία της εικόνας του καλού και αγαθού. Αυτή είναι μία αίσθηση δύναμης και ελέγχου που θέλουν να έχουν και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην τη χάσουν. Ναι, παρεξηγήσεις υπάρχουν σε κάθε σχέση. Ωστόσο όταν ένα άτομο ρίχνει κάθε φορά το 100% της ευθύνης αλλού, είναι ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πάει καλά. Σκέψου πόσες φορές έχεις καταλήξει να απολογείσαι, χωρίς να φταις.
2. Δεν σε ακούνε ποτέ
Προσπαθείς να επικοινωνήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, όμως, νομίζεις ότι από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Αυτό που αντικρίζεις είναι ένα βλέμμα περιφρόνησης και αυτόματα νιώθεις ότι ό,τι λες δεν είναι σημαντικό ή σπουδαίο για τον συνομιλητή. Έχεις την αίσθηση ότι δεν θέλει να σε ακούσει ή ακόμα και αν σε ακούει σε επικρίνει στις σκέψεις του. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Νιώθεις ότι η φωνή σου δεν ακούγεται ποτέ ή δεν επικυρώνεται κατά τη συζήτηση.
3. Ο τόνος και ο τρόπος που μιλάνε, έχει σημασία
Δεν παίζει ρόλο τι λες, αλλά ο τρόπος που το λες. Ναι, μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ένα κοινότυπο τσιτάτο, αλλά δεν παύει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για οποιαδήποτε σχέση. Ακόμα και η πιο απλή ερώτηση όπως “πώς περάσατε με τους φίλους σου” μπορεί να κρύβει αρνητικότητα και καχυποψία, που θα σε κάνει να ανησυχήσεις για το τι πρέπει να απαντήσεις, αλλά και για τον τρόπο που θα το κάνεις.
Υπάρχει ένα εγγενές υπονοούμενο εδώ, ότι ό,τι κι αν έκανες ήταν κατά κάποιο τρόπο λάθος επειδή δεν ήταν εκεί. Συχνά, όταν αμφισβητήσεις το ύφος του, θα σου απαντήσουν ότι απλώς έκανε μια ερώτηση που ήθελε να δείξει καθαρό ενδιαφέρον και όχι δεύτερες σκέψεις. Ή μήπως όχι;
4. Γίνονται “υπερπροστατευτικοί”
Προσπαθούν να ορίσουν αυτοί με ποιον θα βγεις, που θα πας, τι θα φορέσεις και τι ώρα θα γυρίσεις. Σε αναγκάζουν πρώτα να πάρεις την έγκρισή τους για κάποια έξοδο ή κάποια απόφαση, με αποτέλεσμα να μην είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που πραγματικά θες, χωρίς να γίνουν υπόδειξεις. Καταπιέζεσαι και θα σκεφτείς αρκετές φορές κάτι πριν το κάνεις, σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και τρόπο σκέψης. Συνήθως, η λέξη “όχι” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους.
5. Η “άγνοια” είναι φίλος τους
Γενικά οι τοξικοί άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν τρομερή σιγουριά για ό,τι κάνουν και λένε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που θα παριστάνουν τους αδαείς για να αποφύγουν κάποια συζήτηση ή να μην κάνουν κάτι που τους έχει ανατεθεί. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν είτε να ενοχοποιήσουν τους άλλους για κάτι, είτε θα αναθέσουν σε κάποιον άλλον αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει αυτοί, αφού θα δηλώσουν ότι είναι ανήμποροι ή ανίκανοι γι’ αυτό.
6. Θέλουν να οικειοποιηθείτε τις πεποιθήσεις τους
Θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να σε διδάξουν ή να σε εκπαιδεύσουν. Αν υπάρξει αντίλογος ή διαφωνία από πλευράς σου, θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι αυτό που πιστεύει ότι είναι το σωστό, ενώ στο τέλος με κάποιον μαγικό τρόπο θα φανείς αδαής ή κακός. Θα φέρει στην επιφάνεια θέματα που μπορεί να είναι ευαίσθητα για εσένα και για τις πεποιθήσεις σου και θα προσπαθήσει να γκρεμίσει μία μία τις απόψεις σου.
7. Περιμένουν πίστη και αφοσίωση
Κι εγώ περιμένω 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά αν κάθομαι στον καναπέ δεν πρόκειται να έρθουν. Κάπως, έτσι λειτουργεί και η αφοσίωση, χτίζεται και από τις δύο πλευρές. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι απαιτούν την αφοσίωση, αλλά οι ίδιοι δεν μπορούν να παραμείνουν πιστοί. Μην πέσετε από τα σύννεφα αν σας απατήσουν, αφού συνεχώς καταπατούν τα όρια σας και δεν σας σέβονται.
8. Λένε ψέματα και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα
Θα σου πουν ψέματα κατάμουτρα, χωρίς να ανοιγοκλείσουν τα μάτια ή να στρέψουν το βλέμμα τους αλλού. Το ψέμα είναι εξαιρετικά εύκολο γι’ αυτούς και δεν τους δημιουργεί τύψεις ή ντροπή. Μπορεί, επίσης, να παραλείψουν την αλήθεια ή να αποκρύψουν πληροφορίες και όταν αναγκαστούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους να προφασιστούν ότι δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το εκάστοτε γεγονός. Λένε ψέματα ή επινοούν ιστορίες, ακόμη και όταν θα ήταν εξίσου εύκολο να πουν την αλήθεια.
9. Σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου
Μπορεί η συζήτηση να κυλάει μία χαρά και τσουπ, βρίσκουν κάτι στραβό στον τρόπο που μιλάς ή στην κινησιολογία σου που θεωρούν ότι υποδηλώνει κάτι άλλο από αυτό που λες. Ακόμα και αν φταίει το άγχος ή η κούραση της ημέρας, αυτοί δεν θα το πιστέψουν. Θα σε κάνουν να έχεις δεύτερες σκέψεις για όσα λες ή για τον τρόπο με τον οποίο κινείσαι. Είσαι ένοχος, επειδή το λένε αυτοί και γιατί “ξέρουν καλύτερα από εσένα”. Σε κάνουν αμφισβητείς τα γεγονότα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν αμυνθείς, μην πέσεις από τα σύννεφα αν χαρακτηριστείς “υπερβολλικά αμυντικός” ή “ξαφνικά νευρικός”. Θα είναι συμπεριφορές που οι ίδιοι θα έχουν προκαλέσει, αλλά θα προσπαθήσουν να τις στρέψουν εναντίον σου.
10. Αισθάνεσαι συνεχώς ότι σε κρίνει
Ναι, ήδη το έχουμε πει και πιο πάνω, ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και ξεχωριστά. Άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε που λέει και το γνωστό άσμα. Κανείς δεν είναι τέλειος και αλάνθαστος. Έτσι κι αλλιώς τα λάθη είναι αυτά που μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. Ωστόσο, οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να το κάνουν να φανεί σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή σου κρίνοντας οτιδήποτε κάνεις. Μία, επίσης, συχνή συμπεριφορά είναι να το κάνουν μπρόστα στον περίγυρο σας ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο λάθος του παρελθόντος εναντίον σας για πολλοστή φορά. Με μία λέξη σας κάνουν την ψυχολογία σας “σκουπίδι”.
Αν εντοπίζεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις για τη σχέση σου και να δεις που βρίσκεται ο εαυτός σου μέσα σε αυτή. Αν δεν τον δεις να βρίσκεται πουθενά, ήρθε ο καιρός να φύγεις. “Πάψε να αυτοτιμωρείσαι που δεν μπόρεσες να είσαι αυτό που ήθελε“, τα έχουν πει και η Καιτούλα με την Νατάσα.