Τι είναι το Micro-Cheating;
Τι είναι απιστία; Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ορίζεται ως η σεξουαλική πράξη με κάποιον άλλον, ενώ είσαι σε μονογαμική σχέση. Θεωρείται, όμως, μόνο αυτό απιστία; Η έννοια του Micro-Cheating, ήρθε από μόνη της για να απαντήσει, όχι!
Μία “μικροαπιστία” περιλαμβάνει ακούσιες ή και εκούσιες πράξεις που συμβαίνουν με κάποιον που δεν περιλαμβάνεται στην αποκλειστική σχέση. Με αυτόν τον τρόπο καταπατούνται οι προφορικοί ή οι άρρητοι κανόνες μίας σχέσης, ακόμα και αν δεν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη. Είναι τα όρια που υπερβαίνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα σε ένα ζευγάρι. Μιλάμε για ερωτική επικοινωνία ή και συναισθηματική σχέση που είναι σε ένα ακατάλληλο πλαίσιο από αυτό που έχει οριστεί, με την προδοσία να αναδύεται στην επιφάνεια.
To Micro-Cheating είναι πιο συχνό στα social media, όμως υπήρχε και πριν από αυτά. Κατά τη διάρκεια μίας νυχτερινής εξόδου, αρκετοί είναι αυτοί που δίνουν το τηλέφωνό τους ή αν φλερτάρουν. Αυτές είναι περιπτώσεις micro-cheating, ενώ ίδιο μπορεί να συμβεί και στον εργασιακό χώρο. Σύνηθες φαινόμενο είναι όσοι είναι παντρεμένοι, να βγάζουν τη βέρα τους κατά την αναχώρησή τους από το σπίτι, το οποίο έγκειται στο ίδιο πλαίσιο. Είναι μία πράξη απελευθέρωσης από τη σχέση, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, που αυτόματα σηματοδοτεί μία πιο ανοιχτή διάθεση του εαυτού προς τους άλλους. Όλα αυτά υπήρχαν ανά τα χρόνια και συνεχίζουν να υπάρχουν, απλά τώρα οριοθετούνται και ορίζονται εννοιολογικά.
Θα περάσουμε στη σκοτεινή πλευρά των social media. Η διατήρηση προφίλ σε σελίδα γνωριμιών, μαντέψτε, είναι Micro-cheating. Δικαιολογίες, όπως δεν το χρησιμοποιώ, ή έχω ξεχάσει να το σβήσω δεν ευσταθούν, πέρα από την έλλειψη σεβασμού, φαίνεται η ίδια η αδιαφορία προς τη σχέση. Είναι το λεγόμενο ψυχολογικό “μαξιλαράκι” ασφάλειας που υπάρχει, για να νιώθουμε ακόμα αρεστοί. Αυτό δεν ισχύει μόνο με τη διατήρηση dating apps, αλλά και σε οποιαδήποτε προσέγγιση ενός ανθρώπου προκειμένου να αξιολογήσουμε αν “περνάει η μπογιά” μας και να τονωθεί η αυτοπεποίθηση. Θα προχωρήσουμε σε μερικά παραδείγματα, που ίσως πιάσετε τον εαυτό σας να τα έχει κάνει. Οι αντιδράσεις σε ιστορίες του Instagram και το διαδικτυακό stalking σε προφίλ κάποιου που σας αρέσει μπορεί να φαίνονται φαινομενικά αθώα, αλλά δεν είναι από ψυχολογική σκοπιά. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν soft και αμελητέες, αφού δεν υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση στο κάδρο. Αυτή, όμως, είναι η προσωπική ματιά και οπτική του καθενός στο θέμα.
Ποια είναι η έννοια που ορίζει το Micro-Cheating; Το sexting! Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή απιστίας όλων των παραπάνω, με κάποιους να το θεωρούν χειρότερο από την ίδια την απιστία. Η απιστία μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά, ενώ το sexting μπορεί να γίνεται κατ’ εξακολούθηση και να έχει καλλιεργηθεί άλλου είδους σύνδεση. Το sexting, πολλές φορές όταν γίνεται με το ίδιο άτομο επαναλαμβανόμενα περικλείει την οικειότητα και το συναισθηματικό δέσιμο. Οι γυμνές φωτογραφίες και βίντεο, οι ερωτικές φαντασιώσεις ακόμα και τα memes περιλαμβάνονται σε μία sexting συνομιλία. Πολλές φορές μπορεί να συμβεί και αυτό μόνο για την επιβεβαίωση και για την αναπτέρωση του Εγώ, που μόλις επιτευχθούν, δεν θα υπάρχει η ανάγκη για τη συνέχισή του. Αρκετοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε αυτό, αντί να παρακολουθήσουν κάποιου είδους πορνογραφικό υλικό διαδικτυακά, θεωρώντας πιο διαδραστικό και ευχάριστο.
Ποια είναι τα σημάδια της “Μικροαπιστίας”;
Οι περισσότεροι γίνονται πολύ προστατευτικοί με τις ψηφιακές τους συσκευές, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους συνομιλίες. Αν δείτε τον συντροφό σας να απενεργοποιεί τα δεδομένα για ώρες όταν είσαστε μαζί, είναι κολλημένος στο κινητό ή το στρίβει απότομα προς άλλη κατεύθυνση, είναι κάποια σημάδια που σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσετε. Η επιθετικότητα ή η υπερβολική άμυνα που προβάλλει σε περίπτωση δυσαρέσκειας προς την κατάσταση, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια υπόνοια, είναι, επίσης, ενδείξεις προς προβληματισμό. Η παραμέληση της σχέσης, η συνεχής συναισθηματική παραμέληση, η μυστικοπάθεια ή η επικοινωνία με κάποιο πρόσωπο που δεν έχει αναφερθεί παλαιότερα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ως ύποπτη συμπεριφορά που να υποθάλπτει κάποιο άλλο πρόσωπο.
Το Micro-Cheating, είναι ένα εξαιρετικά ενοχλητικό φαινόμενο, που καλπάζει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης σε άλλους ανθρώπους μέσω του Ίντερνετ. Θεωρείται μία μορφή απιστίας που ταλαιπωρεί τα περισσότερα ζευγάρια, σήμερα. Πολλοί λένε τη φράση “όποιος ψάχνει βρίσκει”, αναφερόμενοι στα κινητά τηλέφωνα. Είναι σα να έχει παραδοχή της κατάστασης και εκτός από αναμενόμενη να έχει γίνει κάποιος κανόνας που έχει κανονικοποιηθεί. Τα όρια μπορεί να έχουν οριοθετηθεί σε μία σχέση, αλλά και πάλι να σπάνε και να υπερβαίνονται. Για κάποιους μπορεί να θεωρείται παιχνίδι που ανεβαίνει η αδρεναλίνη κάνοντας “παρανομία” ή για κάποιου μπορεί να είναι ζήτημα επιβεβαίωσης λόγω ανασφαλειών.
Η απιστία ή το micro-cheating, δεν σημαίνουν αναγκαστικά ότι έχουν προκληθεί από το βάλτωμα της σχέσης τους, αν και αυτό μπορεί επίσης να συμβεί. Οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί, όπως ψυχολογικός τους τραυματισμός από μία προηγούμενη σχέση ή να είναι ναρκισσιστές ή κοινωνιοπαθείς. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο ο κοινωνιοπαθής όσο και ο ναρκισσιστής τείνουν να έχουν πιο επιεική στάση απέναντι στην απιστία από ό,τι κάποιος άλλος. Τείνουν να είναι πιο ανεκτικοί στο σεξ, να έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για το περιστασιακό σεξ και να είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν σεξ χωρίς συναισθηματική δέσμευση.