Σε όποια γωνιά των social media κι αν συχάζεται, πιθανότατα θα έχετε πετύχει βίντεο με νεαρές γυναίκες να δηλώνουν με αυτοπεποίθηση πόσο τυχερές είναι κι ότι όλα πάνε πάντα καλά γι’αυτές. Το «lucky girl syndrome» (σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού) είναι η πιο πρόσφατη τάση που κάνει το γύρο του ίντερνετ. Βασίζεται στην ιδέα ότι αν λέτε επανειλημμένα στο σύμπαν πόσο τυχεροί είστε, όλες οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιηθούν. Δεν έχει σημασία αν ζητάτε αύξηση στον μισθό, προαγωγή ή λίγη τύχη στα ερωτικά σας -το μυστικό είναι να αναγνωρίσετε πόσο τυχεροί είστε. Ακόμη κι αν τη δεδομένη στιγμή δεν το πιστεύετε, η μέθοδος αυτή ισχυρίζεται, ότι και μόνο η επανάληψη θετικών φράσεων και σκέψεων, σταδιακά θα σας κάνει να υιοθετήσετε μια πιο θετική ματιά, κάτι που θα σας φέρει ακόμη περισσότερη καλοτυχία.
Αλλά για κάθε βίντεο όπου κάποια κοπέλα μοιράζεται με ενθουσιασμό «αποδείξεις» ότι η μέθοδος αυτή λειτουργεί, υπάρχει ένα άλλο βίντεο-απάντηση που επικρίνει το κίνημα για τοξική θετικότητα. Τι ακριβώς είναι λοιπόν το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού;
«Ανάλογα με το ποιον ρωτάς, είναι είτε μια ενδυναμωτική πρακτική που σου επιτρέπει να εκπληρώνεις τα όνειρά σου επαναλαμβάνοντας καθημερινές επιβεβαιώσεις (affirmations) όπως “Όλα μου πάνε καλά” », εξηγεί η career coach, Lisa Quinn, «είτε είναι μια τοξική τάση στα social media για πλούσια, λευκά κορίτσια που δεν αναγνωρίζουν το δικό τους προνόμιο».
@skzzolno i don’t know why it works but… everything works out for us #luckygirlsyndrome #luckygirl #luckygirlsyndrom #manifestation #affirmationsoftheday #affirmations #collegelifehack #lifehack #college #collegegirls
Σύμφωνα με την Quinn, η δημοτικότητά της συγκεκριμένης τεχνικής έγκειται κυρίως στην απλότητά της. «Το να επαναλαμβάνω συνεχώς ότι «Τα πράγματα πάντα μου πάνε καλά» είναι γρήγορο και απλό», εξηγεί. «Το να νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος για τη μοίρα σου, είναι πολύ ενδυναμωτικό».
Παρακάτω, ο Quinn εξηγεί τη λογική πίσω από το viral «lucky girl syndrome», τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας νοοτροπίας, ενώ προτείνει επίσης μια εναλλακτική στρατηγική αυτο-βελτίωσης που ίσως να είναι πιο υγιής και αληθοφανής για τους περισσότερους από μας.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προοπτικής
«Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού ουσιαστικά εκδηλώνεται και επικεντρώνεται στην τύχη. Ο εγκέφαλός μας έχει μια φυσική ροπή προς την αρνητικότητα – έτσι είναι δομημένο το μυαλό μας από τη δημιουργία του κόσμου. Ο εγκέφαλός μας δεν έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, οπότε οτιδήποτε αμφισβητεί αυτή την αρνητικότητα, το λεγόμενο negativity bias, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο», υποστηρίζει η Quinn.
«Ο γνωστός συγγραφέας και life-coaching ομιλητής, Mel Robbins, χρησιμοποιεί μια εξαιρετική μεταφορά που νομίζω ότι είναι χρήσιμη. Λέει ότι η νοοτροπία μας είναι σαν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μέσα από τα οποία βλέπουμε τον κόσμο. Το πώς βλέπουμε τον κόσμο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς συμπεριφερόμαστε και επομένως στις ενέργειες που ακολουθούμε».
@mariannarozmajzl
Τα αρνητικά
«Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού αγνοεί το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Και αγνοεί ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο προνομιούχοι από άλλους. Δεν λαμβάνει υπόψη τις συστημικές και δομικές προκαταλήψεις και ανισότητες που υπάρχουν στον κόσμο.
Επίσης, δε δίνει χώρο για αρνητικά συναισθήματα, που είναι φυσικό μέρος της ζωής. Το να προσπαθείς να αγνοήσεις ή να αστυνομεύσεις τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι υγιές γιατί δεν μας επιτρέπει την αυτο-συμπόνια. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί βραχυπρόθεσμα, τα συναισθήματα αυτά θα μας γυρίσουν «μπούμερανγκ» μακροπρόθεσμα.
«Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού έχει πολλά κοινά με την τοξική θετικότητα. Αν το δοκιμάσετε και δεν σας κάνει, θα μπορούσε να γίνει άλλη μια αιτία αυτο-μαστιγώματος. Εάν νιώθετε ήδη ευάλωτοι, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει άλλο ένα πράγμα για να νιώσετε άσχημα με τον εαυτό σας», προειδοποιεί η Quinn.
Η απλή επανάληψη θετικών φράσεων δεν αρκεί
Για άλλη μια φορά , η Quinn τονίζει την ταξικότητα και τοξικότητα αυτού του τρόπου σκέψης:
«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η θετική σκέψη από μόνη της έχει τα όριά της. Μια θετική νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ενέργειες για να βελτιώσετε τη ζωή σας, αλλά δεν πρόκειται να πληρώσει το στεγαστικό σας δάνειο ή να σας εξασφαλίσει προαγωγή από μόνη της. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ακόμα και στους καλούς ανθρώπους συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Και δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση σε πόρους ή ευκαιρίες».
Δοκιμάστε την τεχνική WOOP
«Αυτό που θα ήθελα να αντιπροτείνω στον κόσμο, είναι μια προσέγγιση που έχει πίσω της 20 χρόνια επιστημονικής μελέτης. Ονομάζεται WOOP – που σημαίνει Wish, Outcome, Obstacle και Plan (Ευχή-Αποτέλεσμα-Εμπόδιο-Σχέδιο). Είναι μια στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη ότι κάποιες φορές μπορεί να προκύψουν εμπόδια στα σχέδιά μας» εξηγεί η Quinn.
Η μέθοδος αυτή είναι πνευματικό τέκνο της Γερμανίδας ακαδημαϊκού Gabriele Oettingen. Η επιστήμονας πέρασε χρόνοα μελετώντας την έννοια της θετική σκέψη και διαπίστωσε ότι έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνουμε υπόψη τι μπορεί να πάει στραβά. Η προσέγγιση WOOP μας ενθαρρύνει να κάνουμε μεγάλα όνειρα — να σκέφτομαι διεξοδικά τι θέλουμε, και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, αλλά να σκεφτόμαστε επίσης τι θα μπορούσε να μας εμποδίσει να πετύχουμε το στόχο μας. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε μετά να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας αναλόγως.
Εν ολίγοις, η μέθοδος WOOP είναι μια τεκμηριωμένη τεχνική η οποία μας επιτρέπει να είμαστε σε επαφή με τις επιθυμίες μας και να θέτουμε στόχους, ενώ παράλληλα εξερευνούμε τα όρια και τα εμπόδια διαφόρων καταστάσεων, μαθαίνοντας από αυτά.
Try mental contrasting using the WOOP method 👌💪👍 pic.twitter.com/HQk8YmK2Yw
— Ade Chapman (@AreteMindset) December 27, 2021
Τελικά, το lucky girl syndrome δουλεύει;
«Σαφώς χιλιάδες γυναίκες στα social media πιστεύουν ότι το lucky girl syndrome λειτουργεί για αυτές και γνωρίζουν τον εαυτό τους καλύτερα από εμένα. Δεν πρόκειται να πω σε κανέναν να σταματήσει να το εξασκεί αν αισθάνεται ότι λειτουργεί. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι έχει κάποια μειονεκτήματα, και μέχρι κάποιος να κάνει μια αναλυτική επιστημονική μελέτη για αυτό, δε μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά για το αν δουλεύει» λέει η Quinn.