Στα τέλη Μαΐου, η 26χρονη Gabrielle Judge ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok σχετικά με αυτό που αποκαλούσε «lazy girl job» (η δουλειά της τεμπέλας)– μια remote εργασία χωρίς πολύ άγχος, με λίγη επίβλεψη και καλό μισθό.
«Το lazy girl job είναι βασικά κάτι που μπορείς να παρατήσεις εύκολα», λέει στο βίντεο διάρκειας δυόμισι λεπτών. «Υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω που μπορείς να κάνεις και να βγάζεις 60 και 80 χιλιάρικα, όπου δε χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά ή να πηγαίνεις στο γραφείο». Ως παράδειγμα έφερε επαγγέλματα που δε χρειάζονται τεχνικές γνώσεις, το ωράριο είναι αυστηρά 8ωρο – συνήθως 9 με 5- και η αμοιβή είναι αρκετή για να σου εξασφαλίσει κάποια οικονομική ελευθερία.
Η ιδέα της Judge – όπως και το βίντεό της – έγινε γρήγορα viral, αφού φαίνεται να χτύπησε καμπανάκι σε πολλούς εργαζόμενους ανά τον κόσμο, ειδικά γυναίκες.
@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound – Gabrielle👸🏻
Πέρα από τα σχεδόν 350.000 likes στην ανάρτηση της Judge, το hashtag #lazygirljob στο TikTok έχει μέχρι στιγμής πάνω από 18 εκατομμύρια προβολές, με άλλες νεαρές γυναίκες να περιγράφουν τις δικές τους τεμπέλικες δουλειές. Σε ένα βίντεο, μια δημιουργός λέει ότι το μόνο που κάνει είναι «να αντιγράφει και να επικολλά το ίδιο κείμενο σε κάθε mail που στέλνει, να παίρνει 3-4 τηλέφωνα την ημέρα, να κάνει το ένα μεγάλο διάλειμμα μετά το άλλο και να παίρνει έναν καλό μισθό».
@raeandzeebo Loving it🥰 #fyp #xyzbca #job #lazygirljob #corporate #9to5 #officelife #workbreak #VikingRise ♬ Summer Background Jazz – Jazz Background Vibes
Ωστόσο, η full-time content creator, Judge, όσο και οι ειδικοί στο χώρο εργασίας, λένε ότι το «lazy girl job» δεν είναι απαραίτητα καθόλου τεμπέλικη δουλειά.
Αντίθετα, ο όρος αντικατοπτρίζει μια νέα νοοτροπία που επικράτησε στην λεγόμενη εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης» – κατά την οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν ολοένα και περισσότερο βιώσιμους μισθούς και ευέλικτους όρους, ενώ αμφισβητούν την αντίληψη ότι οι εργατοώρες κρίνουν την ποσότητα και την ποιότητα της εργασίας.
Ανατρέποντας τις παγιωμένες προσδοκίες της εργασιομανίας
Η Judge λέει ότι η ιδέα του «lazy girl job» της ήρθε μετά από τις δικές της εμπειρίες στον χώρο εργασίας. Εξηγεί ότι εργαζόταν 50 έως 60 ώρες την εβδομάδα ως σύμβουλος – ένα ωράριο που δεν είναι «φυσιολογικό ή βιώσιμο», ένα ωράριο που τελικά διέβρωσε τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική της υγεία. Η κύρια ιδέα πίσω από το «lazy girl job», λέει, είναι να επαναπροσδιορίσει τι μπορεί –και πρέπει– να είναι μια δουλειά για τους εργαζόμενους.
Υποστηρίζει ότι η εξουθένωση και η υπερκόπωση δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της εξίσωσης στον εργασιακό κόσμο, όταν η αυτονομία και η ευελιξία έχουν καταστεί δυνατές με την εξ αποστάσεως εργασία και η ψυχική υγεία αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από ποτέ. Υπάρχουν τρόποι να έχετε θετικές και υγιείς εμπειρίες στη δουλειά σας, λέει. Αυτό είναι κάτι που η γενιά των Gen Z διεκδικεί όλο και περισσότερο, στηριζόμενοι στη συζήτηση που άνοιξαν στη δημόσια σφαίρα οι millennials. Σύμφωνα με την Judge, το τι ακριβώς συνιστά ένα «lazy girl job» είναι ελαφρώς διαφορετικό για τον καθένα, αφού κάθε εργαζόμενος έχει τις δικές του μοναδικές συνθήκες, ανάγκες και στόχους.
Αντί να δώσει έναν αυστηρό ορισμό, η Judge παραθέτοι 4 κριτήρια που πληρούν πάντα αυτοί οι τύποι θέσεων: α) αίσθημα ασφάλειας (όχι πολύωρες βάρδιες, όχι πολλές μετακινήσεις ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας), β) τηλεργασία όλες ή κάποιες μέρες μέσα στη βδομάδα, γ) καλός μισθός και δ) υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τελικά, η ιδέα καταλήγει σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που αφήνει χρόνο στους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στον εαυτό τους.
Το «τεμπέλικο» μέρος του όρου, λέει η Judge, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «Anti Work Girlboss», χρησιμοποιείται προφανώς χιουμοριστικά– αλλά είναι σημαντικό. «Όλα αυτά για τα οποία μιλάω θεωρούνται “τεμπελιά” αν τα συγκρίνεις με τις παραδοσιακές προσδοκίες στο χώρο εργασίας», λέει. «Προσπαθώ να αντιμετωπίζω την τάση για πιο “τεμπέλικες” δουλειές ως νοοτροπία, καθώς οι δουλειές είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετική συνθήκη».
Η γέννηση αυτής της τάσης δεν προκαλεί έκπληξη σε πολλούς ειδικούς. H career coach, Tiffany Uman, θεωρεί ότι η τάση αυτή αντανακλά τις μεταβαλλόμενες επιθυμίες των εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες όλο και περισσότερο αναζητούν θέσεις εργασίας που τις κάνουν ευτυχισμένες, τους παρέχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και τους αφήνουν χώρο και χρόνο για τις προτεραιότητές τους, πέρα από την εργασία. Οι εργαζόμενοι αναζητούν περισσότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προσθέτει, και δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να «επωμιστούν τέτοιο φόρτο εργασίας που να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία και την προσωπική τους ζωή».
Η Eliana Goldstein, επίσης career coach, πιστεύει ότι το «lazy girl job» είναι μια άμεση απόρριψη της κουλτούρας της υπερβολικής εργασίας, της εργασιομανίας, της εκμετάλλευσης και της υπερκόπωσης ως παράσημα στο πέτο κάθε εργαζομένου, όπως διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Σχολιάζει, μάλιστα, θετικά την επιλογή της Judge να δώσει στον όρο ένα όνομα που τραβάει την προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει μια απαραίτητη συζήτηση. «Αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα το «lazy girl job» είναι να εμφανίζεσαι στη δουλειά σου και να δουλεύεις όσο καλύτερα μπορείς –να κάνεις κυριολεκτικά αυτό για το οποίο πληρώνεσαι– και μετά να έχεις χώρο να κάνεις πράγματα που σου φέρνουν χαρά», εξηγεί.
@bonniedilber Theres nothing lazy about wanting a lazy girl job! We all deserve it! #lazygirljobs #workculture #remotework ♬ original sound – Bonnie Dilber
Είναι τελικά “τεμπελιά” το να ζητάς τα αυτονόητα;
H Judge συμφωνεί ότι το κίνημα του «lazy girl job» μπορεί να είναι μια ευκαιρία μάθησης και ότι η τάση δεν αφορά τη ρητή εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου τύπου εργασίας που «τικάρει όλα τα κουτάκια».
Αντίθετα, πιστεύει ότι ο τελικός σκοπός είναι να πάρουμε τον έλεγχο της επαγγελματικής μας ζωής. «Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στις δουλειές μας και τα «lazy girl jobs» μπορούν να δείξουν στους εργοδότες τι λειτουργεί και τι όχι».
Ο Goldstein συμφωνεί. Οι milennials, λέει, μιλούσαν για χρόνια για τη σημασία της ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά δυσκολεύτηκαν να βρουν τον τρόπο να το κάνουν πράξη. Το κίνημα του «lazy girl job», πιστεύει, «θα μπορούσε να είναι ένα απαραίτητο καμπανάκι, ώστε οι millenials και η Gen X να καταλάβουν ότι η Gen Z στην πραγματικότητα δεν είναι τεμπέληδες, αλλά αντίθετα η γενιά αυτή ενεργεί με βάση την κοινή επιθυμία για περισσότερη ισορροπία».
Επιπλέον, για πολλούς εργαζόμενους, ο ίδιος ο τίτλος της επαγγελματικής θέσης μπορεί να μην έχει καν σημασία – αυτό που είναι σημαντικό είναι η συνειδητοποίηση ότι ένα «lazy girl job» είναι στην τελική απλώς μια καλή δουλειά. Ούτε -απαραίτητα- εύκολη ούτε για τεμπέληδες. Είναι απλώς μια αξιοπρεπής δουλειά, που δεν καταστρέφει το σώμα και το νευρικό σύστημα του εργαζόμενου πριν κλείσει καν τα 35.
Καθόλου τεμπέλ@ δεν είσαι επειδή αναζητάς μια δουλειά που σου προσφέρει τα αυτονόητα. Καθόλου τεμπελιά δεν είναι να κάνεις αυτό ακριβώς για το οποίο πληρώνεσαι. Act your wage.