Σίγουρα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να βρίσκεστε σε μία κατάσταση και να χρειάζεται να προσποιηθείτε ώστε να είστε ευχάριστοι μέσα σε αυτή την κοινωνική συνθήκη που είσαστε εγκλωβισμένοι. Ο μόνος τρόπος για να ξεμπλέξετε είναι να πείτε ψέματα είτε λεκτικά είτε συμπεριφορικά. Ένας μορφασμός ή ένα συγκαταβατικό νεύμα μπορεί να αρκούν για να αλλάξει το θέμα συζήτησης ή για να αποφύγετε τον συνομιλητή σας. Αυτό που πρέπει να παραδεχτείτε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είστε ο εαυτός σας.
Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να προσποιηθείτε ακόμα και κάποια αρρώστια για να πετύχετε τον σκοπό σας. Μετά το τέλος της performance ίσως να περιμένετε να εμφανιστεί κάποιο χέρι από το πουθενά με το χρυσό αγαλματίδιο προς τιμήν σας. Στη φαντασία σας μπορεί να γίνεται και κάποια μικρή απονομή που θα αποθεώνεστε από κριτικούς και κοινό.
Σε ποιες περιπτώσεις προσποιείστε;
1. Το παίζετε άρρωστοι για να μην πάτε στη δουλειά
Αυτή είναι μία συνήθεια που έχει ρίζες από τα παιδικά σας χρόνια. Όλα ξεκινούσαν με εκείνο το διαγώνισμα για το οποίο δεν είχατε διαβάσει επαρκώς και το άγχος δεν σας άφηνε να περάσετε το κατώφλι του σπιτιού σας. Ο στομαχόπονος ήταν μακράν η καλύτερη δικαιολογία και νούμερο ένα σε δημοφιλία για όλα τα παιδιά, ιδίως του δημοτικού. Το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει εφαρμογές και στην ενήλικη ζωή. Εντάξει, ο στομαχόπονος δεν έχει την ίδια πέραση, αλλά η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί πλασματικά, χωρίς κανένα σύμπτωμα προκειμένου να αποκτήσετε την πολυπόθητη αναρρωτική άδεια. Ο οικογενειακός γιατρός θα σας διαγνώσει “διά μαγείας” με όλα τα συμπτώματα και εσείς μπορεί και να βρεθείτε “ξαφνικά” σε κάποιο ταξίδι.
Το πιο δύσκολο απ’ όλη τη διαδικασία δεν είναι το ίδιο το ψέμα, αλλά ο τρόπος που θα το πείτε. Το τηλεφώνημα στον προϊστάμενό σας είναι το καίριο και κρίσιμο σημείο. Πριν πατήσετε το όνομά του και τον καλέσετε, σίγουρα πρέπει να έχει προηγηθεί πρόβα είτε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο είτε στον καθρέφτη σας. Ναι, το ξέρω ότι δεν θα σας δει, αλλά αυτός τρόπος βοηθάει για να καταλάβετε πόσο πιστευτοί είσαστε. Δεν πρέπει να αλλάξετε τη φωνή σας, ούτε να του είσαστε πολύ ζωηροί, όσο πιο κουλ τόσο το καλύτερο.
2. Απόλαυση, οργασμοί και σεξ
Έχετε προσποιηθεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης; Το μεγαλύτερο ποσοστό θα απαντήσει καταφατικά. Δεν μιλάμε μόνο για τον προσποιητό οργασμό, αλλά και για την ευχαρίστηση που μπορεί να έχετε δείξει κατά τη διάρκεια του σεξ ή του στοματικού. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά και να υπάρχει αμηχανία ή να μην ξέρει τι κάνει ή απλά να είναι φύσει άγαρμπ@. Αν δεν θέλετε να γίνετε αγενείς ή να τ@ν σε αμηχανία, ένα στιγμιαίο επιφώνημα ή μία ατάκα μπορεί να δείξουν την ικανοποίηση που σίγουρα δεν βιώνετε εκείνη τη στιγμή.
Το σεξ είναι από τους τομείς που καταπιέζουμε περισσότερο τους εαυτούς μας. Βέβαια άλλοι απολαμβάνουν αυτή τη θεατρικότητα και κάθε φορά δίνουν μία αξέχαστη performance, επηρεαζόμενοι από τις ταινίες πορνό. Κραυγές και βογγητά στα πρότυτα διάσημων πορνοστάρ, εργατοώρες μελέτης μέχρι να επιτευχθεί το “αληθοφανές” αποτέλεσμα. Άλλοι είχαν στον τοίχο τους τον Μαραντόνα και άλλοι τον Γκουσκούνη, ο καθένας με τις επιρροές του.
3. «Ναι ναι, πες μου κι άλλα»
Έχετε βγει για καφέ με εκείνο τον γνωστό σας που όλο λέγατε ότι θα κανονίσετε να βγείτε και όλο το αναβάλλατε. Πλέον δεν έχετε τίποτα κοινό, ίσως να μην είχατε και ποτέ. Η μία πλευρά είναι στραμμένη στην καριέρα και η άλλη στην οικογένεια. Αυτή η συγκυρία από μόνη της περιορίζει τα θέματα συζήτησεις και η κουβέντα σύντομα μπορεί να γίνει ανυπόφορη και για τις δύο πλευρές. Δείχνετε ένα υποτυπώδες ενδιαφέρον, το οποίο συντηρείτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για να μην γίνετε αγενείς.
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να ακούσετε είναι το «εσύ πότε θα κάνεις παιδί;», κι αν τολμήσεις να πεις ότι δεν θέλεις, ξεκινάει η επιχειρηματολογία περί ολοκλήρωσης του ανθρώπου και κάπου εκεί αρχίζει ο κλοιός να στενεύει. Νιώθετε σα να βρίσκεστε σε οικογενειακό τραπέζι και πρέπει να απολογηθείτε για τη ζωή που έχετε επιλέξει εσείς. Αυτή η μάστιγα ξαφνικά σας ακολουθεί και σε ένα κατά τ’ άλλα “χαλαρό καφέ”. Προσπαθείτε να κρατήσετε τα νεύρα σας, να μην κάνετε μορφασμούς και να παραμείνετε το ίδιο ευχάριστοι με αρκετή προσπάθεια. Ένα αστείο ίσως αρκεί για να ελαφρύνει το κλίμα, όμως το πιο αποτελεσματικό είναι να προσποιηθείτε ότι σας ενδιαφέρει η συζήτηση.
Σε τέτοιους καφέδες συνήθως επιδεικνύονται φωτογραφίες από διακοπές, κατοικίδια και βρέφη. Το «ααα τι ωραία» κολλάει παντού σαν τον μαϊντανό, βγαίνει φυσικά και αβίαστα σα να το εννοούμε, ενώ στην πραγματικότητα δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή. Η performance σας μάλλον θα είναι τελευταία που θα δει από εσάς, γιατί μάλλον δεν επαναληφθεί στο μέλλον.
4. Προσποιητά χαμόγελα στον συνάδελφό σας
Οι περισσότεροι έχουν έναν συνάδελφο που είτε τον αντιπαθούν είτε τον συμπαθούν λιγότερο από τους υπόλοιπους. Οι κουβέντες τα πρώτα λεπτά στο γραφείο είναι τυπικές και παίζουν σαν κασέτα ξανά και ξανά κάθε μέρα. Οποιαδήποτε συνομιλία μαζί του είναι μία υποχρεώση που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Δεν έχετε τσακωθεί ποτέ, αλλά αν τον πετυχαίνατε τυχαία έξω θα αλλάζατε πεζοδρόμιο. Είστε πάντα ευγενικοί με ένα άχαρο μειδιάμα κάθε φορά που στρέφεστε προς αυτόν.
Μετά από καιρό και με αρκετές επαναλήψεις, ίσως καταφέρετε να αποτινάξετεαυτή την “ξινίλα” από το πρόσωπό σας και να συνομιλείτε αβίαστα μαζί του ως μέρος της καθημερινότητάς σας. Πάλι θα προσποιείστε, αλλά τουλάχιστον δεν θα φαίνεται ότι του μιλάτε σα να κάνετε κάποια αγγαρεία.