Ο όρος «Σκοτεινή Τριάδα» ακούγεται δυσοίωνος, αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Οι λανθασμένες διαγνώσεις αφθονούν, αλλά αυτή η τριάδα των λεγόμενων σκοτεινών τύπων προσωπικότητας -ναρκισσιστές, ψυχοπαθείς και μακιαβελικοί- δεν είναι απλώς επιπόλαιοι χαρακτηρισμοί που αποσκοπούν στην προσβολή. Αντίθετα, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτή η τριάδα έχει μοναδική δυσκολία να σχετιστεί με τους άλλους και η αίσθηση του εαυτού τους δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τους επικρατούντες ηθικούς κώδικες. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστοι, δεν έχουν ενσυναίσθηση, είναι άκρως ιδιοτελείς και/ή χειριστικοί.
Η έρευνα συνεχίζεται ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα άτομα που επιδεικνύουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να βοηθήσουμε τους άλλους να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν καλύτερα μαζί τους.
Τι είναι η «Σκοτεινή Τριάδα»;
Η Σκοτεινή Τριάδα αναφέρεται σε τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό – που χαρακτηρίζονται από κακία ή αρνητικότητα, εξ ου και η ονομασία «σκοτεινή». Η φράση επινοήθηκε σε μια μελέτη του 2002 από τους ψυχολόγους Delroy Paulhus, Ph.D., και Kevin M. Williams, Ph.D.
«Τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας μοιράζονται έναν κοινό πυρήνα ανταγωνισμού (ή χαμηλής συμφωνίας)», λέει ο Virgil Zeigler-Hill, Ph.D., κοινωνικός ψυχολόγος προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο Oakland και αναπληρωτής συντάκτης στο Journal of Personality. «Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που αφορούν την αναλγησία και την προθυμία χειραγώγησης ή εκμετάλλευσης των άλλων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση αυτών των χαρακτηριστικών».
Τα τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν αποτελούν από μόνα τους διαγνώσιμες καταστάσεις ψυχικής νόσου, σημειώνει. «Ωστόσο, ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια έχουν σαφείς συνδέσεις με τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, αντίστοιχα». Τα χαρακτηριστικά δεν είναι εναλλάξιμα με τις αντίστοιχες διαταραχές προσωπικότητας, προσθέτει, αλλά είναι εύκολο να τα μπερδέψει κανείς. Για παράδειγμα, λέει ότι οι ερευνητές συγχέουν μερικές φορές την ψυχοπάθεια και την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, οι οποίες έχουν σαφώς σημαντικές ομοιότητες, αλλά δεν είναι ταυτόσημες.
Οι τρεις σκοτεινοί τύποι προσωπικότητας
Αυτά τα παρόμοια αλλά διακριτά χαρακτηριστικά της σκοτεινής προσωπικότητας παρουσιάζονται με διαφορετικούς τρόπους. Αν δεν είστε ψυχολόγος, είναι εύκολο να διαγνώσετε λανθασμένα μια κακή συμπεριφορά μπερδεύοντάς της με μια άλλη. Και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας επικίνδυνος υπολογισμός -για παράδειγμα, κάποιοι είναι πιο σωματικά επιθετικοί, ενώ άλλοι είναι πιο συναισθηματικά χειριστικοί.
Ο Peter K. Jonason, Ph.D., είναι ψυχολόγος κοινωνικής προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία και εξέχων ερευνητής της Σκοτεινής Τριάδας, και συνδημιούργησε την Dark Triad Dirty Dozen, μια κλίμακα τεσσάρων στοιχείων για κάθε χαρακτηριστικό. Λέει ότι αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε αυτές τις προσωπικότητες, τότε δεν είστε οι μόνοι. Επειδή είναι τόσο βαθιά συσχετισμένες, πολλές έρευνες αναδεικνύουν τα εγωιστικά κοινά σημεία που μοιράζονται. Ο διαχωρισμός τους μπορεί συχνά να προσδιοριστεί εξετάζοντας το κόστος που επιβάλλεται στους άλλους, είτε αυτό είναι πληγωμένα συναισθήματα, είτε κακοποίηση, είτε κλοπή, είτε άλλες βλάβες.
Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:
- Ναρκισσισμός
Ο Greg Park, Ph.D., ερευνητής προσωπικότητας και ιδρυτής του TraitLab, λέει ότι οι ναρκισσιστές τείνουν να αυτο-αναβαθμίζονται: «Έχουν ένα ασυνήθιστα ισχυρό κίνητρο να διατηρούν μια θετική, ελκυστική ή επιτυχημένη εικόνα στα μάτια και στο μυαλό των άλλων ανθρώπων. Οι ναρκισσιστές είναι επίσης πιο πιθανό από τα άλλα μέλη της τριάδας να υπερασπιστούν την εικόνα ή τη φήμη τους πολύ επιθετικά, ακόμη και ως απάντηση σε σχετικά ασήμαντες απειλές ή σχόλια». Επειδή οι ναρκισσιστές άνθρωποι τρέφουν ακραίο θαυμασμό για τον εαυτό τους, η συζήτηση μαζί τους είναι πιθανό να επικεντρώνεται στις επιτυχίες τους: σωματικές, επαγγελματικές, οικονομικές και άλλες.
Ο Jonason προσθέτει ότι ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από αναμενόμενη αίσθηση υπεροχής και μεγαλοπρέπεια. Λέει ότι κάποτε υπήρχε η υπόθεση ότι ο ναρκισσισμός συνδέεται στην πραγματικότητα με την εξωτερική υπέρβαση της χαμηλής αυτοεκτίμησης, αλλά οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι ευάλωτοι. Όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν τα δυσδιάκριτα όρια, μπερδεύουν τον ναρκισσισμό με την ψυχοπάθεια.
- Ψυχοπάθεια
«Οι ψυχοπαθείς έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να ενεργούν επιθετικά ή σκληρά προς άλλους ανθρώπους ή άλλα πλάσματα», λέει ο Park. Οι ψυχοπαθείς δεν έχουν μια φυσική αποστροφή προς το να βλάπτουν τους άλλους, αλλά τείνουν να λειτουργούν πιο άμεσα από τους μακιαβελικούς. «Οι ψυχοπαθείς είναι πολύ πιο πιθανό να εκφοβίσουν, να τρολάρουν ή να εκδικηθούν τους άλλους», προσθέτει.
Η ψυχοπάθεια μπορεί να μοιράζεται πολλά με τις ναρκισσιστικές τάσεις. Ωστόσο, ο εκμεταλλευτικός της χαρακτήρας τη διακρίνει από τα άλλα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας της προσωπικότητας. Ο Jonason λέει ότι η ψυχοπάθεια καταλήγει στον αδίστακτο εγωισμό σε συνδυασμό με τη διαπροσωπική τόλμη.
Ο Jonason παρατηρεί επίσης ότι οι άνθρωποι με ψυχοπαθητικές τάσεις φαίνονται απερίσκεπτοι ή απρόσεκτοι επειδή τους αρέσει να παίρνουν ρίσκα. Οι άνθρωποι με ψυχοπαθητικές τάσεις δεν έχουν αναστολές, οπότε τείνουν να παρακάμπτουν ή να παραβιάζουν τους κανόνες.
- Μακιαβελισμός
Ο Jonason λέει ότι δεν πρέπει να ψάξουμε περισσότερο από τον Πάλπατιν από την ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων για ένα τυπικό μοντέλο μακιαβελισμού: «Επεισόδιο με το επεισόδιο, γενιά με τη γενιά, επιδίδεται σε αυτό το μακροπρόθεσμο σχέδιο», εξηγεί ο Jonasan. «Οι άνθρωποι με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη μακιαβελισμού, σε αντίθεση με άλλα χαρακτηριστικά, είναι τακτικοί σχεδιαστές. Δεν καθοδηγούνται από το συναίσθημα ή το σεξ. Οδηγούνται από την επίτευξη της μακροπρόθεσμης χειραγώγησης μιας ατζέντας, ενός στόχου».
Οι Μακιαβελικοί αποπνέουν διπροσωπία και πραγματισμό. Η ατζέντα τους, και όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πορεία, είναι πραγματικά αυτό που μετράει περισσότερο γι’ αυτούς. Είναι λιγότερο παρορμητικοί, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να εξαπατήσουν, να κλέψουν ή να πουν ψέματα όταν είναι προς το συμφέρον τους και όταν υπάρχει μικρός κίνδυνος να πιαστούν, λέει ο Παρκ. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν τον εαυτό τους από το να λένε ψέματα, να εξαπατούν ή να κλέβουν από ενοχή ή από αρχή, η διαφορά για τους Μακιαβελικούς είναι αν αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον τους και αν μπορούν να τη γλυτώσουν.
Έρευνα για τη Σκοτεινή Τριάδα
Ο όρος «Σκοτεινή Τριάδα» επινοήθηκε το 2002 από τους ερευνητές ψυχολογίας Delroy L. Paulhus, Ph.D., και Kevin M. Williams, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Όμως οι επιστήμονες μελετούν κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά ξεχωριστά εδώ και δεκαετίες: Η ψυχολογική έρευνα για τον ναρκισσισμό χρονολογείται από την εργασία του Αυστριακού ψυχαναλυτή Otto Rank το 1911 για το θέμα, ενώ η δημοσιευμένη έρευνα για τον μακιαβελισμό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 με τους καθηγητές Richard Christie και Florence Geis.
Η τριάδα και τα χαρακτηριστικά της αποτελούν δημοφιλείς τομείς ψυχολογικής μελέτης και τις δύο δεκαετίες από τότε που χρησιμοποιήθηκε αρχικά η φράση. Ο Paulhus διευθύνει τώρα ένα ερευνητικό εργαστήριο ψυχολογίας και η εργασία του έχει αναφερθεί πάνω από 43.000 φορές σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, πολλά από τα οποία αφορούν ειδικά αυτά τα σκοτεινά χαρακτηριστικά.
Ορισμένοι ερευνητές είχαν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις συμπεριφορικές εκδηλώσεις της τριάδας ως απλές παραλλαγές ενός μοναδικού τύπου προσωπικότητας, αν και η μελέτη των Paulhus και Williams το 2002 διαπίστωσε ότι είναι διακριτές. Ο Jonason επισημαίνει επίσης ότι ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν στην πραγματικότητα ότι η σκοτεινή τριάδα είναι απλώς μια εκδήλωση των πέντε μεγάλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, δηλαδή του ανοίγματος στις εμπειρίες, της ευσυνειδησίας, της εξωστρέφειας, της ευχάριστης συμπεριφοράς και του νευρωτισμού.
Η Zeigler-Hill σημειώνει ότι πολλές σύγχρονες μελέτες προσπαθούν να εντοπίσουν πώς λειτουργεί η Σκοτεινή Τριάδα στις ρομαντικές σχέσεις. Λέει: «Νομίζω ότι οι σαφέστερες από αυτές τις μελέτες αντιμετωπίζουν την πολυδιάστατη φύση αυτών των χαρακτηριστικών αντί να τα αντιμετωπίζουν σαν να είναι μονοδιάστατα».
Για παράδειγμα, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από ερευνητές στη Σλοβακία ασχολήθηκε με τη σχέση μεταξύ της Σκοτεινής Τριάδας και των ρομαντικών σχέσεων μεταξύ νεαρών ενηλίκων. Η Zeigler-Hill λέει ότι μελέτες όπως αυτή δείχνουν τη σημασία της διάκρισης μεταξύ του διεκδικητικού/εξωστρεφούς ναρκισσισμού, του ανταγωνιστικού/διαφωνητικού ναρκισσισμού και του ευάλωτου/νευρωτικού ναρκισσισμού, οι οποίοι αποκλίνουν ο καθένας ως προς τις συσχετίσεις τους με τα ρομαντικά αποτελέσματα.
Πώς να αναγνωρίζετε τις προσωπικότητες της Σκοτεινής Τριάδας
Οποιαδήποτε διαδικτυακή αναζήτηση θα δώσει έναν αριθμό τεστ και εργαλείων που προσπαθούν να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Σκοτεινής Τριάδας, το καθένα με διαφορετική ποιότητα και ακρίβεια. Ο Jonason εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο που συγκεντρώνει μια σειρά από εργαλεία που κυκλοφορούν εκεί έξω για τον εντοπισμό αυτών των χαρακτηριστικών. Σημειώνει ότι υπάρχει μια μακρά ιστορία εργαλείων μέτρησης των χαρακτηριστικών προσωπικότητας με αυτοαναφορές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, όπως το Narcissistic Personality Inventory και το MACH-IV για τον Μακιαβελισμό των Christie και Geis. Ο Paulhus, ένας από τους αρχικούς ερευνητές που έδωσε όνομα στη Σκοτεινή Τριάδα, έχει επίσης δημιουργήσει μια σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του Short Dark Triad (SD-3), και έχει επεκτείνει την εστίασή τους ώστε να συμπεριλάβει τον σαδισμό εκτός από τα άλλα τρία σκοτεινά χαρακτηριστικά.
Ο Jonason παραδέχεται ότι το εργαλείο του, όπως και πολλά άλλα, έχει έμφυλες προεκτάσεις. «Στα στοιχεία για τη μέτρηση των περισσότερων από αυτούς τους τύπους χαρακτηριστικών, οι ερωτήσεις είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετηθούν από τους άνδρες απ’ ό,τι από τις γυναίκες», λέει. Ως εκ τούτου, αυτά τα εργαλεία ενδέχεται να διογκώνουν τεχνητά τις διαφορές φύλου και φύλου. Για παράδειγμα, η ερώτηση για το πόσους καβγάδες έχει εμπλακεί ένα άτομο συνήθως σημαίνει ότι περισσότεροι άνδρες είναι πιθανό να το παραδεχτούν και πιο πιθανό να το έχουν κάνει. Ωστόσο, ο Jonason εξηγεί ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκδηλώσεις της ψυχοπάθειας ανάλογα με το φύλο. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι για το πώς εκδηλώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά στους άνδρες. Τα πράγματα που τείνουν να κάνουν οι άνδρες όταν σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στην ψυχοπάθεια θεωρούνται πολύ πιο ειδεχθή εγκλήματα από αυτά που κάνουν οι γυναίκες», προσθέτει. Η πρόσφατη έρευνά του σχετικά με το cyberstalking δείχνει τις αποχρώσεις του τρόπου με τον οποίο οι σκοτεινές προσωπικότητες των γυναικών διαφέρουν από τους άνδρες.
Είναι σημαντικό ότι τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας δεν αποτελούν διαγνώσιμες καταστάσεις ψυχικής νόσου. «Τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας είναι παρόμοια με άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, έτσι ώστε ο καθένας μας να διαθέτει κάποιο επίπεδο αυτών των χαρακτηριστικών», εξηγεί ο Zeigler-Hill. «Για παράδειγμα, όλοι διαθέτουν κάποιο επίπεδο ναρκισσισμού. Οι περισσότεροι από εμάς κατέχουμε ένα μέτριο επίπεδο ναρκισσισμού, ενώ άλλοι κατέχουν είτε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο ναρκισσισμού είτε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ναρκισσισμού. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού τείνουν να έχουν περισσότερες διαπροσωπικές συγκρούσεις από εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού».
Αντί να διαγνώσουν την ακριβή πάθηση του ατόμου, οι ερευνητές λένε ότι είναι καλύτερο να εντοπίσουν τη ζημιά που αφήνει το άτομο στο πέρασμά του και να ακολουθήσουν τακτικές για διορθωτικά μέτρα.
Αντιμετώπιση των σκοτεινών τύπων προσωπικότητας
Όταν ο Park ρωτήθηκε πώς να αντιμετωπίσει τους σκοτεινούς τύπους προσωπικότητας, το έθεσε απλά: «Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σχετικά σταθερά και συνεπή, οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει ή να πείσει έναν ναρκισσιστή, μακιαβελικό ή ψυχοπαθή να ενεργήσει διαφορετικά είναι απίθανο να έχει επιτυχία. Επομένως, μην προσπαθήσετε να τους αλλάξετε, αλλά δουλέψτε γύρω τους».
Το σχέδιό του σε τρία βήματα είναι σαφές:
Οι ναρκισσιστές χρειάζονται συνεχή ενίσχυση και αντιδρούν επιθετικά σε κάθε προσβολή της εικόνας ή της φήμης τους. Μην επιδιώκετε την απόλυτη κολακεία, αλλά για να ελαχιστοποιήσετε τη σύγκρουση με έναν ναρκισσιστή, αποφύγετε να διαμορφώσετε οποιαδήποτε κριτική.
Όταν έχετε να κάνετε με έναν μακιαβελικό, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να αναζητάτε πρόσθετες πηγές για να επαληθεύσετε τους ισχυρισμούς τους.
Αν βρεθείτε να εργάζεστε ή να συναναστρέφεστε με έναν ψυχοπαθή, απλά αποφύγετε τον όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στην περίπτωση και των τριών, η αποφυγή είναι ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης.
Σε καταστάσεις όπου η εξουσία μεροληπτεί υπέρ ενός ναρκισσιστή, ενός μακιαβελικού ή ενός ψυχοπαθούς, μπορεί να σας δυσκολέψει να απομακρυνθείτε. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κακοποίηση σας -σωματική ή ψυχική- μπορεί να είναι μία από τις πολλές ανθυγιεινές εκβάσεις.
Αν βρεθείτε προσκολλημένοι σε μια προσωπικότητα της σκοτεινής τριάδας, ζητήστε βοήθεια από έναν θεραπευτή ή ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε υγιή όρια. Διατίθενται επίσης δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές ενδοοικογενειακής βίας για να σας βοηθήσουν να εγκαταλείψετε μια κακοποιητική σχέση.
Τι είναι η «Τριάδα του Φωτός»;
Στην άλλη πλευρά του φάσματος της προσωπικότητας, ο γνωστικός επιστήμονας Scott Barry Kaufman, Ph.D., λέει ότι αν υπάρχει μια «Σκοτεινή Τριάδα», πρέπει να υπάρχει και μια «Φωτεινή Τριάδα».
Η Φωτεινή Τριάδα περιλαμβάνει τον ανθρωπισμό, τον καντιανισμό και την πίστη στην ανθρωπότητα. Ο Παρκ εξηγεί ότι αυτά τα τρία χαρακτηριστικά «περιγράφουν έναν αγαπητό, καλοπροαίρετο προσανατολισμό, σε αντίθεση με τον κυνικό, σκληρό προσανατολισμό που περιγράφεται από τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας».
Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Παρκ περιγράφει το καθένα από αυτά:
Η πίστη στην ανθρωπότητα έχει να κάνει με την ύπαρξη μιας βασικής πίστης στη θεμελιώδη καλοσύνη των άλλων ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη, συγχωρούν γρήγορα και προσπαθούν να δουν το καλύτερο στους άλλους.
Ο ανθρωπισμός είναι η ιδέα ότι «κάθε άτομο είναι πολύτιμο και αξίζει αξιοπρέπεια, σε αντίθεση με την έντονη αποτίμηση της κοινωνικής θέσης ή του υλικού πλούτου», όπως το θέτει ο Παρκ. Οι ανθρωπιστές χαίρονται όταν οι άλλοι άνθρωποι πετυχαίνουν και είναι περίεργοι για τους ανθρώπους από όλα τα διαφορετικά είδη υπόβαθρων.
Ο καντιανισμός είναι η «τάση να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως “αυτοσκοπός” και όχι ως μέσο προς ένα σκοπό». Οι καντιανοί νοιάζονται πολύ για την αυθεντικότητα και δεν πιστεύουν στη χρησιμοποίηση των άλλων προς όφελός τους.
Συμπεράσματα:
- Η έρευνα σχετικά με τη «Σκοτεινή Τριάδα» εξελίσσεται συνεχώς και ακόμη και οι επιστήμονες δεν έχουν δεσμευτεί σε ένα μόνο ενοποιητικό πλαίσιο. Τα γνωρίσματα και οι τύποι προσωπικότητας είναι πολύπλοκα και δεν είναι σαφές πού πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή μεταξύ των τάσεων και των ορίων της τριάδας.
- Σε γενικές γραμμές, ο Jonasan λέει ότι υπάρχουν τρεις ενοποιητικές αντιλήψεις που πρέπει να προσέξετε: η δυσάρεστη συμπεριφορά, ο θυμός και ο εγωισμός. Όταν είναι παρούσες και οι τρεις, μιλάμε για τη Σκοτεινή Τριάδα.
- Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε τρόπους ζωής που βλάπτουν τους άλλους ανθρώπους είναι πιθανό να έχουν υψηλή βαθμολογία στο μέτρο της Σκοτεινής Τριάδας, ακόμη και αν ο ακριβής προσδιορισμός του ποια από τις τρεις επικρατεί περισσότερο από τις άλλες είναι δύσκολος. Τελικά, οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει πραγματικά σημασία ποιο χαρακτηριστικό βιώνετε: Θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να απομακρυνθείτε από την έκθεση το συντομότερο δυνατό.
❈ Με στοιχεία από mindbodygreen.com