Όλο και περισσότεροι γονείς για να φτιάξουν μία ομελέτα σπάνε αυγά στα κεφάλια των παιδιών τους, όπως ορίζει το νέο trend του TikTok “Egg Challenge”, ενώ αυτά να μένουν σοκαρισμένα και στη συνέχεια να ξεσπούν σε κλάματα. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι χρήστες που κατακρίνουν στα σχόλια αυτή την τάση με τους γονείς να αναγκάζονται να τα απενεργοποιήσουν. Πόσο πλάκα έχει τελικά να κάνεις το παιδί σου να κλαίει για μερικά views;

Πώς ξεκινάει το challenge;

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο δείχνουν τον γονιό μαζί με το παιδί σα να πρόκειται να του μάθει πως γίνεται η παρασκευή μίας ομελέτας, η βοήθεια ποου προσφέρει το νήπιο -συνήθως- είναι η χρήση του κεφαλιού ως επιφάνεια που θα χρησιμεύσει για το σπάσιμο του αυγού. Όταν το παιδί νιώθει το χτύπημα και στη συνέχεια το περιεχόμενο να κυλάει στο πρόσωπό του, μένει σαστισμένο και ξεσπάει σε κλάματα. Μία δραστηριότητα που στην αρχή φαινόταν ότι θα ήταν εκπαιδευτική και διασκεδαστική, μετατράπηκε σε μία θλιβέρη διαδικασία, τουλάχιστον για το παιδί.

Η ανυπομονησία για να μαγειρέψουν μαζί τους γονείς τους μετατρέπεται σε μία δυσάρεστη κατάσταση για τα νήπια που δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία κατάσταση που η κοινωνία θεωρεί αστεία. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μάθει τη σημασία της φάρσας, γελάνε όταν νιώθουν το αυγό να σπάει στο κεφάλι τους. Ωστόσο, τα περισσότερα βίντεο που έχουν ανέβει έχουν στο επίκεντρο παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία τις περισσότερες φορές κλαίνε.

Οι γονείς παρακολουθούν το παιδί τους να συγχύζεται και στη συνέχεια να στεναχωριέται, για μία πράξη που περιέχει το στοιχείο της βίας και συνήθως χρησιμοποιείται ως τιμωρία. Ναι, ας μην φοβόμαστε να πούμε ότι είναι κακοποιητική. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διαμαρτύρονται αρκετοί χρήστες στα σχόλια, με αποτέλεσμα να απεργοποιούνται σε αρκετά βίντεο.

@rredataj Its the egg hitting his forbeard sound for me 😂😂 *no kids got hurt in this video* #fyp #eggchallenge ♬ original sound – Redataj

Το παιδί ως καταναλωτικό προϊόν

Οποιδήποτε περιεχόμενο ανεβαίνει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα στοχεύει στην δημοφιλία που θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στον δημιουργό περιεχομένου, αν καταφέρουν να “κατακτήσουν” χιλιάδες ή εκατομμύρια προβολές. Αυτό το challenge έχει προβληθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 54 εκατομμύρια φορές, αποδεικνύοντας ότι έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι γονείς βιντεοσκοπούν το σπάσιμο του αυγού στο κεφάλι του παιδιού τους, για την απήχηση που θα επιφέρει κέρδος. Όποια τάση είναι στην επικαιρότητα συνήθως προβάλλεται περισσότερο από κάποιο άλλο περιεχόμενο που είναι εκτός αυτής.

Οι “δημιουργοί” που αναπαράγουν αυτή την εξευτελιστική φάρσα καταφέρνουν να γίνουν αντιπαθείς, αφού τοποθετουν το παιδί τους στο επίκεντρο του TikTok για να εισπράξουν τις πολυπόθητες προβολές. Το κλάμα γίνεται στοιχείο εκμετάλλευσης, προκειμένου να δημιουργηθεί το θέαμα που θα γίνει viral. Οι πληγωμένες αντιδράσεις πάντα κερδίζουν παραπάνω προβολές από αυτές που περιέχουν το στοιχείο της χαράς. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να διασκεδάζουν βλέποντας κάποιον να πονάει. Από μία τούμπα στον δρόμο μέχρι τους παίκτες reality που βλέπουμε να κλαίνε τρώγοντας πίτσα στον καναπέ, μας προκαλούν ευχαρίστηση.

Έτσι και τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία που ο πιο συνήθης τρόπος αντίδρασης και διαχείρισης -σε ένα γεγονός που τους προκαλεί πόνο- είναι το κλάμα, μετατρέπονται σε διαδικτυακά καταναλωτικά προϊόντα. Οι γονείς δεν φαίνεται να νοιάζονται για τη δυσαρέσκειά τους, αντίθετα γελάνε και διασκεδάζουν, όπως και κάποιοι από τους χρήστες που γίνονται καταναλωτές του θεάματος.

Κάποια από τα παιδιά αυθόρμητα αντιδρούν στο σπάσιμο του αυγού και “αντεπιτίθενται” με τον ίδιο τρόπο. Αυτό ήταν πράγματι διασκεδαστικό, γιατί οι γονείς δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Αντίθετα “πλήρωσαν” την πράξη τους με το ίδιο νόμισμα.

@luvitall2havefun That wasn’t very nice #viraltiktok #viralvideo #funny #kid #eggchallenge #egg #joke #fyp ♬ original sound – luvitall-0

Πόσο αστείο είναι αυτό το θέαμα;

Όπως είπαμε ένα νήπιο δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα να ξεχωρίζει τι είναι αστείο και τι όχι, πέρα από τις καταστάσεις που πηγαία θα του προκαλέσουν γέλιο. Αυτό το challenge είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και κλάμα σε κάποιον που βρίσκεται σε τόσο μικρή ηλικία και δεν μπορεί να οριοθετήσει στο μυαλό την πλάκα ως έννοια. Οι γονείς παρόλο που αντιλαμβάνονται αυτή τη συνθήκη, συνεχίζουν να δημιουργούν βίντεο στα οποία το παιδί τους εκτίθεται μπροστά σε εκατομμύρια αγνώστους, με στόχο την διασκέδασή τους.

Ναι, προκαλεί θλίψη η έκθεση κάποιου που είναι ευάλωτος και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια. Ουσιαστικά ο γονιός παίρνει ρόλο θύτη αγνοώντας τα αρνητικά συναισθήματα που θα προκαλέσει μόνο για να εισπράξει διαδικτυακή προσοχή. Τα λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας φαίνεται ότι είναι ικανά για να θολώσουν και να ξεπεράσουν τα όρια της “πλάκας”.

Στην αρχή το παιδί νόμιζε ότι θα μάθει μία συνταγή και αντ’ αυτού έχασε την εμπιστοσύνη του προς τον γονιό του. Την επόμενη μέρα, αν ο γονιός προσπαθήσει να επαναλάβει την ίδια διαδικασία χωρίς το στοιχείο της φάρσας, το νήπιο μπορεί να αρνηθεί ή αν τον ακολουθήσει στη μαγειρική να είναι καχύποπτο, αφού είναι πιθανό να περιμένει να του σκάσει από το πουθενά κάποιο αυγό στο μέτωπο.

Η πρόκληση γέλιου μέσω της δυσαρέσκειας ή του κλάματος, είναι μία κατάσταση που μπορεί να κανονικοποιηθεί από το παιδί, να τη μιμηθεί και στη συνέχεια να την “εκτελέσει” σε κάποιον συμμαθητή του. Ο μιμητής θα γελάσει με τη δυσαρέσκεια και αυτό θα είναι μία κανονικότητα που μπορεί να επαναλαμβάνεται και να μετατραπεί σε νταή του σχολείου. Όχι, δεν υπερβάλλουμε. Κάπως έτσι ξεκινάει “αθώα” το bullying και δημιουργείται η αίσθηση του φόβου στα θύματα. Τέτοιες φάρσες που έχουν αρνητικό πρόσημο πρέπει να μην περνάνε ως μια κανονικότητα στα παιδιά.

Εν έτει 2023, επανέρχονται ζητήματα που τείνουν να εξαλειφθούν. Η φάρσα δεν πρέπει να προκαλεί πόνο οποιασδήποτε μορφής σε παιδιά, ό,τι σχετίζεται με τη σωματική του ακεραιότητα, το ίδιο τους το σώμα, την εμφάνισή τους, κάποιο μειονέκτημα ή οτιδήποτε ανήκει στην προσωπικότητά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί μετέπειτα να αναπτυχθεί το bullying ως αντίδραση ή ως αστείο μέσο για να γίνουν αγαπητοί σε όσους θα είναι θεατές του φαινομένου.

Στον βωμό του χρήματος και των προβολών, οι γονείς δεν σκέφτονται ότι το περιεχόμενο που θα ανεβάσουν θα εκθέσει αρνητικά το παιδί τους. Όπως φαίνεται από τέτοιες περιπτώσεις, η κατάσταση ξεπερνά τα όρια και η ενσυναίσθηση εγκαταλείπει την πλατφόρμα του TikTok. Μόνο η κατακραυγή που θα δεχθούν από τους υπόλοιπους χρήστες, θα επαναφέρει τους δημιουργούς στην πραγματικότητα. Αν σταματήσει κι αυτή, σημαίνει ότι θα κανονικοποιούνται καταστάσεις που δεν θα έπρεπε και η κατατρακύλα θα είναι άλλο ένα challenge που θα έχουμε πραγματοποιήσει με επιτυχία.