Το καλοκαίρι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα από κάθε άλλη εποχή σύμφωνα με επιστημονικά τεκμήρια, τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε και μόνοι μας. Το φως του ήλιου έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλό μας, αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών “καλής διάθεσης”.
Η έξοδος στη φύση είναι θεραπευτική και έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Όλος αυτός ο καθαρός αέρας βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών που μας ταλαιπωρούν το χειμώνα, οπότε είναι πιθανό να είμαστε συνολικά πιο υγιείς.
Εντάξει, δεν μας ενδιαφέρουν τόσο οι επιστημονικοί λόγοι, αλλά οι καλοκαιρινά νυχτοπερπατήματα, οι ατελείωτες καλοκαιρινές βραδιές μέχρι το πρωί που συνοδεύονται με αλκοόλ και εννοείται το πόσο θα έχουμε μαυρίσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμελούμε το σώμα μας και την υγεία μας κάνοντας τέτοιου είδους παρατυπίες.
1. Καιγόμαστε κάτω από τον ήλιο
Με τις πρώτες ζέστες σπεύδουμε να τρέξουμε στις παραλίες για να δροσίστουμε και να αποκτήσουμε το πολυπόθητο μαύρισμα στο σώμα μας, με τη βοήθεια του καυτού ήλιου. Με λίγα λόγια εκθέτουμε το σώμα μας σε υψηλές θερμοκρασίες για να “ξεροψηθεί”. Τους υπόλοιπους μήνες βρίσκεται έγκλειστο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού και του χώρου εργασίας, με αποτέλεσμα η απότομη έκθεσή του να επιφέρει σοκ στο δέρμα. Τις πρώτες φορές που εκτίθεται στον ήλιο είναι πολύ εύκολο να καεί, γεγονός που αυξάνει τον καρκίνο του δέρματος.
Για να προστατευτεί, η έκθεση πρέπει να γίνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα κάθε φορά, επεκτείνοντας σταδιακά τις περιόδους αυτές καθώς αναπτύσσετε μαύρισμα. Χρειάζονται μόνο περίπου 15 έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο για να λάβετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε, οπότε φροντίστε να εφαρμόζετε αντηλιακό ή να χρησιμοποιείτε καπέλα και ρούχα για την προστασία του δέρματός σας.
2. Το κλιματιστικό τίθεται σε λειτουργία χωρίς συντήρηση
Τα κλιματιστικά είναι, πλέον, αναγκαία για την επιβίωσή μας στα ολοένα και πιο καυτά καλοκαίρια που έρχονται κάθε χρόνο. Δεν πρόκειται για κάποιο διακοσμητικό που έχουμε στο σπίτι, αλλά για μία σωτήρια ηλεκτρική συσκευή, ειδικά για κάποιες τοποθεσίες που ο υδράργυρος φτάνει και κάποιες φορές ξεπερνάει τους 40 βαθμούς. Ωστόσο, πριν την ενεργοποίηση του κλιματιστικού πρώτα πρέπει να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος.
Σε μια μελέτη του 2008, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 97 κτίρια γραφείων με κλιματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά ήταν κακοσυντηρημένα και, ως εκ τούτου, συνδέονταν με αυξημένα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ερεθισμό των ματιών, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμη και δερματικά συμπτώματα, όπως εξάνθημα και κνίδωση.
Τα συστήματα κλιματισμού μπορούν γρήγορα να γίνουν χώροι αναπαραγωγής βακτηρίων και μυκήτων. Αν δεν καθαρίζετε τακτικά το δικό σας, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή ακάρεων σκόνης, μούχλας και γύρης. Η καλύτερη άμυνα είναι ένα καλά συντηρημένο σύστημα. Εκείνα με φίλτρα κατά των αλλεργιογόνων μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος και του άσθματος.
3. Ξεχνάμε να φορέσουμε γυαλιά ηλίου
Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα αξεσουάρ ομορφιάς που θα αναδείξει το ντύσιμο μας. Έχουν την ίδια βαρύτητα με το αντηλιακό που προστατεύει το δέρμα μας. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε πιο μεγάλη ηλικία. Οι υπερβολικές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φωτοκερατίτιδα, η οποία μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα στα μάτια και μπορεί να είναι επώδυνη. Αναζητήστε γυαλιά ηλίου που προσφέρουν προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB και, στη συνέχεια, φροντίστε να τα φοράτε κάθε φορά που βγαίνετε έξω.
4. Πίνουμε πολλά cocktails
Καλοκαίρι χωρίς cocktails δεν υφίσταται. Mojito και zombie γίνονται η προέκταση του χεριού μας, γευστικά, φρουτένια και τόσο παγωμένα που μπορούν να γίνουν γλυκιά καλοκαιρινή εξάρτηση. Ωστόσο, δεν πρέπει να συμβεί αυτό, αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αυξήσει το αίσθημα της δίψας. Εκτός αυτού, προσθέτονται επιπλέον θερμίδες στην ημερήσια πρόσληψη με αποτέλεσμα τα περιττά κιλά να κάνουν την εμφάνισή τους. Προτιμήστε να πιείτε περισσότερο νερό ώστε να παραμείνετε πραγματικά ενυδατωμένοι, ώστε να ανταπεξέλθετε στις ζεστές μέρες με υγιή τρόπο.
5. Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά
“Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια
έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια”
Τα ξενύχτια μπορούν, επίσης, να γίνουν επιβλαβή για τον οργανισμό μας. Ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται φυσικά στο αυξημένο φως και μπορεί να μας ξεγελάσει και να μας κάνει να σκεφτούμε ότι πρέπει να μείνουμε ξύπνιοι αργότερα. Καθώς, μεγαλώνει η ημέρα τείνουμε να κοιμόμαστε αργότερα και αυτο επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Η ρουτίνα αλλάζει και ο οργανισμός πρέπει να αντέξει με λιγότερες ώρες ύπνου.
Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και οι περισσότερες μελέτες συνιστούν επτά έως οκτώ ώρες ανά νύχτα. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφύγετε να ξενυχτάτε, τουλάχιστον σε τακτική βάση. Επίσης, το ξενύχτι οδηγεί στην μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους..
6. Φοράμε σαγιονάρες
Οι σαγιονάρες μπορεί να προστατεύουν τα πόδια σας στην πισίνα, αλλά το να τις φοράτε συχνά ή, ακόμα χειρότερα, συνέχεια, είναι φρικτό για τα πόδια σας. Ωστόσο, δεν στηρίζουν επαρκώς τα πόδια σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια από την έλλειψη στήριξης της καμάρας, τενοντίτιδα και διάστρεμμα των αστραγάλων. Επιπλέον, εκτίθενται σε βακτήρια, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις και παράλληλα καταστρέφουν τις φτέρνες σας.
Όταν τις φοράτε, τα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν στο πόδι σας σε σωστή στάση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σφυροδακτυλία με την πάροδο του χρόνου. Αν έχετε κάλους, θα τους επιδεινώσουν και μπορούν να αλλάξουν τη στάση του σώματός σας με τρόπο που οδηγεί σε πόνο στον αστράγαλο, το γόνατο και το ισχίο.
Φορέστε τις σαγιονάρες μόνο κατά την επίσκεψή σας στην παράλληλα, τις υπόλοιπες ώρες προτιμήστε σανδάλια που υποστηρίζουν το πόδι ή αθλητικά παπούτσια.