Καθώς ο ήλιος δύει πάνω από την Αραβική Θάλασσα, η χρυσή άμμος της παραλίας Baga στη Γκόα μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό μωσαϊκό από φώτα νέον και ξέφρενα μπιτς. Το βραδινό αεράκι μεταφέρει τους ρυθμούς της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, μαζί με τους ήχους των κυμάτων που σκάνε απαλά στην ακτή, αλλά και τις φωνές των θαμώνων -ντόπιων και τουριστών– που συρρέουν στην παραλία, παρασυρμένοι από την υπόσχεση μιας αξέχαστης βραδιάς. Παραλιακά μπαρ και κλαμπ, είναι γεμάτα με νεαρό κόσμο που κινείται στους ρυθμούς της house, της trance και της μουσικής του Bollywood που φτιάχνουν διάσημοι DJs.

Μερικά όμως μέλη της ηλικιακής ομάδας Gen Z (όσοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012) στην Ινδία φαίνεται να μην επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διασκέδασης, και να προτιμούν τους ναούς από τα party και τα night clubs. Ο Shivam Dwivedi, όπως μας τον συστήνει αφιέρωμα του Al Jazeera, με καταγωγή από την περιοχή Prayagraj στη βόρεια ινδική πολιτεία Uttar Pradesh, προσεύχεται σε έναν ναό της γειτονιάς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μαζί με τους φίλους του Saurabh Shukla, 21 ετών, και Anand Dwivedi, 20 ετών, προτιμούν να επισκέπτονται σημαντικά ινδουιστικά ιερά, μερικά σε απομακρυσμένες γωνιές της χώρας αντί για παραθαλάσσιους προορισμούς και πάρτι.

«Αισθανόμαστε μια σύνδεση με το θείο. … Υπάρχει μια πηγή ενέργειας που ρέει μέσα μας που μας δίνει ψυχική γαλήνη καθώς η πίεση της εκπαίδευσης και της οικοδόμησης σταδιοδρομίας συχνά γίνεται πολύ ταραχώδης για να τη χειριστούμε», είπε η Shukla στο Al Jazeera. «Δεν έχουμε προγραμματίσει ποτέ μια επίσκεψη στη Γκόα και σε άλλα τέτοια μέρη όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν μόνο για ξέφρενα πάρτι, καζίνο και νυχτερινή ζωή. Θέλουμε ειρήνη και θετικότητα που είναι διαθέσιμη σε θρησκευτικούς χώρους και στη φύση».

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ινδία είναι μια χώρα βαθιάς πνευματικότητας και θρησκευτικής ποικιλομορφίας, καθιστώντας την έναν κορυφαίο προορισμό για πνευματικό τουρισμό.  Ως η γενέτειρα της γιόγκα, του διαλογισμού και της Αγιουρβέδα, η Ινδία είναι η “Μέκκα της ευεξίας”, και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους ταξιδιώτες να ξεκινήσουν ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και πνευματικής αφύπνισης.

Φωτ.: Harsh Limbachiya / Pexels

Social media & Yoga

Ο πνευματικός τουρισμός στην Ινδία προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες που αναζητούν ειρήνη, φώτιση και μια βαθύτερη σύνδεση με το θείο και αποτελεί το 60% του εγχώριου τουρισμού της Ινδίας, σύμφωνα με έκθεση Μαρτίου από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων CBRE South Asia Pvt Ltd.  Ο κλάδος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 16,2% και είναι πιθανό να φτάσει τα 4,6 δισ. δολάρια σε μέγεθος έως το 2033, σύμφωνα με την έκθεση. Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις επιχειρήσεις οδηγούνται από μέλη της Gen Z.

Ο Giresh Vasudev Kulkarni, ιδρυτής της Temple Connect,  μιας εταιρείας που παρέχει πληροφορίες για τους ινδουιστικούς ναούς σε παγκόσμιους προσκυνητές, είπε στο Al Jazeera ότι η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με την περιέργεια μεταξύ των νέων έχει βοηθήσει στην αύξηση του πνευματικού τουρισμού στη χώρα.

«Η νέα γενιά είναι εντελώς γαντζωμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι άνθρωποι δημιουργούν περιεχόμενο φτάνοντας ακόμη και σε εκείνα τα μέρη που θεωρούνταν μακρινά και απομακρυσμένα μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τέτοιο περιεχόμενο όταν δημοσιεύεται στο YouTube και σε άλλα social media προκαλεί την περιέργεια μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων να το επισκεφτούν για να δημιουργήσουν παρόμοιο περιεχόμενο ή να ηρεμήσουν και να προσευχηθούν».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Temple Connect (@templeconnect_)

Ο Santosh Singh, ιδρυτής της Spiritual Tour, μιας εταιρείας με έδρα το Βαρανάσι που προσφέρει εκδρομές σε θρησκευτικούς χώρους, επεσήμανε ότι τα εγκαίνια του ναού Ram στην Ayodhya ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στην άνοδο του πνευματικού τουρισμού.

Η Ινδία φιλοξενεί πολλά άσραμ που προσφέρουν καθηλωτικές εμπειρίες στη γιόγκα και τον διαλογισμό. Τα καταφύγια στο Rishikesh, την Κεράλα και τα Ιμαλάια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Πολλά άσραμ προσφέρουν δομημένα προγράμματα που κυμαίνονται από λίγες ημέρες έως αρκετούς μήνες, εστιάζοντας σε διάφορα στυλ γιόγκα, τεχνικές διαλογισμού και ολιστική θεραπεία.

Γνωστό ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Γιόγκα», το Rishikesh είναι ένα σημαντικό κέντρο γιόγκα και διαλογισμού. Πολλοί ταξιδευτές θέλουν να βρεθούν στις όχθες του Γάγγη, σε πολλά άσραμ όπως το Parmarth Niketan και το Sivananda Ashram και το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Γιόγκα. Οι νέοι δρόμοι που συνδέουν το Varanasi και την Ayodhya, και οι δύο πόλεις στο Uttar Pradesh, έχουν μειώσει τον χρόνο ταξιδιού σε 4ς ώρες από 6.

Περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) βορειοανατολικά του Βαρανάσι, οι προσκυνητές έχουν επιλέγουν επίσης μία επίσκεψη στο Sarnath. Θεωρείται το μέρος όπου ο Γκαουτάμα Βούδας έκανε το πρώτο του κήρυγμα μετά την επίτευξη της φώτισης.

«Από τον Ιανουάριο, γινόμαστε μάρτυρες 60 με 70% ανάπτυξης στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Singh στο Al Jazeera. «Παλιότερα, υπήρχε μια περίοδος εκτός από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα υπάρχει τεράστια βιασύνη, και ακόμη και 2.000 ξενοδοχεία στο Βαρανάσι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αύξηση του πλήθους». Μόνο τον Απρίλιο, το Βαρανάσι δέχτηκε περίπου 8,2 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με τον RK Rawat, αναπληρωτή διευθυντή τουρισμού για το τμήμα Varanasi και Vidyanchal. Και περίπου 150.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο επισκέπτονται τον ναό Ram την ημέρα από τότε που άνοιξε για το κοινό, είπε ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας, Yogi Adityanath, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και των υποδομών

Ο πνευματικός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία δημιουργώντας έσοδα μέσω διαμονής, διατροφής, μεταφοράς και συναφών υπηρεσιών. Η άνοδος των πνευματικών ταξιδιωτών  οφέλησε σημαντικά και τους τομείς που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου, αλλά και καταφύγια γιόγκα, κέντρα διαλογισμού και φαγητό και αγορές γύρω από αυτά τα θέματα.
Το 2015, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήγαγε ένα σχέδιο που ονομάζεται Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Heritage Augmentation Drive. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχει ξοδέψει 16,3 δισεκατομμύρια ρουπίες (195,43 εκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη υποδομών περίπου 73 θρησκευτικών χώρων.

Έχει επίσης εισαγάγει τρένα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες με άλλες μεγάλες πόλεις και έχει προτείνει διεθνή αεροδρόμια σε πόλεις όπως η Ayodhya και το Puri, παρέχοντας ευκολότερη πρόσβαση σε ξένους τουρίστες. Προσφέρει επίσης άτοκα δάνεια σε κράτη για να δημιουργήσουν εμπορικά κέντρα για να παρουσιάσουν τα μοναδικά προϊόντα τους.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Odisha άνοιξε ένα πέρασμα 75 μέτρων που είχε χτίσει γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού Jagannath στο Puri, το οποίο ανέπτυξε με επένδυση 8 δισεκατομμυρίων ρουπιών (96 εκατομμύρια δολάρια). Τα κλιματιζόμενα τμήματα του, καθώς και το πόσιμο νερό και οι εγκαταστάσεις τουαλέτας είναι μια ευπρόσδεκτη απόδραση για τους θιασώτες από την έντονη ζέστη και την υγρασία καθώς περιμένουν στην ουρά για να μπουν στο ναό.

Ο πνευματικός τουρισμός της Ινδίας προσφέρει ένα βαθύ ταξίδι στην καρδιά των αρχαίων παραδόσεων και πρακτικών που συνεχίζουν να εμπνέουν και να μεταμορφώνουν ζωές. Εξισορροπώντας τις σύγχρονες ανέσεις με τη διατήρηση της πνευματικής ιερότητας, η Ινδία μπορεί να συνεχίσει να είναι φάρος πνευματικής φώτισης για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.