Οπαδοί του Jurrasic Park και των δεινοσαύρων, αν δεν ξέρετε τα νέα, θα σας ενημερώσουμε εμείς: Μια μικρή πόλη στον Καναδά είναι γνωστή ως η «παγκόσμια πρωτεύουσα των δεινοσαύρων», φιλοξενώντας περισσότερα προϊστορικά πλάσματα από όσα θα μπορούσατε να φανταστείτε.
Το Drumheller είναι μια μικρή πόλη στην Αλμπέρτα, και ενώ απέχει λιγότερο από δύο ώρες οδήγησης από το Κάλγκαρι, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά (πιθανώς και στον… πλανήτη Αρη) λόγω των τεράστιων φαραγγιών και της τεράστιας συλλογής δεινοσαύρων.
Η πόλη φιλοξενεί χιλιάδες προϊστορικά απολιθώματα και υπάρχουν πάνω από 30 αγάλματα δεινοσαύρων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την γύρω κοιλάδα.
Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την ιστορία του Drumheller, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Royal Tyrrell Museum, όπου θα μπορέσετε να δείτε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις δεινοσαύρων στον κόσμο.
Κατά την επίσκεψή σας, μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στον «μεγαλύτερο δεινόσαυρο του κόσμου», έναν τεράστιο Τυραννόσαυρο Ρεξ που δεσπόζει στα 25 μέτρα ύψος.
Αν δε είστε ακόμη πιο τολμηροί, μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το… στόμα του T-Rex για να δείτε την μικρή αυτή πόλη από ψηλά.
Aλλά εδώ χρειάζεται να πούμε αναλυτικά όλη την ιστορία του Ντραμχέλερ από την αρχή και αναλυτικά:
View this post on Instagram
Το Ντραμχέλερ διαθέτει ένα εξαιρετικό Μουσείο Παλαιοντολογίας, αλλά και ρέπλικες των τεράστιων ερπετών.
Εδώ και πολλά χρόνια, συρρέουν σε αυτή τη μικρή πόλη των μόλις 8.000 κατοίκων, πολλοί φαν των δεινοσαύρων προκειμένου να δουν από κοντά τόσο τα απολιθώματα που εκτίθενται στο Βασιλικό Μουσείο Παλαιοντολογίας Ταϊρέλ, όσο και στο Επαρχιακό Πάρκο που διαθέτει πιστά αντίγραφα δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος.
Το Ντραμχέλερ είχε την τύχη να χτιστεί πολύ κοντά σε εδάφη απ’ όπου διάσημοι παλαιοντολόγοι έχουν στο παρελθόν φέρει στο φως σκελετούς δεινοσαύρων και απολιθώματα της Ιουρασικής και της Κρητιδικής περιόδου.
Η σκαπάνη του καναδού γεωλόγου Τζόζεφ Μπερ Ταϊρέλ ήταν αυτή που το 1884 ανακάλυψε τα πρώτα οστά δεινοσαύρων στην περιοχή, που είναι ευρύτερη γνωστή στον Καναδά ως «Μπάντλαντς».
Ο Ταϊρέλ έγινε στην πορεία τόσο γνωστός στους αρχαιολογικούς κύκλους, ώστε το φημισμένο Μουσείο Παλαιοντολογίας που βρίσκεται στην πόλη πήρε το όνομα του.
Στις προθήκες του εκτίθενται ολόκληροι σκελετοί δεινοσαύρων όπως Τρικεράτοπας, Χασμόσαυρος και πολλοί ακόμη.
View this post on Instagram
Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1985 και προσελκύει περί τους 400.000 επισκέπτες ετησίως απ’ όλο το κόσμο, ενώ το 1990 το είχε επισκεφτεί μέχρι και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ καθιστώντας το ευρύτερα γνωστό σε όλες τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Το Ντραμχέλερ παινεύεται επίσης πως διαθέτει και τη μεγαλύτερη ρεπλίκα δεινοσαύρου παγκοσμίως, ένα πιστό αντίγραφο Τυραννόσαυρου Ρεξ με ύψος 25 μέτρα που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες.
Μάλιστα, όσοι το επιθυμούν, έναντι εισιτηρίου της τάξεως των δυο ευρώ περίπου, μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του Τ-Ρεξ και να θαυμάσουν την θέα της καναδικής επαρχίας από το σημείο που την ατένιζε κι εκείνος, πριν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Τέλος, στη πόλη υπάρχει και το Επαρχιακό Πάρκο που κι αυτό διαθέτει πιστά αντίγραφα δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος, αλλά και απολιθώματα και σκελετούς που δεν χώρεσαν στο Μουσείο Ταϊρέλ. Δεν είναι κοτζάμ… Jurassic Park, αλλά μάλλον είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό μπορεί να συναντήσει κανείς στον κόσμο.
Το πάρκο, που βρίσκεται σε απόσταση 176 χλμ. από το Ντραμχέλερ, έχει μπει στον κατάλογο με τις Τοποθεσίες και τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προστατεύονται από την Ουνέσκο.
Το πάρκο μοιάζει τόσο πολύ με παλαιοντολογικός χώρος ανασκαφών, ώστε υπάρχει κι ένα αστειάκι που λένε οι κάτοικοι του Ντραμχέλερ: «αν πετάξεις μια πέτρα οπουδήποτε μέσα στο πάρκο, αυτή θα χτυπήσει το οστό ενός δεινοσαύρου».