Ένα μονόχρωμο φόρεμα μπορείς εύκολα να το συνδυάσεις με τα πάντα, αλλά μια ολόκληρη πόλη, όχι και τόσο! Οι μονόχρωμες πόλεις μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παιδικό παραμύθι. Από το Μεξικό μέχρι το Μαρόκο κι από την Ισπανία μέχρι την Ινδία, εκεί έξω υπάρχουν πόλεις που χαρακτηρίζονται από απόλυτη μονοχρωμία. Οι προσόψεις των σπιτιών και των καταστημάτων έχουν «φορέσει» το ίδιο χρώμα, ένα θέαμα ιδιαίτερα σπάνιο και ξεχωριστό.

Το να βρεθείς μπροστά σε μια τέτοια πόλη είναι μια εμπειρία μοναδική. Γι’αυτό, άλλωστε, και οι παρακάτω πόλεις μαζεύουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ο αισθητικός παράγοντας, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μια πόλη υιοθετεί μία μόνο απόχρωση. Συχνά, η επιλογή του χρώματος εξυπηρετεί πρακτικούς αλλά και πολιτισμικούς λόγους.

Από μια ινδική μητρόπολη που βάφτηκε ροζ προκειμένου να τιμήσει την επίσκεψη ενός βασιλιά, μέχρι τα ειδυλλιακά κορεάτικα νησιά με τα μωβ σπιτάκια, αυτές είναι 7 μονόχρωμες πόλεις από όλο τον κόσμο που θα σας καταπλήξουν.

Ανδαλουσία, Ισπανία

Στον νότο της Ισπανίας, στην πανέμορφη Ανδαλουσία, υπάρχουν πολλές λευκές πόλεις και χωριά. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες σχετικά με την επιλογή αυτού του χρώματος. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν ότι το χρώμα χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κτιρίων από τον ισχυρό ήλιο της Μεσογείου, όπως ακριβώς κάνουμε και στα νησιά τυ Αιγαίου. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το λευκό χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση των βακτηρίων.

Φωτ.: Flickr

Izamal, Μεξικό

Αυτή η μεξικανική πόλη είναι βουτηγμένη στο κίτρινο! Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία σχετικά με την επιλογή του κίτρινου χρώματος, το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επρόκειτο να επισκεφθεί το Μοναστήρι του Izamal και ο δήμαρχος της πόλης αποφάσισε να δώσει στην Izamal ένα ολικό makeover. Έτσι αποφασίστηκε ότι ολόκληρη η πόλη να βαφτεί στην ίδια απόχρωση του κίτρινου, αποκτώντας έτσι μια ξεχωριστή αισθητική. Το κίτρινο χρώμα ήταν στην ίδια απόχρωση με τη σημαία του Βατικανού. Ωστόσο, μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το κίτρινο χρώμα προηγείται της παπικής επίσκεψης.

Φωτ.: Des Récits / Unsplash

Chefchaouen, Μαρόκο

Το μπλε είναι το αγαπημένο μου χρώμα, οπότε το να επισκεφτώ τη συγκεκριμένη πόλη ήταν στο τοπ της ταξιδιωτικής μου λίστας. Βέβαια όταν επισκέφτηκα την Chefchaouen, είχα τη φαείνη ιδέα να φορέσω μπλε μπλούζα και μπλε τζιν για να γίνω ένα με την πόλη. Ένιωσα πολύ ωραία…μέχρι που είδα τις φωτογραφίες. Στυλιστική συμβουλή: αν πάτε σε μονόχρωμη πόλη, ΜΗΝ ντυθείτε στα ίδια χρώματα. Αλλά ας επιστρέψουμε στην πανέμορφη Chefchaouen. Αυτή η πόλη του βόρειου Μαρόκου είναι διάσημη για το ζωντανό μπλε ηλεκτρίκ χρώμα, που καλύπτει τις προσόψεις και τα σοκάκια. Για το μπλε, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χρώμα απωθεί τα κουνούπια. Άλλοι λένε ότι είναι σύμβολο του ουρανού ή της Μεσογείου Θάλασσας. Τέλος, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χρώμα είναι σύμβολο της εβραϊκής πίστης, από όταν οι Σεφαρδίτες εγκατέλειψαν την Ισπανία εξαιτίας των πογκρόμ, βρίσκοντας καταφύγιο στο Μαρόκο.

Φωτ.: Milad Alizadeh / Unsplash

Jodhpur, Ινδία

Λέγεται ότι το γαλάζιο χρώμα επιλέχθηκε για εντελώς πρακτικούς λόγους. Το ανοιχτό αυτό χρώμα διατηρεί τα σπίτια δροσερά, προστατεύοντάς τα από το θερμό κλίμα της ινδικής ερήμου. Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το χρώμα επιλέχθηκε για πολιτισμικούς λόγους. Παλαιότερα, η μπλε πρόσοψη δήλωνε ότι το σπίτι άνηκε σε Βραχμάνο, μέλος ιερατικής κάστας (βάρνας) στον Ινδουισμό. Η κάστα των Βραχμάνων βρισκόταν συνήθως σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και το γαλάζιο χρώμα συμβόλιζε την υψηλή τους θέση και την ευπορία τους. Το γαλάζιο χρώμα ήταν αποτέλεσμα πλύσεων με θειικό χαλκό, ένα υλικό αρκετά ακριβό για τα μέλη χαμηλότερων καστών. Για πολύ καιρό, το γαλάζιο χρώμα δήλωνε το σπίτι ενός Βραχμάνου, αλλά με την πάροδο του χρόνου το χρώμα έγινε σήμα ταυτότητας και για τους μη Βραχμάνους κατοίκους του Jodhpur. Το Jodhpur βρίσκεται στην περιοχή Rajasthan της Ινδίας, οκτώ ώρες οδικώς από την πολύχρωμη ροζ πόλη Jaipur.

Φωτ.: Varun Gaba / Unsplash

Νήσοι Banwol και Bakji, Νότια Κορέα

Στη δυτική ακτή της Νότιας Κορέας βρίσκονται τα μικρά νησιά Banwol και Bakji. Στη βλάστηση των συγκεκριμένων νησιών κυριαρχούν τα λουλούδια καμπανούλες, με το χαρακτηριστικό τους μωβ χρώμα. Για να αυξήσει τον τουρισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να φυτέψει ακόμη περισσότερα μωβ λουλούδια, καθως και να βάψει τις προσόψεις των σπιτιών στις ίδιες αποχρώσεις. Ναι, ενώ στις περισσότερες πόλεις αυτής της λίστας το χρώμα επιλέγεται για πρακτικούς, θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους, εδώ τα νησάκια αυτά βάφτηκαν σε παλ μωβ αποχρώσεις απλά…για τα vibes.

Collonges-la-Rouge, Γαλλία

Όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, όλα τα κτίρια σε αυτή τη μεσαιωνική πόλη της Γαλλίας έχουν την ίδια απόχρωση του κόκκινου – μπορντό, χάρη στον τοπικό κόκκινο ψαμμίτη με τον οποίο χτίστηκαν. Ο κόκκινος ψαμμίτης που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο, προέρχεται από το γειτονικό Puy de Valege, βόρεια της πόλης. Το συγκεκριμένο υλικό επιλέγεται για την ποιότητά του: ο ψαμμίτης είναι ανθεκτικός και ταυτόχρονα εύπλαστος. H Collonges-la-Rouge μοιάζει, πραγματικά, βγαλμένη από παραμύθι.

 

Φωτ.: Wikimedia

Jaipur, Ινδία

Η Τζαϊπούρ έγινε γνωστή ως «Η Ροζ Πόλη» όταν, το 1876, ο Μαχαραγιάς Ραμ Σινγκ έβαψε τα περισσότερα κτίρια σε ροζ αποχρώσεις– το χρώμα της φιλοξενίας –εν αναμονή της επίσκεψη της Βασίλισσας Βικτώριας της Βρετανίας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν αυτός που «βάφτισε» την Jaipur με το όνομα «Ροζ Πόλη» (όχι ιδιαίερα δύσκολο έργο, αφού είναι κυριολετικά μια ροζ πόλη). Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η «Ροζ Πόλη της Ινδίας» καταχωρήθηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα, η πόλη είναι γνωστή για τα παζάρια, τα οχυρά, τους ναούς, τα παλάτια και τα καταφύγια άγριας ζωής. Επίσης, Jaipur ονομάζεται και ένα ροαζ φίλτρο στα stories του Instagram, σε περίπτωση που αναρωτιόσουν πόύ έχεις ακούσει το όνομα.