Έχετε νιώσει ποτέ ότι προσπαθείτε διαρκώς να συμβαδίζετε με τις προσδοκίες των άλλων, ενώ κρύβετε τα πραγματικά σας συναισθήματα και τα ζόρια που περνάτε; Αυτό το φαινόμενο είναι στην πραγματικότητα αρκετά γνωστό ως «το σύνδρομο της πάπιας». Όχι όταν κάνουμε «κουάκ κουάκ», αλλά το κομμάτι όπου επιπλέεις στην επιφάνεια, προσποιούμενος ότι είσαι ατάραχος σαν πάπια, ενώ από κάτω κωπηλατείς σαν τρελός! Το σύνδρομο της πάπιας είναι πρακτικά απλώς μια μεταφορά για το πώς κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πίεση για υψηλή απόδοση. Σύμφωνα με ψυχίατρο Dr, Edwards πρόκειται για μια διαταραχή που είναι ουσιαστικά η επιφανειακή ηρεμία του ατόμου σε υπερφυσικό βαθμό ενώ στην πραγματικότητα παλεύουν με μια εξαιρετικά δύσκολη περίσταση. Ας αφήσουμε, λοιπόν τις φιοριτούρες, και ας εστιάσουμε στις λεπτομέρειες του λεγόμενου συνδρόμου της πάπιας!
Τι στο καλό είναι αυτό;
Το “Duck Syndrome” είναι ένας όρος που πρωτοεμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, με σκοπό να περιγράψει τη συναισθηματική κατάσταση των φοιτητών του απαιτητικού ιδρύματος. Στην ουσία αναφέρεται στην πίεση που επιβάλλει ο σύγχρονος δυτικός κόσμος σε όλους μας να πετύχουμε την τελειότητα. Υποθέτω ότι κατέληξαν σε αυτόν τον όρο παρατηρώντας τους φτερωτούς μας φίλους στις λίμνες, οι οποίοι μπορεί να φαίνονται τόσο ήρεμοι και ατάραχοι στην επιφάνεια, την ίδια ώρα που κάτω από το νερό κωπηλατούν μανιωδώς, πασχίζοντας να κρατηθούν στην επιφάνεια (δεν νομίζω όμως ότι οι πάπιες πνίγονται, έτσι δεν είναι;). Τώρα, η μετάφραση του «κουάκ, κουάκ» στην ανθρώπινη γλώσσα είναι αυτό που διαβάσατε προηγουμένως στην εισαγωγή- σημαίνει ότι τα συμπαθέστατα αυτά πτηνά εμφανίζονται χαρωπά και άνετα να διασχίζουν αβίαστα τα νερά, ενώ εσωτερικά παλεύουν με το άγχος και την πίεση.
Το meme που μου έρχεται στο μυαλό
Δυστυχώς, αυτό δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι μια παγκόσμια υπόθεση, που επηρεάζει άτομα από όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Είτε είσαι μαθητής λυκείου που στοχεύει σε άριστα, είτε κάποιος που βρίσκεται στη φάση της κρίσης της μέσης ηλικίας και προσπαθεί να παραμείνει gwenchana (ψάξε το στο TikTok, ορκίζομαι ότι είναι αστείο), είτε ίσως ένας γονιός που προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο για την οικογένειά του, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνεις πιο σκληρό κουπί απ’ ό,τι αφήνεις να φανεί.
@grprm._ gwaenchana#imranbard #fypシ ♬ bunyi asal – haa – moon
Οι επιπτώσεις του συνδρόμου της πάπιας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές, πυροδοτώντας συχνά υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως στρες και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξουθένωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της μοναξιάς. Η διαρκής κωπηλασία μπορεί να επιβαρύνει όχι μόνο τη λογική σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τη σωματική σας υγεία. Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και η παραμέληση της προσωπικής φροντίδας είναι συνηθισμένα φαινόμενα μεταξύ όσων παλεύουν με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Είναι ένας φαύλος κύκλος – όσο περισσότερο κωπηλατείτε, τόσο περισσότερο κουράζεστε και τόσο πιο δύσκολο είναι να συμβαδίζετε με τις υψηλές προσδοκίες και τους στόχους που έχετε θέσει. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι το σύνδρομο της πάπιας είναι στην πραγματικότητα αρκετά τρομακτικό, καθώς είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κομπογιαννίτικη ανοησία.
Ποιος νοιάζεται για μια πάπια;
Αν και το Duck Syndrome μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των ατόμων με υψηλές επιδόσεις, όπως οι φοιτητές και οι νέοι επαγγελματίες. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά τεράστια πίεση για να διατηρήσουν μια εικόνα τελειότητας, γεγονός που οδηγεί σε ένα σωρό αθέατες δυσκολίες -φόβος της αποτυχίας, ανασφάλεια, εξάντληση, πανικός και υπερκόπωση. Αυτή η πίεση για απόδοση προέρχεται συνήθως από διάφορες πηγές – γονείς, καθηγητές, εργοδότες, συναδέλφους, ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Σημαντικό ρόλο παίζουν φυσικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ατελείωτη ροή φωτογραφιών που παρουσιάζουν τις πετυχημένες, απόλυτα ευτυχισμένες και τέλειες ζωές των φίλων μας, που τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για διατήρηση εντυπώσεων και μιας τέλειας εικόνας προς τα έξω.
Ξεπερνώντας το σύνδρομο της πάπιας
Η υπερβολική κωπηλασία μπορεί να προκαλέσει κράμπες στα πόδια (όχι στις πάπιες φυσικά). Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτόν τον καθόλου ευχάριστο ψυχαναγκασμό:
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε το σύνδρομο της πάπιας είναι να παραδεχτείτε ότι έχετε πρόβλημα και ότι χρειάζεστε βοήθεια. Θέλω να πω, μη φοβηθείς να απευθυνθείς σε κάποιον – σε οποιονδήποτε μπορείς να εμπιστευτείς. Τον σύντροφό, έναν επαγγελματία, έναν φίλο ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειάς σας που μπορεί να σας στηρίξει και να σας ακούσει. Όπως είπε άλλωστε και ο Κάρολος Δαρβίνος, «Στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας (και του ζωικού βασιλείου, επίσης) αυτοί που έμαθαν να συνεργάζονται και να αυτοσχεδιάζουν πιο αποτελεσματικά, είναι αυτοί που έχουν επικρατήσει».
Να είστε ρεαλιστές
Το δεύτερο βήμα είναι να κουνήσετε το κεφάλι σας και να δείτε τα πράγματα για μια φορά στην πραγματική τους διάσταση. Μπα, δεν λέω ότι δεν πρέπει να κάνετε μεγάλα όνειρα. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να υποκύψει στην κοινωνική πίεση. Επειδή όλοι κάνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το κατάλληλο και για εσάς. Μάθετε λοιπόν να λέτε όχι σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά ή ευχάριστα για εσάς και δώστε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία. Να είστε επιλεκτικοί και ρεαλιστές σε ό,τι επιχειρείτε να κάνετε. Εξάλλου, καμία λογική πάπια δεν θα προκαλέσει έναν αετό σε διαγωνισμό πετάγματος, σωστά;
Αγκαλιάστε τις ατέλειές σας
Το τρίτο βήμα είναι να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως και τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σας. Μην αφήνετε την τελειομανία ή το φόβο της αποτυχίας να σας κρατάει πίσω. Να θυμάστε, είστε πολλά περισσότερα από αυτά που σας επιτρέπει το μυαλό σας να νομίζετε – θυμηθείτε, το ασχημόπαπο δεν είναι καν άσχημο. Αφήστε την προσωπικότητά σας να λάμψει και απολαύστε το ταξίδι σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς στη ζωή. Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους είναι σαν να συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια, ή στην προκειμένη περίπτωση, πάπιες με κύκνους. Ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να πορεύεται στη ζωή. Οπότε, μην ανησυχείτε, απλά συνεχίστε να επιπλέετε στο νερό!
Κάντε ένα διάλειμμα
Τέλος, να θυμάστε πάντα να κάνετε ένα διάλειμμα από την κοπιαστική κωπηλασία, να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή. Βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους, διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες ή περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Χαρίστε στον εαυτό σας λίγη φροντίδα και προδέρμ, όπως ένα μασάζ, έναν υπνάκο ή μια σοκολάτα! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ταλαιπωρείστε συνεχώς- γελάστε, χαλαρώστε και διασκεδάστε. Εξάλλου, ακόμη και οι πάπιες κάνουν ένα διάλειμμα μερικές φορές από την κωπηλασία!
Στη μεγάλη λίμνη της ζωής, είμαστε όλοι πάπιες που κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οπότε, ας αφήσουμε τους εαυτούς μας λίγο χαλαρούς, κι ας ψάξουμε παρηγοριά σε πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, γνωρίζοντας ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όλοι προσπαθούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ζωή που επιθυμούμε, όμως μερικές φορές, η πραγματικότητα ζορίζει πολύ και αισθανόμαστε σαν να μας εξαναγκάζουν να κωπηλατούμε σαν τρελοί.
Είσαι άνθρωπος και οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Είναι οκ! Συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρά όσο νομίζουμε. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ανασφαλής και τρομαγμένος, προσπαθώντας να κρύψεις τα ζόρια που τραβάς κάτω από την επιφάνεια του της λίμνης της ζωής, θυμίσου ότι ακόμη και οι σπουδαιότερες πάπιες δεν μπορούν να νικήσουν έναν αετό στο πέταγμα.
Σταματήστε να περιμένετε από τον εαυτό σας να είναι απολύτως άψογος σε όλα. Γιατί υποτίθεται ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ακόμα και οι πάπιες απλά επιπλέουν μερικές φορές. Κάντε ξέγνοιαστα «κουάκ κουάκ» με τους αγαπημένους σας και απολαύστε μια λαχταριστή φρεσκοψημένη φρατζόλα ψωμί. Χαλάρωσε, δεν τρέχει κάτι, σταμάτα να απαιτείς από τον εαυτό σου να δείχνει συνέχεια τέλειος- η τελειότητα είναι άλλωστε υπερεκτιμημένη!