«Όχι, μικρούλα μου, η μπίρα δεν βγαίνει από λυκόπουλα. Ούτε από λύκους. Ο λυκίσκος είναι ένα παράξενο φυτό που δεν το τρώνε ούτε οι χορτοφάγοι. Οι γεωργοί ξεραίνουν τα λουλούδια του, που τα λένε κι αυτά “λυκίσκους”. Και θα πρέπει να σου πω ότι χρησιμοποιούν μόνο τα θηλυκά φυτά λυκίσκου για την μπίρα, και γι’ αυτό έλκει τόσο πολύ τους άντρες. Είναι το ένστικτο του ζευγαρώματος». Στο παιδικό βιβλίο του Τομ Ρόμπινς, Μπι όπως Μπίρα, μια πιτσιρίκα μαθαίνει τα μυστικά του ζύθου. Πολλά χρόνια πίσω, κάτι είχε πάρει κι εμένα το αυτί μου, πριν φτάσω στο σημείο να λατρέψω την lager και την μαύρη μπίρα έναντι όλων των άλλων. Κάπως έτσι, ψάχνοντας την επόμενη γεμάτη και ενήλικη γεύση έφτασα στη Mikonu, την οποία, για την ώρα, τη βλέπω μόνο εξ αποστάσεως και τη λαχταρώ. Αν το καλοκαίρι με βγάλει ο δρόμος μου «στο νησί δίπλα στην Ελλάδα», όπως το αποκαλούν κάποιοι τουρίστες της χώρας μας δε θα παραλείψω να κοιτάξω τον ήλιο μέσα από την αντανάκλαση μιας Mikonu Bohemian. Τέλος πάντων, ο Άγγελος Φερούς και ο Αλυόσα Καμπάνης έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τάση στη ζυθοποιία με τις «πειραματικές, γευστικές, καλοκαιρινές, με παχύ σώμα και δυναμική παρουσία στο τραπέζι» όπως οι ίδιοι τις περιγράφουν. Για αυτόν τον λόγο το olafaq.gr τους μίλησε.

-Ποια είναι η ιστορία της μπίρας Mikonu;

Άγγελος: Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου ιδρύθηκε το 2016 αλλά άρχισε να λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2017. Έναν ολόκληρο χρόνο ετοιμάζαμε τον χώρο και δοκιμάζαμε συνταγές. Το παράδοξο είναι ότι η αρχική ιδέα της δημιουργίας μικροζυθοποιίας στο νησί της Μυκόνου προέκυψε από έναν οινολόγο-οινοποιό, τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Ο Γιάννης λοιπόν, είχε την ιδέα, πίστεψε σε μας, και έτσι κάπως ξεκινήσαμε. Στην αρχική ομάδα εκτός από τον Γιάννη και εμένα, είναι και ο κατά το ήμισυ Μυκονιάτης (στο άλλο ήμισυ Σουηδός) Αλυόσα Καμπάνης. Ο Aλυόσα έχει το μικρόβιο της ζυθοποίησης μέσα του. Στα εγκαίνιά μας ήρθε κρατώντας μπίρα που είχε φτάξει μόνος του στο σπίτι! Ειλικρινά, για σπιτική ήταν εξαιρετική.

Αλυόσα: Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου ξεκίνησε τον χειμώνα του 2016, και παρήγαγε τις πρώτες της μπίρες το καλοκάιρι του 2017, εγκαινιάζοντας την σειρά προιόντων με την ονομασία Mikonu.

-Ποια είναι η δική σας ιστορία σας, με λίγες λέξεις;

Άγγελος: Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αγγλία και συνέχισα κάνοντας μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο σε ζυθοποίηση και απόσταξη. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου ξεκίνησα και δούλευα στην BrewDog, την σημαντικότερη ζυθοποιεία της Σκωτίας. Αυτό υπήρξε και το μεγαλύτερο σχολείο για εμένα. Στη BrewDog έμαθα να δουλεύω με σύστημα, να τηρώ τα πρωτόκολλα στην παραγωγή, αλλά πάνω από όλα να μη φοβάμαι να πειραματιστώ με νέες συνταγές. Επίσης, είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε ζυθοποιεία στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Αργεντινή. Οι συνθήκες εκεί ήταν πολύ διαφορετικές. Στην Αργεντινή, παραδείγματος χάριν, ζυθοποιούσαμε με φωτιά, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ ακριβό. Όλα τα προβλήματα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας και μερικές φορές χωρίς τα μέσα που έχουμε εδώ. Αυτό μας βοήθησε και μας εκπαίδευσε, και κυρίως εμένα προσωπικά, γιατί στο δικό μας ζυθοποιείο στη Μύκονο (που είναι παραπλήσιου μεγέθους) και όλα περνάνε από τα χέρια μας πρέπει να δίνουμε λύσεις σε οτιδήποτε παρουσιάζεται. Επίσης, στην Αργεντινή μάθαμε τη φιλοσοφία του να μην πετάμε τίποτα, όπως π.χ. μετά τη ζυθοποίηση το κριθάρι που χρησιμοποιήσαμε, το δίνουμε είτε για ψωμί, είτε σε κτηνοτρόφους του νησιού για τροφή στα ζώα.

Αλυόσα: Homebrewer, λάτρης της μπίρας και των γεύσεων γενικότερα, gastronomist. Chef. Macguiver, a practical man.

«Θέλουμε μέσα από τις μπίρες και τις ιστορίες των γιγάντων να επικοινωνούμε το πάθος μας και να διευρύνουμε συνεχώς την έννοια της ελληνικής μπίρας»

-Μιλήστε μου για τα βασικά χαρακτηριστικά της μπίρας Mikonu;

Αλυόσα: Οι μπίρες Mikonu είναι μια σειρά προϊόντων με αυστηρά craft χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι στην διαδικασία παραγωγής μας χρησιμοποιούμε μονάχα τα καλύτερα υλικά στην πρωτογενή μορφή τους. Ελληνικά βυνοποιημένα κριθάρια και σιτάρια, φρέσκο αμερικάνικο λυκίσκο, νερό φιλτραρισμένο εντός ζυθοποιείου. Αποφεύγουμε συνειδητά τα σιρόπια και άλλα υποκατάστατα σκευάσματα στην διαδικασία παραγωγής της μπίρας μας. Τα είδη μπίρας που φτιάχνουμε είναι επίσης καινούρια για την κυρίαρχη ελληνική αγορά αλλά και τη γευστική παλέτα των Ελλήνων. Είναι κομμάτι της αποστολής μας λοιπόν να τις πρεσβεύσουμε στην καλύτερη μορφή τους.

Άγγελος: Η μπίρα της Μυκόνου είναι μια μπίρα χωρίς καμία έκπτωση στην πρώτη της ύλη. Θέλουμε μέσα από τις μπίρες και τις ιστορίες των γιγάντων να επικοινωνούμε το πάθος μας και να διευρύνουμε συνεχώς την έννοια της ελληνικής μπίρας.

Στην Αργεντινή μάθαμε τη φιλοσοφία του να μην πετάμε τίποτα, όπως π.χ. μετά τη ζυθοποίηση το κριθάρι που χρησιμοποιήσαμε, το δίνουμε είτε για ψωμί, είτε σε κτηνοτρόφους του νησιού για τροφή στα ζώα.

-Είδα ότι ετοιμάζετε, επίσης, μια σειρά από αρωματικές μπίρες.  

Άγγελος: Για πολλούς, όλες μας οι μπίρες θεωρούνται αρωματικές, μιας και παράγουμε ενα αυστηρά craft προιόν που κουβαλάει μαζί του τα αρώματα όλων των συστατικών του, απο τις βύνες Θράκης και τους Αμερικάνικους λυκίσκους, μέχρι τα ντόπια φραγκόσυκα. Επιπλέον, κάθε χρόνο βγάζουμε στην αγορά και κάποιες ετικέτες παλαιωμένης μπίρας σε βαρέλι ελληνικού αμπελώνα και ποτοποιίας. Μέχρι σήμερα έχουμε πειραματιστεί με βαρέλια απο Vinsanto, Chardonay, Αγιωργήτικο καθώς και παλαιωμένου τσίπουρου.

-Πώς βοηθά το κλίμα της Μυκόνου στην παραγωγή της πρώτης ύλης και στη συνέχεια στη ζύμωση;

Αλυόσα: Το όνειρο χρήσης Μυκονιάτικης πρώτης ύλης είναι ζωντανό και μας τρώει τους χειμώνες που βρίσκουμε το χρόνο να ονειρευόμαστε, άλλα ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο. Τα μυκονιάτικα κριθάρια είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και όταν καταφέρουμε να τα εντάξουμε στις συνταγές μας θα δώσουν εναν μοναδικό χαρακτήρα στις μπίρες μας, καθώς και γευστικότατο, παχύ αφρό. Όλες μας οι ζυμώσεις γίνονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές χωρίς την παρουσία οξυγόνου και άλλων περιβαλλοντικών συνθηκών, άρα το κλίμα του νησιού βοηθάει κυρίως στην ψυχολογία μας.

Άγγελος: Τη Μύκονο την επιλέξαμε, όχι μόνο γιατί μας αρέσει η «τρέλα» του νησιού και η έντονη τάση των κατοίκων του στο να δέχονται νέα πράγματα, αλλά γιατί είναι ένα νησί το οποίο επισκέπτονται πολλοί, από διάφορες χώρες του κόσμου. Επισκέπτες που έχουν τόσο τη κουλτούρα όσο και την συνήθεια να γεύονται διαφορετικού τύπου μπίρες. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη στην γεύση της lager, μπίρας που έχουν επιβάλλει οι πολυεθνικές που κατέχουν πάνω από το 80% της αγοράς. Ευτυχώς τελευταία αυτό αλλάζει. Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε «τρελοί» με τη μπίρα και θέλουμε να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους ζυθοποίησης, επιλέξαμε τη Μύκονο ως το πιο πρόσφορο έδαφος για να εγκατασταθούμε και να πειραματισθούμε με τις ιδέες μας.

«Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε ‘τρελοί’ με τη μπύρα και θέλουμε να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους ζυθοποίησης, επιλέξαμε τη Μύκονο ως το πιο πρόσφορο έδαφος για να εγκατασταθούμε και να πειραματισθούμε με τις ιδέες μας»

-Πώς θα περιγράφατε μονολεκτικά τις μπίρες σας; 

Αλυσόσα: Πειραματικές, γευστικές, καλοκαιρινές, με παχύ σώμα και δυναμική παρουσία στο τραπέζι.

-Πώς τις έχει αποδεχθεί η αγορά;

Άγγελος: Αν και η ευρύτερη Ελληνική αγορά είναι δυσκίνητη σε ότι έχει να κάνει με τις γεύσεις της craft μπίρας, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κύμα ανθρώπων που ψάχνουν το καινούριο και το δημιουργικό στο ποτήρι τους. Επιπλέον, η Μύκονος συγκεκριμένα μας δίνει πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο κοινό, όπου μεγάλο του κομμάτι είναι εξοικειωμένο με τα διαφορετικά είδη μπίρας που παράγουμε και τα αναζητεί. Η εντοπιότητα της μπίρας μας επίσης παίζει μεγάλο ρόλο, μιάς και πολύς κόσμος ψάχνει στοχευμένα να υποστηριξει «το ζυθοποιείο της γειτονιάς».

Αλυόσα: Στο χώρο μας υπάρχουν έγκυρα sites που καταγράφουν τις απόψεις των καταναλωτών που έχουν μανία με την μπίρα. Ένα από αυτά είναι το untappd. Στο site αυτό έχουμε πάρει πολύ καλές κριτικές. Την φετινή χρονιά, η ζήτηση των μπιρών μας είναι πολύ μεγαλύτερη και η αποδοχή από τα ίδια τα καταστήματα πολύ καλύτερη. Τα σημεία που διαθέτουν τις μπίρες μας είναι περισσότερα και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς να λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από το εξωτερικό και άλλα μέρη της Ελλάδας που ζητούν την μπίρα μας.

«Τη φετινή χρονιά, η ζήτηση των μπιρών μας είναι πολύ μεγαλύτερη και η αποδοχή από τα ίδια τα καταστήματα πολύ καλύτερη»

-Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσει κάποιος μια παγωμένη μπίρα στο νησί; 

Αλυόσα: Στο ζυθοποιείο, και κατευθείαν από το βαρέλι με όμορφη παρέα.

Άγγελος: Χώρα Μυκόνου, απόγευμα, όσο ετοιμάζονται τα κάρβουνα του barbeque στον κήπο του Μελετόπουλου (δηλαδή στο Cine Manto).

-Τι σημαίνει για εσάς η Μύκονος;

Αλυόσα: On & off. Το νησί λειτουργεί με διακόπτη. Λίγα μέρη σου δίνουν την ευκαιρία να κανεις switch off τον μισό χρόνο, και ταυτόχρονα έχουν αρκετή δράση τον άλλο μισό ώστε να είναι εφικτό ένα τέτοιο lifestyle.

Άγγελος: Ανεκτικότητα στο διαφορετικό, πειραματισμός, φίλοι, και πλέον, σπίτι.

-Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα στο νησί;

Αλυόσα: Απ τη χώρα στον Ορνό, παραλιακά. Το νησί έχει λίγους δρόμους δίπλα στη θάλασσα, πράγμα καλό, και έτσι αυτή η μικρή λωρίδα «παραλιακής» είναι μια ευχάριστη αλλαγή κάθε φορά.

Άγγελος: Τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την απογευματινή βόλτα στης χώρα, στην ηρεμία, πριν ξυπνήσει το «θηρίο».

facebook

instagram

«Τα είδη μπίρας που φτιάχνουμε είναι επίσης καινούρια για την κυρίαρχη ελληνική αγορά αλλά και τη γευστική παλέτα των Ελλήνων»