Τα επιδόρπια κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των απαραίτητων γεύσεων της τουρκικής κουζίνας. Τι θα λέγατε να γνωρίσετε την παραδοσιακή τουρκική κουλτούρα των επιδορπίων, η οποία για κάποιους είναι ακόμη πιο σημαντική από το κυρίως πιάτο; Σίγουρα θα θελήσετε να δοκιμάσετε αυτά τα επιδόρπια που έχουμε παραθέσει με σύντομες συνταγές.

Σημείωση: Δεν συμπεριλάβαμε στη λίστα μας τον υπέροχο μπακλαβά, που αγαπιέται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι εμείς, που ζούμε μαζί και είμαστε γείτονες εδώ και αιώνες, έχουμε επηρεαστεί ο ένας από τον άλλον και έχουμε παράξει κοινές γεύσεις. Χωρίς να μπούμε σε αυτή την περιττή συζήτηση, που συζητιέται εδώ και χρόνια και μόνο δυστυχισμένες έχει κάνει τις δύο χώρες, λέμε «Ο μπακλαβάς είναι για όλους μας» και ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τα παραδοσιακά επιδόρπια της γειτονικής Τουρκίας.

Katmer

Το Katmer, ένα γλυκό που είναι μοναδικό στην πόλη Gaziantep, είναι ένα επιδόρπιο που παρασκευάζεται διπλώνοντας ένα κομμάτι λαδωμένου φύλλου με φιστίκια, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και λάδι και ψήνοντάς το στο φούρνο. Η δομή του φύλλου είναι τηγανητή, τραγανή και χωρίς σιρόπι. Αντίθετα, είναι μαλακό και κρεμώδες στο εσωτερικό του. Αυτό το επιδόρπιο τρώγεται συνήθως για πρωινό το πρωί και σερβίρεται ζεστό. Η προετοιμασία του είναι αρκετά απλή. Τα φιστίκια, η ζάχαρη, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο προστίθενται ανάμεσα στη ζύμη του μπακλαβά ή στην κλασική λεπτόρρευστη ζύμη που ανοίγεται με το χέρι και η λιπαρή ζύμη τηγανίζεται ελαφρά σε ένα τηγάνι. Αυτό είναι όλο!

Φωτ.: Ozer Guzel / Unsplash

Ashura

Η εμφάνιση του Ashura, το οποίο συγκαταλέγεται στα τουρκικά επιδόρπια, συνδέεται με τον Νώε και την Κιβωτό του. Σύμφωνα με το μύθο, το επιδόρπιο αυτό, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα των περιορισμένων υλικών στην κιβωτό του Νώε, παρασκευάστηκε με τα περισσεύματα. Αν λάβουμε υπόψη μας τα συστατικά του Ashura, αυτός ο θρύλος βγάζει πραγματικά νόημα, επειδή περιέχει πραγματικά ό,τι μπορείτε να φανταστείτε σε ένα επιδόρπιο. Βασικά, φτιάχνεται χρησιμοποιώντας νερό, κρυσταλλική ζάχαρη, σιτάρι, ρεβίθια, φασόλια, γαρύφαλλα, σύκα, βερίκοκα και ρύζι. Για τη διακόσμηση χρησιμοποιούνται ξηροί καρποί και μπαχαρικά όπως καρύδια, κουκουνάρια, αμύγδαλα, ρόδια, σουσάμι και κανέλα. Όλα τα υλικά μαγειρεύονται σε ένα μόνο σκεύος. Ξέρω ότι ακούγεται παράξενο να υπάρχουν συστατικά όπως το σιτάρι, τα ρεβίθια και τα φασόλια σε ένα επιδόρπιο, αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει το Ashura ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο. Αν έχετε την ευκαιρία να φάτε αυτό το επιδόρπιο μια μέρα, δεν θα πιστεύετε πόσο καλά αυτές οι γεύσεις μπορούν να ταιριάξουν σε ένα επιδόρπιο. Το Ashura έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για την ισλαμική θρησκεία. Μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή του έτους είναι αποδεκτή ως “Ημέρα του Ασούρα”. Την ημέρα εκείνη, στο πλαίσιο της τουρκο-ισλαμικής παράδοσης, το Ashura μαγειρεύεται στα σπίτια και διανέμεται στους γύρω ανθρώπους.

Ekmek Kadayıf

Το ψωμί kadayıfı, το γεωγραφικά χαρακτηρισμένο επιδόρπιο της πόλης Afyonkarahisar, παρασκευάζεται βάζοντας κρέμα γάλακτος ανάμεσα ή πάνω σε μια μαλακή ζύμη κέικ. Στη συνέχεια μαγειρεύεται ρίχνοντας σιρόπι από πάνω του. Το επιδόρπιο, το οποίο ονομάζεται bread kadayıfı λόγω της μαλακής, σπογγώδους και πορώδους δομής της ζύμης του, μπορεί μερικές φορές να παρασκευαστεί με την προσθήκη σιροπιού κεράσι. Η ζύμη που παρασκευάζεται με μικρή ποσότητα αλεύρου, αυγού, ζάχαρης και μπέικιν πάουντερ εμποτίζεται με κλασικό σιρόπι. Το σιρόπι κερασιού προστίθεται κατόπιν αιτήματος. Αφού απορροφηθεί το σιρόπι, απελευθερώνεται με την τοποθέτηση κρέμας γάλακτος ανάμεσά τους ή πάνω της.

Sekerpare

Το Sekerpare είναι ένα επιδόρπιο που καταναλώνεται με αγάπη σε κάθε περιοχή της Τουρκίας. Αυτό το επιδόρπιο, επίσης γνωστό ως επιδόρπιο σερμπέτας, έχει σχήμα τηγανητού μπισκότου. Αφού ολοκληρωθεί η φάση της προετοιμασίας, σερβίρεται προαιρετικά με φουντούκια και αμύγδαλα. Το μόνο αναλλοίωτο χαρακτηριστικό της γλυκιάς και μαλακής μορφής ζαχαρένιας πουτίγκας είναι ότι είναι σιροπιαστή. Συνήθως στο σιρόπι προστίθεται μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού, ξύσμα λεμονιού ή βανίλια για να προστεθούν διαφορετικές γεύσεις. Η ζύμη παρασκευάζεται σε μορφή μπισκότων με μαργαρίνη, αλεύρι, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ και ζάχαρη άχνη, απλώνεται πάνω της κρόκος αυγού και ψήνεται. Περιχύνουμε όλο το κλασικό Sekerpare και σερβίρουμε.

Güllaç

Το Güllaç καταναλώνεται γενικά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερο για την ισλαμική θρησκεία. Το παραδοσιακό επιδόρπιο που παρασκευάζεται με τραγανό φύλλο από άμυλο καλαμποκιού, εσάνς τριαντάφυλλου, γάλα και ζάχαρη σερβίρεται προαιρετικά με ρόδι, φιστίκι ή καρύδι. Το επιδόρπιο, το οποίο πιστεύεται ότι προέρχεται από την οθωμανική περίοδο, προσφέρει μια μοναδική γεύση με την εσάνς τριαντάφυλλου.  Το φύλλο που παρασκευάζεται από άμυλο καλαμποκιού και ετοιμάζεται σε πολύ λεπτές στρώσεις εμποτίζεται με γάλα μαγειρεμένο με εσάνς τριαντάφυλλου και ζάχαρη και αφήνεται να κρυώσει στο ψυγείο. Η πουτίγκα τριαντάφυλλο, που είναι ένα πολύ ελαφρύ επιδόρπιο, μπορεί επίσης να σερβιριστεί με παγωτό.

Tavukgöğsü

«Υπάρχει πραγματικά κρέας κοτόπουλου σε αυτό το επιδόρπιο;» Όταν πρόκειται για επιδόρπιο με στήθος κοτόπουλου, αυτή η ερώτηση είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου. Ναι, αν και η κατάσταση αυτή ακούγεται ενδιαφέρουσα, το κρέας στήθους κοτόπουλου χρησιμοποιείται πράγματι σε αυτό το επιδόρπιο. Είναι πραγματικά τρελό να φέρνουμε στο μυαλό μας κοτόπουλο και επιδόρπιο μαζί, ίσως δεν μπορείτε καν να φανταστείτε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, όσοι δοκιμάζουν αυτό το επιδόρπιο δεν το μετανιώνουν καθόλου -παρακαλώ ξεπεράστε τις προκαταλήψεις σας και δοκιμάστε το! Τι περιέχει λοιπόν αυτό το επιδόρπιο και πώς παρασκευάζεται; Το επιδόρπιο στήθους κοτόπουλου (Tavukgöğsü) παρασκευάζεται με γάλα, ζάχαρη, ρυζάλευρο, μαργαρίνη και κρέας στήθους κοτόπουλου κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια και μαγειρεύεται μέχρι να αποκτήσει τη συνοχή κρέμας. Το πιο σημαντικό σημείο της συνταγής είναι ότι το Τavukgöğsü μαγειρεύεται πρώτα σε άλλη κατσαρόλα για ώρες ώστε να αποκτήσει μια ινώδη υφή. Το ινώδες κρέας κοτόπουλου προστίθεται στην κρέμα που ετοιμάζεται και μαγειρεύεται. Προαιρετικά προστίθεται κανέλα.

Πηγή: Wikipedia

Kazandibi

Το επιδόρπιο καζαντίμπι, το οποίο έχει επιβιώσει από την οθωμανική κουζίνα μέχρι σήμερα, σερβίρεται με καραμελοποίηση της κλασικής κρέμας -η ζάχαρη που χύνεται στο δίσκο καίγεται και συνδυάζεται με την κρέμα. Τα κύρια συστατικά του είναι άμυλο, ρυζάλευρο, γάλα και ζάχαρη. Υπάρχουν δύο τύποι Kazandibi και συνήθως παρασκευάζεται με στήθος κοτόπουλου. Η εκδοχή που παρασκευάζεται χωρίς κρέας κοτόπουλου ονομάζεται muhallebi kazandibi. Αφού μαγειρευτεί το προετοιμασμένο μείγμα κρέμας, πασπαλίζεται ζάχαρη στο δίσκο και απλώνεται πάνω του το μείγμα κρέμας ενώ είναι ζεστό. Στη συνέχεια, η ζάχαρη από κάτω καίγεται στη φωτιά με τα κάρβουνα και αφήνεται να κρυώσει. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα γαλακτώδες και ελαφρύ επιδόρπιο, καταναλώνεται περισσότερο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Künefe

Το Künefe, το γεωγραφικά χαρακτηρισμένο επιδόρπιο της επαρχίας Hatay, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια στην Τουρκία. Το επιδόρπιο Hatay Künefe, το οποίο περιλαμβάνεται στο “Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων” στον τομέα της γαστρονομίας από την UNESCO, καταναλώνεται με ειδικό ανάλατο τυρί που τοποθετείται ανάμεσα σε kadayif, τηγανίζεται με βούτυρο και περιχύνεται με σιρόπι. Ανάλογα με τη ζήτηση, το Künefe, το οποίο είναι σκέτο ή με προσθήκη φιστικιών, μπορεί επίσης να αρωματιστεί με παγωτό. Το Künefe, το οποίο πρέπει να καταναλώνεται ζεστό, δίνει μια γευστική έκρηξη που δεν θα ξεχαστεί ποτέ με το λιωμένο ανάλατο τυρί και το σιρόπι.

Höşmerim

Το κύριο συστατικό του γλυκού Höşmerim, το οποίο ανήκει στην επαρχία Balıkesir και καταναλώνεται συχνά σε γαστρονομικά ταξίδια, είναι το τυρί. Γνωστό ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τους Γιορούκους της Ανατολίας που ήρθαν από την Κεντρική Ασία μέσω των μεταναστεύσεων, το Höşmerim μπορεί να παρασκευαστεί σήμερα με υλικά που είναι εύκολα διαθέσιμα στο σπίτι του καθενός. Το επιδόρπιο, γνωστό και ως τυροχαλβάς ή τυρογλυκό, μαγειρεύεται σε ένα μείγμα από ζάχαρη, τυρί, σιμιγδάλι, αυγό και βούτυρο. Το επιδόρπιο έχει μαλακή, γλιστερή και γεμάτη γεύση και ξεχωρίζει με τη γεύση τυριού.

İrmik helvasi

Ο χαλβάς σιμιγδάλι, ο οποίος μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα, είναι ένα γλυκό που καταναλώνεται συχνά και είναι πολύ αγαπητό στην Τουρκία. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, του οποίου τα βασικά συστατικά είναι σιμιγδάλι, σιτάλευρο, κρυσταλλική ζάχαρη και βούτυρο, μπορεί προαιρετικά να αρωματιστεί με πορτοκάλι, κανέλα, φιστίκι, κουκουνάρι ή καρύδι. Το επιδόρπιο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, μαγειρεύεται συνήθως κατά τη διάρκεια τελετών μετά από θανάτους στην Τουρκία.