Την κουζίνα και το γευστικό ταλέντο του του σεφ Νίκου Θωμά το έχω δοκιμάσει πολλές φορές στο ατμοσφαιρικό του εστιατόριο Simul. Δεν γίνεται να ξεχάσω το hot dog που έφτιαχνε με κρέμα λουκάνικό, αβοκάντο και πολύ cheddar, τα φοβερά γλυκάδια με το γλάσο μαυροδάφνης, αλλά και το φανταστικό εκλέρ που είχα δοκιμάσει πριν χρόνια και πάντα του ζητάω να το ξαναβάλει στο μενού.
Είναι καλός μάγειρας ο Νίκος. Έχει αντίληψη, νοστιμιά και έξυπνες ιδέες. Τέτοιες έξυπνες, πρωτότυπες και ιδιαίτερες ιδέες προτείνει στο καινούργιο του μαγαζί που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Κολωνάκι. Λέγεται NiDo, που στα ισπανικά σημαίνει φωλιά, και πήρε τη θέση του παλιού Izakaya. Ο χώρος είναι λίγο funky με μεταλλικές κατασκευές που κοντράρονται όμορφα με τα ζεστά κόκκινα πλακάκια στους τοίχους, και ένα πολύχρωμο neon στο οποίο σχηματίζονται καρδούλες και το σλόγκαν «Yeah Baby love».
Εδώ, ο Νίκος προτείνει διαφορετικά πράγματα, πλέκοντας διαφορετικές κουζίνες μεταξύ τους σε συνδυασμούς που μπορεί στο άκουσμα τους μπορεί να τρομάζουν, αλλά ταυτόχρονα να προκαλούν την περιέργεια να τους δοκιμάσει κανείς. Όπως, για παράδειγμα οι τρεις πολυπολιτισμικές προτάσεις για τα στρείδια: με jalapeños chutney και γρανίτα αγγουριού ή με dashi και πέτσα κοτόπουλου ή με kimchi-beurre blanc και σουσάμι. Προσωπικά λάτρεψα το πρώτο, αλλά και το έντονο και λίγο καυτερό dashi που συνόδευε το δεύτερο.
Στα αγαπημένα μου μπήκε και το αφράτο, βουτυράτο milk bread όπως και οι πολύ τραγανές, εθιστικές πατάτες. Το κακό είναι ότι οι τελευταίες έρχονται σε μικρή ποσότητα (πέντε ή έξι στον αριθμό), σε μαγεύουν και θα πρέπει να παραγγείλεις και άλλη μια μερίδα. Βέβαια, να σας πω ότι τα πάντα εδώ έχουν την λογική των small bites όποτε δικαιολογείται κάπως η ποσότητα. Επίσης, το σκουμπρί, με χυμό μήλου σπανάκι και furikake, όπως και η παντσέτα με την τραγανή πετσούλα της και την κέτσαπ ανανά και τη ρέβα είναι πιάτα που θα τα ζητήσω και την επόμενη φορά που θα πάω. Από την άλλη οι σουπιές tempura δεν μου ήταν ευχάριστες, το μοσχαρίσιο tartar το βρήκα λίγο αδύναμο σε εντάσεις και τα ιαπωνικά tsukune (κεμπάπ αρνιού) ήταν μια σάλτσα από μύρτιλα σε ζύμωση που τα σκέπαζε και δεν τα άφηνε να αναδειχθούν. Στα ιδιαίτερα πιάτα που φτιάχνουν εδώ, είναι και το σουβλάκι με το κουνουπίδι, wasabi και vinaigrette kombu, που είναι μια πραγματική γευστική έκπληξη αλλά και εκείνο με τα μύδια που εναλλάσσονται με σαλιγκάρι, εστραγκόν και σκόρδο. Περίεργο, διαφορετικό, έξυπνο, που κανείς δεν θα θέλει να φάει μόνο ένα.
Η αλήθεια είναι ότι από αυτή την κουζίνα μου έλειπε λίγο η ένταση. «Τα πιάτα είναι έτσι ισορροπημένα ώστε να ταιριάζουν με τα κρασιά και τα κοκτέιλ» μου εξήγησε ο σεφ για έτσι πήρα την απάντηση που ήθελα. Άλλωστε το NiDo είναι ένα gastrobar που θα πάτε για να τσιμπήσετε κάτι αλλά και να πιείτε. Να χαλαρώσετε μετά την δουλεία. Να σας φτιάξει την διάθεση με τα δυνατά bit του που βγαίνουν από τα ηχεία. Να ξεχαστείτε… Δεν ξέρω τι από τα προηγούμενα θα με ξαναφέρει εδώ, σίγουρα θα πω η κουζίνα του, που όσο πάει και θα στρώνει, κι ας πληρώσω κάτι παραπάνω.
➭ INFO: Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107250226