Το Χαλάνδρι είναι αλήθεια ότι πέφτει λίγο μακριά. Ειδικά για έναν άνθρωπο σαν και μένα που μένει στο κέντρο και κινείται με τα μέσα. Για αυτό και δεν το επισκέπτομαι συχνά. Μόνο όταν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον. Και τελευταία η αλήθεια είναι ότι όλο και κάτι έχει να προτείνει, που να μου τραβήξει την προσοχή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι περνάει και πάλι στο προσκήνιο, μετά από χρόνια, δημιουργώντας νέα στέκια. Σαν το ολοκαίνουργιο Enkelt, το οποίο μετράει μόλις λίγες μέρες ζωής και ήδη έχει γίνει talk of the town – όπως λένε και στα Λονδίνα. Το νέο αυτό all day bistro πήρε τον χώρο όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το Σπίτι Cocktail Bar. Υπαίτιοι είναι ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο Θάνος Τσουνάκας και ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος είναι γνωστοί για πολλά από τα πιο επιτυχημένα projects της Αθήνας (αλλά και σε μερικά λίγο πιο μακριά από αυτήν). Σε αυτό εδώ του Χαλανδρίου όμως ενώθηκαν με τους Γιώργο Τσουροπλή (γνωστός από το Chilangos στον Χολαργό) και Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη (του Husky, στην Αράχωβα).
Καλά όλα αυτά, όμως τι το ιδιαίτερο έχει το Enkelt – σημαίνει απλά στα νορβηγικά – που να αξίζει την προσοχή σας; Πρώτα, πρώτα θα πω για το απλό, λιτό, «καθαρό» και φωτεινό περιβάλλον του, που ακολουθεί τα σκανδιναβικά πρότυπα. Το παλιό μπαρ που στεγαζόταν εκεί, ήταν ατμοσφαιρικό και κάπως σκοτεινό, σε αντίθεση με το φρέσκο Enkelt που ξεχειλίζει από φως. Το λευκό χρώμα στους στοίχους με τα έξυπνα – πιασάρικα μότο βοηθάει πολύ σε αυτό. Επίσης, τα έπιπλα σε ανοιχτό καφέ αποχρώσεις, τα διάσπαρτα φυτά η μεγάλη μπάρα με τα όμορφα στολισμένα ψυγεία από πίσω αλλά και η ανοιχτή κουζίνα στην γωνία (αριστερά όπως μπαίνετε) συμπληρώνουν το nordic στιλ του. Επηρεασμένη από το ίδιο στιλ και φιλοσοφία είναι και η κουζίνα του. Το μενού υπογράφει ένας πολύ ταλαντούχος σεφ με μεγάλο βιογραφικό, ο Πάνος Τσίκας και εκτελεί ο Παύλος. Τα τρία χρόνια που πέρασε στο δανέζικο εστιατόριο Geranium και οι εμπειρίες που μάζεψε, εδώ αποτυπώνονται έμπρακτα στα πιάτα που έχει ετοιμάσει.
Πιάτα όμως που έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα χωρίς να τους λείπουν οι πίκλες, τα βούτυρα, τα berries, η παρουσία των λαχανικών και τα ξίδια. Έτσι για παράδειγμα εδώ θα δοκιμάσετε τις βουτυράτες πατάτες Hassleback και δεν θα θέλετε να τελειώσουν. Ολόκληρες πατάτες που αφού έχουν βραστεί, περνάνε από το τηγάνι με μπόλικο βούτυρο αλλά και λάδι από την πέτσα κοτόπουλου και πασπαλίζονται από ψημένο, γλυκό μαύρο σκόρδο. Επίσης, το καπνισμένο λάχανο, το οποίο πρώτα ολόκληρο στο φούρνο με λίγο βούτυρο, μετά περνάει από τη σχάρα για να πάρει λίγο χρώμα και στη συνέχεια σερβίρεται με σάλτσα από ξινόγαλο και μαγιά (αυτή που φτιάχνουμε το ψωμί), ψητό kale, καρύδια, κάστανο και πουρέ από μαύρο σκόρδο. Πολύ νόστιμα είναι και τα μανιτάρια: ποικιλία άγριων μανιταριών σωταρισμένη με χόρτα μαζί με μία σούπα μανιταριών με μαύρη μπίρα και ξίδι από elderflower. Δεν μπορώ να μην σας αναφέρω, όμως, και το πληθωρικό μοσχαρίσιο σνίτσελ, που έρχεται με σάλτα από πιπέρι, αρωματικό βούτυρο με πίκλες και ξίδι, cranberries, ψητό kale και τριμμένο χρένο. Το συγκεκριμένο πιάτο καλό θα ήταν να το μοιραστείτε μιας και είναι αρκετά μεγάλο. Για το φαγητό θα μπορούσα να σας πω και άλλα. Όχι μόνο για το lunch menú, αλλά και για το brunch που σερβίρουν και κινείται και αυτό στο ίδιο στιλ με πολύ νόστιμες προτάσεις. Για παράδειγμα, το hot dog με βούτυρο από βότανα και σκόρδο, τσάτνει τομάτας και πίκλα από αγγούρι.
Άλλος ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφτείτε το Enkelt είναι και τα κοκτέιλ που σερβίρει. Αυτά έχουν την υπογραφή του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, που είναι ένας από τους bartenders που αγαπώ να πίνω τα ποτά του. Εδώ, έχει ετοιμάσει μια λίστα από 14 κοκτέιλ, τα οποία πατάνε στην λογική των twisted classics. Η nordic πινελιά σε αυτά βρίσκεται στη χρήση βοτάνων, berries, χαμομηλιού και άλλων συστατικών. Δοκίμασα το Upside Down Bramble που σερβίρεται σε highball ποτήρι, με το σιρόπι να βρίσκεται στον πάτο αυτού, το Pisco Sour με μπόλικα βότανα και καπνιστό μέλι όπως και το πολύ νόστιμο Americano & Cherries. Το τελευταίο είχε μια χειροποίητη σόδα από κεράσι που πολύ θα ήθελα να την έχω στο ψυγείο μου για καθημερινή κατανάλωση. Όπως, καταλαβαίνετε το Enkelt δεν είναι ένα άλλο ένα all day χώρος. Έχει χαρακτήρα, προσωπικότητα, σερβίρει προσεγμένο φαγητό που θα έβρισκε κανείς σε ένα gastrobistro και φυσικά ατμόσφαιρα που σε κερδίζει. Δοκιμάστε το.
➳ Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, τηλ. 2106897105