Ο πολύς λόγος που γίνεται τελευταία για την πολύχρωμη Κυψέλη με τα χίλια πρόσωπα και τις συνεχείς μεταβολές της ανθρωπογεωγραφίας της έχει στ’ αλήθεια νόημα. Φρέσκα πρόσωπα και θαυμάσια projects έχουν χωρέσει σε δρόμους και πιάτσες αγαπημένες: από τον καινούργιο αθηναϊκό έρωτα, την Αγίας Ζώνης, μέχρι την πλήρως εγκαθιδρυμένη πια λατρεία της πλατείας Αγίου Γεωργίου, αλλά και την all time classic, αγέραστη Φωκίωνος Νέγρη, τα μαγαζιά κι οι άνθρωποι της περιοχής κρατούν τους κατοίκους της κολλημένους εκεί, ενώ παράλληλα έλκουν επισκέπτες από ολόκληρη την πόλη.
Είπαμε να ξεδιαλέξουμε μερικά απολύτως αγαπημένα μας, άλλα παλιά και δοκιμασμένα, άλλα καινούργια και πολλά υποσχόμενα, κάνοντας μια απολαυστική (και άκρως χορταστική!) στην γειτονιά που έχει κερδίσει επάξια τον υπερθετικό βαθμό στην ονομασία της: Κυψελάρα μόνο, ρε.
Ντύλαν: Η νέα άφιξη που μας έχει κλέψει την καρδιά
Ο Βαγγέλης Βέης και η Βιργινία Χριστοφορίδη, ζευγάρι στη ζωή και συνέταιροι, άνοιξαν λίγο πριν το τέλος του 2023 ένα εστιατόριο που έμελλε να αγαπηθεί σχεδόν αμέσως. Πού; Στην Αγίας Ζώνης. «Η ιδέα μας ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε νόστιμο και καλό φαγητό με καλή πρώτη ύλη, σεβόμενοι την εποχικότητα. Στο εσωτερικό κομμάτι του χώρου, επιλέξαμε να φτιάξουμε μια κουζίνα με μια μπάρα μόνο, που θα μπορείς να κάτσεις και να φας μιλώντας με τους μάγειρες ή με τις διπλανές παρέες σαν να είσαι στο σπίτι σου», λέει ο Βαγγέλης στο Olafaq. Ένας από τους λόγους που γουστάρουμε το Ντύλαν είναι η μουσική, αναπόσπαστο στοιχείο του συνολικού κόνσεπτ: ακούμε classic rock από το 1960 και έπειτα. Νόστιμο, οικείο, φροντισμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας φαγητό. Θα σας πούμε ένα πιάτο από τα 8 του μενού, επί παραδείγματι για να μπείτε στο κλίμα: ημίπαστος τόνος με κρέμα από ταραμά, φινόκιο και φύκια με μια σαλάτα από παντζάρι, γουλί και πράσινο μήλο καθώς και βινεγκρέτ από χυμό ροδιού σε ζύμωση, λάδι τσίλι, τζίντζερ και μάραθο. Το προζυμένιο ψωμί που καταφθάνει αχνιστό μαζί με εξαιρετικό αγελαδινό βούτυρο που φτιάχνουν οι ίδιοι και μια εθιστικά νόστιμη γκρεμολάτα με ντοματίνι κονφί, κάπαρη, ελιά, λάδι από σχοινόπρασο και fleur de sel ανοίγει την όρεξη υποδειγματικά.
Κι από κρασί, ποτό;
«Χρησιμοποιούμε κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, μπύρες από ελληνικές ζυθοποιίες και αποστάγματα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς για να συνοδεύουμε το φαγητό», εξηγεί ο Βαγγέλης Βέης. Υπερθεματίζουμε: η λίστα κρασιών του Ντύλαν είναι επιμελημένη από τους Τάκη Μαύρο και Κοσμά Γιαννούλη, πλήρως αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα. Άξιες δοκιμής και οι επιλεγμένες μπύρες από μικρές, ντόπιες ζυθοποιίες, αλλά και ελληνικά αποστάγματα μικρών παραγωγών που δύσκολα βρίσκει κανείς στην αγορά.
INFO: Αγίας Ζώνης 38, 210 8668 899
Μεζεδομαχίες: Εγγύηση
Αυτό το διάσημα, πια, φροντισμένο διακοσμητικά μεζεδοπωλείο στην Φωκίωνος στήνει cosy σκηνικό για επικές μάχες με μεζεδάκια, μπινελίκια, τσιμπολογήματα και όχι μόνο. Στις Μεζεδομαχίες η ελληνική κουζίνα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ δεν λείπουν και τα switches, όλο χάρη και φαντασία, σε παραδοσιακές συνταγές. Οι μερίδες είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως εξαιρετική ψαρόσουπα, «πειραγμένη» πατατοσαλάτα, νοστιμότατο και πικάντικο σπετσοφάι, σαγανάκι μελιτζανάτο με σαλτσούλα, αφράτα τηγανητά κολοκυθάκια, σουτζουκάκια με «χεράτες» τηγανητές πατάτες και άλλα πολλά.
Με τιμές που δείχνουν σεβασμό στον πελάτη και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ποιότητα σταθερή, προσωπικό ευγενές και εξυπηρετικότατο, έχουμε πολύ καλούς λόγους να επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε αυτό το στέκι που μας χαρίζει ακριβώς τις Κυριακές μεσημέρια που φανταζόμαστε όλη την εβδομάδα.
ΙΝFO: Φωκίωνος Νέγρη 49, 210 8674590
Κυψέλη Καλαμάκι: Δεν θα βρείτε καλύτερα
When it comes to souvlaki, η Κυψέλη ξέρει. Το αγαπημένο ελληνικό street food, εκτός από εύκολη και νόστιμη λύση για το χέρι, ενώνει τις παρέες. Στο Κυψέλη Καλαμάκι φρεσκοψημένα κρεατικά καταφθάνουν στα τραπέζια και όλοι χορταίνουμε σε λογικές τιμές. Όταν πάμε για σουβλάκι, μας ενδιαφέρει η καλή ποιότητα, αλλά και η ποσότητα. Μην είναι τσουρούτικη η πίτα και ξεμείνουμε πεινασμένοι, σωστά; Ε, στο Κυψέλη Καλαμάκι τρώμε ζουμερά σουβλάκια, απίθανα τυλιχτά και λαχταριστό κοντοσούβλι, αλλά και χειροποίητο κεμπάπ του ονείρου.
ΥΓ: Έρχεται και Τσικνοπέμπτη σε δύο εβδομάδες, κανονίστε!
ΙΝFO: Φωκίωνος Νέγρη 58, 2110120610-11, 6986656289, 6977313723
Πάμε Τσίπουρο, Πάμε Καφενείο: Για αυθεντικό γλέντι και νόστιμο φαγάκι
Το Πάμε Τσίπουρο, Πάμε Καφενείο που χρόνια βρίσκεται επί της Φωκίωνος Νέγρη και μας προσφέρει τρομερούς μεζέδες και γευστικά πιάτα, σε πολύ καλές τιμές, τσιπουράκι και καλό κρασάκι σε πιάνει από την εμφάνιση, κατά πρώτον, θυμίζοντας παλιό, κινηματογραφικής αισθητικής ένα τι, μπακάλικο, «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι», όπως αρέσκεται να λέει και ο ιδιοκτήτης Αντώνης.
Στα ατού του καταστήματος, οι απολαυστικής ατμόσφαιρας βραδιές με ζωντανή, ελληνική φυσικά, μουσική. Μην ξεχαστείτε με τα Insta stories, να φάτε και κάτι, παιδιά! Έχετε να διαλέξετε μέσα από μια πλούσια γκάμα θαλασσινών, κρεατικών, κλασικών ελληνικών μεζέδων που έρχονται με αλοιφές, σαλατάρες, πατατούλες και διάφορα ψιψιψόνια για να χορτάσετε, χωρίς να καταξοδευτείτε. Η διασκέδαση σε αυτό το στέκι είναι εγγυημένη. Για περιστάσεις όπως Τσικνοπέμπτη, Αποκριές και Καθαροδευτέρες συνιστούμε οπωσδήποτε κράτηση!
INFO: Φωκίωνος Νέγρη 50, 2108679140
Ψαράδικο / Ψαροφαγείο “Ο Βλάσης”: Φρεσκάδα και γεύση σημειώσατε X
Αγαπημένο, καθιερωμένο, κλασικό, τόσο όσο ρετρό, ολόφρεσκο, σταθερό στην ποιότητά του. Όλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να αρκούν για να περιγράψουν το πλέον αγαπητό στέκι για ψάρια και θαλασσινά στην Κυψέλη, αλλά ο Βλάσης είναι φιλόξενος, είναι και πεντανόστιμος, είναι και τόσα άλλα. Στα τραπέζια του, απολαμβάνουν φρέσκα ψάρια, καλαμάρια, μακαρονάδες και σαλατικά άνθρωποι κάθε γενιάς, με την ίδια απόλαυση. Ένας από τους διάσημους φαν του Βλάση δεν είναι άλλος από τον εστέτ σουρεαλιστή και λάτρη της περιοχής Άγγελο Παπαδημητρίου.
Το μαγαζί είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψαράδικου και ψαροταβέρνας. Εδώ, λοιπόν, θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα το κάνατε στην ψαραγορά, και, αν θέλετε, θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν στον πεζόδρομο, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν –με μια ελάχιστη επιβάρυνση των 5€ πάνω κάτω. Τιμές προσιτές. Κρασί καλό και ευκολόπιοτο. Αλλά στον Βλάση τραβιέται πολύ και το ούζο…Περισσότερα από 35 ευρώ το άτομο δεν θα σας έρθει. Αν δεν έχετε πάει, σπεύσατε.
INFO: Φωκίωνος Νέγρη 47, 211 0125263
Santo Belto: Η Αγία Λιγούρα σβήνει ιδανικά στην Αγίας Ζώνης
Η απόφαση για τη δημιουργία του Santo Belto πάρθηκε στην καραντίνα. Η αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου σε επαγγελματικό και όχι μόνο επίπεδο, ώθησε τον Σωτήρη και την Έλλη (ζευγάρι και στην ζωή!) στην απόφαση μιας ουσιαστικής αλλαγής. Λέει η Έλλη σήμερα στο Olafaq: «Συνδυάζοντας τις ιδιότητες μας (σχεδιάστρια επίπλου και ειδικών κατασκευών κυρίως στο χώρο της Ναυτιλίας εγώ και γραφίστας ο Σωτήρης), θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που σίγουρα θα είχε έναν πρωτότυπο χαρακτήρα και θα αποτύπωνε τα προσωπικά μας στοιχεία. Καθώς είμαστε κάτοικοι της Κυψέλης πιστέψαμε πολύ στην περιοχή. Ο πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης μας ενέπνευσε εξαρχής να επικεντρωθούμε σε αυτόν για οτιδήποτε και αν ξεκινούσαμε. Έτσι εντοπίσαμε έναν χώρο που μας φάνηκε πως είχε προοπτικές και παρ’ότι δεν υπήρχε ούτε πωλητήριο, εντοπίσαμε τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιάσαμε. Πολύ παλιά ήταν ραφείο, έπειτα έγινε ενεχυροδανειστήριο και τα τελευταία χρόνια ήταν κλειστό. Μετά από έναν χρόνο -τόσο χρειάστηκε για να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες της καραντίνας με τις δημόσιες υπηρεσίες- ξεκινήσαμε την λειτουργία ως concept store, καφέ και brunchάδικο. Η γειτονιά μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή! Στα τραπέζια μας καθημερινά βλέπουμε να συνυπάρχουν παλιοί Κυψελιώτες με νεότερο κόσμο που είτε έχει επιστρέψει να μείνει μόνιμα πια εδώ είτε εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές με ακριβότερα πλέον ενοίκια. Ελληνικός καφές από το γειτονικό καφεκοπτείο και μονοποικιλιακός από το Underdog ετοιμάζονται ταυτόχρονα για διπλανά τραπέζια.»
Στο Santo Belto οι επιλοgές για brunch και πρωινό ανήκουν στις μακράν νοστιμότερες ολόκληρης της Αθήνας. Οι επιλογές σκίζουν, μία και μία, και οι γλυκές και οι αλμυρές: American cheesecake butterscotch miso, carrot cake με mascarpone frosting, avocado chocolate cake (Vegan), lemon cake, κούκις, μπάρες με ταχίνι, τραχανά με μέλι, ταχίνι, καφέ underdog και ξηρούς καρπούς στραπατσάδα με παστό Καλαμάτας και φρυγανισμένο ψωμί, αυγά μάτια με σάλτσα shakshuka, pancakes μπομπότα με φέτα, φρέσκα φρούτα, μέλι βανίλια και κανέλα, bουτυρένιο τοστ με μελάτα αυγά, κρέμα γιαούρτι, ταχίνι και πέστο μυρωδικών, αλλά και το θρυλικό τοστάκι με ψωμί brioche, κασέρι, καπνιστό τυρί, και μουχαμάρα. (Μας έτρεξαν τα σάλια, πάλι!)
Ο καφές τέλειος, σημειωτέον.
Μεγάλη είναι και η ποικιλία σε αφεψήματα και διάφορα άλλα ζεστά και κρύα ροφήματα τα οποία δεν τα συναντά εύκολα κανείς και αποτελούν προσωπικές, ιδιαίτερες επιλογές των ιδιοκτητών. Θα βρείτε επίσης μπύρες προερχόμενες αποκλειστικά από εγχώριες ζυθοποιίες και από μια επιλεγμένη λίστα βιολογικών κρασιών φυσικής οινοποίησης από τοπικούς παραγωγούς. Όσο για το κομμάτι του retail απαρτίζεται από καλλιτέχνες και χειροτέχνες κοντινών περιοχών συμπεριλαμβανομένων και εμάς των ιδίων! Κεραμικά, καδράκια, αρώματα, σαπούνια, αξεσουάρ, μπλούζες, τσάντες και είδη δώρων της τελευταίας στιγμής, καταλαμβάνουν επάξια θέσεις από τα ράφια στου Santo Belto και τραβούν την προσοχή όσων προχωρούν στα ενδότερα του μαγαζιού.
INFO: Αγίας Ζώνης 21, 211 715 1755
It’s a Βίλατζ: Το μαγαζί που εκτίναξε την φήμη της Κυψέλης στα ύψη
Ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί, το Βίλατζ, όπως είναι γνωστό, είναι το ιδανικό μέρος στο “μεγάλο χωριό” για καφέ, brunch, σνακ, ποτά, κοκτέιλ (αρκετά από αυτά signature). Το “7 στα 7” στα DJ sets είναι μια σταθερά ήδη από τον πρώτο χρόνο του, καλύπτωντας ένα πολύ μεγάλο σύγχρονων, αλλά και old-school ακουσμάτων. Έχουμε, αν μας ρωτάτε, μια αδυναμία στα μαγικά και μαγεμένα decks του Θανάση Καρανίκα, ενός από τους πολύ καλούς γνώστες της μουσικής και αναπόσπαστο κομμάτι πια του Βίλατζ. Εντός του μαγαζιού υπάρχει εκθεσιακός χώρος, το λεγόμενο Αρτ Χολ, που φιλοξενεί εκθέσεις διαφόρων καλλιτεχνών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα ετήσια, χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ του με πληθώρα δρώμενων. Στο Βίλατζ δεν παίζει να βαρεθούμε!
INFO: Πλ. Αγίου Γεωργίου 9, 210 822 0222
Marili: Ο γεωργιανός φούρνος που μας φτιάχνει τη μέρα
Δεν είναι μεθυστικό: λαχταριστά χατσαπούρι (σαν το ελληνικό τυρόψωμο) και πουγκιά με αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της Γεωργίας ξεπρόβαλαν πρόσφατα στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, έχοντας ήδη βρει τους δικούς τους πιστούς. Πίσω από αυτές τις νοστιμιές, βρίσκεται η Νάτια Νανταρεϊσβίλι που αποφάσισε να μας συστήσει στα ιδιαίτερα ζυμάρια που τιμούν στη Γεωργία, την πατρίδα της. Λεπτές στρώσεις ζύμης «κολλιούνται» στα εσωτερικά τοιχώματα του παραδοσιακού γεωργιανού φούρνου, τα οποία έχουν πρώτα περαστεί με πανί βουτηγμένο σε νερό και αλάτι.
Mε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 300°C, το ψωμί ψήνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Παρεμπιπτόντως, το λαβάς, το παραδοσιακό ψωμί της Γεωργίας, δεν έχει προζύμι. Γίνεται από φρέσκο ζυμάρι το οποίο ζυμώνεται 2 και 3 φορές τη μέρα. Δεν κρατάει για την επόμενη μέρα και ούτε μπαίνει στην κατάψυξη. Τρώγεται φρέσκο και ζεστό-ένα ιδανικό πρωινό ξεκίνημα.
Μαζί με το χατσαπούρι, σε μεγάλη πίτα διατίθενται η σπανακόπιτα, η φασολόπιτα και η πατατόπιτα. Τα ράφια γεμίζουν, επίσης, με μακρόστενη λουκανικόπιτα καθώς και πουγκιά με πολλά είδη γέμισης, ανάμεσά τους πατάτας με άνηθο, μανιταριών με κόλιανδρο, κοτόπουλου με φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης και μπαχαρικά, μοσχαρίσιου κιμά με σκόρδο και ξερό κρεμμύδι καθώς και ελιάς με λιαστή ντομάτα, φέτα και ανθότυρο. Εσείς δεν θα δοκιμάζατε;
INFO: Αγίας Ζώνης 26, 211 4252 269
Ο πολύς λόγος που γίνεται τελευταία για την πολύχρωμη Κυψέλη με τα χίλια πρόσωπα και τις συνεχείς μεταβολές της ανθρωπογεωγραφίας της έχει στ’ αλήθεια νόημα. Φρέσκα πρόσωπα και θαυμάσια projects έχουν χωρέσει σε δρόμους και πιάτσες αγαπημένες: από τον καινούργιο αθηναϊκό έρωτα, την Αγίας Ζώνης, μέχρι την πλήρως εγκαθιδρυμένη πια λατρεία της πλατείας Αγίου Γεωργίου, αλλά και την all time classic, αγέραστη Φωκίωνος Νέγρη, τα μαγαζιά κι οι άνθρωποι της περιοχής κρατούν τους κατοίκους της κολλημένους εκεί, ενώ παράλληλα έλκουν επισκέπτες από ολόκληρη την πόλη.
Είπαμε να ξεδιαλέξουμε μερικά απολύτως αγαπημένα μας, άλλα παλιά και δοκιμασμένα, άλλα καινούργια και πολλά υποσχόμενα, κάνοντας μια απολαυστική (και άκρως χορταστική!) στην γειτονιά που έχει κερδίσει επάξια τον υπερθετικό βαθμό στην ονομασία της: Κυψελάρα μόνο, ρε.
Ντύλαν: Η νέα άφιξη που μας έχει κλέψει την καρδιά
Ο Βαγγέλης Βέης και η Βιργινία Χριστοφορίδη, ζευγάρι στη ζωή και συνέταιροι, άνοιξαν λίγο πριν το τέλος του 2023 ένα εστιατόριο που έμελλε να αγαπηθεί σχεδόν αμέσως. Πού; Στην Αγίας Ζώνης. «Η ιδέα μας ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε νόστιμο και καλό φαγητό με καλή πρώτη ύλη, σεβόμενοι την εποχικότητα. Στο εσωτερικό κομμάτι του χώρου, επιλέξαμε να φτιάξουμε μια κουζίνα με μια μπάρα μόνο, που θα μπορείς να κάτσεις και να φας μιλώντας με τους μάγειρες ή με τις διπλανές παρέες σαν να είσαι στο σπίτι σου», λέει ο Βαγγέλης στο Olafaq. Ένας από τους λόγους που γουστάρουμε το Ντύλαν είναι η μουσική, αναπόσπαστο στοιχείο του συνολικού κόνσεπτ: ακούμε classic rock από το 1960 και έπειτα. Νόστιμο, οικείο, φροντισμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας φαγητό. Θα σας πούμε ένα πιάτο από τα 8 του μενού, επί παραδείγματι για να μπείτε στο κλίμα: ημίπαστος τόνος με κρέμα από ταραμά, φινόκιο και φύκια με μια σαλάτα από παντζάρι, γουλί και πράσινο μήλο καθώς και βινεγκρέτ από χυμό ροδιού σε ζύμωση, λάδι τσίλι, τζίντζερ και μάραθο. Το προζυμένιο ψωμί που καταφθάνει αχνιστό μαζί με εξαιρετικό αγελαδινό βούτυρο που φτιάχνουν οι ίδιοι και μια εθιστικά νόστιμη γκρεμολάτα με ντοματίνι κονφί, κάπαρη, ελιά, λάδι από σχοινόπρασο και fleur de sel ανοίγει την όρεξη υποδειγματικά.
Κι από κρασί, ποτό;
«Χρησιμοποιούμε κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, μπύρες από ελληνικές ζυθοποιίες και αποστάγματα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς για να συνοδεύουμε το φαγητό», εξηγεί ο Βαγγέλης Βέης. Υπερθεματίζουμε: η λίστα κρασιών του Ντύλαν είναι επιμελημένη από τους Τάκη Μαύρο και Κοσμά Γιαννούλη, πλήρως αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα. Άξιες δοκιμής και οι επιλεγμένες μπύρες από μικρές, ντόπιες ζυθοποιίες, αλλά και ελληνικά αποστάγματα μικρών παραγωγών που δύσκολα βρίσκει κανείς στην αγορά.
INFO: Αγίας Ζώνης 38, 210 8668 899
Μεζεδομαχίες: Εγγύηση
Αυτό το διάσημα, πια, φροντισμένο διακοσμητικά μεζεδοπωλείο στην Φωκίωνος στήνει cosy σκηνικό για επικές μάχες με μεζεδάκια, μπινελίκια, τσιμπολογήματα και όχι μόνο. Στις Μεζεδομαχίες η ελληνική κουζίνα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ δεν λείπουν και τα switches, όλο χάρη και φαντασία, σε παραδοσιακές συνταγές. Οι μερίδες είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως εξαιρετική ψαρόσουπα, «πειραγμένη» πατατοσαλάτα, νοστιμότατο και πικάντικο σπετσοφάι, σαγανάκι μελιτζανάτο με σαλτσούλα, αφράτα τηγανητά κολοκυθάκια, σουτζουκάκια με «χεράτες» τηγανητές πατάτες και άλλα πολλά.
Με τιμές που δείχνουν σεβασμό στον πελάτη και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ποιότητα σταθερή, προσωπικό ευγενές και εξυπηρετικότατο, έχουμε πολύ καλούς λόγους να επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε αυτό το στέκι που μας χαρίζει ακριβώς τις Κυριακές μεσημέρια που φανταζόμαστε όλη την εβδομάδα.
ΙΝFO: Φωκίωνος Νέγρη 49, 210 8674590
Κυψέλη Καλαμάκι: Δεν θα βρείτε καλύτερα
When it comes to souvlaki, η Κυψέλη ξέρει. Το αγαπημένο ελληνικό street food, εκτός από εύκολη και νόστιμη λύση για το χέρι, ενώνει τις παρέες. Στο Κυψέλη Καλαμάκι φρεσκοψημένα κρεατικά καταφθάνουν στα τραπέζια και όλοι χορταίνουμε σε λογικές τιμές. Όταν πάμε για σουβλάκι, μας ενδιαφέρει η καλή ποιότητα, αλλά και η ποσότητα. Μην είναι τσουρούτικη η πίτα και ξεμείνουμε πεινασμένοι, σωστά; Ε, στο Κυψέλη Καλαμάκι τρώμε ζουμερά σουβλάκια, απίθανα τυλιχτά και λαχταριστό κοντοσούβλι, αλλά και χειροποίητο κεμπάπ του ονείρου.
ΥΓ: Έρχεται και Τσικνοπέμπτη σε δύο εβδομάδες, κανονίστε!
ΙΝFO: Φωκίωνος Νέγρη 58, 2110120610-11, 6986656289, 6977313723
Πάμε Τσίπουρο, Πάμε Καφενείο: Για αυθεντικό γλέντι και νόστιμο φαγάκι
Το Πάμε Τσίπουρο, Πάμε Καφενείο που χρόνια βρίσκεται επί της Φωκίωνος Νέγρη και μας προσφέρει τρομερούς μεζέδες και γευστικά πιάτα, σε πολύ καλές τιμές, τσιπουράκι και καλό κρασάκι σε πιάνει από την εμφάνιση, κατά πρώτον, θυμίζοντας παλιό, κινηματογραφικής αισθητικής ένα τι, μπακάλικο, «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι», όπως αρέσκεται να λέει και ο ιδιοκτήτης Αντώνης.
Στα ατού του καταστήματος, οι απολαυστικής ατμόσφαιρας βραδιές με ζωντανή, ελληνική φυσικά, μουσική. Μην ξεχαστείτε με τα Insta stories, να φάτε και κάτι, παιδιά! Έχετε να διαλέξετε μέσα από μια πλούσια γκάμα θαλασσινών, κρεατικών, κλασικών ελληνικών μεζέδων που έρχονται με αλοιφές, σαλατάρες, πατατούλες και διάφορα ψιψιψόνια για να χορτάσετε, χωρίς να καταξοδευτείτε. Η διασκέδαση σε αυτό το στέκι είναι εγγυημένη. Για περιστάσεις όπως Τσικνοπέμπτη, Αποκριές και Καθαροδευτέρες συνιστούμε οπωσδήποτε κράτηση!
INFO: Φωκίωνος Νέγρη 50, 2108679140
Ψαράδικο / Ψαροφαγείο “Ο Βλάσης”: Φρεσκάδα και γεύση σημειώσατε X
Αγαπημένο, καθιερωμένο, κλασικό, τόσο όσο ρετρό, ολόφρεσκο, σταθερό στην ποιότητά του. Όλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να αρκούν για να περιγράψουν το πλέον αγαπητό στέκι για ψάρια και θαλασσινά στην Κυψέλη, αλλά ο Βλάσης είναι φιλόξενος, είναι και πεντανόστιμος, είναι και τόσα άλλα. Στα τραπέζια του, απολαμβάνουν φρέσκα ψάρια, καλαμάρια, μακαρονάδες και σαλατικά άνθρωποι κάθε γενιάς, με την ίδια απόλαυση. Ένας από τους διάσημους φαν του Βλάση δεν είναι άλλος από τον εστέτ σουρεαλιστή και λάτρη της περιοχής Άγγελο Παπαδημητρίου.
Το μαγαζί είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψαράδικου και ψαροταβέρνας. Εδώ, λοιπόν, θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα το κάνατε στην ψαραγορά, και, αν θέλετε, θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν στον πεζόδρομο, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν –με μια ελάχιστη επιβάρυνση των 5€ πάνω κάτω. Τιμές προσιτές. Κρασί καλό και ευκολόπιοτο. Αλλά στον Βλάση τραβιέται πολύ και το ούζο…Περισσότερα από 35 ευρώ το άτομο δεν θα σας έρθει. Αν δεν έχετε πάει, σπεύσατε.
INFO: Φωκίωνος Νέγρη 47, 211 0125263
Santo Belto: Η Αγία Λιγούρα σβήνει ιδανικά στην Αγίας Ζώνης
Η απόφαση για τη δημιουργία του Santo Belto πάρθηκε στην καραντίνα. Η αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου σε επαγγελματικό και όχι μόνο επίπεδο, ώθησε τον Σωτήρη και την Έλλη (ζευγάρι και στην ζωή!) στην απόφαση μιας ουσιαστικής αλλαγής. Λέει η Έλλη σήμερα στο Olafaq: «Συνδυάζοντας τις ιδιότητες μας (σχεδιάστρια επίπλου και ειδικών κατασκευών κυρίως στο χώρο της Ναυτιλίας εγώ και γραφίστας ο Σωτήρης), θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που σίγουρα θα είχε έναν πρωτότυπο χαρακτήρα και θα αποτύπωνε τα προσωπικά μας στοιχεία. Καθώς είμαστε κάτοικοι της Κυψέλης πιστέψαμε πολύ στην περιοχή. Ο πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης μας ενέπνευσε εξαρχής να επικεντρωθούμε σε αυτόν για οτιδήποτε και αν ξεκινούσαμε. Έτσι εντοπίσαμε έναν χώρο που μας φάνηκε πως είχε προοπτικές και παρ’ότι δεν υπήρχε ούτε πωλητήριο, εντοπίσαμε τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιάσαμε. Πολύ παλιά ήταν ραφείο, έπειτα έγινε ενεχυροδανειστήριο και τα τελευταία χρόνια ήταν κλειστό. Μετά από έναν χρόνο -τόσο χρειάστηκε για να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες της καραντίνας με τις δημόσιες υπηρεσίες- ξεκινήσαμε την λειτουργία ως concept store, καφέ και brunchάδικο. Η γειτονιά μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή! Στα τραπέζια μας καθημερινά βλέπουμε να συνυπάρχουν παλιοί Κυψελιώτες με νεότερο κόσμο που είτε έχει επιστρέψει να μείνει μόνιμα πια εδώ είτε εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές με ακριβότερα πλέον ενοίκια. Ελληνικός καφές από το γειτονικό καφεκοπτείο και μονοποικιλιακός από το Underdog ετοιμάζονται ταυτόχρονα για διπλανά τραπέζια.»
Στο Santo Belto οι επιλοgές για brunch και πρωινό ανήκουν στις μακράν νοστιμότερες ολόκληρης της Αθήνας. Οι επιλογές σκίζουν, μία και μία, και οι γλυκές και οι αλμυρές: American cheesecake butterscotch miso, carrot cake με mascarpone frosting, avocado chocolate cake (Vegan), lemon cake, κούκις, μπάρες με ταχίνι, τραχανά με μέλι, ταχίνι, καφέ underdog και ξηρούς καρπούς στραπατσάδα με παστό Καλαμάτας και φρυγανισμένο ψωμί, αυγά μάτια με σάλτσα shakshuka, pancakes μπομπότα με φέτα, φρέσκα φρούτα, μέλι βανίλια και κανέλα, bουτυρένιο τοστ με μελάτα αυγά, κρέμα γιαούρτι, ταχίνι και πέστο μυρωδικών, αλλά και το θρυλικό τοστάκι με ψωμί brioche, κασέρι, καπνιστό τυρί, και μουχαμάρα. (Μας έτρεξαν τα σάλια, πάλι!)
Ο καφές τέλειος, σημειωτέον.
Μεγάλη είναι και η ποικιλία σε αφεψήματα και διάφορα άλλα ζεστά και κρύα ροφήματα τα οποία δεν τα συναντά εύκολα κανείς και αποτελούν προσωπικές, ιδιαίτερες επιλογές των ιδιοκτητών. Θα βρείτε επίσης μπύρες προερχόμενες αποκλειστικά από εγχώριες ζυθοποιίες και από μια επιλεγμένη λίστα βιολογικών κρασιών φυσικής οινοποίησης από τοπικούς παραγωγούς. Όσο για το κομμάτι του retail απαρτίζεται από καλλιτέχνες και χειροτέχνες κοντινών περιοχών συμπεριλαμβανομένων και εμάς των ιδίων! Κεραμικά, καδράκια, αρώματα, σαπούνια, αξεσουάρ, μπλούζες, τσάντες και είδη δώρων της τελευταίας στιγμής, καταλαμβάνουν επάξια θέσεις από τα ράφια στου Santo Belto και τραβούν την προσοχή όσων προχωρούν στα ενδότερα του μαγαζιού.
INFO: Αγίας Ζώνης 21, 211 715 1755
It’s a Βίλατζ: Το μαγαζί που εκτίναξε την φήμη της Κυψέλης στα ύψη
Ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί, το Βίλατζ, όπως είναι γνωστό, είναι το ιδανικό μέρος στο “μεγάλο χωριό” για καφέ, brunch, σνακ, ποτά, κοκτέιλ (αρκετά από αυτά signature). Το “7 στα 7” στα DJ sets είναι μια σταθερά ήδη από τον πρώτο χρόνο του, καλύπτωντας ένα πολύ μεγάλο σύγχρονων, αλλά και old-school ακουσμάτων. Έχουμε, αν μας ρωτάτε, μια αδυναμία στα μαγικά και μαγεμένα decks του Θανάση Καρανίκα, ενός από τους πολύ καλούς γνώστες της μουσικής και αναπόσπαστο κομμάτι πια του Βίλατζ. Εντός του μαγαζιού υπάρχει εκθεσιακός χώρος, το λεγόμενο Αρτ Χολ, που φιλοξενεί εκθέσεις διαφόρων καλλιτεχνών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα ετήσια, χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ του με πληθώρα δρώμενων. Στο Βίλατζ δεν παίζει να βαρεθούμε!
INFO: Πλ. Αγίου Γεωργίου 9, 210 822 0222
Marili: Ο γεωργιανός φούρνος που μας φτιάχνει τη μέρα
Δεν είναι μεθυστικό: λαχταριστά χατσαπούρι (σαν το ελληνικό τυρόψωμο) και πουγκιά με αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της Γεωργίας ξεπρόβαλαν πρόσφατα στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, έχοντας ήδη βρει τους δικούς τους πιστούς. Πίσω από αυτές τις νοστιμιές, βρίσκεται η Νάτια Νανταρεϊσβίλι που αποφάσισε να μας συστήσει στα ιδιαίτερα ζυμάρια που τιμούν στη Γεωργία, την πατρίδα της. Λεπτές στρώσεις ζύμης «κολλιούνται» στα εσωτερικά τοιχώματα του παραδοσιακού γεωργιανού φούρνου, τα οποία έχουν πρώτα περαστεί με πανί βουτηγμένο σε νερό και αλάτι.
Mε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 300°C, το ψωμί ψήνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Παρεμπιπτόντως, το λαβάς, το παραδοσιακό ψωμί της Γεωργίας, δεν έχει προζύμι. Γίνεται από φρέσκο ζυμάρι το οποίο ζυμώνεται 2 και 3 φορές τη μέρα. Δεν κρατάει για την επόμενη μέρα και ούτε μπαίνει στην κατάψυξη. Τρώγεται φρέσκο και ζεστό-ένα ιδανικό πρωινό ξεκίνημα.
Μαζί με το χατσαπούρι, σε μεγάλη πίτα διατίθενται η σπανακόπιτα, η φασολόπιτα και η πατατόπιτα. Τα ράφια γεμίζουν, επίσης, με μακρόστενη λουκανικόπιτα καθώς και πουγκιά με πολλά είδη γέμισης, ανάμεσά τους πατάτας με άνηθο, μανιταριών με κόλιανδρο, κοτόπουλου με φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης και μπαχαρικά, μοσχαρίσιου κιμά με σκόρδο και ξερό κρεμμύδι καθώς και ελιάς με λιαστή ντομάτα, φέτα και ανθότυρο. Εσείς δεν θα δοκιμάζατε;
INFO: Αγίας Ζώνης 26, 211 4252 269