Στο σπίτι τα τσουρέκια έμπαιναν μπροστά την Μεγάλη Τετάρτη. Όπως προστάζει η παράδοση. Νωρίς το πρωί, πριν βάλουν ακόμα τον καφέ στο μπρίκι, οι γυναίκες της οικογένειας «έπιαναν» τη μαγιά και κοσκίνιζαν το αλεύρι. Αυτά τα δύο μαζί με γάλα, βούτυρο, που μοσχομύριζε, και ζάχαρη, σχημάτιζαν μια ελαφρώς κιτρινωπή ζύμη που αρωματίζονταν με μαχλέπι, μαστίχα και τρίμμα πορτοκαλιού. Στα κρυφά, τσίμπαγα από αυτή τη ζύμη. «Να την δοκιμάσω» έλεγα, αλλά ποτέ δεν έμενα στο ένα τσίμπιμα, τι αν και φώναζαν ότι θα με έπιανε το στομάχι μου. Μετά στηνόμουν μπροστά στο φούρνο να τα βλέπω να φουσκώνουν, να πλημμυρίζουν όλο το σπίτι με μυρωδιές και ανυπομονούσα να έρθει η ώρα που θα τα βούταγα στο γάλα. Με το τσουρέκι έχουμε μια βαθιά «σχέση» αγάπης. Και όταν δεν το φτιάχνω στο σπίτι, το αναζητώ στα παρακάτω αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Rio

Μπορεί να φημίζεται για τους μπαμπάδες του που ξεχειλίζουν από σιρόπι. Βέβαια, είναι και το τσουρέκι που φτιάχνουν, όχι μόνο αυτές τις μέρες, που θα σας κάνει να κατηφορίσετε μέχρι το Παλιό Φάληρο. Καλό είναι να πάτε νωρίς το πρωί για το προλάβετε μιας και είναι περιζήτητο. Πολίτικο, φυσικά, με μαστίχα και μαχλέπι. Ροδοψημένο, αφράτο και μαστιχωτό. Μαζί με αυτό, πάρτε και ατσμά (πολίτικο ψωμί με φρέσκο βούτυρο και μαυροκούκι), μισοφέγγαρα κιφέλ γεμιστά με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα και μπαμπάδες για όλους.

Πρωτέως 4 & Μουσών, Π. Φάληρο, τηλ. 2109831892 Instagram

Στάνη

Αυτό το μικρό, καλτ ζαχαροπλαστείο του κέντρου είναι μια από τις εβδομαδιαίες μου στάσεις. Οι κρέμες του με έχουν κάνει φαν, όπως και οι κλασικές πάστες (αχ αυτό το σοκολατένιο ποντικάκι) αλλά και μπουγάτσα με την λαχταριστή κρέμα. Από εδώ ψωνίζω και το βούτυρο όταν θέλω να κάνω κουλούρια και τσουρέκια. Το δικό τους, που ετοιμάζουν αυτές τις μέρες, είναι αφράτο, αρωματικό (το μαχλέπι και η μαστίχα θα σας «σπάσουν» από την μύτη). Μην πάρετε μόνο ένα όμως, γιατί θα τελειώσει με το που ανοίξετε την σακούλα.

Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 2105232627 Instagram

Lido

Από τούτο το μικρό, παλαιομοδίτικό ζαχαροπλαστείο αυτές τις μέρες βγαίνουν μυρωδιές που μεθούν όλο το Παγκράτι. Τα τσουρέκια του είναι τόσο διάσημα που οι ουρές έξω από το μαγαζί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η συνταγή που χρησιμοποιούν για να το φτιάξουν τους είναι η ίδια εδώ και 60 περίπου χρόνια, δηλαδή από τότε που άνοιξε το 1967. Μαστιχωτό, με σαγηνευτικό άρωμα από πορτοκάλι και μαχλέπι είναι τόσο όσο γλυκό. Έκτος από το κλαστικό θα βρείτε και δύο παραλλαγές του σε πιο μικρό μέγεθος: γεμιστό με σοκολάτα ή με κάστανο.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898 Instagram

Rita’s Cookies

Τα μπισκότα της Ρίτας Αμιραλιάν είναι διαβολικά νόστιμα και ένας πολύ καλός λόγος για να πάει κανείς μέχρι τη Νίκαια. Αυτές τις μέρες, η Ρίτα ετοιμάζει και τσουρέκια χρησιμοποιώντας μια γαλλική συνταγή με μπόλικο βούτυρο που την αρωματίζει, όμως, με μαχλέπι και μαστίχα. Είναι αφράτα και πολύ μαστιχωτά. Θα το βρείτε σκέτο αλλά και με κομματάκια σοκολάτας, με σοκολάτα και δαμάσκηνα και με σοκολάτα και καρύδια. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε και τα τσουρεκάκια με πάστα χουρμά, που είναι πειρασμός.

Δομοκού 40, Νίκαια, τηλ. 2104912323.

Γιούλια

Από το 1945 χρησιμοποιούν την ίδια συνταγή για τα τσουρέκια τους. Έχουν ωραίο άρωμα από μαχλέπι, μαστιχωτή υφή, δίνουν αφράτη αίσθηση, βουτυράτη γεύση και τα στολίζουν με ένα κόκκινο αυγό. Με λίγα λόγια το νοστιμότατο τσουρέκι κάνει πολλούς Αθηναίους να συρρέουν σε κάποιο από τα τρία, πλέον, καταστήματα τους και να σχηματίζουν ουρές. Για τους πιο «μοντέρνους», εκτός από το κλασικό τσουρέκι, προτείνουν και γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, με κρέμα κάστανου ή κερασιού που επικαλύπτονται με διάφορα είδη σοκολάτας.

Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, τηλ. 2102798351

Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, τηλ. 2102778840

Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 2102799766 Instagram

Σταυρόπουλος Πολίτικος φούρνος

Μπορεί να έχετε περάσει πολλές φορές από μπροστά του και να μην το έχει πάρει το μάτι σας. Βρίσκεται στο μικρό στενό της Γαμβέττα, στο κέντρο της Αθήνας, και τον διακρίνει κανείς από τις μυρωδιές του. Φουρνίζει ασταμάτητα δεκαετίες τώρα, από το 1969. Το τσουρέκι εδώ είναι… πολίτικο, δηλαδή μοσχοβολάει μαχλέπι, μαστίχα και βούτυρο. Είναι αφράτο, ελαφρώς γλυκό και τρώγεται χωρίς σταματημό. Δύσκολα θα φύγετε μόνο με ένα κλασικό πασχαλινό τσουρέκι, αλλά θα πάρετε και τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα, μελωμένο κιφέλ (πολίτικο κρουασάν) και βουτυράτα, τραγανά σμυρναίικα κουλουράκια.

Γαμβέττα 4, Αθήνα, τηλ. 2103847006 Instagram

Ρίζος Ελαία

Ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Ρίζος προέρχονται από οικογένεια φουρνάρηδων. Από το 2000 έχουν αναλάβει το αρτοποιείο του πατέρα τους, στο Κουκάκι. Εκεί καθημερινά φτιάχνουν ψωμιά – το γερμανικού τύπου με αλεύρι ντίνκελ είναι πολύ νόστιμο – και πολλά γλυκά. Εδώ δεν θα βρείτε παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι, αλλά την ιταλική colomba. Στην ουσία πρόκειται για τσουρέκι με σοκολάτα και κομμάτια πορτοκάλι σε σχήμα περιστεριού που φτιάχνουν οι γείτονες για τις μέρες του Πάσχα και μοιάζει πολύ με panettone. Φεύγοντας, πάρτε και το γερμανικό ψωμί που λέγαμε αλλά και νηστίσιμα κουλούρια – έχουν και χωρίς ζάχαρη.

Ματρώζου 12, Κουκάκι, τηλ. 2109249527 Instagram

Τάκης

Μιλάμε για ένα από τους πιο διάσημους φούρνους της πόλης. Εδώ το τσουρέκι φτιάχνεται με τον παραδοσιακό πολίτικο τρόπο που μυρίζει μαχλέπι και μαστίχα – συνεργάζονται με παραγωγούς από την Χίο. Θα το βρείτε είτε μακρόστενο είτε σε στρογγυλό σχήμα το οποίο είναι και πιο αφράτο μιας και έχει περισσότερη υγρασία. Με την ίδια συνταγή φτιάχνουν και τα γεμιστά τσουρέκια. Τρία στο σύνολο: με κομμάτια μαύρης σοκολάτας, με πραλίνα και αγριοκέρασο και με πραλίνα και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Η ιδιαίτερο τους είναι ότι η γέμιση τους μπαίνει στην ζύμη εξ αρχής. Τέλος, συνεργάζονται και με την ιταλική εταιρία Infermentum για την παραδοσιακή colomba – η συσκευασία της αλλά και η γεύση της θα σας εντυπωσιάσει.

Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, τηλ. 2109230052 Instagram

Kora

Είναι ένας από τους new age φούρνους της πόλης, που έβαλαν ξανά το προζύμι στην ζωή μας. Έτσι και το τσουρέκι, που φτιάχνουν, περιέχει προζύμι αλλά και μαγιά, και είναι μαστιχωτό, πολύ αρωματικό – βάζουν ένα μείγμα από μπαχαρικά κανέλα, καρδάμωμο, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού και σχετικά άγλυκο. Μπορείτε να τοα αγοράσετε μόνο αλλά και μαζί με το πασχαλινό καλάθι, το οποίο περιλαμβάνει μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, πράσινες ελιές σε άλμη με λεμόνι, χειροποίητα κεριά από 100% μελισσοκέρι και σοκολατένια αυγά λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κομμάτια κρουασάν.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 2103627855 Instagram

Antonis Selekos Conceptual Desserts

Τον νεαρό ζαχαροπλάστη Αντώνη Σελέκο, τον γνωρίσαμε από τα ετνυωπσιακά και νοστιμα panettoni Για τις μέρες του Πάσχα ετοιμάζει και τσουρέκια. Δύο διαφορετικά: ένα με την κλασική συνταγή που μυρίζει μαστίχα, μαχλέπι και μανταρίνι και ένα ακόμα που θυμίζει τα panettoni του: γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα τζαντούγια και από πάνω καραμελωμένα φουντούκια

Εριφύλης 2, Παγκράτι, τηλ. 2107248888 Instagram

Δήμητρα Γουναρίδη

Οι πίτες της είναι από τις διάσημες και νόστιμες που μπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα. Καθημερινά φουρνίζουν δεκάδες ταψιά από αυτές – στο πορτοφόλιο τους έχουν 22 διαφορετικές γλυκές και αλμυρές. Ετοιμάζουν όμως και «φουσκωτό» τσουρέκι με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό με το μαχλέπι, την μαστίχα και το βούτυρο και το πασπαλίζουν με τριμμένο καρύδι και θα το βρείτε σε πλεξούδα μακρόστενη ή στρογγυλή.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2712548 Instagram

Dimitris Economides

Τα γλυκά που φτιάχνει ο Δημήτρης Οικονομίδης στην πλειοψηφία τους μοσχοβολούν βούτυρο. Βλέπετε είναι επηρεασμένος από τη γαλλική σχολή, αλλά είναι και το βούτυρο που χρησιμοποιεί που έρχεται από τη Νορμανδία. Έτσι και τα τσουρέκια του: κλασικά με βουτυράτο χαρακτήρα, με αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι. Φεύγοντας στην τσάντα βάλτε και ένα από τα σοκολατένια αυγά – έργα τέχνης που ετοιμάζουν αυτές τις μέρες. Θα το πληρώστε λίγο παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο.

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106755000 Instagram

Φούρνος Ρεμούνδου

Είναι ένας συνοικιακός φούρνος, που όμως η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κυψέλης. Όταν τον επισκεφτείτε σίγουρα δεν θα φύγετε μόνο με μια σακούλα. Το τσουρέκι τώρα, που το βρίσκεται όλο τον χρόνο, φτιάχνεται με μαγιά, έχει μαστιχωτή υφή, ωραίο άρωμα βουτύρου (χρησιμοποιούν αγελαδινό) και μαστίχας και μαχλεπιού.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ. 2108215808 Instagram

Saray

Από τους μικρούς πολίτικους παραδείσους που κρύβονται καλά στα στενά της Αθήνας. Λειτουργεί από 1968 στην ίδια περιοχή και η αλήθεια είναι ότι αν δεν βάλετε GPS θα δυσκολευτείτε να το βρείτε, λόγω του λιλιπούτιου μεγέθους του. Το πασχαλινό τσουρέκι που φτιάχνουν εδώ είναι αφράτο, απαλό, ελαφρώς γλυκό, με απαλά αρώματα (βάζουν μαχλέπι και μαστίχα αλλά τόσο όσο) και το στολίζουν με αμύγδαλο φιλέ.

Λευκωσίας 45, Άγιος Νικόλαος, τηλ. 2108613489