Το τσουρέκι στην Ελλάδα τρώγεται ολόκληρο τον χρόνο, ειδικά τώρα που οι φούρνοι της πόλης έχουν ανεβάσει το επίπεδο των προϊόντων που ξεφουρνίζουν στα ύψη. Όμως το Πάσχα αλλά και τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του. Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.

Επίσης αναφέρεται και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο, ωστόσο έχει επικρατήσει η λέξη «τσουρέκι». Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac.

Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Μπορεί να είναι πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα.

Βρήκαμε μία επαγγελματική συνταγή για τσουρέκια του σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη που θα σας καταπλήξει. Είναι τόσο αφράτα, με μαστιχωτές ίνες και διατηρούνται φρέσκα για μέρες.

Υλικά:

Για το μείγμα μαγιάς:

-70 γρ. φρέσκια μαγιά ή 23 γρ. μαγιά ξερή
-1 κ.σ. ζάχαρη
-100 γρ. χλιαρό νερό
-100 γρ. αλεύρι “Κούλα” ή αλεύρι για τσουρέκια

Για τη ζύμη:

-1.100 γρ. αλεύρι “Κούλα” ή αλεύρι για τσουρέκια
-350 γρ. ζάχαρη
-1 πακέτο μαχλέπι
-1 βανιλίνη
-240 γρ. χλιαρό γάλα
-3 αυγό
-100 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
-150 γρ. λιωμένο βούτυρο
-το μείγμα μαγιάς
-1 αυγό + λίγο γάλα για άλειμμα
-αμύγδαλο φιλέ, προαιρετικά

Δείτε το βίντεο της παρασκευής του

Πηγή: Dimitris Michailidis