Τσουρέκι και κουλουράκια αρωματικά, βουτυρένια, με άρωμα πορτοκαλιού ή βανίλιας, μπορούμε να φάμε όλον τον χρόνο, σαν ένα ωραίο πρωινό Κυριακής ή, με μέτρο, και σε συχνότερη βάση. Τώρα όμως ξεκινά η πασχαλινή περίοδος και η μυρωδιά από τα γλυκά της περιόδου μάς προκαλεί να τα βάλουμε στο σπίτι μας, να τα κεράσουμε, να τα μοιραστούμε με αγαπημένα πρόσωπα ή να τα απολαύσουμε και κατά μόνας, με ή χωρίς ενοχές. Το πασχαλινό ζαχαρένιο πάνθεον περιλαμβάνει, βεβαίως, και τα σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια, τα λεμονάτα και γενικώς φρουτένια γλυκά που ”σβήνουν” την αρνίλα μετά το πασχαλινό τραπέζι και ό, τι άλλα καλούδια μπορεί καθένας να σκεφτεί.
Στα δέκα ζαχαροπλαστεία/φούρνους που σας προτείνουμε θα βρείτε τα πάντα-και ακόμα περισσότερα. Ανάλογα με την γειτονιά που μένετε ή την γειτονιά του σπιτιού που σας έχουν καλέσει για καφέ ή φαγητό, μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας. Κι αν είστε σοβαρός foodie, μπορείτε να κάνετε ένα ξεγυρισμένο hopping και να τσιμπολογήσετε κάτι από όλα. Φύγαμε για μαστιχωτά τσουρέκια, μαλακά κουλουράκια και βουτήματα, σοκολατένιες δημιουργίες και υπέροχες ζαχαροπλαστικές που κρατούν στον χρόνο και τις αναμνήσεις μας.
1. Πετέκ, Γ’ Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα
Εργολάβοι, φρέσκιες πάστες, γλυκά ταψιού να γλείφεις τα δάχτυλα και φυσικά…τσουρέκια, εδώ λίγο πιο old school με πολίτικη συνταγή που αφήνει πιο στιβαρή υφή, όχι τόσο αέρινη κι αφράτη. Δοκιμάστε το σελοφανίσια τυλιγμένο τσουρέκι με σιρόπι σοκολάτας και μαύρα κεράσια, πάει με καφέ, με γάλα, τρώγεται σκέτο, ως πρωινό, ως επιδόρπιο και το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Μια οικογενειακή επιχείρηση που βγάζει στα γλυκά της αγάπη και μεράκι, κρατώντας τις τιμές σε λογικά επίπεδα εν μέσω δύσκολων καιρών. Στηρίζουμε οι του κέντρου σταθερά.
2. Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Μικρά, μεγάλα, με σταφίδες, χωρίς. Τα τσουρέκια του Βάρσου γίνονται sold out όλον τον χρόνο-οπότε κατανοείτε τι συμβαίνει το Πάσχα. Αν θέλετε να προμηθευτείτε τα εορταστικά σας γλυκίσματα από το ιστορικό καφενείο-γλυκοπωλείο της Κηφισιάς, μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή, οι ουρές φθάνουν μέχρι το πεζοδρόμιο. Bonus tip για τα ψώνια σας: βουτυράτη κουρού τυρόπιτα να λιώνει στο στόμα, όσο διαλέγετε ποια γλυκά θα πάτε σε ποιους, ποια θα κρατήσετε για το σπίτι και πόσα τσουρέκια θα χωρέσουν στο φετινό σας τραπέζι για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Το τσουρέκι του Βάρσου φτιάχνεται με την ίδια συνταγή από το 1892: φρέσκα αβγά, βούτυρο, αγνό γάλα και πορτοκάλι δένουν σε αυτήν τη μυρωδάτη συνταγή με την αφράτη υφή που λιώνει στο στόμα. Επιλέξτε, επίσης, για το ιδανικό ακομπανιάρισμα του τσουρεκιού, σοκολατένια αυγά σε όλα τα πιθανά μεγέθη, με σοκολάτα γάλακτος ή υγείας.
3. Ρεμούνδος, Κυψέλης 37, Κυψέλη
Το 1953 ο Γρηγόρης Ρεμούνδος άνοιξε ένα αρτοποιείο που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για την Κυψέλη και, ευρύτερα, την Αθήνα. Τα εγγόνια του συνεχίζουν σήμερα την παράδοση της ποιότητας και της νοστιμιάς, εμπλουτίζοντας τεχνικές και εκσυγχρονίζοντας κάποιες παρασκευές. Εκτός από καλό ψωμί (γύρω στα 15 είδη ζυμώνονται και ψήνονται !), το τσουρέκι του Ρεμούνδου είναι must: μαχλέπι, μαστίχα, βελγικό βούτυρο, έντονο ζύμωμα, απίθανο ψήσιμο, αφράτο αποτέλεσμα, τσακίζεται κατά ριπάς και γρήγορα! Τα πασχαλινά κουλουράκια, δε, είναι ποιήματα καμωμένα από βούτυρο. Σπεύσατε.
4. Ο Φούρνος του Μπάμπη, Μακρυγιάννη 48, Μοσχάτο
Προτού το ξεχάσουμε, έχει και δυο παραρτήματα στα Καμίνια. Αυτός ο σχετικά new age φούρνος έχει παράδοση από το 1951 και έχει καταφέρει να βηματίσει στη νέα εποχή με επιτυχία, σα να άνοιξε προχθές. Γιατί εδώ ό, τι φας (από κριτσίνια, μέχρι τυρόπιτες και ψωμί) έχει πλούσια γεύση, υψηλή ποιότητα και καλές τιμές, αλλά και φαντασία στο περιτύλιγμα και την συνταγή. Η τάρτα βουτύρου με μους framboise και κρέμα λευκής σοκολάτας, ας πούμε, είναι δικαίως ένα από τα best sellers της επιχείρησης και, αν θέλετε τη γνώμη μας, μια χαρά κολλάει και για Πάσχα αυτό το γλυκό. Και στα τσουρέκια όμως δεν πάμε πίσω. Μαστιχωτά, βελούδινα, φρεσκοζυμωμένα και ένα σωρό άλλα επίθετα γαστρονομικής λαχτάρας θα ταίριαζαν για να τα περιγράψουν. Δοκιμάστε άφοβα όλα τα γλυκά του Μπάμπη: από κωκάκια και εκλέρ, μέχρι βουτήματα και κουλουράκια, τίποτα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.
5. Ο Φούρνος του Σέκκα, Παλαμηδίου 62, Πειραιάς (Μανιάτικα)
Ο Μιχάλης Σέκκας και η σύζυγος Διονυσία έχουν μεράκι και τρέλα για νόστιμες, ποιοτικές αρτοδημιουργίες και υπέροχα γλυκά. Το προζυμένιο ψωμί του Σέκκα αποτελεί απαραίτητο συστατικό του πειραιώτικου τραπεζιού εδώ και χρόνια-σχεδόν μισό αιώνα, πια. Ο ξυλόφουρνος βοηθά στο να κρατά την υγρασία, ενώ προσφέρει διατηρησιμότητα, με αποτέλεσμα το ψωμί να αντέχει για αρκετές μέρες και να κρατά αναλλοίωτη τη γεύση του. Σκεφτείτε τώρα και τσουρέκι στον ξυλόφουρνο-κόλαση. Με εποχιακή λογική στην χρήση κάποιων συστατικών και συνταγές που κινούνται σε μεγάλο φάσμα, ο Φούρνος του Σέκκα προσφέρει κάθε καλό: παξιμαδάκια, κουλουράκια μπισκότα, μπάρες δημητριακών, γλυκίσματα σωρό. Εάν βρεθείτε Πειραιά, τώρα ξέρετε.
6. Πνύκα, Πετράκη 24, Αθήνα
Στην καρδιά της πόλης, στο πολύβουο Σύνταγμα αυτός ο φούρνος λειτουργεί ως πραγματικό σημείο αναφοράς. Φημισμένο για τις ταχινόπιτές του και το τραγανό κουλούρι Θεσσαλονικής, το κατάστημα αυτό δέχεται κατά συρροή αυτήν την περίοδο κόσμο με έντονο ενδιαφέρον για τις πασχαλινές του δημιουργίες. Πώς αλλιώς; Το τσουρέκι του είναι έπος, όπως και το ψωμί του, μιας που ο Δημήτρης Κότσαρης (η πραγματική ψυχή της Πνύκας) δεν βαριέται ποτέ να ψαχτεί πολύ και ακόμα πιο πολύ γύρω από τα μυστικά της αρτοποιίας. Έχει ταξιδέψει και έχει διδάξει μέχρι και στο Χάρβαρντ τις τεχνικές ζυμώματος και ψησίματος που ακολουθεί. Σημειωτέον: Πνύκα θα βρείτε και στο Παγκράτι (στην Πρατίνου), αλλά και στην Βιέννη! Γεύσεις με ιστορία και γνώση.
7. Kora Bakery, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
New age φούρνος και ζαχαροπλαστείο που επανασύστησε στους Αθηναίους την αξία και την σημασία του καλού, σοβαρού ψωμιού. Πολλές και πολλοί από εμάς έχουμε πάρει κιλά εξαιτίας των αρτοδημιουργιών τους, των αλμυρών και γλυκών λιχουδιών. Για τα μιλένιαλ σπιτικά και τα νιάτα της Gen Z που μπορεί να αγοράσουν φέτος το πρώτο τσουρέκι της ζωής τους με τα δικά τους λεφτά, το Kora είναι η τέλεια επιλογή. Δεν προσφέρει μόνο αέρα φρεσκάδας και ποπ αισθητική της νέας γενιάς, αλλά και ουσία. Το τσουρέκι τους είναι πλούσιο σε μαχλέπι και αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού, ωριμάζει όλη νύχτα και εμπλουτίζεται με προζύμι, για να βαθύνει η γεύση του. Σκέφτεστε ό, τι κι εμείς; Ναι, με μερέντα ή νουτέλα είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό. Και παγωμένο γάλα.
8. Πελίτ, Σπάρτης 8, Αθήνα
Ξανά μανά στο κέντρο της Αθήνας, Κυψέλη μεριά και πάλι, που έχει στ’ αλήθεια τόσες ομορφιές κι επιλογές-αρκεί να έχουμε την γνώση και την ματιά! Το Πελίτ, με την διακριτική φινέτσα α λα παλαιά, το αγαπούν οι Αθηναίοι για ένα σωρό λόγους: άλλος για το υπέρτατο μιλφέιγ, άλλος για τις σοκολατίνες, τρίτος για τη lemon pie και το προφιτερόλ. Τα τσουρέκια του Πελίτ είναι επίσης λόγος έλξης σταθερών (αλλά και ολοένα νέων) πελατών στην οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην πολίτικη ζαχαροπλαστική. Μαχλεπωτό, μαστιχωτό, αμυγδαλοστολισμένο, χάρμα οφθαλμών και ουρανίσκου, για όσες και όσους ομνύουν στην παράδοση. Συμπληρώστε τις αγορές μας με κιφέλ, πολίτικα κρουασάν γεμιστά με σοκολάτα και καρύδια για τις τελευταίες μέρες σου γραφείο πριν την άδεια του Πάσχα. Κέρνα και τους συναδέλφους, θα μας θυμηθείς.
9. Τα Γιούλια, Νέα Ιωνία (τρία καταστήματα σε διαφορετικές διευθύνσεις)
Τρώνε καλό γλυκό στη Νέα Ιωνία, το μόνο βέβαιο. Τα Γιούλια αποτελούν εγγύηση, με αύρα και στάμπα δοκιμασμένων στο χρόνο συνταγών από τον παππού Μικρασιάτη Ευάγγελο Αγιακλόγλου που πρωτάνοιξε τα Γιούλια του το 1945-πρόσφυγας. Το 2013 άνοιξαν νέα Γιούλα, πιο νέας εποχής και τεχνογνωσίας, με ένα σωρό νέες προσθήκες επί της κλασικής, ασύγκριτης συνταγής για τσουρέκι του παππού Ευάγγελου. Επί παραδείγματι, πλάι στα μικρά τσουρεκάκια με την τραγανή κρούστα ζάχαρης, θα βρει κανείς και παγωτό με γεύση τσουρέκι, αλλά και τσουρέκια σοκολατοσιροπιαστά. Μας έτρεξαν τα σάλια και δεν κάναμε καν αναφορά στα υπόλοιπα, εκπληκτικά, άριστης ποιότητας γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα: αφράτα μακαρόν τύφλα να’ χουν τα παριζιάνικα, πάστες ημέρας και τραγανομελωμένα σιροπιαστά. Για αρχή…
10. Lido, Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι
Ιστορικά και θρυλικά ζυμώματα και ψησίματα. Ίσως, σας αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος! Το epic τσουρέκι που μπαίνει στο χαρτί και στο κουτί-σήμα κατατεθέν με τις χρυσές λεπτομέρειες παρασκευάζεται με μαχλέπι που έρχεται από το Τοκάτ της Τουρκίας σε σπόρους και τρίβεται για να γίνει σκόνη-έντονη, δυνατή γεύση και άρωμα. Η μαστίχα επίσης προέρχεται είναι από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών της Χίου. Με αυτές τις απίθανες πρώτες ύλες, ένα τσουρέκι αφράτο και μαστιχωτό, όλο ίνες, μυρωδάτο και όχι πολύ πολύ γλυκό, με ψήσιμο που το χρυσαφίζει ιδανικά. Ο Πέτρος Πιπερίδης, ο σημερινός ιδιοκτήτης, είναι ο εγγονός του Κωνσταντινουπολίτη εμπνευστή του Lido, που παρά λίγο να λεγόταν Λούλα, όπως έλεγαν δηλαδή την γιαγιά του Πέτρου! Με ιστορία από το 1967, έξω από το Lido σχηματίζονται, για όλους τους ευνόητους λόγους, ουρές τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ κάποιοι πελάτες είναι σχεδόν καθημερινοί. Προλάβετε!