Τις προάλλες βλέποντας τον αγώνα της Real Madrid κόντρα στην Liverpool –τι ανατροπή και αυτή– με φίλους, τέθηκε το ερώτημα: burgers ή pizza; Φυσικά, λόγω της ευκολίας η επιλογή της pizza ήταν μονόδρομος. Φανταστείτε πάνω στην ένταση και στην αγωνία να προσπαθείτε να δαγκώσετε, χωρίς να λερωθείτε και να χάσετε και την οπτική επαφή με την οθόνη. Δύσκολο. Από την άλλη, μπήκε προσωπικό εμπάργκο μιας και τα burgers σε delivery χάνουν. Χάνουν από τη νοστιμιά τους, από την θερμοκρασία τους, γενικά χάνουν.
Το παραπάνω δίλημμα ξύπνησε την όρεξη μου για αυτό το χορταστικά αμαρτωλό street food που τα τελευταία χρόνια ζει μεγάλες δόξες. Τα μπεργκεράδικα ξετρυπώνουν σαν τα μανιτάρια σε διάφορες συνοικίες της πόλης μας. Όμως, θα σας πω ότι λίγα είναι αυτά που αξίζουν. Ή καλύτερα λίγα είναι αυτά που με έχουν κερδίσει. Και πιστέψτε με, είμαι από αυτούς που θα τρέξουν να ψάξουν, να δοκιμάσουν γιατί είμαι αδύναμος μπροστά σε ένα ζουμερό μπιφτέκι που σκεπάζεται από λιωμένο cheddar και μπαίνει μέσα σε αφράτο, βουτυράτο ψωμί μαζί με άλλα, όχι πολλά, υλικά.
Για παράδειγμα, λοιπόν, δεν μπορώ να αντισταθώ στο Birdman Smash, εκείνο που φτιάχνουν στο Ekiben (Σκούφου 15, Σύνταγμα, τηλ. 2103250535) του Άρη Βεζενέ. Στο ψωμάκι, ένα αφράτο potato roll, μπαίνουν φέτες από American cheese δικής τους εισαγωγής, δύο burgers από διαλεγμένα κομμάτια κρέατος από αγελάδες ελευθέρας βοσκής, μαρούλι και κρεμμύδι λεπτοκομμένα και σούπερ τραγανά, και tonkatsu κέτσαπ. Μπορεί να είναι μικρό –πάντα ζητάω δύο– και να στοιχίζει λίγο ακριβά (13,5 ευρώ χωρίς πατάτες) όμως η πρώτη δαγκωνιά θα σας κάνει να τα ξεχάσετε όλα αυτά.
Εξίσου νόστιμα burgers ετοιμάζει και ο Sam στο ομώνυμο μαγαζί του στο Κουκάκι (Δημητρακοπούλου 82, Κουκάκι, τηλ. 2109228999). Ίσως να τον γνωρίζετε από τότε που διατηρούσε ένα μικρό κατάστημα έξω από την στάση του μετρό Συγγρού – Φιξ. Το μπιφτέκι του ελαφρώς «αρπαγμένο» από έξω και μέσα κοκκινωπό και ζουμερό, το ψωμί μαλακό και νόστιμο και οι σος, που μπαίνουν, τις ετοιμάζει ο ίδιος ο Sam. Το cheese burger είναι κολασμένο, θα το βρείτε και σε x large εκδοχή αν θέλετε, και το New York blue cheese με σπιτική σος από ροκφόρ που ξεχειλίζει απλά θα το λατρέψετε.
Στην λίστα μου μπαίνουν και εκείνα που ετοιμάζουν στο Talking Breads (Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, τηλ. 2111839731) στην πλατεία Εξαρχείων. Τα βουτυρένια μπριός και τα μοσχαρίσια μπιφτέκια ζυμώνονται και ψήνονται μπροστά στα μάτια μας κάθε μέρα. Το bacon mushroom melt με μανιτάρια, διπλό τσένταρ, μπέικον, καραμελωμένο κρεμμύδι, iceberg και T/B sauce είναι σκέτη κόλαση.
Αλλά δικό μου αγαπημένο είναι το spicy spanish με τυρί manchego, λουκάνικο chorizo, πιπεριές habanero, καραμελωμένο κρεμμύδι, iceberg και γλυκόξινη μαγιονέζα ντομάτας. Από το κολωνακιώτικο Smash’ n Bun (Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, τηλ. 2107249802) με το πατατόψωμο και το μπιφτέκι να ετοιμάζεται από κιμά αργής ωρίμανσης (40 ημερών) που προέρχεται από grass fed ελληνικές αγελάδες, στην λίστα των αγαπημένων μου έχει μπει το Moldo με τα μανιτάρια αλλά και το Hot korean chick που είναι με τραγανά κομμάτια κοτόπουλου και καυτερή σάλτσα kimchy. Και αυτών το μέγεθος είναι μικρό και η τιμή λίγο τσιμπημένη, αλλά αξίζει τον κόπο. Αν θέλετε να τα συνοδέψετε με πατάτες, που είναι επιπλέον, προτιμήστε τις τηγανητές γλυκοπατάτες.
Τέλος, τη λίστα των Top 5 συμπληρώνει το Holy Cow από το Po’ Boys (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ. 210 3234672) στου Ψυρρή. Το μπιφτέκι ίσως να σας τρομάξει λίγο με το ροζ χρώμα του στο εσωτερικό, είναι όμως επειδή όλα τα κρέατα που σερβίρουν εδώ τα περνάνε πρώτα από το δικό τους καπνιστήριο και μετά μπαίνουν στη σχάρα για να ξεροψηθούν. Έτσι αποκτούν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα, αλλά και την καπνιστή ωραία γεύση. Το Holy Cow, λοιπόν, είναι ένα πληθωρικό burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι από μοσχάρι Σερρών, καραμελωμένα κρεμμύδια, white bbq sauce, τσένταρ και φοντί τυριών, σε αφράτο ψωμί bioche.