Τα κολοκυθάκια είναι ίσως το πιο υποτιμημένο -ίσως και εντελώς απαξιωμένο- λαχανικό του καλοκαιριού (εντάξει, τεχνικά, είναι φρούτο). Είναι άφθονα, θρεπτικά και φθηνά – έχουν όλα καλά χαρακτηριστικά – αλλά υπάρχει κάτι στην πολύ ουδέτερη γεύση του κολοκυθιού και στην πρόκληση του να βγάλουμε τη γεύση και την υφή του, πολλές φορές μας απογοητεύει.
Οπότε… να τα κολοκυθάκια, με 12 τρόπους, για να γιορτάσουμε το γεγονός ότι τα κολοκυθάκια έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Είναι αρκετά σταθερό για να αντέξει σε όλες τις μεθόδους μαγειρέματος, αρκετά τρυφερό για να το φάτε ωμό, γρήγορο μαγείρεμα και δεκτικό να συνεργαστεί με όλα τα είδη γεύσεων. Σημαντικό μπόνους: Τα κολοκυθάκια διατηρούν τη σφριγηλότητα και τη φρεσκάδα τους περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά.
Οι συνταγές εδώ καλύπτουν τις τέσσερις αγαπημένες μου μεθόδους μαγειρέματος κολοκυθιών, δύο (ψήσιμο στη σχάρα και σοτάρισμα) που πιθανώς σας είναι πολύ οικείες και δύο (μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνοντάς τα εντελώς ωμά) που ίσως είναι λίγο λιγότερο συνηθισμένες μέθοδοι. Το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά παράγει κολοκυθάκια που είναι υπέροχα μεταξένια και τρυφερά και είναι πολύ βολικό όταν ο υδράργυρος και δεν θέλετε να ανάψετε το φούρνο και να παράγει θερμότητα.
Μια σύντομη σημείωση σχετικά με την αγορά κολοκυθιών: Μου αρέσει να ψάχνω για τα μικρότερα κολοκυθάκια. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι η ποικιλία “baby“, αλλά κάτι κάτω από 15 εκατοστά μήκος και μια 2,5 εκατοστά περίπου σε διάμετρο είναι το ιδανικό- θα έχει καλύτερη γεύση και μικρότερους και λιγότερους σπόρους. Αν ένα κολοκυθάκι είναι αρκετά τρυφερό, μπορείτε να φάτε ακόμα και το κοτσάνι. Μπορεί επίσης να βρείτε τα νεροκολοκύθια σε σχήμα ενός ιπτάμενου δίσκου, το οποίο είναι λίγο πιο δύσκολο να κοπεί, αλλά μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω συνταγές.
Και αν το κολοκυθάκι τυχαίνει να είναι το αγαπημένο σας φαγητό (δεν έχω συναντήσει ακόμα τέτοιο άτομο), ζητώ συγγνώμη- στείλτε μου ένα email, πείτε μου γιατί το αγαπάτε και τι κάνετε με αυτό. Θα μπορούσα πάντα να δοκιμάσω μερικές νέες ιδέες.
1. Carpaccio
Ξεφλουδίστε με ένα peeler 1 κιλό κολοκυθάκια σε ροδέλες και απλώστε τα σε μια πιατέλα. Χτυπήστε μαζί ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και το χυμό από 1 λεμόνι. Περιχύστε με τι μείγμα τις ροδέλες κολοκυθιών και σκορπίστε από πάνω την παρμεζάνα.
2. Κροστίνι με ρικότα και δυόσμο
Τεμαχίστε τα κολοκυθάκια. Ανακατέψτε μαζί τα κολοκυθάκια, 1 φλιτζάνι ρικότα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Παραλείψτε την παρμεζάνα και σερβίρετε σε φρυγανισμένο τραγανό ψωμί. Γαρνίρισμα: ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος.
3. Σαλάτα με ταχίνι
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες με ένα μαχαίρι. Κτυπήστε στο μίξερ 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, το μείγμα ελαιολάδου και λεμονιού, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να αραιώσετε μέχρι να έχετε μια ρευστή υφή. Ανακατέψτε τις ροδέλες κολοκυθιών με το ντρέσινγκ. Γαρνίρετε: ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Ψητά στη σχάρα
4. Za’atar με μπαχαρικά
Κόψτε 1½ κιλό κολοκυθάκια σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστά. Ανακατέψτε ¼ φλιτζανιού za’atar και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τρίψτε τα κολοκυθάκια με το za’atar και ψήστε τα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε μια σχάρα με τη σχάρα 10 εκατοστών από τη φωτιά, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, 6 έως 8 λεπτά. Γαρνίρισμα: μαϊντανός ψιλοκομμένος.
5. Μπάρμπεκιου
Παραλείψτε το za’atar και το ελαιόλαδο. Συνδυάστε ½ φλιτζάνι κέτσαπ, 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί και καστανή ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού και 1 κουταλάκι γλυκού Worcestershire, ξηρή μουστάρδα και σκόνη τσίλι. Κόψτε τα κολοκυθάκια κάθετα στα τέσσερα και, στη συνέχεια, κόψτε τα σε κυβάκια περίπου 7 εκατοστών. Όσο ψήνονται στη σχάρα, περιχύνετε με τη σάλτσα.
6. Φρέσκες ντομάτες και μοτσαρέλα
Παραλείψτε το za’atar- ψήστε χρησιμοποιώντας ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο. Κόψτε 1½ κιλό ώριμες ντομάτες και 1 κιλό μοτσαρέλα σε ροδέλες πάχους περίπου μισού εκατοστού. Ανακατέψτε (ή στρώστε) με τα ψητά κολοκυθάκια και περιχύστε με βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο. Γαρνίρετε: ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.
Σοταρισμένα
7. Ζυμαρικά με λουκάνικο
Σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και προσθέστε ψιλοκομμένα ιταλικά λουκάνικα σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά- στη συνέχεια αφαιρέστε τα. Μαγειρέψτε 1½ κιλό κολοκυθάκια σε κύβους μέχρι να ροδίσουν ελαφρά για 10 λεπτά. Ανακατέψτε με το λουκάνικο και 1 κιλό μαγειρεμένα ζυμαρικά. Γαρνίρετε με μαϊντανό και ελαιόλαδο.
8. Panzanella
Παραλείψτε το σκόρδο, το λουκάνικο και τα ζυμαρικά. Σοτάρετε 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους μέχρι να γίνουν τραγανές- αφαιρέστε τις. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πριν μαγειρέψετε τα κολοκυθάκια. Ανακατέψτε το ψωμί και τα κολοκυθάκια με ντοματίνια κομμένα στη μέση, ξύστε παρμεζάνα, προσθέστε φύλλα βασιλικού, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί και ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο.
9. Ντιπ
Παραλείψτε το σκόρδο, το λουκάνικο και τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε τα κολοκυθάκια μέχρι να ροδίσουν καλά- αφήστε τα να κρυώσουν. Πολτοποιήστε στο μούλτι με ½ φλιτζάνι καβουρδισμένο κουκουνάρι, ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο, πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι ωσότου το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού νερό ή ελαιόλαδο για να αραιώσετε, αν χρειαστεί.
Φούρνος μικροκυμάτων
10. Σούπα λαχανικών
Βάλτε 1 κιλό κολοκυθάκια ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι καλαμπόκι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 ντομάτες ψιλοκομμένες και λίγο ζωμό σε ένα μπολ (που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων). Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και βάζετε τα λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν, 8 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας μετά από 4 λεπτά. Γαρνίρισμα: βασιλικός και ελαιόλαδο.
11. Κάρυ
Αντικαταστήστε το καλαμπόκι με baby σπανάκι, το σκόρδο με ψιλοκομμένο τζίντζερ και τις ντομάτες με ¾ φλιτζανιού γάλα καρύδας συν ¼ φλιτζανιού ζωμό ή νερό. Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας πάστα κάρυ. Σκεπάστε και βάλτε το φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, 8 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας μετά από 4 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι. Γαρνιτούρα: κόλιαντρος.
12. Κολοκυθάκια κονφί
Κόψτε 1½ κιλό κολοκυθάκια σε μικρά κομματάκια, βάλτε τα σε ένα μπολ με ¼ φλιτζάνι βούτυρο ή ελαιόλαδο (ή λίγο και από τα δύο), σκεπάστε και βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να μαλακώσουν, 4 έως 6 λεπτά, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Γαρνίρισμα: ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός.
Διαβάστε επίσης: Τα τραπέζια του καλοκαιριού μάς ενώνουν θαυμάσια