Όσοι έχουμε πάει στο νησί που ενέπνευσε τον Leonard Cohen, έχουμε δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια, τα οποία καθημερινά σηκώνουν αμέτρητα βάρη και κάνουν χιλιόμετρα κάτω από τον ήλιο με μία στοιχειώδη φροντίδα. Τα βασικά. Λίγο νερό, ίσιωμα των παρωπίδων, ίσως μια μικρή ποσότητα τροφής και πάμε πάλι.

Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην Ύδρα, παρατηρήσαμε από περιέργεια ένα από αυτά που ήταν ταλαιπωρημένο και φορτωμένο με βαλίτσες και το αφεντικό του, το έσπρωχνε με τη βία για να ανέβει τα σκαλιά. Κι αν τολμήσεις να ρωτήσεις κάποιον απ’ όλους αυτούς για την κατάσταση της υγείας των ζώων, σε απαξιώνουν με διάφορυς χαρακτηρισμούς και με τη λογική έτσι είμαστε εδώ και αν σας αρέσει.

Η δημοσιογράφος Αρετή Αθανασιάδου ανέβασε στο προφίλ της στο twitter πως κάποιος φόρτωσε σε ένα γαϊδουράκι στην Ύδρα ένα ολόκληρο ψυγείο και θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογικό από όλους.Ακολούθησαν πολλές αντιδράσεις όχι μόνο για το συγκεκριμένο νησί αλλά και για τη Σαντορίνη, στην οποία επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά τα χρησιμοποιούν για κάθε είδους μεταφορές. Παρόλες τις εκστρατείες, τα ψηφίσματα, τις κινητοποιήσεις και τις καταγγελίες,  συνεχίζει η ίδια τακτική.

Όταν λοιπόν έμαθε ο δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης ότι είμαστε πολλοί αυτοί που θεωρούμε πως αυτή η εικόνα ξεπερνάει κατα πολύ τα όρια της ντροπής, άπλωσε μία μεγάλη ανακοίνωση στο facebook προφίλ του με τη συνοδεία μιας φωτογραφίας που αγκαλιάζει γαϊδουράκια και τον βαρύγδουπο τίτλο «Η Παραπληροφόρηση Πρέπει να Σταματήσει!». Για να πληροφορήσει καταρχάς τους δήθεν φιλόζωους που προκαλέσαμε με τα σχόλια μας χωρίς κάποια έρευνα, πως το γαϊδούρι είναι μουλάρι, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να φορτωθεί με έως 100 κιλά και αυτή η συσκευή, δεν ζυγίζει πάνω από 70.

Συνεχίζει υπενθυμίζοντας μας ότι, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τροχοφόρων και μοτοποδηλάτων, γεγονός που σε συνδυασμό με τον αμφιθεατρικό χαρακτήρα της πόλης, καθιστά εδώ και αιώνες, την χρησιμοποίηση ζώων εργασίας επιβεβλημένη.


« Αυτό που όλοι γνωρίζουμε στο Νησί μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγωγιατών της Ύδρας, φροντίζει και περιποιείται τα ζώα εργασίας με ιδιαίτερο ζήλο. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή τα ζώα αυτά τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην, αλλά πρωτίστως διότι οι ίδιοι είναι φορείς φιλοζωικής κουλτούρας στην πράξη και όχι στα λόγια. Αγαπούν και φροντίζουν τα ζώα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν τα θυμούνται μόνο το καλοκαίρι, για να αναρτήσουν μία παραπλανητική φωτογραφία και ένα ανακριβές σχόλιο στο διαδίκτυο και να προκαλέσουν εντυπώσεις. 

Σχετικά με την αναφορά του άρθρου για την Δημοτική Αρχή ότι τάχα μου την «φαντάζεται με κλειστά μάτια και αυτιά» σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων δηλώνουμε τα ακόλουθα:
Πέρα από τον ανακριβή και συκοφαντικό αυτόν ισχυρισμό, το άρθρο αγνοεί επιδεικτικά την έντονη φιλοζωική δραστηριότητα  του Δήμου Ύδρας. Μόλις πριν 15 μέρες, με έξοδα του Δήμου Ύδρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με την Animal Action Hellas, ακόμη μια δράση φροντίδας ιπποειδών, η οποία περιελάμβανε δωρεάν κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα, καθώς εκπαίδευση των αγωγιατών και ιατρικές συμβουλές. Η αγάπη των Υδραίων για τα ζώα τους αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, καθώς σε 92 ζώα παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες κτηνιατρικής φροντίδας και σε 60 ζώα τοποθετήθηκαν microchip», έγραψε μεταξύ άλλων.

Αρκετοί κάτοικοι κάνουν «κύμα» κάτω από το ποστ πανηγυρίζοντας για την απάντηση του αλλά ο τρόπος που μιλάει δεν διαφέρει καθόλου από εκείνους τους σεσημασμένους, οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά επιχειρήματα και περνούν σε μία μία τραγελαφική επίθεση με τη γνωστή μέθοδο του τραμπουκισμού. 

Δεν συνειδητοποιεί επίσης πως αυτού του είδους οι δηλώσεις, οι οποίες υποτιμούν και τη νοημοσύνη όλων μας, κάποια στιγμή θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Ο κάθε Γκόρτσος που ονειρεύεται να τον ακολουθούμε πιστά ό,τι και να λέει, ανήκει σε άλλες ασπρόμαυρες εποχές. Ο καθένας έχει την ικανότητα να διακρίνει αν κάποιο ζώο υποφέρει, υποσιτίζεται και κακοποιείται συστηματικά και μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις που ειρωνεύεται ο δήμαρχος.

Στα χωριά και τα νησιά, πάντα μετέφεραν πράγματα με τα συγκεκριμένα ιπποειδή. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, εκεί που έχουμε περάσει όλα τα καλοκαίρια και συνεχίζουμε να το κάνουμε, ένα μεγάλο διάστημα τα είχαν ως μέσο μεταφοράς αλλά τα σέβονταν σαν μέλη της οικογένειας. Δεν τους συμπεριφέρονταν σαν σκουπίδια που πετάνε καθημερινά στους κάδους.

Δεν χρειάζεται να σπουδάσει κανείς τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς προς τα ζώα συντροφιάς, είναι οι άγραφοι κανόνες που ισχύουν από την εποχή των σπηλαίων και συνεχίζονται έως σήμερα. Άσχετα αν κάποιοι, όπως και εκείνος ο απαράδεκτος τύπος πρόσφατα που κλώτσησε με μεγάλη άνεση το γατάκι στην ταβέρνα της Αιδηψού και έβαψε με σπρέι τον σκύλο του, τους αγνοούν αλλά ευτυχώς κάποιοι φροντίζουν να μην ξεφύγουν από τις συνέπειες. Και ας μην ξεχνάμε πως ήταν άλλη μία από τις αρκετές νίκες των social media που έχουν καταγραφεί τελευταία.