Ττην τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλη αύξηση στην αγορά ρούχων, κάνοντας χρυσές τις μεγάλες πολυεθνικές, με τις αγορές ανά καταναλωτή να αυξάνονται κατά 60%. Σίγουρα το έχετε πεί κι εσείς, κι αν δεν το έχετε πει, το έχετε σίγουρα ακούσει, το γνωστό “δεν χωράνε τα ρούχα στις ντουλάπες μου”. Πλέον, έχει γίνει χόμπι το να πηγαίνεις για ψώνια και να αγοράζεις τα νέα trends για να μην νιώθεις υποδέεστερος. Ο καφές αντί να συνοδεύεται με μπισκότο, πλέον ταιριάζει πιο πολύ με το online shopping ή με μία βόλτα στον “ναό”. Ξέρετε πολύ καλά ποιον λέω, ναι η αναφορά πάει στα “Zara μαγαζάρα”.  Η νέα τάση που κυκλοφορεί είναι το “Tik Tok made me buy it”, ελληνιστί “το Tik Tok με ανάγκασε να το αγοράσω”. Τα κομμάτια που είναι viral, γίνονται ανάρπαστα και όλοι ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο, επειδή κατάφεραν να ανήκουν στον σύνολο και δεν μένουν στην απ’ έξω.

Έχετε αναλογιστεί πόσο χρήματα θα εξοικονομούσαμε αν παίρναμε τα, όντως, απολύτως απαραίτητα και δεν τα “ακουμπούσαμε” τακτικά για καινούργια ρούχα που μετά από ένα μήνα δεν θα ξαναβάλουμε; Θα θαφτούν κι αυτά στην ντουλάπα μαζί με τα υπόλοιπα, που είναι ξεχασμένα και υποτίθεται ότι θα τα ξαναφορέσουμε, αλλά παραμένουν εκεί και περιμένουν στωϊκά να τα χαρίσουμε στο μεγάλο ξεκαθάρισμα. Όμως, ποια είναι τα fast fashion ρούχα που αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε;

Η μαζική παραγωγή ένδυσης με φθηνά υλικά και εργατικά χέρια, βάσει των τάσεων της μόδας, είναι μία τεράστια αλυσίδα προβλημάτων. Τα φθηνά υλικά που χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με την κακή κατασκευή τους, σηματοδοτούν αυτόματα και την μικρή διάρκεια ζωής τους, με συνέπεια το αρνητικό αποτύπωμα στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Από τα 100 δισεκατομμύρια ενδύματα που παράγονται κάθε χρόνο, 92 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν σε χωματερές. Θα κάνουμε μία μετατροπή των νούμερων σε εικόνα. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε, κάθε δευτερόλεπτο ένα απορριμματοφόρο γεμάτο ρούχα να καταλήγει σε κάποιο “νεκροταφείο ρούχων”.  Πριν πάμε στον θάνατο, ας περάσουμε πρώτα στη “γέννηση” τους. Σύμφωνα με έρευνες, για να φτιαχτεί ένα βαμβακερό μπλουζάκι, χρειάζεται 2.700 λίτρα νερού, το οποίο θα μπορούσε να πιει ένας άνθρωπος για σχεδόν τρία χρόνια. Πώς μολύνεται το ίδιο το νερό; Κατά την βαφή των ρούχων απελευθερώνονται χημικά που ευθύνονται για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 καθώς και για πάνω από το 20% της παγκόσμιας ρύπανσης των υδάτων, σε συνδυασμό με τα μικροπλαστικά που επίσης το επιμολύνουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στους ωκεανούς, που έρχονται από τα ρούχα μας. Όπως καταλαβαίνετε, γίνονται τροφή για τα ψάρια και άλλους μικροοργανισμούς, που τελικά καταλώνουμε και οι ίδιοι. Ολόκληρο το οικοσύστημα επιμολύνεται και βλάπτεται η υγεία ανθρώπων και ζώων. 

Second Hand Ρούχα > Fast Fashion

Η αγορά second hand ρούχων είναι μία ηθική κίνηση, που αντιτάσσεται στην περιβαλλοντική μόλυνση και στις κακές συνθήκες εργασίες που υπάρχουν κατά την μαζική παραγωγή ρούχων. Τα τελευταία χρόνια, το thrifting έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τρόπος αγοράς ρούχων και κερδίζει ολοένα και περισσότερο φανατικό κοινό. To thrift είναι οτιδήποτε αγοράζεις από δεύτερο χέρι, ενώ second hand ονομάζονται τα ρούχα που έχεις αγοράσει μεταχειρισμένα, τα έχεις κληρονομήσει από την οικογένεια ή που σου έχουν χαρίσει φίλοι. Στην Αθήνα έχουν ανοίξει δεκάδες μαγαζιά με ρούχα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, τους σωματότυπους και στυλ. Τα περισσότερα κομμάτια είναι σε καλή κατάσταση, ενώ υπάρχουν αφόρετα ρούχα με το ταμπελάκι τους, που ονομάζονται deadstock. Πρόκειται για εμπόρευμα που δεν πουλήθηκε ποτέ, είτε λόγω αλλαγής σεζόν, είτε επειδή έκλεισαν τα μαγαζιά που τα είχαν στην κατοχή τους. Τα vintage κομμάτια που υπάρχουν σε αυτά τα μαγαζιά, για πολλούς είναι θησαυροί, ενώ μπορείς να βρεις και επώνυμα κομμάτια από luxury εταιρίες, με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με την αρχική τους τιμή. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι όλα τα ρούχα είναι μοναδικά και δεν θα συναντήσεις κάποιον άλλον που να έχει το ίδιο στην κατοχή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διαμορφώσεις ένα πιο προσωπικό στυλ που να χαρακτηρίζει μόνο εσένα. Μην ανησυχείτε για το θέμα της υγιεινής, αφού έχουν φροντίσει και γι αυτό. Τα ρούχα από δεύτερο χέρι, περνούν από κλίβανο, όπου αποστειρώνονται σε υψηλή θερμοκρασία και είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τον εν δυνάμει κάτοχό τους.

Με την αγορά second hand ρούχων, μπορείς να στηρίξεις τις μικρές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, αγοράζοντας ταυτόχρονα ποιοτικά ρούχα τα οποία θα κρατήσουν στον χρόνο. Οι τιμές απευθύνονται σε όλες τις τσέπες ανάλογα με την μάρκα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε ρούχο. Η ανακύκλωση των ρούχων, με αυτόν τον τρόπο, είναι μία βιώσιμη λύση στην οποία είναι καλό να καταφύγουμε, ή για τους πιο διστακτικούς, έστω να δώσουν μία ευκαιρία, που είναι σίγουρο ότι θα σας πείσει. Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση σε μερικά χρόνια θα είναι μεγαλύτερη και η αποτροπής της είναι στο χέρι μας. Σε περίπτωση που δεν σας έχω πείσει για το thrifting, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράζετε κάτι όταν το χρειάζεστε πραγματικά. Η επιρροή των social media, έχει μεγαλώσει την κλίμακα του υπερκαταναλωτισμού, με αποτέλεσμα κάποιος να προβαίνει στην αγορά ενός ρούχου που μετά από 2-3 μήνες, θα έχει εξαφανιστεί από τα trends και τις φωτογραφίες του instagram, και να θεωρείται ξεπερασμένο. Η χειραγώγηση του καταναλωτή οδηγεί στον εύκολο πλουτισμό των πολυεθνικών, μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσει;