Στις αρχές μιας σχέσεις και οι δύο δίνουν και δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τονίζουν τα προτερήματά τους και κρύβουν προσεκτικά τα ελλατώματά τους. Αυτή η εικόνα όμως, επειδή είναι κατασκευασμένη, δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και για αυτό, σε σχετικά σύντομο σχετικό διάστημα, ο πραγματικός χαρακτήρας και των δυο αποκαλύπτεται και έτσι ξεκινούν τα προβλήματα. Οι τέλειες εικόνες και των δυο καταρρέουν και οι δυο σύντροφοι έρχονται αντιμέτωποι με τους αληθινούς τους εαυτούς αλλά και με τον αληθινό εαυτό του άλλου. Αυτό είναι που κάνει τις σχέσεις τόσο δύσκολες. Όσο εύκολα και γρήγορα σχηματίζουμε μια γνώμη για τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, τόσο δύσκολα αποκαλύπτεται η προσωπικότητα και οι ιδιοτροπίες του. Και έτσι, καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τη σχέση μας.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Όμως τελικά, πόσα και ποια είναι τα προβλήματα που αποτελούν όντως αιτίες χωρισμού;
Για να μελετήσουν αυτή την κατάσταση, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια έρευνα την οποία ονόμασαν “Choose Your Own Adventure” (Διάλεξε τη δική σου περιπέτεια). Σε δυο μελέτες, 1585 συμμετέχοντες μπήκαν στη διαδικασία να βρεθούν σε μια σχέση η οποία γινόταν ολοένα και πιο σοβαρή. Καθώς η σχέση εξελισσόταν, οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν 17 σημεία στα οποία έπρεπε να λάβουν μια σοβαρή απόφαση.
Σε κάθε μια από αυτές τις μελέτες οι συμμετέχοντες μάθαιναν κάποιες νέες πληροφορίες για τον σύντροφό τους και το challenge ήταν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή θα χωρίσουν ανάλογα με το τι μάθαιναν. Τα red flags που εμφανίζονταν μπροστά τους περιελάμβαναν ιδιότητες όπως η καθαριότητα, ο εθισμός, η τεμπελιά, η φτώχια, η κακή αίσθηση του χιούμορ, γενικά, χαρακτηριστικά που δεν θέλει κάποιος να έχει ο σύντροφός του.
Τα πορίσματα της έρευνας
Οι αιτίες χωρισμού ή αλλιώς τα red flags, αντιπροσωπεύουν αυστηρά κριτήρια που πρέπει να μην διαθέτει ένας πιθανός σύντροφος. Έτσι όταν αυτό εμφανίζεται και είναι σοβαρό οδηγεί στο χωρισμό. Παραδόξως όμως, οι συμμετέχοντες δεν διέλυσαν τη σχέση τους κατευθείαν μόλις εμφανίστηκε αυτό το αρνητικό στοιχείο. Υπέμειναν προς έκπληξη των ερευνητών, όπως για παράδειγμα μια κακή εξωτερική εμφάνιση, και έδωσαν μια ευκαιρία στη σχέση επιλέγοντας να μάθουν περισσότερεα για τον δυνητικό τους σύντροφο. Με λίγα λόγια, ήταν διαλλακτικοί με το εν δυνάμει ταίρι τους και παρέβλεψαν αρχικά κάποια σοβαρά αρνητικά στοιχεία.
Αν και το πρώτο αρνητικό που παρουσιάστηκε στη σχέση δεν οδήγησε στον χωρισμό, αυτός φάνηκε να επέρχεται όταν οι αρνητικές πληροφορίες ή διαφορετικά τα μειονεκτήματα είχαν συσσωρευτικό αποτέλεσμα. όσο περισσότερα πράγματα που δεν τους άρεσαν μάθαιναν για τον άλλον, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να διακόψουν την σχέση μαζί του. Αποδείχθηκε πως στα τρία με τέσσερα red flags οι άνθρωποι απομακρύνονταν. Αν λοιπόν μπορούσαμε να εξάγουμε ένα αποτέλεσμα, είναι ότι οι άνθρωποι είναι ανεκτικοί μέχρι να δουν τρία με τέσσερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του άλλου που τους ενοχλούν.
Όσο δε περισσότερα ήταν τα μειονεκτήματα του άλλου, τόσο πιο πολύ ήθελαν να διακόψουν την σχέση, ενώ φάνηκε πως κάποια από αυτά ήταν καταλυτικότερα από κάποια άλλα, όπως πχ. οι πολιτικές πεποιθήσεις.
“Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται, ότι οι λόγοι χωρισμού είναι σκληρές πληροφορίες που θα τερμάτιζαν αυτόματα μια σχέση. Αλλά σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πολλά ζητήματα σχέσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγους χωρισμού, στην πραγματικότητα δεν αποτελούν και αυτό ήταν έκπληξη” δήλωσε η Nicolyn Charlot, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας.
Το συμπέρασμα
Μπορεί λοιπόν να έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θέλουμε να προσεγγίσουμε τις νέες σχέσεις, αλλά δυσκολευόμαστε να το τηρήσουμε. Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα άτομα έμαθαν πληροφορίες για τις οποίες θα έπρεπε να αποκλείουν έναν πιθανό σύντροφο, εκείνοι δεν το έκαναν αμέσως. Με άλλα λόγια, δεν εγκατέλειψαν την σχέση με την πρώτη δυσκολία. Αυτό μπορεί να είναι καλό γιατί δίνει την ευκαιρία να μάθουμε γενικά περισσότερα για τον άλλον και να αναθεωρήσουμε την εντύπωσή μας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αφήσουμε τον εαυτό μας στο να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση που θα κάνει πιο δύσκολη τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης σχέσης. Κοινώς μπορεί να μας κάνει στη συνέχεια να συμβιβαστούμε, κάτι το οποίο δεν είναι καλό για εμάς στις προσωπικές μας σχέσεις.
Τα καλά νέα της έρευνας, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν τελικά σε ρήξη, όταν ο αριθμός των προβλημάτων συσσωρεύτηκε και δεν μπορούσαν πλέον να τα διαχειριστούν. Εκεί ναι, δεν έκαναν τα στραβά μάτια και δεν εστίασαν στα όποια εναπομείναντα καλά, αλλά χώρισαν. Το σημαντικό λοιπόν είναι να αναγνωρίζουμε τα red flags και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης και το δικό μας.