Στο “The Strange Case of Doctor Jekyll and Mr. Hyde” το κλασικό έργο του Robert Louis Stevenson, ο Doctor Jekyll, ένας σεβαστός γιατρός, ανακαλύπτει ένα φίλτρο το οποίο του επιτρέπει να μεταμορφώνεται στον k. Edward Hyde, μια πιο σκοτεινή και άγρια εκδοχή του εαυτού του. O Jekyll πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει αυτή τη μεταμόρφωση και να εκφράσει τις πιο άγριες επιθυμίες του χωρίς συνέπειες. Ωστόσο, ο Hyde γίνεται ολοένα και πιο δυνατός και επικίνδυνος, οδηγώντας σε μια σειρά από βίαια εγκλήματα. Τελικά, η σκοτεινή πλευρά του Jekyll υπερισχύει, καταστρέφοντας τόσο τον ίδιο όσο και τον Χάιντ.

Το έργο του Stevenson παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά έργα της λογοτεχνίας, με πολλές αναφορές και επιρροές στην ποπ κουλτούρα, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το δίλημμα του Doctor Jekyll και του Mr. Hyde αποτελεί μια διαχρονική μεταφορά για την ανθρώπινη φύση και την την πάλη μεταξύ του καλού και του κακού.

ύπαρξη σκοτεινού Εαυτού
Πηγή: Wikipedia

Η ιδέα ενός σκιώδους εαυτού, μιας άλλης προσωπικότητας που ενυπάρχει μέσα μας και δημιουργεί το δίπολο καλό και κακό φαίνεται να μην είναι όμως αποκύημα της μυθοπλασίας μόνο. Πόσες φορές στην καθημερινότητά μας δεν έχουμε ακούσει φράσεις όπως: «Δεν ήμουν ο εαυτός μου». «Ήταν σαν δαιμονισμένος». «Έμοιαζε τόσο διαφορετική από το άτομο που ξέρω».

Από πολλές απόψεις, ο καθένας μας ενσαρκώνει λίγο από αυτό το φαινόμενο «Jekyll and Hyde». Στη δουλειά και στις υποχρεώσεις μας, μπορεί, επιφανειακά, να παρουσιάζουμε μια πολύ ευχάριστη προσωπικότητα, η οποία είναι κυρίως αυτό που θέλουμε να δείχνουμε αλλά και να είμαστε. Ωστόσο, η συναισθηματική δυσαρέσκεια με πράγματα που εκδηλώνεται με συναισθήματα όπως η οργή, η ζήλια, η ντροπή, το ψέμα, η απληστία, ο φθόνος, μπορεί να δώσει τη θέση της σε στιγμιαίες «σκοτεινές πτυχές» μέσα μας που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε ή με το πώς μας γνωρίζουν οι άλλοι.

Ο Carl Jung, ένας από τους πιο σημαντικούς ψυχαναλυτές και ιδρυτές της αναλυτικής ψυχολογίας, έχει εκτενώς αναφερθεί στην έννοια της “σκιάς”. Σύμφωνα με τον Jung, η σκιά αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του ασυνείδητου, το οποίο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέρη του εαυτού μας που απορρίπτουμε ή δεν αναγνωρίζουμε. Είναι το κατώτερο ον σε όλους μας, καθώς θέλει να κάνει όλα εκείνα τα πράγματα που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνουμε, ή αυτά που δεν θέλουμε να είμαστε. 

Η σκιά περιλαμβάνει όλες τις ανεπιθύμητες ή ανεπίτρεπτες πτυχές της προσωπικότητας που δεν συνάδουν με το εγώ, την ιδανική προσωπικότητά μας και τις κοινωνικές μας συμβάσεις. Είναι το μόνο για το οποίο ντρεπόμαστε και αυτό που δεν επιθυμούμε να είμαστε.
Αυτά μπορεί να είναι αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως επιθετικότητα ή φθόνος, αλλά και θετικά, δημιουργικά ή ικανότητες που δεν αναγνωρίζονται και καταπιέζονται. Ουσιαστικά, ο σκιώδης εαυτός θεωρείται από πολλούς , η πλευρά της προσωπικότητάς μας που είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να ασχοληθούμε ή να αναγνωρίσουμε

Ο σκιώδης εαυτός μπορεί μερικές φορές να ενεργεί στη θέση του συνειδητού εαυτού μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε υπό πίεση ή αντιμετωπίζουμε συναισθηματική αναταραχή. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως απροσδόκητος θυμός, φόβος ή ακόμα και αυτοσαμποτάζ.

Για παράδειγμα, κάποιος που αποφεύγει με συνέπεια την αντιπαράθεση μπορεί ξαφνικά να φερθεί επιθετικά. Αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να είναι ο σκιώδης εαυτός που εκφράζει τον καταπιεσμένο θυμό. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας αυτό το μέρος του εαυτού του, το άτομο μπορεί να εργαστεί για πιο υγιείς τρόπους χειρισμού των συγκρούσεων.

Σίγουρα μας είναι πιο εύκολο να δούμε τα σκιερά σημεία των άλλων. Μόνο, αν τολμήσουμε να γνωρίσουμε την σκοτεινή πλευρά μέσα μας θα καταλάβουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Όπως έγραψε ο ίδιος ο Γιουνγκ, «Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση του εαυτού μας».

Αυτό που βλέπουμε όμως στους άλλους υπάρχει γενικά στον εαυτό μας. Δεν είναι εύκολο να γυρίσουμε στον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε αυτά τα μικρά σημάδια της σκοτεινής μας πλευράς. Ο σκοτεινός μας εαυτός όσο πιο πολύ αγνοείται ή καταπιέζεται, τόσο μεγαλύτερος και πιο δυνατός γίνεται. Σαν να αποκτά μία εχθρική στάση απέναντι στη φωτεινή μας πλευρά, αυτή που αναγνωρίζουμε και έχουμε αποδεχτεί. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Σκιά δεν είναι αντίπαλος, αλλά μάλλον ένα μέρος του εαυτού μας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να δείξουμε συμπόνια, έλεγχο και καθοδήγηση.

Η αναγνώριση και η ενσωμάτωση του σκοτεινού εαυτού μας είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία.

Μόνο φωτίζοντας αυτά τα σκοτεινά σημεία μπορούμε να είμαστε περαιτέρω βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε μεγάλη αυτογνωσία όσον αφορά όλες τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας. Αυτή η πράξη αναγνώρισης και ανάληψης πολύ προσωπικής ευθύνης για όλα αυτά που είμαστε είναι ένα από τα πιο ισχυρά και θετικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας ως άνθρωποι.

Για να ζήσουμε αυθεντικά, είναι απαραίτητο να αγκαλιάσουμε τον σκιώδη εαυτό μας αντί να αρνηθούμε την ύπαρξή του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή, όπου όλα τα μέρη της προσωπικότητάς μας αναγνωρίζονται και εκτιμώνται.

Ο σκιώδης εαυτός είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που είμαστε, επηρεάζοντας τις πράξεις και τις σκέψεις μας με βαθύ τρόπο. Το να αγκαλιάζουμε και να ενσωματώνουμε τον σκιώδη εαυτό μας, μας επιτρέπει να ζούμε πιο αυθεντικές και ολοκληρωμένες ζωές, ενισχύοντας την προσωπική ανάπτυξη και βαθύτερη αυτοκατανόηση.