Πολλοί ήχοι της καθημερινότητας μας περνάνε απαρατήρητοι και δεν καταγράφονται από τον εγκέφαλό μας. Για πολλούς ανθρώπους όμως, ήχοι όπως το μασούλημα, η αναπνοή, το συνεχές ρούφηγμα της μύτης, ή ο επαναλαμβανόμενος ήχος ενός ποδιού που χτυπάει μπορεί να δημιουργήσει απίστευτο εκνευρισμό και δυσφορία. Αν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι είστε περίεργοι ή ευερέθιστοι. Η αδυναμία σας να απομονώσετε αυτούς τους ήχους είναι απόρροια μιας νευρολογικής διαταραχής η οποία ονομάζεται «μισοφωνία» (misophonia) που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία σε μία ομάδα ήχων και περιγράφει την απέχθεια, ή τον φόβο του ήχου.
Σύμφωνα με τον οργανισμό έρευνας της μισοφωνίας: Η μισοφωνία είναι μια διαταραχή μειωμένης ανοχής σε συγκεκριμένους ήχους ή ερεθίσματα που σχετίζονται με τέτοιους ήχους. Αυτά τα ερεθίσματα, αντιμετωπίζονται ως δυσάρεστα ή ενοχλητικά και τείνουν να προκαλούν έντονες αρνητικές συναισθηματικές, φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις που δεν παρατηρούνται στους άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η μισοφωνία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή. Στα άτομα με μισοφωνία η περιοχή του εγκεφάλου τους που περιλαμβάνει το μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Ταυτόχρονα η περιοχή αυτή εμφανίζει διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου, σε σχέση με αυτόυς που δεν πάσχουν. Οι πάσχοντες συνήθως αποφεύγουν τις μισοφωνικές καταστάσεις ή τις υποφέρουν με έντονη δυσφορία, η οποία οδηγεί σε λειτουργική βλάβη.
Αυτή η ιδιαιτερότητα που έχουν αυτά τα άτομα, είναι αποκαλυπτική των ξεχωριστών πτυχών του χαρακτήρα τους. Έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ έδειξε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η δημιουργικότητα ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με την μειωμένη του ικανότητα να «φιλτράρει» άσχετες αισθητηριακές πληροφορίες. Οι δημιουργικοί δηλαδή άνθρωποι, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να απομονώνουν και να μην επηρεάζονται από «ενοχλητικούς» ήχους.
Με πληροφορίες από: The New York Times, Misophonia Research Fund