Καλοκαιράκι, παραλίες, φαγητό, μπύρες, ξενύχτια, παρέες, ποτά, junk food, γλυκά. Συνδυασμός για τις τέλειες διακοπές, μακρυά από στρες, έγνοιες, καθημερινό τρέξιμο, προπονήσεις, άγχη και deadlines. Είμαστε όμως στα τέλη Αυγούστου, και οι καλοκαιρινές διακοπές σιγά σιγά κλείνουν αυλαία για τους περισσότερους που ετοιμάζονται να υποδεχτούν μία νέα σεζόν.
Πώς επιστρέφουμε λοιπόν πίσω στις καλές μας συνήθειές;
Πώς επανερχόμαστε από μία περίοδο κραιπάλης σε μία πραγματικότητα που σιγά σιγά απαιτεί ύπνο νωρίς και πιο υγιεινή διατροφή (γιατί πόσο ακόμα θα τρεφόμαστε με σουβλάκια και κρέπες, σάντουιτς και τοστ;)
Η επιστροφή στις βάσεις μας και η επανεκκίνηση της καθημερινότητάς μας δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις και είναι σύνηθες να υπάρχουν πισωγυρίσματα και ανησυχίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης αυτής της μετάβασης.
Ο ύπνος, ειδικότερα, είναι ένας τομέας που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία και θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να επαναφέρετε.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι χαρακτηριστικό να μην κοιμάσαι αρκετά ή ακόμα και αν κοιμάσαι πολλές ώρες να μην έχεις καλή ποιότητα ύπνου. Αν κοιμάστε 3 το χάραμα με 10 το πρωί, το σώμα δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί και ο εγκέφαλος δεν ηρεμεί με τον ίδιο τρόπο.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας όρος που περιγράφει το φυσικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης του εγκεφάλου σας. Είναι σαν το εσωτερικό μας ρολόι.
Ο κιρκάδιος ρυθμός υπαγορεύει επίσης τα φυσικά σας προγράμματα ώρας ύπνου και πρωινού ξυπνήματος. Μόλις συνηθίσετε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ο εγκέφαλός σας προσαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα.
Στην ιδανική περίπτωση, οι άνθρωποι θα έπρεπε να πάνε για ύπνο νωρίτερα και να ξυπνούν τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό το μοτίβο ταιριάζει με τις βιολογικές μας τάσεις να προσαρμόζουμε το πρότυπο ύπνου μας με αυτό του ήλιου καθώς τότε ο ύπνος είναι πιο αποτελεσματικός.
Αν αλλάξουμε αυτό το πρόγραμμα ο οργανισμός μπερδεύεται και σίγουρα ο ύπνος μας δεν αποδίδει, ενώ θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επιστρέψουμε στις συνήθειές μας.
Επιστρέφοντας λοιπόν, προσπαθήστε να μειώσετε τα ξενύχτια και να ξαπλώνετε σταδιακά ολοένα και πιο νωρίς ώστε να μπορέσετε να επαναφέρετε το προηγούμενο πρόγραμμά σας. Αποφύγετε την έκθεση σε οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσετε καθώς επηρεάζει την κούρασή σας.
Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, μία αλλαγή και ανανέωση από το αυστηρό μας πρόγραμμα. Το σημαντικό είναι να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους που θα μας επιτρέπουν τη σταδιακή επαναφορά χωρίς υπερβολές και ακρότητες.
Το πιο σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση υγιεινών συνηθειών μετά από ένα διάλειμμα είναι να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας.
Αυτό πρέπει να γίνεται με ρεαλισμό και θετικότητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν υιοθετείτε μια νοοτροπία «πρέπει να το κάνω», να προσπαθείτε να οδηγείτε τον εαυτό σας εκεί σταδιακά, σεβόμενοι τις ανάγκες σας. Είναι πιθανό να διολισθήσουμε από το στόχο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα βουτήξουμε στις ενοχές. Κανείς δεν είναι τέλειος και ο καθένας μας έχει το δικό του χρόνο αντίδρασης και επαναφοράς. Είναι μέρος της διαδικασίας να επαναφέρουμε σταδιακά το μυαλό μας. Έτσι ο ρεαλισμός είναι το πρώτο βήμα για μία υγιή μετάβαση.
Μαζί με το ρεαλισμό έρχεται και η συνειδητοποίηση ότι η αλλαγή έρχεται από τα μικρά πράγματα.
Μπορεί να είναι εξαιρετικά συντριπτικό να αλλάζετε τα πάντα ταυτόχρονα και είναι απίθανο να παραμείνετε στους στόχους σας εάν πάτε από το 0% στο 100%. Η μικρές αλλαγές που είναι ουσιαστικές και έχουν διάρκεια, σίγουρα είναι καλύτερες από μεγάλες αλλαγές που γίνονται σπασμωδικά και έχουν ξεσπάσματα. Δεν είναι δυνατόν από μία περίοδο χαλαρότητας να μεταβούμε βίαια σε μία περίοδο απόλυτης στέρησης.
Βάλτε μικρούς στόχους που μπορείτε να ολοκληρώσετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όπως:
- Να πίνετε ένα ακόμη ποτήρι νερό την ημέρα ή να προσθέσετε ένα επιπλέον λαχανικό στο φαγητό σας.
- Μην κόβετε μαχαίρι την οθόνη, αλλά βάλτε έναν ρεαλιστικό στόχο, όπως να κλείνετε την τηλεόραση σε συγκεκριμένη ώρα. ή να αφήνετε το τηλέφωνό σας στον πάγκο της κουζίνας πριν τον ύπνο.
- Ξεκινήστε με ένα απλό καθημερινό περπάτημα κοντά στο σπίτι σας, ώστε σταδιακά να επιστρέψετε στη ρουτίνα γυμναστικής σας.
Πώς να θέσετε στόχους και να καθιερώσετε ρουτίνες στις οποίες μπορείτε πραγματικά να εμμείνετε;
Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας της συναισθηματικής και ψυχικής σας υγείας μετά από ένα διάλειμμα είναι η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, φίλους, οικογένεια, ακόμα και συνεργάτες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κατακλυζόμαστε από δύσκολα συναισθήματα, όπως ντροπή, ανασφάλεια ή αμφιβολία για τον εαυτό μας. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν επίσης να μας κάνουν να απομονωθούμε από τους άλλους.
Η ειρωνεία είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η επανασύνδεση με φίλους και άλλους υποστηρικτικούς ανθρώπους είναι ένα σημαντικό μέρος για να βάλετε ξανά προτεραιότητα στην ευημερία σας.
Βρείτε κάποιον φίλο, τον/την σύντροφό σας και προσπαθήστε παρέα να πετύχετε τους στόχους ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να γίνουν πιο υγιείς μέσω ενός προγράμματος διαχείρισης βάρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους εάν είχαν έναν σύντροφο υπεύθυνο.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μοιράζεστε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, να “ελέγχετε” ο ένας τον άλλον και να έχετε κάποιον να χαρείτε την εμπειρία παρέα.
επερνώντας τις προκλήσεις και παραμένετε κίνητρο
Το να ξεκινήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μετά από ένα διάλειμμα είναι ένας υπέροχος στόχος, αλλά δεν θα έρθει χωρίς προκλήσεις και εμπόδια. Επιπλέον, το διατηρήσετε αυτές τις συνήθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο.
Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεκινούν υγιεινές ρουτίνες και στη συνέχεια έχουν πισωγυρίσματα. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμες υγιεινές συνήθειες;
- Αφιερώστε χρόνο για να χαρτογραφήσετε τι σημαίνει για εσάς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη άσκηση, βελτίωση των συνηθειών δαπανών, παραμονή οργανωμένη, βελτίωση του ύπνου κ.λπ.
- Αναπτύξτε ένα σχέδιο που είναι μετρήσιμο και ρεαλιστικό για εσάς.
- Σκεφτείτε να κάνετε ημερολόγιο για να καταγράψετε με ειλικρίνεια την πρόοδό σας, να κατανοήσετε ποια είναι τα εμπόδια στην επιτυχία σας και να δημιουργήσετε έναν οδικό χάρτη επιτυχίας που λειτουργεί για τη ζωή σας.
- Καθώς ακολουθείτε το σχέδιό σας, να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή και να κάνετε τροποποιήσεις σε αυτό που να ταιριάζουν σε οποιεσδήποτε αλλαγές προκύψουν στη ζωή σας ή εμπόδια που συναντάτε.
- Εξάσκησε την κατανόηση και την αυτοφροντίδα για τον εαυτό σου όσο το δυνατόν περισσότερο, αναγνωρίζοντας ότι κανείς δεν είναι τέλειος συνέχεια, ότι η ζωή έχει αλλαγές και σκαμπανεβάσμαται και ότι είσαι μόνο άνθρωπος.
Με πληροφορίες από: Very well mind, Healthline