Το 2020 κυκλοφόρησαν 117 νέα emojis, μεταξύ των οποίων το πλακάτ και η σημαία των τρανσέξουαλ, αυξάνοντας τον αριθμό των δημοφιλών εικονιδίων σε 3.136.

Τα τελευταία 217 νέα emojis που κυκλοφόρησαν το 2021, ανέβασαν τον αριθμό στα 3.353. Οι χρήστες πλέον μπορούν να στέλνουν emojis όπως η φλεγόμενη καρδιά, μια γυναίκα με μούσι και διαφυλετικά ζευγάρια.

Το ποια emojis εμφανίζονται στα τηλέφωνα των ανθρώπων και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αυθαίρετο, αλλά από το 1995 συντονίζεται από την κοινοπραξία Unicode, όταν τα πρώτα 76 εικονίδια προσαρμόστηκαν από μια αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Η κοινοπραξία επιβλέπει την απογραφή των χαρακτήρων της ηλεκτρονικής επεξεργασίας κειμένου από το 1991 και θέτει ένα πρότυπο για τα σύμβολα, τους χαρακτήρες σε διάφορες γραφές και – τέλος – τα emojis, τα οποία κωδικοποιούνται ομοιόμορφα σε διάφορες πλατφόρμες, παρόλο που τα στυλ μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των παρόχων.

Παρόλο που οι πρώτες καταχωρίσεις Unicode προηγούνται, ένα σύνολο 176 απλών εικονιδίων του 1999 που επινόησε ο σχεδιαστής περιβαλλόντων διεπαφών Shigetaka Kurita για έναν ιαπωνικό τηλεφωνικό φορέα θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών emojis. Η ιδέα απέκτησε δημοτικότητα στην Ιαπωνία και μέχρι το 2010, η Unicode κυκλοφόρησε μια μαζική έκδοση με περισσότερα από 1.000 emojis για να ακολουθήσει την ανερχόμενη τάση – τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Διαφορετικά χρώματα δέρματος emojis είναι διαθέσιμα από το 2015, ενώ ομόφυλα ζευγάρια και οικογένειες είναι διαθέσιμα από την πρώτη μεγάλη έκδοση των emoji του 2010.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια emojis χρησιμοποιούνται καθημερινά στο Facebook και στο Messenger, με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να είναι η πιο δημοφιλής ημέρα χρήσης τους, σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο. Το πιο δημοφιλές emoji στο Facebook, αλλά και στο Twitter, είναι το «γελαστό πρόσωπο με δάκρυα χαράς», όπως ονομάζεται επίσημα, ενώ το emoji καρδιάς κυριαρχεί στο Instagram.