Λέγοντας «ζευγάρια Σαββατοκύριακου», δεν εννοούμε τις ρομαντικές αποδράσεις που κάνουν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αλλάξουν παραστάσεις. Ούτε μιλάμε για one night stands ή για εφήμερες σχέσεις που διαρκούν μόνο 48 ώρες και στη συνέχεια διαλύονται για να μην ξανασυναντηθούν ποτέ. Μιλάμε για ζευγάρια που βλέπουν ο ένας τον άλλον μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές. Όμως, το να ζεις σαν να βρίσκεσαι σε μόνιμο μήνα του μέλιτος λειτουργεί πραγματικά;
Συνήθως, οι άνθρωποι που απαρτίζουν αυτά τα ζευγάρια είτε βρίσκονται στο αποκορύφωμα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Συνήθως είναι μεταξύ 25 και 35 ετών και ταξιδεύουν συχνά, είτε είναι άνθρωποι που κάνουν μια και δυο δουλειές για να επιβιώσουν και μέσα στην εβδομάδα δεν έχουν ούτε τον χρόνο, αλλά ούτε και τα ψυχικά αποθέματα να διασχίσουν τη μισή Αθήνα κάνοντας ένα μεγάλο και κουραστικό ταξίδι – που θα προσέθετε ακόμα περισσότερο φορτίο κούρασης στην ήδη κουραστική τους μέρα ώστε να συναντήσουν τον/την σύντροφό τους. Εντούτοις, καθώς και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουν πολύ χρόνο τις εργάσιμες ημέρες για να τον αφιερώσουν στους συντρόφους τους, αποφασίζουν να περνούν χρόνο μαζί τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η ανταμοιβή μιας καθημερινής θυσίας
Πολλές σχέσεις αποτυγχάνουν εξαιτίας της απόστασης. Κι όταν λέμε απόσταση, εννοούμε ακόμα και την απόσταση εντός μιας μεγαλούπολης όπως η Αθήνα. Σκεφτείτε για παράδειγμα να μένει ο ένας Κηφισιά και η άλλη στον Άλιμο, ή Μαρούσι – Γλυφάδα, αλλά ακόμη και πιο μικρές αποστάσεις, με την κίνηση που παίζει φαντάζει σα να διασχίζεις τον υπερατλαντικό. Συνεπώς, όταν κάνεις μέρες να δεις τον άλλον, και μη έχοντας την ευκαιρία να ανανεώσεις το πάθος και την αγάπη, τα χιλιόμετρα καταλήγουν να δημιουργούν μια «κοιλιά» στη σχέση. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τις σχέσεις εκείνες που διατηρούν τη φλόγα της αγάπης τους ζωντανή, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτές οι δύο μέρες είναι για αυτούς και μόνο γι’ αυτούς. Και, με αυτόν τον τρόπο, λειτουργούν ως ανταμοιβή για τις δύσκολες μέρες της κοπιαστικής δουλειάς.
Επιπλέον, καθώς λείπουν ο ένας από τον άλλον για πολλές ημέρες μέσα στην εβδομάδα, έχουν τεράστια αδημονία κι επιθυμία να ιδωθούν το Σάββατο και την Κυριακή. Αυτό επιμηκύνει τη περίοδο του ξεμυαλίσματος. Δηλαδή, επειδή ακριβώς περνούν πολύ χρόνο χώρια δουλεύοντας, κάθε Σαββατοκύριακο μοιάζει με το πρώτο που περνούν μαζί. Είναι σαν ένα είδος μόνιμης καψούρας που αναδεικνύει τις θετικές πτυχές της σχέσης.
Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του είδους σχέσης είναι ότι, καθώς υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος με τον άλλον, ο καθένας δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Συνήθως δεν χάνουν χρόνο σε παράλογες, φλύαρες κι άσκοπες συζητήσεις. Αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και βρίσκουν άμεσες λύσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους. Με τη σειρά του, αυτό επιτρέπει στον καθένα να επικεντρωθεί σε αυτά που ο άλλος έχει να προσφέρει στη σχέση.
Τα μειονεκτήματα στις σχέσεις του Σαββατοκύριακου
Ομολογουμένως, η φυσική απόσταση είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις κάθε ερωτικής εχέσεις ή γάμου. Τα ζευγάρια του Σαββατοκύριακου μπορεί επίσης να είναι θύματα της απόστασης αυτής όσο και της ρευστής εποχής μας. Η ανασφάλεια που δημιουργείται χωρίς καθημερινή επαφή μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες και ζήλια προς τον άλλον. Αυτό, όταν επαναλαμβάνεται καθημερινά, μπορεί να γίνει αιτία χωρισμού ή ακόμη και απιστίας.
Επιπλέον, μια ρομαντική απόδραση κάθε Σαββατοκύριακο δεν εξασφαλίζει ότι μια σχέση προχωράει μπροστά. Αυτός ο τρόπος ζωής πιθανότατα να οδηγήσει τα πράγματα σε στασιμότητα. Και οι δύο πλευρές το πιο πιθανόν να βολεύονται με την κατάσταση, οπότε κανείς από τους δύο δεν κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός.
Αυτό δημιουργεί ένα συναίσθημα ανικανότητας και κομφορμισμού. Μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η ζωή ξεφεύγει από τον έλεγχό μας λόγω απογοήτευσης, ανυπομονησίας, ακόμη και πλήξης.
Εδώ η ποιότητα προϋποθέτει ποσότητα
Αν και η ποσότητα μπορεί να μην είναι συνώνυμη με την ποιότητα, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να είναι. Όσο περισσότερο καιρό είναι μαζί ένα ζευγάρι, τόσο ισχυρότεροι θα είναι οι δεσμοί και τα θεμέλιά του. Εξαιτίας αυτού, αν μια σχέση έχει επιβιώσει στο χρόνο, είναι λιγότερο πιθανό να διαλυθεί λόγω απόστασης.
Για παράδειγμα, ας πάρουμε την περίπτωση μιας σχέσης ενός έτους στην οποία το ένα μέλος πρέπει να προσωρινά να εργαστεί σε μια άλλη χώρα. Η απόσταση θα μπορούσε ακόμη και να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ τους. Θέτει τη σχέση σε δοκιμασία και, αν επιβιώσει, γίνεται ένας ακόμη πυλώνας της.
Από την άλλη πλευρά, αν η σχέση είναι πολύ πρόσφατη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρξει αρκετή δέσμευση του ζευγαριού για τη διατήρησή της.
Γνωρίζετε αν πραγματικά ταιριάζετε;
Τα ζευγάρια του Σαββατοκύριακου ζουν τις σχέσεις τους για λίγες μόνο ώρες. Το Σάββατο και την Κυριακή μοιράζονται ένα κρεβάτι, γεύματα και χρόνο. Αντιστοιχεί όμως αυτό στην καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού που ζει στο ίδιο σπίτι και έχει να αντιμετωπίσει κοινές ευθύνες και προβλήματα;
Αυτό το είδος της σποραδικής συνάντησης δεν μας επιτρέπει να δούμε πώς ο άλλος κάνει για παράδειγμα τις δουλειές του σπιτιού. Ούτε πώς αντιδρούν όταν κάτι τους ενοχλεί, τι μανίες έχουν, τι τους αρέσει να κάνουν όταν επιστρέφουν στο σπίτι ή πώς μαγειρεύουν. Πρόκειται για μια κάπως επιφανειακή σχέση. Κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να τις δούμε φευγαλέα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Μικρά μυστικά για μια καλή σχέση
Ωστόσο, τα ζευγάρια του Σαββατοκύριακου αποτελούν μια πραγματικότητα στις μέρες μας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια μιας σχέσης με βάση το πώς φαίνεται στους εξωτερικούς παρατηρητές ή αναλογιζόμενος τις παραμέτρους μιας σχέσης. Μόνο το ίδιο το ζευγάρι γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σε όλα τα ζευγάρια που έχουν μια αρμονική σχέση. Μερικά από αυτά είναι, για παράδειγμα: ο θαυμασμός, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η ανεξαρτησία. Επιπλέον, οι προσδοκίες και των δύο πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να βασίζονται σε μία βασική αρχή – να αγαπάει ο ένας τον άλλον.
Φυσικά, η βάση πρέπει να είναι η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη. Πρέπει να μπορείτε να μιλάτε για τα πάντα και να εκφράζετε την άποψή σας, χωρίς να φοβάστε ότι θα σας κρίνουν ή θα σας απορρίψουν. Τα ζευγάρια περνούν πολύτιμες και ευτυχισμένες στιγμές, αλλά στις δύσκολες στιγμές πρέπει να μπορούν να μιλάνε με άνεση και ειλικρίνεια μεταξύ τους.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ισχύουν και για τα ζευγάρια του Σαββατοκύριακου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θέσετε επί τάπητος πως και τι θα μπορούσε να δώσει ο καθένας. Επικεντρωθείτε κυρίως στο πως βιώνετε τη σχέση, πώς την επηρεάζει η απόσταση και αν η κατάσταση αυτή σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.
Αν είστε και οι δύο σύμφωνοι, τότε αυτή μπορεί να είναι μια πολύ υγιής σχέση που θα αντέξει στο χρόνο κόντρα σε όλα τα εμπόδια!