Μπορεί ο καλύτερος και πιο πιστός μας σύντροφος, ο σκύλος μας, να “κουβαλάει”, άθελά του, το μυστικό για την καταπολέμηση και θεραπεία του καρκίνου;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποδεικνύει ότι στα γονίδια που προκαλούν όγκους στους σκύλους ενδεχομένως και να μπορεί να κρύβεται το μυστικό της θεραπείας του καρκίνου.

Η έρευνα – στην οποία οι όγκοι περίπου 671 σκύλων συγκρίθηκαν με εκείνους ανθρώπων που νοσούσαν – αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι άνθρωποι και σκύλοι μοιράζονται πολλές από τις γενετικές αιτίες καρκίνου.

Καθώς οι σκύλοι έχουν 18 «επίκεντρα» γονιδιακής μετάλλαξης, που είναι πιθανώς η βασική αιτία του καρκίνου, οι ερευνητές βρήκαν ότι οκτώ από τα 18 «επίκεντρα» των τετράποδων εντοπίστηκαν και σε ανθρώπους, ένα γεγονός και ένα εύρημα που δίνει ελπίδες στο μέλλον ότι τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή πιθανών αντικαρκινικών φαρμάκων.

«Τα ευρήματά μας τοποθετούν καλύτερα τους σκύλους ως μεταφραστικό μοντέλο του ανθρώπινου καρκίνου για τη διερεύνηση ενός ευρέος φάσματος στοχευμένων θεραπειών», γράφουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν τις δυνατότητες του συνδυασμού της γονιδιωματικής του καρκίνου του σκύλου και της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Η έρευνα για τον καρκίνο στον άνθρωπο έχει κινηθεί προς ένα πρότυπο θεραπείας που βασίζεται επί δεκαετίες στη γονιδιωματική, αλλά η έρευνα για τη γονιδιωματική του καρκίνου του σκύλου δεν συνεχίστηκε και η παρούσα έρευνα βάζει αυτό το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έλειπε», σημειώνει από την πλευρά της η Κριστίνα Λόπες, διευθύνουσα σύμβουλος του υγειονομικού ινστιτούτου One Health Company.

Όλο και περισσότερες ιατρικές εταιρείες στηρίζονται τα τελευταία χρόνια πάνω στον καρκίνο των κατοικίδιων ζώων, μελετώντας τα δεδομένα αυτά ενδελεχώς και προσπαθώντας να φτάσουν σε λύσεις και εξατομικευμένες θεραπείες.

Οι μορφές καρκίνου που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος, μοιάζουν αρκετά με εκείνες που παρουσιάζει και ο άνθρωπος. Πολλές έρευνες εκτιμούν πως περίπου το 50% των σκύλων άνω των 10 ετών θα εκδηλώσουν καρκίνο κάποιας μορφής.

Φωτ.: Jamie Street / Unsplash

Τα είδη καρκίνου στον σκύλο που απασχολούν πιο συχνά, είναι το λέμφωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε σκυλιά οποιασδήποτε φυλής ή ηλικίας, ο καρκίνος του μαστού που είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου σε μη στειρωμένα θηλυκά και το οστεοσάρκωμα που είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου που επηρεάζει τα κόκαλα και αντιστοιχεί περίπου στο 85% των όγκων οι οποίοι ξεκινούν από το σκελετικό σύστημα.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε προ λίγων ετών, ο επίκουρος καθηγητής επιστήμης βιοϊατρικών δεδομένων του Stanford, James Zou, και η ερευνητική του ομάδα έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην επέκταση της «δεξαμενής» των κλινικών δεδομένων και των διαθέσιμων λύσεων ή θεραπειών.

Η ομάδα του καθηγητή Ζου συνέκρινε τις γενετικές μεταλλάξεις και τα αποτελέσματα θεραπείας σκύλων με καρκίνο από ένα μεγάλο και εκτενές σύνολο δεδομένων από σχεδόν 800 σκύλους, που έλαβαν θεραπεία για διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε αμερικανικές κτηνιατρικές κλινικές. Η μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι που έχουν παρόμοιες γενετικές μεταλλάξεις και λαμβάνουν παρόμοιες θεραπείες έχουν παρόμοια κλινικά αποτελέσματα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την χρήση βιοϊατρικών δεδομένων σκύλων σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτενείς δοκιμές σε σκύλους με καρκίνο, οι οποίες πραγματοποιούνται από το Tufts και άλλα 21 κτηνιατρικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι ελπίδες για μια εξατομικευμένη θεραπεία ανθρώπινων καρκίνων βασισμένων σε καρκίνους σκύλων είναι πλέον αυξημένες.

«Οι μελέτες που θα γίνουν έχουν σχεδιαστεί για να γεμίσουν ένα κενό γνώσης το οποίο δεν καλύπτεται επαρκώς από παραδοσιακές μελέτες σε ποντίκια ή από δεδομένα που δεν μπορούν ακόμη να συγκεντρωθούν εύκολα σε ανθρώπους», είπε η Amy LeBlanc, διευθύντρια του Προγράμματος Συγκριτικής Ογκολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, το μυστικό της θεραπείας του ανθρώπινου καρκίνου ενδεχομένως και να εδράζεται στα γονίδια των πιστών μας τετράποδων.