Μετά τη διεξαγωγή ερευνών σε ιδιοκτήτες 18. 385 σκύλων και την αλληλούχιση του γονιδιώματος 2.155 σκύλων, μια ομάδα ερευνητών ανέφερε μια σειρά από ευρήματα στο περιοδικό Science, μεταξύ των οποίων και για την πρόβλεψη ορισμένων συμπεριφορών σκύλων, καταλήγοντας στο ότι η φυλή ουσιαστικά δεν συνδέεται με τον χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο σαφή ευρήματα της τεράστιας, πολύπλευρης μελέτης είναι ότι η φυλή δεν έχει καμία διακριτή επίδραση στις αντιδράσεις ενός σκύλου σε κάτι που του φαίνεται νέο ή παράξενο.

Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με αυτό που ο απλός άνθρωπος θα μπορούσε να αποκαλέσει επιθετικότητα και φαίνεται να θέτει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα των φυλών των επιθετικών σκύλων, όπως τα πιτ μπουλ. Ένα πράγμα στο οποίο τα πιτ μπουλ σημείωσαν υψηλή βαθμολογία ήταν η κοινωνικότητα και η σύνδεση με τους ανθρώπους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει δει βίντεο με πιτ μπουλ που αγαπούν την αγκαλιά. Τα σκυλιά λαμπραντόρ, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχουν καμία σημαντική συσχέτιση με την φιλική διάθεση απέναντι στους ανθρώπους κάτι που αποτελεί έκπληξη. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φυλών ή ότι η φυλή δεν μπορεί να προβλέψει κάποια πράγματα.

Αν υιοθετήσετε ένα Border Collie, δήλωσε η Elinor Karlsson του Broad Institute και της Ιατρικής Σχολής Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ειδική στην ανάλυση του DNA των σκύλων και συγγραφέας της έκθεσης, η πιθανότητα να εκπαιδεύεται ευκολότερα και να ενδιαφέρεται για τα παιχνίδια “θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αν υιοθετήσετε ένα Great Pyrenees”. Kατά μέσο όρο, η φυλή αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 9% των διακυμάνσεων στη συμπεριφορά οποιουδήποτε σκύλου. Και καμία συμπεριφορά δεν ήταν περιορισμένη σε κάποια φυλή, ακόμη και το ουρλιαχτό, αν και η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η συμπεριφορά σχετιζόταν πιο έντονα με φυλές όπως τα σιβηριανά χάσκι παρά με άλλα σκυλιά.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης το εξής παράδοξο: Ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς είναι έντονα κληρονομικά. Οι συμπεριφορές που μελέτησαν είχαν 25% κληρονομικότητα, ένα σύνθετο μέτρο που δείχνει την επίδραση των γονιδίων, αλλά εξαρτάται από την ομάδα των ζώων που μελετήθηκαν. Με αρκετά σκυλιά, η κληρονομικότητα είναι ένα καλό μέτρο του τι κληρονομείται. Συγκρίνοντας ολόκληρα γονιδιώματα, βρήκαν αρκετά γονίδια που σαφώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου ενός για το πόσο φιλικοί είναι οι σκύλοι.

Αυτό που έδειξε λοιπόν η συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι οι συμπεριφορές των σκύλων είναι έντονα κληρονομικές, αλλά ότι τα γονίδια που διαμορφώνουν το αν ο σκύλος σας είναι φιλικός, επιθετικός ή απόμακρος χρονολογούνται πολύ πριν από τον 19ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι περισσότερες σύγχρονες φυλές, όπως αυτές που αναγνωρίζονται από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ. Από τότε η αναπαραγωγή γίνεται κυρίως για τα φυσικά χαρακτηριστικά.

Με λίγα λόγια, ο κηδεμόνας ενός σκύλου, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ένα λαμπραντόρ που να είναι επιθετικό ή με ένα κανίς που να έχει χαρακτηριστικά κυνηγόσκυλου.

Τα ευρήματα μάλλον δεν θα εκπλήξουν τους ανθρώπους που εργάζονται στενά με σκύλους, όπως η Δρ Cynthia Otto, διευθύντρια του Penn Vet Working Dog Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η Dr. Otto, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε ότι η μελέτη “μου φαίνεται απολύτως λογική. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που είναι πιο κοινά σε ορισμένες φυλές από άλλες, αλλά η ατομική διακύμανση είναι τόσο μεγάλη μέσα σε μια φυλή”. Για παράδειγμα, είπε, οι εκτροφείς έχουν προτιμήσει τα Border Collies που είναι πιο εύκολα στην εκπαίδευση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η εκπαίδευσή τους είναι ευκολότερη. Πρόσθεσε όμως ότι, “σίγουρα εντός των Border Collies – υπάρχει ακόμα μεγάλη ατομική διακύμανση”.

Η έρευνα για αυτή τη μελέτη ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια, δήλωσε η Dr. Karlsson, και ο αρχικός στόχος ήταν να συγκριθούν τα γονιδιώματα των ημίαιμων σκύλων με σκύλους ράτσας σε αυτό που ονομάζεται μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα, για να αναζητηθούν περιοχές του DNA ή γονίδια που σχετίζονται με ορισμένες συμπεριφορές. Η Kathleen Morrill, επίσης συγγραφέας της μελέτης με το Ινστιτούτο Broad και την Ιατρική Σχολή Chan, δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός σκύλων μικτών φυλών, ή αυτά που οι συγγραφείς και εσείς μπορεί να αποκαλείτε ‘κοπρόσκυλα’, ήταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μελέτης.

“Τα ημίαιμα ήταν στην πραγματικότητα το τέλειο είδος σκύλου για να διερευνήσουμε τις συνδέσεις μεταξύ φυλής και συμπεριφοράς”, είπε, επειδή το DNA τους είναι τόσο ανακατεμένο που είναι ευκολότερο να διαχωρίσουμε την εμφάνιση από τη συμπεριφορά.

Ο Evan Maclean, διευθυντής του Arizona Canine Cognition Center στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Πρόκειται για μια από τις πρώτες εργασίες που πραγματικά κάνουν εντυπωσιακή δουλειά στη γονιδιωματική των σκύλων χρησιμοποιώντας σκύλους μικτών φυλών” Αυτά τα σκυλιά έχουν τέτοια ποικιλία που κάνει τις γενετικές συγκρίσεις πιο ισχυρές, είπε, αλλά έχουν αποκλειστεί από πολλές προηγούμενες μελέτες. “Και αυτό το έγγραφο δείχνει πόσο πολύτιμοι μπορούν να είναι αυτοί οι πληθυσμοί”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές βρήκαν 11 συγκεκριμένες περιοχές του DNA που σχετίζονται με τη συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιστημονικές έρευνες, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το έργο. Οι ερευνητές πήραν τον πλούτο των πληροφοριών τους από την “Κιβωτό του Δαρβίνου”, ένα πρόγραμμα που δημιούργησαν η Dr. Karlsson και οι συνάδελφοί της ζητώντας από τους ιδιοκτήτες οποιασδήποτε φυλής να υποβάλουν δείγματα DNA των σκύλων τους και να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια. Ψάχνουν ακόμη για περισσότερα σκυλιά. “Οποιοσδήποτε από οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να εγγραφεί”, δήλωσε η Dr. Karlsson.