Για πολλούς από εμάς, οι ομαδικές συνομιλίες αποτελούν μέρος της κοινωνικής και εργασιακής μας ζωής. Αυτές οι ομάδες, που δημιουργούνται σε εφαρμογές όπως το Viber, το Messenger ή το Whatsapp, μπορεί να περιλαμβάνουν από τρία έως εκατό άτομα.
Τις χρησιμοποιούμε για την οργάνωση εργασιών ή εκδηλώσεων, τη διαχείριση του συντονισμού στη δουλειά, και τη διατήρηση επαφής με την οικογένεια και τους φίλους μας.
Στην καλύτερη, οι ομαδικές συνομιλίες μπορούν να παρέχουν τρόπους για τη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων. Μπορούν να αποτελέσουν διαύλους χαράς, αλληλεγγύης και προστασίας.
Μπορούν όμως επίσης να αποτελέσουν έναν άκρως ενοχλητικό βραχνά στην καθημερινότητά μας. Να είναι φορτικές και να δημιουργούν συναισθήματα άγχους και ανησυχίας. Με μια πιο διεισδυτική ματιά, τα τρία βασικά προβλήματα που προκύπτουν από τις ομαδικές συνομιλίες είναι τα εξής:
1. Νιώθουμε πελαγωμένοι από τον τεράστιο όγκο των μηνυμάτων
Ο όγκος των μηνυμάτων και των ειδοποιήσεων που δημιουργούν οι ομαδικές συνομιλίες μπορεί να είναι γίνει δυσβάσταχτος.
Σε μια σχετική έρευνα, μια συμμετέχουσα θυμήθηκε ότι άφησε κατά λάθος το τηλέφωνό της στο σπίτι και επιστρέφοντας διαπίστωσε ότι είχε λάβει 200 μηνύματα σε μια ομαδική συνομιλία σχετικά με την αγορά ενός δώρου γενεθλίων.
Ένας άλλος εξήγησε μια ομαδική συνομιλία που είχε, ξεκίνησε στις 8 π.μ. και οι ειδοποιήσεις μέχρι τις 1 π.μ. δεν σταμάτησαν να «βαράνε».
Μια πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι αυτό αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα, με το 40% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι κατακλύζονται από μηνύματα και ειδοποιήσεις ομαδικών συνομιλιών. Και έπειτα υπάρχουν οι ειδοποιήσεις από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ημερολόγια, τις εφαρμογές ειδήσεων και ούτω καθεξής.
Οι άνθρωποι συχνά το διαχειρίζονται αυτό με τη σίγαση των ομαδικών συνομιλιών. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι χάνουν σημαντικές πληροφορίες ή πλάνα, ή ότι πρέπει να μπαινοβγαίνουν στην ομαδική συνομιλία σε τακτά διαστήματα για να ελέγχουν τις σχετικές συζητήσεις. Πράγμα που είναι εξίσου αγχωτικό.
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να βρίσκουν το χάος που προκύπτει από τις ομαδικές συνομιλίες υπερβολικά κουραστικό. Σε μεγάλες ομάδες, πολλές συνομιλίες μπορεί να τρέχουν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τι συζητείται ή τι σχεδιάζεται.
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να καταστήσουν τις ομαδικές συνομιλίες αναποτελεσματικές ως προς τον σκοπό δημιουργίας τους. Ειδικά σε μεγάλες ομάδες, η οργάνωση και ο σχεδιασμός μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χάος από απόψεις, εναλλακτικές λύσεις και παράλληλες συζητήσεις.
Ένας συμμετέχων στην έρευνά περιέγραψε μια ομαδική συζήτηση για ένα δώρο γενεθλίων που παρεκτράπηκε από δύο άτομα που έκαναν διάλογο μεταξύ τους.
Ένας άλλος αφηγήθηκε μια καταστροφική ομαδική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα που προσπαθούσαν να οργανώσουν ένα δείπνο. Αντί να καταλήξουν κάπου σχετικά με το ποιος θα έφερνε τι, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια συζήτηση περί βιγκανισμού και για το αν πρέπει ή όχι οι άνθρωποι να τρώνε κρέας, με αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά μέλη να εγκαταλείπουν το γκρουπ.
2. Δεν θέλετε να είστε εκεί – αλλά πρέπει
Η ευκολία της δημιουργίας ομάδων και της προσθήκης μελών σημαίνει ότι άνθρωποι μπορούν να συμπεριληφθούν σε ομάδες στις οποίες «στον έξω κόσμο» δεν θα επέλεγαν να συμμετάσχουν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, μια γυναίκα προστέθηκε σε μια ομάδα για την από κοινού αγορά ενός δώρου για έναν συνάδελφο. Θα προτιμούσε να μη συνεισφέρει στο δώρο, αλλά το βρήκε πολύ άβολο να εγκαταλείψει το γκρουπ.
Προκλητικές δυναμικές μπορεί επίσης να προκύψουν όταν οι σχέσεις αλλάζουν μετά την καθιέρωση μιας ομαδικής συνομιλίας.
Ένας συμμετέχων μου μίλησε για μια ομαδική συνομιλία που ξεκίνησαν τέσσερις στενοί φίλοι όταν ξεκίνησαν το πανεπιστήμιο. Ένα χρόνο αργότερα, ένα άτομο είχε απομακρυνθεί και δεν συμμετείχε καθόλου στην ομαδική συνομιλία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις εξακολουθούσαν να τη χρησιμοποιούν για να συζητούν και να οργανώνουν τις συναντήσεις τους. Ο συμμετέχων βρήκε αυτή τη δυναμική απίστευτα αμήχανη και ως εκ τούτου είχε γίνει επιφυλακτικός όσον αφορά την έναρξη ομαδικών συνομιλιών.
Άλλοι συμμετέχοντες περιέγραψαν ότι αισθάνονταν παγιδευμένοι σε ομαδικές συνομιλίες που θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν. Η ψυχρή ειδοποίηση «ο Χ αποχώρησε από την ομάδα» τους έκανε διστακτικούς να αποχωρήσουν επίσημα, αλλά η αγνόηση της ομάδας ήταν επίσης άβολη.
Πολλές από αυτές τις προκλήσεις οφείλονται στην άκαμπτη ιδιότητα μέλους των ομαδικών συζητήσεων (είτε είσαι μέσα είτε είσαι έξω), η οποία δεν συμβαδίζει πάντα με την πολυπλοκότητα των πραγματικών μας σχέσεων. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί επίσης να επιδεινωθούν από την ασαφή ή αμφισβητούμενη κοινωνική εθιμοτυπία που αφορά τα ομαδικά μηνύματα.
3. Αισθάνεστε αποκλεισμένοι
Τα πιο δύσκολα ζητήματα προκύπτουν όταν οι στις ομαδικές συζητήσεις εφαρμόζεται κοινωνικός αποκλεισμός.
Μπορεί να προκύψουν ομάδες back channel, δηλαδή σέχτες όπου ορισμένα μέλη της ομάδας δημιουργούν μια νέα ομάδα για να επικοινωνούν ιδιωτικά για όσα συμβαίνουν στην κύρια συνομιλία.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν ανθρώπους που διώχνονται από ομάδες λόγω διαφωνιών ή επειδή κάποιος θεώρησε ότι η ομαδική συνομιλία είχε υπερβολικά πολλά μέλη.
Η έρευνα δείχνει ότι η απομάκρυνση από μια ομάδα είναι σπάνια και συμβαίνει κυρίως όταν έχει μια σχέση τελείώσει.
Αλλά το να μαντέψετε αν σας έχουν αποκλείσει από μια ομαδική συνομιλία μπορεί να σας προκαλέσει άγχος, ειδικά επειδή μπορεί να χάσετε όχι μόνο κουτσομπολιά και βίντεο με γάτες, αλλά και σχέδια να τα πείτε από κοντά.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Οι σχέσεις μας μεταξύ μας μπορεί να είναι παράξενες, αμήχανες και ακατάστατες – οι ομαδικές συνομιλίες αντικατοπτρίζουν αυτή την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά με ένα πρόσθετο στρώμα τεχνολογικής πολυπλοκότητας που προστίθεται.
Γενικά, η έρευνα δείχνει ότι οι ομαδικές συνομιλίες που απολαμβάνουν και χαίρονται περισσότερο οι άνθρωποι είναι μικρότερες ομάδες με στενότερους φίλους με τους οποίους υπάρχει οικειότητα και κοινός λεκτικός κώδικας.
Έτσι, μέχρι να βελτιωθεί ο σχεδιασμός των εφαρμογών και να βρούμε συλλογικά μια ιδανική εθιμοτυπία για τις αμήχανες στιγμές μιας ομαδικής συνομιλίας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι:
• Xρησιμοποιήστε ομαδικές συνομιλίες με μια χούφτα άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους ή που είστε σίγουροι ότι θα τα πάνε καλά.
• Bρείτε άλλον τρόπο για να οργανώσετε εκείνο το πάρτι ή εκείνο το ομαδικό ταξίδι. Χρησιμοποιήστε άλλες μορφές οργάνωσης για πιο σύνθετες εκδηλώσεις ή με μεγαλύτερες ομάδες (προσκλήσεις, εκδηλώσεις στο Facebook ή μηνύματα ένας προς έναν).
• Kάντε σίγαση σε αυτές τις παράφρονες συνομιλίες, αν αποσπούν την προσοχή σας ή αν δεν σας ενδιαφέρουν και τόσο. Η σίγαση είναι κοινή και ολοένα και περισσότερο αναμενόμενη. Αν η συνομιλία χρησιμοποιείται συχνά για την οργάνωση πραγμάτων που δεν θέλετε να χάσετε, ενημερώστε κάποιον από την ομάδα ώστε να σας κρατάει ενήμερους ή κάντε ρουτίνα να ελέγχετε την συνομιλία, κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
• Aν αισθάνεστε περίεργα για κάποια κοινωνική δυναμική της ομαδικής συνομιλίας, επικοινωνήστε το θέμα στο άτομο της ομάδας που γνωρίζετε καλύτερα. Μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις σχετικά με το τι σημαίνει η συμπεριφορά των άλλων μέσω διαδικτύου και τα μηνύματα είναι εύκολα παρεξηγήσιμα, αλλά η έλλειψη επιπλέον κοινωνικών ενδείξεων σημαίνει ότι οι υποθέσεις μας μπορεί να είναι λανθασμένες. Αυτό το άτομο μπορεί να μην σας αποφεύγει – μπορεί απλώς να έχει τη συνομιλία στο mute!
Δείτε επίσης: Τι θα λέγατε για έναν περίπατο ενσυνειδητότητας; Γείωση, soul trekking και περιπατητικός διαλογισμός