Oι τρελές θεωρίες είναι φυσικό επακόλουθο για κάποιον όταν γίνεται υπερβολικά διάσημος. O “αληθινός” Paul McCartney πέθανε σε κάποιο τροχαίο στις αρχές του 60’ και την θέση του πήρε ένας σωσίας. Ο Jim Morrison σκηνοθέτησε τον θάνατο του για να πάρει πίσω την ανωνυμία του, ο Elvis ζει κάπου στη Βραζιλία, ενώ ο Jimmy Hendrix, ναι, ήταν μεγάλος θαυμαστής του Μανώλη Χιώτη. Όλα αυτά είναι χαριτωμένα, αστεία, γραφικά ίσως όμως θα έλεγε κανείς ότι όσο προχωράει η ανθρωπότητα, αυτές οι ιστορίες ακούγονται όλο και πιο σπάνια. Μάλλον όχι.

Η τελευταία μαζική παράνοια που μαστίζει τον κυβερνοχώρο αφορά την Taylor Swift. Το κορίτσι με τα ατελείωτα ρεκόρ εισιτηρίων και πωλήσεων, το κορίτσι που ξέφυγε από την American Sweetheart περσόνα της και έχει γίνει μία από τις κορυφαίες ποπ σταρ του πλανήτη. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν καλοβλέπουν την ασταμάτητη επιτυχία της Taylor και έχουν μπει σε σκοτεινά μονοπάτια αφού πιστεύουν ότι έχει πουλήσει την ψυχή της στο Διάβολο ως άλλος Ντόκτορ Φαούστους (ή έστω ως Δημήτρης Χορν, στο το δικό μας σουξεδάκι, “Αλίμονο στους νέους” του Αλέκου Σακελλάριου). Που να έπαιζε και μέταλ δηλαδή η κοπέλα!

Η αρχή έγινε επειδή η Swift, μοιάζει “συγκλονιστικά” με την αρχισατάνω Zeena LaVey, κόρη του συνιδρυτή της εκκλησίας του Σατανά, Anton LaVey. Λοιπόν ναι, οι δύο γυναίκες όντως μοιάζουν φυσιογνωμικά αρκετά, αλλά κάπου εδώ μας χαιρετάει και η όποια λογική είχαμε πριν ασχοληθούμε με το ζήτημα και μπαίνουμε στην μαύρη τρύπα. Αυτή η διαπίστωση σε συνδυασμό με το ότι η LaVey είχε ασχοληθεί επίσης με την μουσική, ήταν αρκετά για την γέννηση της θεωρίας του σατανισμού που ωστόσο κυκλοφορούσε ήσυχα εδώ και χρόνια χωρίς κανείς να ασχολείται ιδιαίτερα. Ωρίμασε όμως ο καιρός και ήρθαν στο φως και άλλα -το ίδιο αδιάσειστα- στοιχεία που έδωσαν ξανά ζωή στη θεωρία και τροφή στο φίλους της συνωμοσίας.

Το “The Eras Tour”, είναι από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες με τεράστια κέρδη, είναι ένα πορτρέτο ουσιαστικά της Taylor, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, άπειρες αλλαγές κοστουμιών και βέβαια χορευτικά. Πόσο αθώα είναι όμως; Σύμφωνα με μαρτυρίες οπαδών (καθόλου τυχαία η λέξη) της, καθόλου. Για την ακρίβεια κατά την διάρκεια μίας χορογραφίας, κάποιοι από τους θεατές έπαθαν μαζική αμνησία και μάλιστα διαγράφησαν από την μνήμη τους ολόκληρα κομμάτια από την συναυλία. Το ότι η συγκεκριμένη χορογραφία θυμίζει παγανιστικό τελετουργικό περασμένων αιώνων καθώς ήταν σε στυλ “Μάγισσες φέρτε βότανα”, έκανε το όλο πράγμα να μοιάζει ότι η Taylor προδόθηκε για τις δαιμονικές καταβολές της. Το θέμα έφτασε μέχρι σε μεγάλα κανάλια της Αμερικής, όπου ψυχολόγοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις. Οι απαντήσεις τους βέβαια με επιστημονικές εξηγήσεις (αμνησία λόγω του ενθουσιασμού και της έντονης συγκινησιακής φόρτισης) δεν έπεισαν όσους είχαν ανακαλύψει ήδη την σκοτεινή πραγματικότητα.

Τα πράγματα μπλέκουν περίεργα αλλά οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι και υπερβολικοί. Και επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν και επειδή ούτε ο Σατανάς δεν προλαβαίνει τις ρυτίδες, η επικρατέστερη εκδοχή αυτής της θεωρίας, είναι ότι η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, δεν είναι η ίδια η LaVey, αλλά ένας κλώνος της. Η Taylor Swift η αληθινή, έχει δολοφονηθεί και την θέση της πήρε ο κλώνος. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να πουν ότι βλέπουν έναν δαίμονα στο πρόσωπό της για δευτερόλεπτα (κάτι που αποδεικνύουν με σχετικό βίντεο με μορφασμούς της κοπέλας). Φυσικά είναι βαθύτατα θλιβερό, το ότι στην κορυφή της Αμερικάνικης μουσικής βρίσκεται μία γυναίκα που πούλησε την ψυχή της στον Σατανά, αλλά τα έχει αυτά η showbiz.

Είναι καταπληκτικό ότι αυτή η θεωρία έχει αρκετούς υποστηρικτές, μία δοκιμή στον κόσμο του Χ (το παλιό καλό Twitter) θα σας πείσει. Και είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν, εν έτη 2024, οι μάζες να μπορούν να πιστεύουν τόσο εύκολα την μεγαλύτερη αρλούμπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι μπαίνουν στον κόπο να την “αποδείξουν” με όποιον σοβαρό ή αστείο τρόπο. Θυμίζει την παραπληροφόρηση για διάφορα σοβαρά ζητήματα που βιώνουμε συχνά πυκνά με την κλασική ατάκα “το διάβασα στο Ίντερνετ” ως επίκληση στην αυθεντία. Ακούγεται αστείο (και σε πολλές περιπτώσεις είναι), όμως κάποιες φορές τα πράγματα ξεφεύγουν και μπορεί να έχουν επιπτώσεις, όπως εκείνο το διαβόητο “κυνήγι των μαγισσών” στην Ευρώπη του Μεσαίωνα (και αργότερα του αμερικανικού Σάλεμ) ή ότι συνέβη με το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα του κινήματος των αντιεμβολιαστών στη χώρα μας. Η δύναμη που έχει ως μέσο το Ιnternet και η αμεσότητα είναι κάτι που δεν έχει ξαναζήσει τόσο έντονα η ανθρωπότητα. Ωστόσο που και που, είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο μας και την κριτική μας ικανότητα λίγο παραπάνω. Κι αν ακόμα έχουμε πλήρη άγνοια για κάποιο ζήτημα, ας αναζητήσουμε διάφορες σχετικές πηγές. Μοιάζει αυτονόητο αλλά τελικά δεν είναι για όλους. Τρελοί με όρεξη για ιστορίες για αγρίους θα υπάρχουν πάντα, αυτό (ευτυχώς) δεν θα αλλάξει, αλλά καλό είναι αυτές οι παράνοιες να μένουν στην σφαίρα του κωμικού. Τουλάχιστον εδώ, στα μέρη μας, δεν μας παίρνει για παραπάνω.

Taylor, κάνε καμιά επίκληση και για εμάς μπας και σωθούμε!