Εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς παραμονεύουν στο ηλιακό μας σύστημα και ενώ οι διαστημικές υπηρεσίες παρακολουθούν πολλούς από αυτούς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί ξαφνικά ένας από αυτούς σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Μια νέα εφαρμογή στην σελίδα neal.fun δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ένας από αυτούς χτυπούσε σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Ο Neal Agarwal ανέπτυξε το Asteroid Simulator για να δείξει τις δυνητικά ακραίες τοπικές επιπτώσεις από διάφορα είδη αστεροειδών. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε τον αστεροειδή σας, με επιλογές από σίδηρο, πέτρα, άνθρακα και χρυσό, ή ακόμη και έναν παγωμένο κομήτη. Η διάμετρος του αστεροειδούς μπορεί να οριστεί έως και 1 μίλι (1,6 χιλιόμετρα), η ταχύτητά του μπορεί να είναι από 1.000 έως 250.000 μίλια την ώρα και η γωνία πρόσκρουσης μπορεί να οριστεί έως και 90 μοίρες. Μόλις επιλέξετε μια θέση πρόσκρουσης σε έναν παγκόσμιο χάρτη, ετοιμαστείτε να δείτε το χάος που θα προκαλέσει.

«Μεγάλωσα βλέποντας ταινίες καταστροφών όπως το “Deep Impact” και το “Armageddon”, και έτσι πάντα ήθελα να φτιάξω ένα εργαλείο που θα μου επέτρεπε να οπτικοποιήσω τα δικά μου σενάρια σύγκρουσης αστεροειδών», δήλωσε ο Agarwal στο Gizmodο. «Νομίζω ότι αυτό το εργαλείο απευθύνεται σε όποιον θέλει να στήσει με το μυαλό του σενάρια “τι θα γίνει αν”. Τα μαθηματικά και η φυσική πίσω από την προσομοίωση βασίζονται σε ερευνητικές εργασίες των Dr. Gareth Collins και Dr. Clemens Rumpf, οι οποίοι μελετούν και οι δύο τις συγκρούσεις αστεροειδών».

Μόλις προγραμματίσετε τον αστεροειδή και τον εκτοξεύσετε στον επιθυμητό στόχο, ο προσομοιωτής αστεροειδών θα σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της καταστροφής. Αρχικά, θα σας δείξει το πλάτος και το βάθος του κρατήρα, τον αριθμό των ανθρώπων που εξατμίστηκαν από την πρόσκρουση και πόση ενέργεια απελευθερώθηκε. Στη συνέχεια, θα σας καθοδηγήσει στο μέγεθος και τα αποτελέσματα της πύρινης σφαίρας, του ωστικού κύματος, της ταχύτητας του ανέμου και του σεισμού που δημιούργησε ο αστεροειδής.

Η NASA παρακολουθεί περισσότερους από 19.000 αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη. Αν και κανένας γνωστός διαστημικός βράχος δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη Γη, γεγονότα όπως η πρόσκρουση του Τσελιαμπίνσκ το 2013 στη Ρωσία μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για ισχυρή πλανητική άμυνα. Μόλις φέτος, η NASA δοκίμασε μια στρατηγική εκτροπής αστεροειδών μέσω του διαστημοπλοίου DART, με μεγάλη επιτυχία.

Στο Olafaq, πειραματιστήκαμε με έναν αστεροειδή που έφερε παρόμοια χαρακτηριστικά με τον «Δίδυμο», τον αστεροειδή που χτύπησε το DART της NASA, και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα:

Τα στοιχεία που αφορούν τον κρατήρα μετά την πρόσκρουση και τις συνολικές επιπτώσεις
Τα στοιχεία του θανατηφόρου ωστικού κύματος
Οι επιπτώσεις της ταχύτητας του εκρητικού κύματος
Ο σεισμός που δημιουργήθηκε λόγω του αστεροειδούς που έπεσε στην Αθήνα