Κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω είναι εύθικτοι. Κάποιοι είναι δικομανείς. Κάποιοι, ωστόσο, είναι απλά παράλογοι και οι μηνύσεις που έκαναν κινούνται στα όρια της παλαβομάρας.

Ας δούμε 7 από τις πιο παλαβές μηνύσεις όλων των εποχών:

1. Άνδρας μηνύει την Budweiser επειδή δεν τον βοήθησε να προσελκύσει γυναίκες

Η Budweiser δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιούσε πανέμορφες γυναίκες στις διαφημιστικές της καμπάνιες, ούτε και η τελευταία. Εξάλλου, το σεξ πουλάει – ειδικά απέναντι στον μέσο αμερικανό άνδρα που πίνει μπύρα. Αυτό που ίσως δεν είχαν σχεδιάσει, ωστόσο, ήταν το πόσο… πειστικές ήταν πραγματικά οι διαφημιστικές τους τακτικές. Ο Richard Overton κατέθεσε μήνυση εναντίον της Anheuser-Busch το 1991, επειδή, παρά το γεγονός ότι κατανάλωνε όλο και περισσότερη μπύρα προκειμένου να προσελκύσει τις ελκυστικές γυναίκες στις διαφημίσεις τους, η μπύρα δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τις επιδιώξεις και φιλοδοξίες του. Ο Overton μήνυσε την Anheuser-Busch για 10.000 δολάρια, ισχυριζόμενος ότι υπέστη συναισθηματική δυσφορία, ψυχική βλάβη και οικονομική ζημία. Περιττό να πούμε ότι η μήνυση απορρίφθηκε.

2. Φοιτητής μήνυσε καθηγητή που του έβαλε κακό βαθμό

Έχετε ακούσει για φοιτητές που παρακαλούν για καλύτερους βαθμούς και δωροδοκούν ακόμη και καθηγητές για να… αυξήσουν τη βαθμολογία τους. Αλλά δεν ακούμε συχνά για έναν μαθητή που κάνει μήνυση για έναν μη ικανοποιητικό βαθμό. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Megan Thode ήταν κάτι παραπάνω από δυσαρεστημένη όταν ανακάλυψε ότι ο μέτριος βαθμός της της τάξεως του C+ θα την εμπόδιζε να πάρει το πτυχίο που θα ήθελε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Thode, αυτό θα της κόστιζε 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη από την μη εισαγωγή της στο πανεπιστημιακό ίδρυμα που επιθυμούσε. Ωστόσο, ο δικαστής ανέφερε πως η Thode απέτυχε να αποδείξει ότι ο βαθμός της βασιζόταν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρά ακαδημαϊκή αξιολόγηση και η μληνυση απορρίφθηκε.

3. Η μήνυση για τον καυτό καφέ των McDonald’s

Μια υπόθεση που έγινε πρωτοσέλιδο σις ΗΠΑ πριν πολλά χρόνια. Η πελάτισσα των McDonald’s Stella Liebeck έχυσε καφέ στα γόνατά της ενώ οδηγούσε. Κάποιος θα μπορούσε να πει «Καλά, και αυτή δεν ήξερε ότι ο καφές σερβίρεται καυτός; Γιατί τον κρατούσε ενώ οδηγούσε;» Και όμως, η Liebeck είχε νόμιμους λόγους να υποβάλει μήνυση. Η «Liebeck κατά McDonald’s Restaurants» ήταν μια νομική υπόθεση του 1994, η οποία ασχολήθηκε με την θερμοκρασία του καφέ της αλυσίδας εστιατορίων. Η κανονική θερμοκρασία του καφέ των McDonald’s κυμαίνεται μεταξύ 130 και 140 βαθμών, ενώ ο καφές της Liebeck σερβιρίστηκε μεταξύ 180 και 190 βαθμών. Αυτό της προκάλεσε εγκαύματα τρίτου βαθμού που κάλυψαν το 6% του σώματός της.Μετά από πολλές συζητήσεις, η Λίμπεκ κέρδισε 640.000 δολάρια, ενώ η αποζημίωσή της μειώθηκε κατά 20%, επειδή οι ένορκοι έκριναν ότι οι τραυματισμοί της ήταν κατά 20% δικό της λάθος, επειδή έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν έπρεπε να κρατάει τον καφέ στην αγκαλιά της χωρίς καπάκι. Όπως και να έχει, είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που μήνησαν την αλυσίδα εστιατορίων και κέρδισαν.

4. Ο άνδρας που έκανε μήνυση στον εαυτό του

Το 1995, ο κρατούμενος Robert Lee Brock από το Σωφρονιστικό Κέντρο Indian Creek κατέθεσε αγωγή εναντίον του εαυτού του για το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή παραβίασε ο ίδιος… τα πολιτικά του δικαιώματα. Μπερδευτήκατε, έτσι; Ο Brock ισχυρίστηκε ότι η θρησκεία του τού απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ και ότι, παρόλα αυτά, έκανε την επιλογή να πιει, γεγονός που τον οδήγησε στη διάπραξη των εγκλημάτων που τον οδήγησαν πίσω από τα κάγκελα το 1993 – διάρρηξη και κλοπή. «Προκάλεσα και ανάγκασα τον εαυτό μου να παραβιάσει τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις», επέμεινε ο Μπροκ, απαιτώντας αποζημίωση 5 εκατ. δολ. από τον εαυτό του, αλλά επέμενε (άγνωστο γιατί) ότι το κράτος θα έπρεπε να τα πληρώσει… για λογαριασμό του! Όπως μπορείτε να μαντέψετε, η μήνυση απορρίφθηκε γρήγορα.

5. Στεγνοκαθαριστήριο τρώει μήνυση από πελάτη για ένα παντελόνι

Σίγουρα, όλοι είχαμε κατά καιρούς τα προβλήματά μας με την εξυπηρέτηση πελατών. Όμως τον Μάιο του 2005 ο δικαστής Roy L. Pearson, εκεί που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη νέα του δουλειά και ανυπομονούσε να φορέσει ένα ωραίο κοστούμι για την πρώτη του μέρα στο δικαστήριο, διαπίστωσε ότι το καλό του παντελόνι που πήγε ο ίδιος σε ένα καθαριστήριο για μια μεταποίηση και ένα καθαρισμό… δια μαγείας χάθηκε. Ο Pearson απαίτησε αρχικά 1.150 δολάρια για ένα ολόκληρο καινούργιο κοστούμι και όχι μόνο για το χαμένο παντελόνι. Οι ιδιοκτήτες του στεγνοκαθαριστηρίου τού προσέφεραν αρχικά 3.000 δολάρια, στη συνέχεια 4.600 δολάρια και τελικά 12.000 δολάρια για το χαμένο κοστούμι, αλλά ο Pearson συνέχισε να τους πιέζει. Τελικά, η αποζημίωση που του επιδικάστηκε ήταν της τάξεως των… 54 εκατ. δολαρίων. Μάλλον έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Πίρσον ήταν και ο ίδιος δικαστής και εντός του νομικού συστήματος…

6. Ο άνδρας που μήνυσε τον Michael Jordan επειδή του έμοιαζε

«Be like Mike», έλεγε η γνωστή διαφήμιση της δεκαετίας του ’90 αλλά κάποιοι εκεί έξω την πήραν… κυριολεκτικά. Το 2006 ο Άλεν Χέκαρντ από το Πόρτλαντ κατέθεσε αγωγή κατά του Michael Jordan και του ιδρυτή της Nike, Phil Knight, απαιτώντας 832 εκατομμύρια δολάρια. Το μισό ποσό, 416 εκατομμύρια δολάρια, αφορούσε τον Τζόρνταν απλώς και μόνο επειδή είχε παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου με τον Χέκαρντ (!), ενώ τα υπόλοιπα 416 εκατομμύρια δολάρια αφορούσαν τη Nike επειδή μετέτρεψε τον Τζόρνταν στην αναγνωρίσιμη φιγούρα που είναι. Ο Heckard είπε στο δικαστήριο ότι ο Jordan τού προκάλεσε «συναισθηματικό πόνο και ταλαιπωρία καθώς και προσωπική βλάβη» καθώς στο δρόμο διαρκώς τον σταματούσαν και του μιλούσαν επειδή τον μπέρδευαν με τον Τζόρνταν. Ο Heckard απέσυρε τελικά την μήνυση όταν κατάλαβε ότι λέει παλαβομάρες.

7. Μαθητής μήνυσε την καθηγήτριά του επειδή τον ξύπνησε εν ώρα μαθήματος

Το 2008, ο εξαιρετικά νυσταγμένος 16χρονος μαθητής λυκείου του Κονέκτικατ Vinicios Robacher αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια του μαθήματος και ξύπνησε όταν η καθηγήτρια μαθηματικών του, Melissa Nadeau, χτύπησε την παλάμη της στο θρανίο του. Οι γονείς του μαθητή αποφάσισαν να μηνύσουν το Λύκειο του Danbury, το Συμβούλιο Εκπαίδευσης του Κονέκτικατ και την πόλη του Danbury, υποστηρίζοντας ότι ο γιος τους υπέστη «σοβαρούς τραυματισμούς στο αριστερό του τύμπανο». Η μήνυση απορρίφθηκε.