Την προοχή σας, θα θέλαμε, για μερικά λεπτά, πριν αρχίσετε να γελάτε με αυτό το κείμενο και να λέτε ”πω, καλά, εκεί στο Olafaq ξέμειναν από καλές ιδέες και γράφουν ό, τι να’ ναι!”.Κάποτε, φαινόταν σαν μακρινή, απόκρυφη μαγεία το ενδεχόμενο να μπορεί να σωθεί η ζωή ενός ασθενούς από γρίπη με ένα μικρούτσικο χάπι. Η ιδέα ότι η αντισύλληψη θα μπορούσε να επιτευχθεί και δια της φαρμακευτικής οδού, επίσης είναι πιθανό να φάνταζε σαν την παλαβή ιδέα του κόσμου.

Από την πενικιλίνη και την νιτρογλυκερίνη, μέχρι τον πρόγονο των σημερινών αντικαταθλιπτικών, είναι αρκετά εκείνα τα φαρμακάκια (να’ ναι καλά η Επιστήμη και οι άνθρωποι που πιστά την υπηρετούν!) που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Να, για παράδειγμα, στα τέλη του 1700 ο Άγγλος χημικός Τζόζεφ Πρίστλι δημιούργησε ένα αέριο που το ονόμασε “φλογιστικοποιημένο νιτρώδη αέρα” (νιτρώδες οξείδιο) και λίγο αργότερα ένας άλλος χημικός από τη Βρετανία, ο Χάμφρι Ντέιβι, θα πίστευε ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως ανακούφιση από τον πόνο κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις. Τελικά όμως το φάρμακο θα χρησιμοποιούταν ως ψυχαγωγικό. Κάποιες δεκαετίες μετά, το 1834 θα ήταν η χρονιά όπου ο Γάλλος χημικός Ζαν Μπατίστ Ντουμά θα ονόμαζε ένα νέο αέριο ως “χλωροφόρμιο”, το οποίο αργότερα, το 1847, ο Σκωτσέζος μαιευτήρας Τζέιμς Γιανγκ Σίμπσον θα το χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια των τοκετών. Στην πορεία, η αναισθησία άρχισε να χρησιμοποιείται διευρυμένα στις χειρουργικές επεμβάσεις. Όχι, φανατστείτε λίγο, να σας χειρουργούν, για να σας αφαιρέσουν μια σφαίρα από τον μηρό, ΧΩΡΙΣ αναισθησία.

Η νιτρογλυκερίνη εφευρέθηκε το 1847 και αμέσως αντικατέστησε την πυρίτιδα ως το ισχυρότερο εκρηκτικό στον -τότε- κόσμο. Ήταν, επίσης, το πρώτο σύγχρονο φάρμακο για τη θεραπεία της στηθάγχης, του πόνου δηλαδή στο στήθος που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Οι εργάτες των εργοστασίων που εκτέθηκαν στο εκρηκτικό, άρχισαν να εμφανίζουν πονοκεφάλους και εξάψεις στο πρόσωπο, κάτι που οφειλόταν στην ικανότητα της νιτρογλυκερίνης να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Ο Βρετανός γιατρός, Ουίλιαμ Μάρελ, πειραματίστηκε με τη νιτρογλυκερίνη πάνω στον εαυτό του, τη δοκίμασε και σε ασθενείς με στηθάγχη, και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Έτσι, η νιτρογλυκερίνη επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους με στηθάγχη να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, και για κάποια άλλα που σχετίζονται με τους β-αναστολείς και τις στατίνες.

Δείτε κι αυτό: η πρώτη βενζοδιαζεπίνη, ένας τύπος κατασταλτικού του νευρικού συστήματος, δημιουργήθηκε το 1955 και κυκλοφόρησε στην αγορά από τη φαρμακευτική εταιρεία Hoffmann-La Roche ως “Librium”. Στη συνέχεια ο Πολωνοαμερικανός χημικός, Λίο Στέρνμπαχ, και η ερευνητική του ομάδα τροποποίησαν χημικά το “Librium”, παράγοντας το 1959 ένα πολύ πιο ισχυρό φάρμακο, την διαζεπάμη, η οποία το 1963 βγήκε στα ράφια των φαρμακείων ως “Valium”. Ο αντίκτυπος που είχε αυτό το φτηνό φάρμακο ήταν το κάτι άλλο.  Από το 1969 έως το 1982, το “Valium” ήταν το φαρμακευτικό προϊόν με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, δημιουργώντας σιγά-σιγά μια κουλτούρα διαχείρισης του άγχους και της κατάθλιψης με φαρμακευτικές ουσίες-σας θυμίζει κάτι; Το 1987 θα ερχόταν και ο καιρός του Prozac, δηλαδή της φλουοξετίνης, του εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης που θα έφερνε τη δεύτερη σημαντικότερη επανάσταση σ’ αυτόν τον τομέα.

Στο κείμενο αυτό, λαμβάνουμε το θάρρος να προτείνουμε στις φαρμακευτικές του μέλλοντος την δημιουργία των εξής 5 φαρμάκων (σε μορφή ασπιρίνης, σπρέυ ή σιροποιού, ό, τι προτιμούν) τα οποία θα εγγυηθούν μια ακόμα πιο βελτιωμένη ανθρώπινη εμπειρία. Δηλαδή, ναι, να μην πεθαίνουμε άμα έχουμε AIDS, αλλά να μην πεθαίνουμε κι από την αγωνία του τι σκέφτεται αυτός που είναι απέναντί μας για εμάς. Δίκαιο δεν είναι;

1. Χάπι για την ομορφιά του άλλου

Σε όλους μας έχει τύχει να συμπαθούμε έναν άνθρωπο, να βρισκόμαστε at the very same time σε αναζήτηση ταιριού, με όρεξη να μπούμε σε μια νέα σχέση. Και σε όλους μας έχει τύχει αυτός ο άνθρωπος να μας αφέλκει, παρά την εκτίμηση και την συμπάθεια που του τρέφουμε. Τι θα παθαίναμε κι εμείς αν τον ερωτευόμασταν; Έστω αν τον βρίσκαμε όμορφο, γοητευτικό; Θα μας βοηθούσε να προχωρούσαμε και, επιτέλους, να χαλιναγωγούσαμε τον έρωτα που μας κάνει ό, τι θέλει, μας παίζει και μας πετά όπου του καπνίσει, ρισκάροντας συνεχώς την ψυχική μας υγεία. Καλά δεν τα λέμε, φίλες και φίλοι; Με ένα χαπάκι, τσουπ, ο κοντούλης  με την μπάκα από τον δεύτερο που μας κορτάρει επίμονα κανένα χρόνο τώρα, θα μετατρεπόταν στον σέξι, στιλάτο, παμπόνηρο γείτονα των φαντασιώσεών μας. Και να πώς ξεκινούν τα love stories της προκοπής…

Παρενέργεια: Ελαφριά υποχώρηση της δικής μας ομορφιάς. Θολότερο δέρμα, ελαφρύ πέσιμο στήθους ή/και πωπού, δημιουργία έξτρα ραγάδων και ούτω καθεξής

*Επιπλέον δυνατότητα φαρμάκου: Να μπορούμε με ένα χαπάκι να βλέπουμε ωραίες σχαλαμαροκουλτουροταινίες που αρέσουν στους φίλους μας, να ακούμε ως αριστούργημα την Ανισόπεδη Ντίσκο και το ΖARI, να μας αρέσει το μάφιν κάνναβης με τσία σηντς και παπαρουνόσπορο και, δη, να το προτιμάμε από την σοκολατόπιτα…Και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπά.

2. Ένεση της αλήθειας (με διπλή χρήση)

Και στον εαυτό μας και στον άλλο, ναι, αμέ! Τώρα, τα πιστά, ερωτευμένα ζευγάρια θα βρουν τη λύση! Γιατί να ελέγχουν ο ένας το Insta του άλλου; Άλλωστε, τα μηνύματα πάντοτε διαγράφονται. Θέλει ο Γιώργος να πιστέψει η Μαρία ότι δεν ήταν στη γκόμενα, αλλά στα παιδιά; Τσακ, μια άκακη ενεσίτσα θα τα αποκαλύψει όλα. Επίσης, η συγκεκριμένη ένεση μπορεί να κάνει μεγάλο καλό και σε singles. Αν την κάνουμε στον εαυτό μας, στα κατά μόνας μας, θα μας βοηθήσει πιθανώς να ανακαλύψουμε τι στο διάολο θέλουμε πραγματικά: τον πρώην, τον επόμενο υποψήφιο, όλους μαζί, κανέναν, την μοναξιά μας; Ας έχουμε και καμιά κόλλα χαρτί πρόχειρη…

Παρενέργεια: Δύο με τρεις μέρες μετά την ένεση, δεν θα μπορούμε παρά να λέμε την αλήθεια και μόνο. Του τύπου, θα μας σταματάει ένας γνωστός στον δρόμο και θα μας ρωτά: τι γίνεται, καλά; Κι εμείς θα λέμε: άστα, Στρατή, μαύρο χάλι, δε σε ρωτάω τα δικά σου γιατί βασικά χέστηκα, να’ σαι καλά, ρε!

3. Ρινικό σπρέυ διάνοιξης τρίτου ματιού (για ενόραση βαθιά στην ψυχή και το μυαλό του συνομιλητή μας)

Έστω ότι δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να τρυπήσουμε με ενεσούλα κάποιον, αλλά ότι συνεχίζουμε να θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Σε μια συνέντευξη για δουλειά που μας καίει, ας πούμε, ένα πρώτο ραντεβού που γουστάρουμε πολύ…Να ξέρουμε, οι άνθρωποι, μας δουλεύει ο άλλος απέναντί μας ή όχι; Ποιες είναι οι προθέσεις του για εμάς;

Παρενέργεια: Αν το χρησιμοποιούμε υπερβολικά και αλόγιστα, υπάρχει κίνδυνος πραγματικής διάνοιξης τρίτου ματιού στο μέτωπό μας.

4. Χάπι 24ωρου αδυνατίσματος 

Μας συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό. Μας καλούν κάπου που ξέρουμε ότι θα βρίσκεται ο πρώην μας και θέλουμε να του μπούμε στο μάτι. Σκάει έκτακτο πισίνα πάρτυ σε φιλικό σπίτι στο νησί. Σκεφτείτε ό, τι άλλο θέλετε, όποια άλλη συγκυρία. Και τώρα σκεφτείτε ότι μπορείτε για 24 ώρες να χάσετε όσα κιλά θέλετε, ανα φορέσετε ό, τι ρούχο θέλετε και τα συναφή. Προσοχή. Η πρότασή μας δεν είναι χονδροφοβική. Εμείς προσωπικά και κιλά γουστάρουμε και καμπύλες και μπούτια. Απλώς, να, πολλές κυρίες παλεύουν να ζήσουν με ένα κομμάτι σέλερυ και τρία παγούρια νερό, κυρίες που ομνύουν στο «love yourself as you are». Και κύριοι, ναι; Ε, αυτή είναι μια λύση.

Παρενέργεια: Δύο κιλά έξτρα την επόμενη μέρα. Ουφ. 

5. Σιρόπι διαφάνειας

Μια κουταλιά και μπορούμενα μείνουμε αόρατοι για τρεις ώρες. Άρα, πάμε όπου θέλουμε. Στην τουαλέτα του πρωθυπουργού. Στο κρεβάτι των αγαπημένων μας celebrities. Στο σπίτι του crush μας. Πώς σας ακούγεται; Ο Χάρι Πότερ φορούσε τον ειδικό μανδύα, εμείς θα μπορούμε να πίνουμε μια γουλίτσα και, τσουπ!

Παρενέργεια: Μετά τις πέντε χρήσεις, θα μείνουμε για πάντα αόρατοι.