Ο κόσμος μας είναι γεμάτος εκπλήξεις και παράδοξα που μας κάνουν να αμφισβητούμε την καθημερινή μας πραγματικότητα. Κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτιστική ταυτότητα. Διαμορφωμένη από τη γεωγραφική θέση, τα έθιμα των γενεών, τις γαστρονομικές προτιμήσεις και τις επιχειρηματικές πρακτικές, οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν φαινομενικά εντελώς νέους κόσμους απλώς περνώντας τα σύνορα ενός έθνους.

Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ευκολία διάδοσης των πληρφοοριών έχουν γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε ό,τι φαίνεται ασυνήθιστο πέρα ​​από τις πρακτικές της χώρας μας, δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε όλα όσα κάνουν μια χώρα μοναδική. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος εξακολουθεί να είναι γεμάτος από εκπληκτικά γεγονότα που μπορούν να μας κάνουν να απορούμε.

Από το διαστημόδρομο του Καζακστάν μέχρι την Ιταλική αστυνομία που χρησιμοποιεί Lamborghini για μεταφορές οργάνων, ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με μικρές και μεγάλες ιδιαιτερότητες που αξίζει να ανακαλύψουμε.

1. Μπορείτε να παντρευτείτε έναν νεκρό στη Γαλλία

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, ένα άτομο μπορεί να παντρευτεί τον σύντροφό του ακόμη και όταν δεν ζει πλέον.

Ο μεταθανάτιος γάμος έγινε νόμιμος στη Γαλλία με το άρθρο 171 του Αστικού Κώδικα, το οποίο ορίζει: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, για σοβαρούς λόγους, να επιτρέψει το γάμο εάν ένας από τους συζύγους πεθάνει μετά την ολοκλήρωση των επίσημων διατυπώσεων που σηματοδοτούν την κατηγορηματική συγκατάθεσή του. ” 

Εφόσον η πιθανή νύφη ή ο γαμπρός μπορεί να καταθέσει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι ο/η σύντροφός τους συμφώνησε να παντρευτούν πριν αποδημήσει εις Κύριον, η γαμήλια τελετή μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του ζευγαριού.

Για παράδειγμα, όταν η Magali Jaskiewicz ζήτησε να παντρευτεί τον αποθανόντα πατέρα των δύο παιδιών της το 2009, είχαν ήδη ζητήσει άδεια από το τοπικό δικαστήριο ενώ ο μελλοντικός γαμπρός ήταν ακόμα ζωντανός. Όταν σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα δύο ημέρες αφότου υπέβαλαν το αίτημά τους, ο τοπικός δήμαρχος της έδωσε την άδεια να προχωρήσει στο γάμο.

Τα αρχεία του γαλλικού δικαστηρίου δείχνουν ότι περίπου δώδεκα πολίτες παντρεύονται τους αποθανόντες συζύγους τους στη χώρα κάθε χρόνο.

2. Οι Αιθίοπες ακολουθούν ένα ημερολόγιο που είναι επτά χρόνια πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο

Για να ταξιδέψει κανείς πίσω στο χρόνο, αρκεί να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για Αιθιοπία. Εκεί, το ημερολόγιο είναι επτά χρόνια και οκτώ μήνες πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το κάθε έτος έχει 13 και όχι 12 μήνες .

Η Καθολική Εκκλησία υπολόγισε εκ νέου τη γέννηση του Ιησού το 500 μ.Χ., αλλάζοντας στη συνέχεια το ημερολογιακό έτος. Ωστόσο, οι Αιθίοπες δεν πείστηκαν. Αντίθετα, κόλλησαν με την αρχική ημερομηνία, προκαλώντας τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο σημειώνεται ο χρόνος σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Αιθίοπες επίσης απορρίπτουν την ιδέα να υπάρχει διαφοροποιητικός αριθμός ημερών μέσα σε ένα μήνα. Αντίθετα, κάθε μήνας είναι ακριβώς 30 ημέρες. Στο τέλος του έτους, η χώρα έχει έναν σύντομο 13ο μήνα πέντε ή έξι ημερών.

3. Αυστραλία – Περισσότερα πρόβατα παρά άνθρωποι

Τα πρόβατα αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομίας της Αυστραλίας καθώς αποτελούν μία πηγή τροφής, βαριάς καλλιέργειας ενώ είναι ένα κύριο εξαγωγικό προϊόν.
Ο πληθυσμός τους όμως είναι 3 φορές περισσότερος από των ανθρώπων, καθώς φτάνει τα 70 εκατομμύρια.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια επίμονων βροχοπτώσεων κατά μήκος της ανατολικής ακτής, τα βοσκοτόπια αυτής της περιοχής άκμασαν και πλημμύρισαν από καλλιέργειες, ωθώντας τους αγρότες να ξαναμεγαλώσουν με ενθουσιασμό τα κοπάδια τους. μια κοινή αγροτική αντίδραση σε αυτά τα γεγονότα. Μια προηγούμενη σοβαρή ξηρασία είχε μειώσει δραματικά τον πληθυσμό των ζώων εκτροφής. Αυτή η ξαφνική αφθονία τροφίμων οδήγησε στη συνέχεια σε μια ταχεία αύξηση της παραγωγής προβάτων σε ολόκληρη την Αυστραλία. 

4. Στην Ισλανδία  δεν έχει κουνούπια

Η Ισλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν έχει καθόλου κουνούπια. Ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν κουνούπια στην Ισλανδία είναι οι ασταθείς καιρικές συνθήκες της χώρας. Σε αντίθεση με τους γείτονές της, όπως η Γροιλανδία και η Νορβηγία, που απολαμβάνουν σχετικά πιο σταθερό κλίμα, η Ισλανδία είναι γνωστή για τον απρόβλεπτο καιρό της. Ένα δημοφιλές ρητό μεταξύ των Ισλανδών, «Αν δεν σου αρέσει ο καιρός, περίμενε πέντε λεπτά», αντικατοπτρίζει αυτές τις συνθήκες, καθώς μπορεί κανείς να ζήσει πολλές εποχές μέσα σε μια μέρα

5. Στο Κατάρ οι καταριανοί αποτελούν μειοψηφία

Περίπου το 85% του πληθυσμού του Κατάρ αποτελείται από ξένους εργάτες, καθιστώντας τους γηγενείς Καταριανούς τη μειοψηφία στην ίδια τους τη χώρα ενώ οι μετανάστες εργάτες αποτελούν περίπου το 95% του εργατικού δυναμικού. Η Νότια Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία είναι οι κύριες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Οι κοινωνικοί διαχωρισμοί υπάρχουν ανάλογα με την προέλευση του αλλοδαπού, με τους Ευρωπαίους, τους Βορειοαμερικανούς και τους Άραβες να εξασφαλίζουν συνήθως καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και κοινωνικά προνόμια από τους άνθρώπους που έρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική και τους Νοτιοασιάτες.

6. Ιταλία – Η Lamborghini της αστυνομίας

Αφού οι κατασκευαστές πολυτελών οχημάτων δώρησαν στην ιταλική αστυνομία μια Lamborghini Huracán, η ομάδα επιβολής του νόμου επέλεξε να χρησιμοποιήσει σωστά το αυτοκίνητο που κινούνταν γρήγορα. Ενώ το όχημα χρησιμοποιείται μερικές φορές για αστυνόμευση ρουτίνας σε ολόκληρη τη βόρεια Ιταλία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική μορφή μεταφοράς έκτακτης ανάγκης.

Το Huracán επιταχύνει από 0 μίλια/ώρα σε 60 μίλια/ώρα σε μόλις 3,2 δευτερόλεπτα και μπορεί να τελική ταχύτητα έως και 190 μίλια/ώρα. Τον Δεκέμβριο του 2022, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο για να μεταφέρουν δύο νεφρά από την Πάντοβα στη Ρώμη – δίνοντας σε δύο λήπτες μεταμόσχευσης άλλη μια ευκαιρία ζωής κατά την περίοδο των γιορτών.

7. Ιππότης πιγκουίνος στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου

Όταν ο υπολοχαγός της φρουράς του βασιλιά της Νορβηγίας, Nils Egelien, επισκέφτηκε το Εδιμβούργο το 1961 για να παρακολουθήσει μία performance του στρατού (military tattoo), σταμάτησε στον ζωολογικό κήπο της πόλης και γοητεύτηκε με τους πιγκουίνους. 

Μόλις ο Egelien, συνειδητοποίησε ότι θα είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στη χώρα το 1972, κανόνισε να υιοθετήσει ένα από τα πουλιά που δεν πετούσαν. Αφού ονόμασε τον πιγκουίνο Nils από τον ίδιο και τον Olav προς τιμή του βασιλιά Olav V της Νορβηγίας, εισήχθη αμέσως στη φρουρά του Νορβηγού Βασιλιά ως λογάρχης.

facts Nils Olav the Penguin
Nils Olav the Penguin . Πηγή: Mark Owens/ Wikipedia

Από τότε, ο Nils Olav λαμβάνει προαγωγή κάθε φορά που ο Νορβηγός φρουρός επισκέπτεται τον ζωολογικό κήπο. Το 2008, ο πιγκουίνος ανακηρύχθηκε ιππότης, με τίτλο και προσωπικό μήνυμα από τον βασιλιά Χάραλντ Ε’. Το 2016, ο Sir Nils Olav προήχθη ξανά, αυτή τη φορά σε ταξίαρχο. Τώρα, το πουλί κατέχει υψηλότερο βαθμό από τον αρχικό του ευεργέτη, τον Egelien.

8. Όλη η Κίνα λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πεκίνου παρά τις πέντε ζώνες ώρας

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μάο Τσε Τουνγκ στην κομμουνιστική Κίνα, ο ηγέτης επέμεινε ότι ολόκληρο το έθνος ζει και εργάζεται τις ώρες του Πεκίνου, παρά το γεγονός ότι η χώρα εκτείνεται σε πέντε ζώνες ώρας. Αν και ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πέθανε το 1976, η πολιτική παραμένει σε ισχύ για το τεράστιο έθνος.

5 ζώνες ώρας

Η συνέχιση αυτού του νόμου αναγκάζει όσους ζουν πιο μακριά από το Πεκίνο να συνεχίσουν τις μέρες τους σε ένα πρόγραμμα που δεν ευνοεί τον φυσικό ρυθμό ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, όσοι ζουν στο Urumqi της Κίνας, συχνά δεν βιώνουν την ανατολή του ηλίου μέχρι τις 10 ή 11 π.μ. και δεν τρώνε μεσημεριανό μέχρι τις 2 ή 4 μ.μ. Σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στο φυσικό πρόγραμμα της ημέρας και της νύχτας της γης, οι πολίτες της Urumqi συχνά πραγματοποιούν πολύ αργά τις εργάσιμες ώρες. Στο μέρος του κόσμου τους, το φαγητό τα μεσάνυχτα είναι συνηθισμένο.

Οι πολιτισμικές διαφορές καθιστούν επίσης αυτή την προσαρμογή πιο περίπλοκη, καθώς οι Ουιγούροι, τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της περιοχής, έβαλαν τα ρολόγια τους δύο ώρες νωρίτερα για να μπορέσουν να προσαρμοστούν από τα προβλήματα που έρχονται με τη μη συγχρονισμένη ζωή με την περιστροφή της γης.

9. Η Φινλανδία η χώρα με τις 3,2 εκατομμύρια σάουνες

Στη Φινλανδία, η κουλτούρα της σάουνας είναι τόσο ουσιαστικό συστατικό της κληρονομιάς της χώρας που οι περισσότεροι είχαν την πρώτη τους εμπειρία σε ατμόλουτρο μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Σύμφωνα με τη Φινλανδική Εθνική Απογραφή Ζωής Κληρονομιάς, από τη στιγμή που τα βρέφη έχουν επισκεφθεί μια σάουνα για πρώτη φορά, συνήθως επιστρέφουν μία φορά κάθε 10 ημέρες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

σάουνα
Πηγή: Anne Nygård/ Unsplash

Οι φινλανδικές σάουνες είναι χώροι κοινωνικοποίησης ανοιχτοί σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες. Κάνοντας μπάνιο στον ατμό μόνο με τις πετσέτες τους, οι θαμώνες συχνά βγαίνουν έξω για να δροσιστούν, να πιουν ένα ποτό, να κάνουν μια βουτιά σε μια κοντινή λίμνη και να μιλήσουν με άλλους θαμώνες.

Κάθε σάουνα έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και οι Φινλανδοί έχουν πολλές τοποθεσίες για να διαλέξουν. Με περίπου 3,2 εκατομμύρια σάουνες σε μια χώρα με 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, κάθε άτομο ταυτόχρονα θα μπορούσε να περάσει την ημέρα του απολαμβάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

10. «Whisky Wars» στο νησί

Το νησί Hans , ένα μικρό κομμάτι αρκτικής γης με έκταση περίπου 0,75 τετραγωνικά μίλια, βρισκόταν ακριβώς 18 χιλιόμετρα μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας, ένα αυτόνομο τμήμα της Δανίας. Η συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε το 1971 όταν τα καναδικά στρατεύματα τοποθέτησαν τη σημαία της χώρας τους στον τεράστιο βράχο μαζί με ένα μπουκάλι καναδέζικο ουίσκι.

Αρνούμενος να δεχτεί την καταπάτηση, ο υπουργός υποθέσεων της Γροιλανδίας της Δανίας ταξίδεψε προσωπικά στο μικρό νησί. Αφού αντικατέστησε την καναδική σημαία με τη σημαία της Δανίας και έβαλε ένα μπουκάλι schnapps από την Κοπεγχάγη, άφησε ένα σημείωμα για τους μελλοντικούς επισκέπτες: «Καλώς ήρθατε στο νησί της Δανίας».

Hans Island, 2003-08-01, UTC 2301, HDMS Triton, Commanding Officer, Cdr. s.g. Per Starklint. Πηγή: Per Starklint / Wikipedia

Όταν οι εκπρόσωποι του Καναδά και της Δανίας συναντήθηκαν για να επιλύσουν μια διαφωνία για τα σύνορα του στενού Nares το 1973, τα δύο έθνη βρίσκονταν ήδη σε έναν πόλεμο σαν κωμωδία μεταξύ τους για δύο χρόνια. Παρόλο που η συνάντηση διευθέτησε τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, οι χώρες επέλεξαν να εξετάσουν την ιδιοκτησία του νησιού σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Για 49 χρόνια, εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες έφερναν ποτό και σημαίες στο νησί σε αυτό που έγινε γνωστό ως «Whisky Wars».

Η διαμάχη δεν έληξε παρά το 2022, όταν τα αντιμαχόμενα έθνη επέλεξαν να χωρίσουν το νησί μήκους 1 μιλίου στη μέση.

 

Διαβάστε επίσης: 10 ψυχολογικά facts της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην ψηφιακή εποχή