Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό TED που οργανώνει online συζητήσεις με την συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το TED ζήτησε λοιπόν από επιστήμονες του καναδικού πανεπιστημίου British Columbia να εκπονήσουν και να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα αναφορτικά με την σχέση του ανθρώπου / χρημάτων. Κάπως έτσι, μετά από λίγες εβδομάδες δημιουργήθηκε μια ερευνητική ομάδα η οποία ζήτησε από διάφορους εθελοντές από όλο τον κόσμο – μέσω του Twitter – να πάρουν μέρος σε αυτό το πείραμα, κάποιες λεπτομέρειες του οποίου είχαν κρατηθεί μυστικές. Το μόνο στοιχείο που αποκαλύφθηκε ήταν ότι επρόκειτο για ένα «συναρπαστικό και γεμάτο εκπλήξεις πείραμα που ενδεχομένως και να άλλαζε τη ζωή σε όποιον έπαιρνε μέρος σε αυτό».

Οι επιστήμονες, πολύ ορθά και σοφά, είχαν επιλέξει τόσο χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα όσο και χώρες με αρκετά χαμηλό έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία ανάμεσα σε πιο πλούσιους και σε πιο φτωχούς εθελοντές. Δια του λόγου το αληθές, το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στους συνολικά 200 εθελοντές ήταν τεράστιο: από σχεδόν μηδενικό εισόδημα έως 400.000 δολάρια.

Στην αγγελία ανταποκρίθηκαν αρκετές χιλιάδες και τελικά οι ερευνητές επέλεξαν εντελώς τυχαία 200 άτομα από συνολικά επτά χώρες. Οι 200 συμμετέχοντες μοιράστηκαν ένα ποσό της τάξεως των δύο εκατ. δολαρίων. Κάθε συμμετέχων ή συμμετέχουσα πήρε από 10.000 δολάρια και μοναδικός όρος που τούς τέθηκε ήταν ότι έπρεπε να ξοδέψουν όλο το ποσό μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων. Τέλος, επιλέχθηκε και μια «ομάδα ελέγχου», δηλαδή άλλα 100 άτομα οι οποίοι έλαβαν 25 δολάρια συμπληρώνοντας κάποια ειδικά ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail του Λονδίνου. εκείνοι που είχαν στη διάθεση τους τα 10.000 δολάρια «παρουσίασαν μια πραγματική έκρηξη ευτυχίας», γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το επίπεδο της προσλαμβαθείσας ευτυχίας ήταν αντιστρόφως ανάλογο με το οικονομικό επίπεδο του κάθε εθελοντή. Δηλαδή, εκείνοι που βίωναν την μεγαλύτερη ευτυχία λαμβάνοντας και ξοδεύοντας τα χρήματα ήταν εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα από όσους έπαιρναν μέρος στο πείραμα.

Τα ευρήματα του πειράματα έδειξαν ότι οι εθελοντές προερχόμενοι από τις πιο φτωχές χώρες ένιωθαν τρεις φορές περισσότερο χαρούμενοι από εκείνους των πλουσιότερων χωρών. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο πείραμα με οικογενειακό εισόδημα πέριξ των 10.000 ευρώ τον μήνα (άνθρωποι από κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς) δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται ιδιαίτερα από την απόκτηση και το ξόδεμα των χρηματων αυτών. Αντιστρόφως αντίθετα συναισθήματα εμφάνισαν οι συμμετέχοντες από πιο φτωχές και μη-προνομιούχες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Κένυα.

«Το εν λόγω πείραμα έγινε σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το επίπεδο της ευτυχίας που μπορεί να επέλθει αν μοιραστεί ένα επίπεδο πλούτου σε ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού», ανέφεραν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι τα δύο εκατ. δολάρια του πειράματος τα προσέφεραν στην TED δύο πλούσιοι άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων ζητήθηκε να διατηρηθεί υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Μελετώντας προηγούμενες σχετικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δωρητές, σε μια κλίμακα ευτυχίας επτά βαθμών, βρίσκονταν σε μια ψυχική διάθεση 0,16 πόντων μετά την δωρεά. Αντίθετα η ψυχολογική κατάσταση όσων έλαβαν τα χρήματα εκτοξεύτηκε, ειδικά των πιο φτωχών με 0,36 πόντους στη κλίμακα ευτυχίας. 

«Αυτά τα 10.000 δολάρια, σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της Γης, μπορούν να σου αγοράσουν και να σου προσφέρουν πολλά πράγματα και αγαθά. Κάποιοι ξόδεψαν πολλά χρήματα πληρώνοντας το νοίκι ή την δόση ενός δανείου τους ή κάνοντας ανακαίνιση στο σπίτι τους», καταλήγει εμφατικά ο επικεφαλής της έρευνας, Ryan Dwyer μιλώντας στο NBC News.