«Μέχρι στιγμής, όσες φορές έχω πιάσει κουβέντα ή small talk με κάποιον άγνωστο, πάντα είχε ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν ήταν για 2 ή 3 λεπτά. Έχω μιλήσει σε ανθρώπους σε νοσοκομεία, καφέ, ταξί, στάσεις ΜΜΜ, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η συνθήκη του τσιγάρου και να σκέφτομαι αυτές τις συζητήσεις για την υπόλοιπη μέρα. Αυτές οι λεπτές αλληλεπιδράσεις με αγνώστους αποτελούν αντικείμενο πρόσφατης έρευνας με ακαδημαϊκούς. Η ψυχολόγος, Dr. Gillian Sandstrom, διεξήγαγε μια μελέτη όπου ζήτησαν από μια ομάδα ενηλίκων να συνομιλήσουν με έναν υπάλληλο που έφτιαχνε τον καφέ τους. Ήθελαν να δουν πώς θα αντιδρούσαν αυτοί οι άνθρωποι αν αντιμετώπιζαν τον υπάλληλο σαν συνάνθρωπο, παρά σαν ένα άνθρωπο που απλά τους εξυπηρετούσε. Το αποτέλεσμα ήταν να νιώσουν ισχυρότερη την αίσθηση του ανήκειν και είχαν βελτιωμένη διάθεση. Κάτι που ήταν win-win, γιατί έκανε και τον υπάλληλο να αισθάνεται καλύτερα», γράφαμε πρόσφατα σε αυτό εδώ το site.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις κοινωνικοποιήσεις ως «ελάχιστες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», επειδή συνήθως είναι σύντομες και δημιουργούν μικρότερη δέσμευση σε σχέση με άλλες κοινωνικές σχέσεις. Τα οφέλη από αυτές τις αλληλεπιδράσεις δεν σχετίζονται με αυτά που παίρνετε από την κοινωνική σας ζωή. Αν νιώθετε μόνοι ή δεν κοινωνικοποιείστε αρκετά, να δείτε πιο έντονα τις θετικές αλλαγές στη διάθεση και την ψυχολογία σας.

 

3 απλοί τρόποι να κάνετε ενδιαφέροντα τα small talk σας

Βαρεθήκατε να εμφανίζεστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή το μυαλό σας έχει ήδη αποφασίσει ότι θα είναι βαρετό να σας κάνουν τις ίδιες χαζές ερωτήσεις και να ανταλλάσσετε ψεύτικα χαμόγελα;

Ακολουθούν 3 ασφαλείς μέθοδοι που θα κάνουν ενδιαφέρον ακόμη και το πιο αδιάφορο small talk.

1. Να είστε διερευνητικοί και περίεργοι

Καθώς συναντάτε κάποιον καινούργιο άνθρωπο, είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε κάτι ενδιαφέρον για το άλλο άτομο, ίσως ένα συναρπαστικό γεγονός ή μια ιδέα που μπορείτε να συνεχίσετε με δικές σας ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιήσετε τη γνήσια περιέργεια μέσα σας. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άλλοι άνθρωποι έλκονται πιο εύκολα και νιώθουν κοινωνικά πιο κοντά σε άτομα που επιδεικνύουν περιέργεια. Ο ψυχολόγος Todd Kashdan του Πανεπιστημίου George Mason, συγγραφέας του βιβλίου «Curious?», δηλώνει ότι «το να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για κάτι ή κάποιον είναι πιο σημαντικό για την καλλιέργεια μιας σχέσης και τη διατήρηση μιας σχέσης από το να είσαι ενδιαφέρων- αυτό είναι που κάνει το διάλογο να ξεκινήσει».

Εικονογράφηση: @artificial_vandalism

2. Να είστε καλός ακροατής

Το να κάνετε καλή εντύπωση είναι το κλειδί για να ξεκινήσετε μια συζήτηση που λειτουργεί προς όφελός σας, αλλά προσέξτε να μην κυριαρχήσετε στη συζήτηση από νωρίς. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους, να είστε εκείνος που αφήνει τον άλλον να μιλήσει πρώτος. Γιατί; Το να μιλάμε για τον εαυτό μας προκαλεί την ίδια αίσθηση ευχαρίστησης στον εγκέφαλο με το φαγητό ή τα χρήματα. Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βρήκαν τον λόγο: Ο εγκέφαλος αισθάνεται τόσο ικανοποιημένος όταν οι άνθρωποι αποκαλύπτουν τον εαυτό τους σε μια συζήτηση που δεν μπορούν να μην μοιραστούν τις σκέψεις τους. Έτσι, λέγοντας λίγα, ακούγοντας προσεκτικά και αφήνοντας τον άλλον να έχει τη δόξα του, θα κάνετε εξαιρετική εντύπωση, γιατί οι άνθρωποι που αρέσουν περισσότερο, κατά ειρωνεία της τύχης, είναι αυτοί που συχνά λένε τα λιγότερα.

3. Σταματήστε να κάνετε χαζές και αδιάφορες ερωτήσεις

Το να είσαι ενδιαφέρων σημαίνει να ενδιαφέρεσαι για τις ζωές των άλλων ανθρώπων και να μην κάνεις χαζές ερωτήσεις που δεν θα απογειώσουν τη συζήτηση πέρα από το τυπικό small talk. Σημαίνει να αποφεύγετε βαρετές ερωτήσεις όπως “Τι δουλειά κάνετε;” ή “Πώς είστε;” όταν στην πραγματικότητα δεν το εννοείτε. Αποφύγετε επίσης τον καιρό και τη συζήτηση για το αγαπημένο σας ριάλιτι. Δεν μαθαίνετε τίποτα κάνοντας βαρετές και προβλέψιμες ερωτήσεις και κάνετε εν αγνοία σας το άλλο άτομο λιγότερο ενδιαφέρον από ό,τι πραγματικά είναι.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε ερωτήσεις όπως:

– Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που έχετε φάει ποτέ;

– Ποια νέα δεξιότητα μαθαίνετε;

– Ποιος είναι ο τύπος της προσωπικότητάς σας;

– Ποιο είναι ο σκοπός της ζωής σας;

Παίρνοντας την πρωτοβουλία και κάνοντας τη συζήτηση να αφορά το άλλο άτομο, αυτή η ανιδιοτελής πράξη του να ρίχνετε πρώτα τα φώτα της δημοσιότητας σε κάποιον άλλο σας δίνει το προβάδισμα – κάνοντάς σας το πιο ενδιαφέρον άτομο στο δωμάτιο.