Η μνήμη είναι ένα πολύπλοκο γνωστικό σύστημα που επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η υγεία, το άγχος και οι συνήθειες του τρόπου ζωής. Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η μνήμη των ανθρώπων είναι είτε καλή είτε κακή. Ωστόσο, μπορεί να γνωρίζετε κάποιον με τραγική μνήμη για ονόματα και πρόσωπα που είναι πολύ καλός στην εκμάθηση γλωσσών. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει μια εξαιρετική ικανότητα να ανακαλεί με λεπτομέρεια γεγονότα του παρελθόντος, αλλά δυσκολεύεται να απομνημονεύσει αριθμούς τηλεφώνου.

Αυτές οι φαινομενικές αντιφάσεις είναι το αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας των αναμνήσεων μας. Στην πραγματικότητα, οι μνήμες μας αποτελούνται από διάφορα συστήματα, τα οποία υποστηρίζονται από μια σειρά νευροβιολογικών δομών και μηχανισμών που ποικίλλουν ανάλογα με το τι μαθαίνουμε και τον τρόπο που το μαθαίνουμε. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιεί τους ίδιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς ή διαδικασίες με τις επιστημονικές πληροφορίες. Αυτό καθιστά δύσκολη τη γενίκευση σχετικά με το τι κάνει μια συγκεκριμένη στρατηγική μνήμης περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Μελέτες σε άτομα που μπορούν να ανακαλέσουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών έχουν δείξει ότι, αν και η γενετική ευθύνεται για πολλές από τις διαφορές μας στο να θυμόμαστε καλύτερα ή χειρότερα δεδομένα, οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια εξαιρετική ικανότητα να θυμούνται χρησιμοποιώντας στρατηγικές που έχουν εφαρμόσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Με βάση έρευνες από ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε τη δηλωτική μνήμη μας ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές. Η δηλωτική μνήμη αφορά σαφείς πληροφορίες στις οποίες μπορούμε συνειδητά να έχουμε πρόσβαση, όπως γεγονότα, ημερομηνίες, ονόματα, γεγονότα του παρελθόντος, έννοιες κ.λπ. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η βελτίωση της μνήμης είναι δυνατή με ασκήσεις του νου, υγιεινή διατροφή και καθημερινές συνήθειες που προάγουν την εγκεφαλική υγεία

Στρατηγικές βελτίωσης της μνήμης

Η δημιουργία μιας μνήμης ξεκινά όταν οι πληροφορίες γίνονται αντιληπτές για πρώτη φορά, καταλογίζονται και κωδικοποιούνται στον εγκέφαλο. Γνωρίζουμε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εκμάθηση νέων πληροφοριών δεν είναι η πρόθεση ή η επιθυμία να μάθουμε, αλλά το τι κάνουμε με τις πληροφορίες. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές, γνωστές ως μνημονικές, βασίζονται στη δημιουργία νοητικών εικόνων ή λεκτικών στρατηγικών που συνήθως απαιτούν πολλή εκπαίδευση.

Επαναλαμβανόμενη Εξάσκηση (Spaced Repetition)

Η μέθοδος της διακεκομμένης επανάληψης είναι από τις πιο αποτελεσματικές για τη βελτίωση της μνήμης. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η επανάληψη της πληροφορίας σε καθορισμένα διαστήματα βοηθά στη μακροχρόνια διατήρηση της. Σύμφωνα με τον Ebbinghaus (1885), η “καμπύλη λήθης” δείχνει ότι χάνουμε μεγάλο ποσοστό πληροφορίας αν δεν το επαναλαμβάνουμε τακτικά.

Η διαδικασία ανάκτησης μιας μνήμης είναι εξίσου σημαντική με τη διαδικασία της κωδικοποίησής της. Πολύ συχνά γνωρίζουμε κάτι αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε πρόσβαση, όπως όταν έχετε το όνομα ενός ατόμου στην άκρη της γλώσσας σας αλλά δεν μπορείτε πραγματικά να το θυμηθείτε. Για να είναι αποτελεσματική η εκπαίδευση της μνήμης, πρέπει επομένως να αποθηκεύσουμε τα κλειδιά με τα οποία πρόκειται να αποκτήσουμε πρόσβαση μαζί με τις ίδιες τις πληροφορίες. Η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση είναι απαραίτητη για να γίνει η απομνημόνευση πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.

Σύνδεση Πληροφοριών (Association)

Η συσχέτιση νέων πληροφοριών με ήδη υπάρχουσες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρήσουμε στη μνήμη μας νέα δεδομένα. Μελέτες δείχνουν ότι η δημιουργία συνειρμών βοηθά στην αποθήκευση και ανάκληση πληροφορίας. Για παράδειγμα, η σύνδεση ονομάτων ανθρώπων με εικόνες ή χρώματα μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάκλησή τους. Το να θυμόμαστε πότε εξελέγη ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος θα είναι πολύ πιο εύκολο αν το συσχετίσουμε με αυτό που ήδη γνωρίζουμε, για παράδειγμα, τη Γαλλική Επανάσταση. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτή τη σημασιολογική κωδικοποίηση. 

Χρήση Μνημονικών Τεχνικών (Mnemonic Devices)

Οι μνημονικές τεχνικές, όπως η χρήση ακρωνυμίων ή η δημιουργία ιστοριών που συνδέουν διάφορες πληροφορίες, μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της μνήμης. Η μνημονική μέθοδος της τοποθεσίας (method of loci) είναι μια κλασική τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από διαγωνιζόμενους σε παγκόσμια πρωταθλήματα μνήμης. Ουσιαστικά προτείνει τη συσχέτιση των στοιχείων που πρέπει να θυμόμαστε με συγκεκριμένα μέρη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να απομνημονεύσετε μια λίστα αγορών ακολουθώντας νοερά τη διαδρομή προς την εργασία σας και αφήνοντας τα στοιχεία στη λίστα σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν θέλετε να τους θυμηθείτε, θα πρέπει μόνο να ακολουθήσετε νοερά τη διαδρομή.

Φυσική Άσκηση και Εγκεφαλική Υγεία

Η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μνήμης και στη γνωστική ευεξία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UC Irvine), η αεροβική άσκηση αυξάνει την παραγωγή νευροτροφικών παραγόντων, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των νευρώνων.

Υγιεινή Διατροφή

Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολούμπια έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Καλός Ύπνος

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την παγίωση της μνήμης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες που έχουμε μάθει μέσα στην ημέρα. Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος REM παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε μακροχρόνιες.

Αντιμετώπιση του Στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με έρευνα του McGill University, το στρες μειώνει την παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη. Τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της μνήμης.

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.