Οι σχέσεις, ειδικά οι μακροχρόνιες, χρειάζονται φροντίδα και αφοσίωση. Δεν είναι ανάγκη να γίνονται εντυπωσιακές χειρονομίες για να δείξεις στον αγαπημένο σου πόσο σημαντικός ειναι για σένα. Καμιά φορά τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά. Δεν υπάρχει οδηγός για την τέλεια σχέση. Όλα είναι στη μεταξύ σας δυναμική

Η εφημερίδα Guardian, ζήτησε από τη συντακτική της ομάδα και τους αναγνώστες της να γράψουν για τις συνήθειες και τα τελετουργικά που έχουν με τους συντρόφους τους για να αποφεύγουν εντάσεις και να βελτιώνουν την επικοινωνία και τη σχέση τους με τον/την αγαπημένο/νη τους. Αυτά είναι 20 από τα αγαπημένα μας:

  1. «Ο φίλος μου και εγώ έχουμε έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται να φοράμε φόρμες ο ένας μπροστά στον άλλο. Κάποτε μου είπε ότι το να με βλέπει καθημερινά με αθλητική φόρμα δεν ήταν καλό για τη σεξουαλική μας ζωή. Από τότε λοιπόν, φοράμε μαζί «σέξι» άνετα ρούχα στο σπίτι. Έχει σώσει τη σχέση μας».
  2. «Αν τσακωθούμε θυμόμαστε τη συμβουλή ενός φίλου σχετικά με το τσακωμό – πάνω στον αναβρασμό αναρωτηθείτε: «Θα προτιμούσες να έχεις δίκιο ή να είστε πιο κοντά;» Μπορεί να σας βγάλει από να μετράς σκορ για το ποιος φταίει και να θυμηθείτε ότι αγαπιέστε και ότι θέλετε να επιλυθούν τα προβλήματα».
  3. «Πες ευχαριστώ. Για όλα. Συνεχίστε να εκφράζετε την εκτίμησή σας για αυτό που κάνει ο καθένας σας και αυτό θα να αποτρέψει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια».
  4. «Πάντα ξεχνάω να φορτίζω την οδοντόβουρτσά μου, αλλά μια φορά κάθε λίγες εβδομάδες επιστρέφω σπίτι για να τη βρω να φορτίζει στο μπάνιο. Ο σύζυγός μου το κάνει σχεδόν τρία χρόνια τώρα, αλλά εξακολουθεί να με κάνει να χαμογελάω.»
  5. «Δεν περνάμε μια μέρα χωρίς κάποιο άγγιγμα, ακόμα κι αν είναι απλώς μια σύντομη αγκαλιά».
  6. «Στην παιδική χαρά τις προάλλες, ένας από τους μπαμπάδες μου έλεγε για ένα ζευγάρι που έχει ένα καθεστώς σύμφωνα με το οποίο κάθε πρωί δίνουν στον εαυτό τους βαθμολογία μεταξύ 1 και 10 για να δηλώσει πώς αισθάνεται ο καθένας εκείνη την ημέρα. Γνωρίζουν ότι οι συνδυασμένες βαθμολογίες τους πρέπει να αθροιστούν μέχρι το 10 για να τα βγάλουν πέρα με τα παιδιά τους. Οπότε είναι εντάξει αν ένα άτομο είναι 3, όσο το άλλο είναι στο 7. Τις μέρες που δεν βγαίνει το άθροισμα, έχουν ένα πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για να ξεπεράσουν τη μέρα τους, το οποίο περιλαμβάνει απαγόρευση του πρόχειρου φαγητού, υποχρεωτική άσκηση και χρόνο για τον εαυτό τους».
  7. «Όταν ο ένας από εμάς έχει νεύρα με τον άλλον, δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση. Απλώς πηγαίνω σε άλλο δωμάτιο και του δίνω χώρο, για να αρχίσει να του λείπω. Μετά θα έρθει να με βρει και το αντίστροφο. Είναι το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε (συζητήστε τα πράγματα), αλλά έχει δημιουργήσει χρόνια αρμονίας».
  8. «Προσπαθούμε να πάμε μια βόλτα αφού αφήσουμε το παιδί στο νηπιαγωγείο το πρωί, απλώς για να μιλήσουμε για άλλα πράγματα εκτός από τη δουλειά ή το παιδί και να πάρουμε έναν καφέ. Μπορεί να συμβεί μόνο αν δουλεύουμε και οι δύο από το σπίτι, αλλά κάθε φορά ανυπομονώ».
  9. «Όποιος επιστρέφει πρώτος από τη δουλειά ετοιμάζει ένα πιάτο για σνακ. Αυτό μας βοηθά να προσαρμοστούμε στο να είμαστε σπίτι, αποτρέπει τους καυγάδες που προκαλούνται από την πείνα και μας σταματά από το να τσιμπολογάμε ‘βρωμιές’ πριν το βραδινό μας γεύμα».
  10. «Ο σύντροφός μου έχει άγχος και εγώ έχω ΔΕΠΥ. Έτσι, σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, έχουμε μια ασφαλή λέξη που, αν χρησιμοποιήσει κάποιος από τους δύο, σημαίνει ότι φεύγουμε. Είτε σχετίζεται με το άγχος είτε κάποιος από εμάς υπερδιεγείρεται, το σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον».
  11. «Ο φίλος μου ανάβει την ηλεκτρική κουβέρτα πριν φύγει για τη δουλειά στις 6 το πρωί, ώστε να ξυπνήσω ζεστή στο κρεβάτι. Δεν είμαι ποτέ αρκετά ξύπνιος για να τον αποχαιρετήσω, αλλά κάθε μέρα ξυπνάω νιώθοντας ότι με νοιάζονται και με αγαπούν».
  12. «Σπάνια κάνουμε δημόσιες εκδηλώσεις στοργής, αλλά στο σπίτι, κρατιόμαστε χέρι- χέρι στον καναπέ ενώ βλέπουμε τηλεόραση ή αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον όταν περνάμε από την κουζίνα. Μας κρατά συνδεδεμένους».
  13. «Κυρίως εργάζομαι από το σπίτι, αλλά τις ημέρες άδειας της συντρόφου μου χρησιμοποιώ έναν κοινόχρηστο χώρο ως το γραφείο μου, ώστε να έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει χωρίς εμένα κοντά μου».
  14. «Ο σύντροφός μου, μου γράφει σημειώσεις Post-it και τις τοποθετεί σε ειδικά σημεία. Έβαλε ένα στο διαβατήριό μου λέγοντας ότι με αγαπούσε. Το είδα όταν έδινα το διαβατήριο στον αξιωματούχο στον έλεγχο, ο οποίος επίσης το παρατήρησε και είπε: «Τι υπέροχο σημείωμα!»».
  15. «Ο άντρας μου είναι συνήθως στο κρεβάτι πριν από εμένα, οπότε θα ξαπλώσει στην πλευρά μου για να τη ζεστάνει».
  16. «Κάθε φορά που χωρίζουμε για τη δουλειά το πρωί, μου λέει ότι με αγαπάει. Ποτέ δεν φαίνεται αυτόματο ή επιπόλαιο, ούτε ότι είναι υπερβολικό. Η ειλικρίνεια στη φωνή του είναι το λεκτικό ισοδύναμο της πιο ζεστής, πιο μεγάλης αγκαλιάς».
  17. «Ο σύντροφός μου μού φτιάχνει ένα τσάι «για τον ύπνο» κάθε βράδυ πριν ξαπλώσω και με βοηθά με το σταυρόλεξό μου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να βρίσκει την τελευταία λέξη σε ένα σημείο στο οποίο έχω κολλήσει καιρό».
  18. «Ξυπνάω νωρίτερα από όσο χρειάζεται για να βοηθήσω τον άντρα μου να σηκωθεί και να φύγει από το σπίτι με το μεσημεριανό του, ένα φλιτζάνι τσάι και έχοντας φάει κάτι. Δεν είναι τόσο καλός με το πρωινό ξύπνημα. Δεν το ‘χω τόσο τη νύχτα, γι’ αυτό κάνει το σκούπισμα της τελευταίας στιγμής πριν κοιμηθεί – βάζει το πλυντήριο πιάτων, συσκευάζει τα υπολείμματα στο ψυγείο και σιγουρεύεται ότι το σπίτι είναι κλειστό.»
  19. «Κάνουμε βόλτες όπου ο καθένας μας μιλάει για τρία καλά και τρία άσχημα πράγματα που συνέβησαν εκείνη τη μέρα. Αυτό δημιουργεί έναν χώρο για απολογισμό και προβληματισμό, αλλά και για να μοιραστούμε πώς νιώθουμε για ένα συγκεκριμένο γεγονός ή για κάτι που κάποιος από εμάς μπορεί να έχει πει ή κάνει. Βοηθά στην προώθηση της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας».
  20. Ένα αδιαπραγμάτευτο είναι το ‘χρόνος για εμάς’, συνήθως την Κυριακή το απόγευμα, όταν είμαστε σύντροφοι και όχι γονείς. Ο κύριος στόχος είναι να έχουμε ποιοτικό χρόνο μαζί και να κάνουμε σεξ. Οπότε υπάρχει ο κανόνας όχι τηλεόραση, όχι τηλέφωνα – μόνο εμείς, κεριά, μουσική, φωτιά και χρόνος να αφήσουμε τον ρομαντισμό να μεγαλώσει».