Ποιος δεν έχει πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια κάποιου άλλου; Ίσως κάποιος γονιός σας επέκρινε συνεχώς μεγαλώνοντας, κάποιος συνάδελφος άσκησε κριτική σε μία δουλειά σας ή ο/η σύντροφός σας σας πρόδωσε. Αυτές οι πληγές μπορούν να αφήσουν μόνιμα συναισθήματα αγανάκτησης, πικρίας και θυμού — μερικές φορές ακόμη και μίσους.

Αλλά αν κρατήσεις αυτήν την οδύνη και την μόνιμη αίσθηση της απογοήτευσης, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να επανέλθεις και να μην πονάς.

Τις περισσότερες φορές θάβουμε τα συναισθήματά μας και καταπιέζουμε τόσο το θυμό που αυτός επιμένει και αναδύεται σε ανύποπτο χρόνο. Άλλες φορές, οι πληγές αυτές καταλαμβάνουν τη σκέψη μας μας και το μυαλό μας, μηρυκάζουμε τα αρνητικά συναισθήματα και το μόνο που μας πλημμυρίζει είναι αρνητισμός και πιθανώς η αναζήτηση εκδίκησης.

Η εκδίκηση όμως και η καταπίεση των συναισθημάτων μας, μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ψυχολογικές αναταράξεις, κάνοντας την καθημερινότητά μας δύσκολη και μίζερη.

Μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πληγών που όλοι βιώνουμε είναι η συγχώρεση.

Τι είναι η συγχώρεση;

Η συγχώρεση σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Αλλά γενικά, περιλαμβάνει μια σκόπιμη απόφαση να αφήσετε τη μνησικακία και τον θυμό.

Η πράξη που σε πλήγωσε ή σε προσέβαλε μπορεί να είναι πάντα μαζί σου. Αλλά η εργασία για τη συγχώρεση μπορεί να μειώσει τη δύναμη αυτής της πράξης πάνω σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από τον έλεγχο του ατόμου που σας έβλαψε. Μερικές φορές, η συγχώρεση μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε συναισθήματα κατανόησης, ενσυναίσθησης και συμπόνιας για αυτόν που σας πλήγωσε.

Η διαδικασία της συγχώρεσης χρειάζεται χρόνο και μεγάλη προσπάθεια

Συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχνάς ή να δικαιολογείς το κακό που σου έγινε. Μια κοινή παρανόηση της συγχώρεσης είναι ότι συνδέεται με τη συμφιλίωση. Το να υγχωρέσεις κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξαναχτίσεις μια σχέση μαζί του. Είναι μια προσωπική, καθαρά ατομική διαδικασία που αφορά τον εσωτερικό μας κόσμο και τη δική μας γαλήνη.

Η αδικία ή η επιβλαβής συμπεριφορά μπορεί να είναι ακόμα απαράδεκτη και να μην συγχωρείται – αλλά αν μπορείτε να συμπονέσετε τον πόνο ή τις περιστάσεις που αντιμετώπιζε το άτομο – η δυσαρέσκεια και η αγωνία σας θα μπορούσαν να μειωθούν με αυτήν την κατανόηση για να μειώσετε τελικά το δικό σας πόνο.

Η συγχώρεση φέρνει ένα είδος γαλήνης που σας επιτρέπει να εστιάσετε στον εαυτό σας και σας βοηθά να συνεχίσετε τη ζωή.

Η δύναμη της συγχώρησης είναι τόσο λυτρωτική που μπορεί να σας οδηγήσει στο μονοπάτι της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας.

Προάγει την ψυχική υγεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η συγχώρεση επηρεάζει θετικά την ψυχική μας υγεία.

Η συγχώρεση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και των μεγάλων ψυχιατρικών διαταραχών

Μια μελέτη σε γυναίκες νοσοκόμες εξέτασε τη συγχώρεση των άλλων και την υγεία και την ευημερία στη μέση ηλικία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγχώρεση συσχετίστηκε σημαντικά με καλύτερα αποτελέσματα ψυχοκοινωνικής ευημερίας, όπως θετικό συναίσθημα και κοινωνική ενσωμάτωση και μειωμένα αποτελέσματα ψυχολογικής δυσφορίας, όπως συμπτώματα κατάθλιψης.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγχώρεση μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του πληθυσμού και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής ευημερίας.

Μείωση στρες

Το να σκέφτεστε τι έκανε κάποιος ή πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μπορεί να μας προκαλέσει χρόνιο στρες. Η συγχώρεση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία γαληνης στη ζωή μας και να θεραπεύσει συναισθηματικές πληγές.

Μια μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ συγχώρεσης, άγχους και αλλαγών στην ψυχική και σωματική υγεία. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δείγμα 332 συμμετεχόντων με βάση την κοινότητα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα συγχώρεσης, άγχους και υγείας κυμαίνονται και αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια 5 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη συγχώρεση συσχετίστηκε σημαντικά με μείωση του στρες και των συμπτωμάτων του. Οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια αμοιβαία επίδραση μεταξύ του άγχους και της συγχώρεσης.

Για παράδειγμα, η συγχώρεση μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει το στρες που προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας. Από την άλλη, η βελτιωμένη ψυχική υγεία συνδέεται με μειωμένο άγχος που αυξάνει τη συγχώρεση

Μείωση τοξικού θυμού

Η συγχώρεση μπορεί να μας βοηθήσει να εγκαταλείψουμε τη μνησικακία, να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, να δημιουργήσουμε ειρήνη με τον εαυτό μας, να αισθανόμαστε περισσόρο αισιόδοξοι και να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Το να νιώθετε θυμό περιστασιακά είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Ωστόσο, το να νιώθετε συνεχώς θυμό επειδή εμμένετε σε μια αδικία του παρελθόντος μπορεί να γίνει τοξικό για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας ευημερία.

Η διδασκαλία της συγχώρεσης σε νεότερους πληθυσμούς μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός λιγότερο θυμωμένου μέλλοντος. Μια ανάλυση εξέτασε 20 μελέτες από 10 χώρες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, οι οποίες ερεύνησαν τον ρόλο της συγχώρεσης σε υγιείς σχέσεις και αποτελέσματα στους νέους. Έδειξε ότι η διδασκαλία των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων συγχώρεσης σε παιδιά και εφήβους είχε θετική επίδραση στη συγχώρεση και τον θυμό.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν εμφανές ανεξάρτητα από το αν το σχολείο βρισκόταν σε μια οικονομικά μειονεκτική ή ευνοϊκή περιοχή. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η διδασκαλία της διαδικασίας της συγχώρεσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιθετικών συμπεριφορών και στη βελτίωση της κοινωνικής ικανότητας μεταξύ των παιδιών.

Ενισχύει την Αυτοεκτίμηση

Τέλος, η συγχώρεση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σας. Το να συγχωρείς κάποιον που σε πλήγωσε προσφέροντας ενσυναίσθηση και συμπόνια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου.

Τι να κάνετε αν σαν φαίνεται αδύνατο να συγχωρήσετε;

Μπορεί να είναι δύσκολο να συγχωρήσετε, ειδικά αν είναι κάτι που σας πλήγωσε βαθιά. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αποκομίσετε τα οφέλη για την ψυχική υγεία της συγχώρεσης.

Αρχικά είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιος σας έχει πληγώσει και γιατί. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά συχνά το αίσθημα θυμού που έχουμε δημιουργείται από πολλούς παράγοντες και η διαχείριση των συναισθημάτων μας απαιτεί πρωτίστως την αναγνώρισή τους.

  • Εξασκήστε την ενσυναίσθηση: Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου και να περάσετε από τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που έκαναν ή είπαν αυτό που είπαν.
  • Να έχετε αυτοσυμπόνια: Όταν μας έχουν αδικήσει, μερικές φορές κατηγορούμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με συμπόνια, είναι πιο εύκολο να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Αυτό που συνέβη δεν είναι αντανάκλαση της αξίας σας.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη: Μερικές φορές ξεχνάμε ότι η συγχώρεση ανταμείβει αυτόν που συγχωρεί, όχι αυτόν που συγχωρείται.
  • Μιλήστε σε κάποιον: Το να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική οπτική για το θέμα.

Η συγχώρεση δεν είναι κάτι που συμβαίνει εν μία νυκτί. Απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και ενδοσκόπηση για να μη σας επηρεάζει συνειδητά μια οδυνηρή εμπειρία. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να συγχωρείτε, να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα, να βελτιώνετε τις σχέσεις σας και να χτίζετε μια πιο υγιή και χαρούμενη νοοτροπία.