Πριν κάποιους μήνες, οι instagramικοί λογαριασμοί eimaste isoi και wonderwomen.gr ξεκίνησαν την εκστρατεία Catcalls Of Greece για να για να βοηθήσουν να σταματήσουν οι παρενοχλήσσεις στο δρόμο με κάθε είδους σεξιστική ατάκα και βίαιη χειρονομία. Μέσω των #catcallsofcyprus και #catcallsofgreece, καλούσαν γυναίκες από την Κύπρο και την Ελλάδα για να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες δημοσίευαν χωρίς να αναφέρουν τα ονόματα τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πολλές οι μαρτυρίες και οι δράστες ακολουθούσαν παρόμοια μοτίβα συμπεριφοράς. Όπως εκείνη η κοπέλα στην Πάτρα, η οποία ανέφερε πως καθώς περπατούσε το βράδυ, ένιωσε το χέρι κάποιου πάνω της κι ενώ επιτάχυνε για να τον αποφύγει, εκείνος επέμενε και την κρατούσε πιο σφιχτά, ώσπου το κορίτσι έτρεξε μέσα σε ένα ανοιχτό κατάστημα. Κι όταν είπε στον ιδιοκτήτη τι συμβαίνει, απλά της απάντησε «Και πώς κάνεις έτσι, αυτά πρέπει να τα συνηθίσεις, γίνονται συνέχεια».
H ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή ασφαλείας στην Αγγλία είναι το Walksafe, που δημιούργησε η Emma Kaye όταν βίωσε σεξουαλική παρενόχληση. Τα κορίτσια ενημερώνουν το app για την περιοχή που βρίσκονται κι εκείνο τους προτείνει την ασφαλέστερη διαδρομή για το σπίτι τους εξετάζοντας τα πρόσφατα δεδομένα εγκληματικότητας. Στις αρχές του 2022, εξελίχθηκε κι άλλο αφού απέκτησε μια νέα λειτουργία δορυφορικής πλοήγησης, η οποία περιλαμβάνει έναν ζωντανό χάρτη για να μπορούν η οικογένεια και οι φίλοι όποιας χρησιμοποιεί την εφαρμογή, να παρακολουθούν το ταξίδι της και να συνομιλούν μαζί της σε πραγματικό χρόνο.
«Η εφαρμογή μάς βγάζει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα γιατί, ενώ μας αρέσει φυσικά που ασχολούμαστε και πάει καλά, θα θέλαμε πραγματικά να μην υπήρχε. Κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου χρειαζόμαστε μια εφαρμογή ασφαλείας, αλλά δυστυχώς υπάρχει χώρος για αυτό. Έχουμε ανώτερους πρώην ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και αναλυτές εγκλήματος που εξετάζουν αυτά τα δεδομένα και τα κατηγοριοποιούν σε περιοχές για τις οποίες ο χρήστης θα ήθελε να μάθει. Εξετάζοντας τα εγκληματικά μοτίβα, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν τις εστίες εγκλήματος ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν ασφαλέστερες διαδρομές», δήλωσε η founder Emma.
When I have to wait too long for the bus at night, especially by myself, I watch the time pass in fear. I want a #SaferPlace to actually spend time with my important people, without having to count the minutes on my own safety. #NoPlaceForHateCA #CALeg pic.twitter.com/O25hjJMMud
— Sally Chen (@Sally_Chenpion) May 4, 2022
Τώρα, μία ομάδα δικηγόρων έχουν ξεκινήσει στα social media την καμπάνια #SaferPlace για να συγκεντρώσουν ιστορίες από ιστορίες γυναικών, ανθρώπων συγκεριμένων εθνικοτήτων που ανήκουν σε μειονότητες, ΑμέΑ κα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που έχουν ζήσει παρόμοιες ιστορίες σε δημόσιους χώρους. Οι εμπνευστές της θέλουν να ενημερώσουν τον κόσμο για την τρέχουσα κατάσταση στους δρόμους και να μπουν στα πλάνα κάποια νέα μέτρα προστασίας ώστε να μη χρειάζεται να αγχωνόμαστε επιτέλους πώς θα γυρνάμε στο σπίτι μας τα βράδια σφίγγοντας τα κλειδιά στα χέρια και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη συζήτηση.
«Οι παρενοχλήσεις στους δρόμους είναι τραυματικές. Μας κάνουν ανασφαλείς, επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και μας κάνουν να ανησυχούμε συχνά για τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα», λέει η Cho, η οποία έχει μοιραστεί τη δική της εμπειρία.
Επίσης, μία δεύτερη ιστορία είναι εκείνη της Sally Chen, η οποία ύστερα από ένα άσχημο περιστατικό που έζησε, όταν περιμένει πάντα το λεωφορείο το βράδυ για να γυρίσει σπίτι, πάντα φοβάται όταν αργεί. Όπως προσθέτει, θα ήθελε να αλλάξει η κατάσταση για να περνάει χρόνο με τους αγαπημένους της ανθρώπους χωρίς να μετράει λεπτά που μπορούν να είναι μοιραία. Μόλις πόσταρε στο twitter με την ευχή της (παραπάνω φωτογραφία), άνοιξε ένα μεγάλο thread με σχόλια θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών.
Στο πλαίσιο το #SaferPlace, ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Dave Min μαζί με τα μέλη του συμβουλίου, Mia Bonta and Dr. Akilah Weber και τον οργανισμό Stop AAPI Hate, ξεκίνησαν να μοιράζουν πλακάτ με τον τίτλο No Place for Hate, στα οποία ο καθένας μπορεί να γράφει το δικό του μήνυμα και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Ουσιαστικά, ο απώτερος στόχος τη συγκεκριμένης καμπάνιας είναι να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι αυτές τις επιθέσεις ως ένα θέμα υγείας και να φροντίζουν καθημερινά για την ασφάλεια όλων, όπως πχ ενημερώνουν τον κόσμο για τη σημασία της χρήσης των ζωνών ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της δικηγορικής εταιρίας Chinese for Affirmative Group, Yamuna Hopwood, η οποία ασχολείται με τα δικαιώματα των μεταναστών, βοηθάει να φτάσει αυτή η καμπάνια στις οθόνες όλων λέγοντας πως είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά όλους ανεξάρτητα με την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο και τη σεξουαλικότητα μας. Και πόσο δίκιο έχει.
«Δεν μιλάμε ανοιχτά για τις παρενοχλήσεις που δεχόμαστε στους δρόμους και απλά τα κουβαλάμε όλα μέσα μας. Ξεκινήσαμε την καμπάνια με μία απλή ερώτηση: Πώς θα ήταν για εσάς ένα ασφαλές και με καλύτερη πρόσβαση μέρος; Και τότε, χιλιάδες άνθρωποι απάντησαν γράφοντας για τις δικές τους εμπειρίες και τους φόβουςτους, με την ελπίδα να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι μετά την ανταπόκριση του #SaferPlace», τόνισε η Hopwood και το ευχόμαστε επίσης.