Πόσες φορές ενώ απουσιάζουμε απ’ το σπίτι, κάποιος μας έχει χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας και αργότερα ευχόμαστε να ήμασταν εκεί, έστω να του απαντήσουμε; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των περιπτώσεων, οι παραδόσεις δεμάτων από εταιρείες courier. Επίσης, πόσες φορές μπαίνουμε στο μπάνιο με τον φόβο πως πριν τελειώσουμε θα έρθει ο ντελιβεράς, θα χτυπήσει το κουδούνι, δεν θα του ανοίξει κανείς, ούτε θα ακούσει κάποια φωνή να του απαντήσει, και έτσι τα σουβλάκια θα επιστρέψουν στο μαγαζί;

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα έχει δοθεί μέσω κάποιων smart κλειδαριών και θυροτηλεφώνων, αλλά μέχρι στιγμής αφορούσαν κυρίως μονοκατοικίες.

Τώρα, η εταιρεία Ring, κατασκεύασε και έδωσε σε κυκλοφορία το Ring Intercom. Μια συσκευή που συνδέεται – απαιτεί μια DIY «μαστοριά» από πλευράς μας κατά την τοποθέτηση – στην υπάρχουσα υποδομή της πολυκατοικίας, και συνδέεται μέσω Wi-Fi στην εφαρμογή της Ring που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας. Ο σχεδιασμός της συσκευής έγινε με τέτοιον τρόπο που εξυπηρετεί τις ευρωπαϊκές κατοικίες (όπου κυριαρχούν οι πολυκατοικίες και τα συγκροτήματα διαμερισμάτων, σε σύγκριση με τις Η.Π.Α.) και υπάρχει ένα σημείο εισόδου στον χώρο.

Τοποθετώντας το Ring Telecom, όταν κάποιος χτυπάει το κουδούνι του διαμερίσματος, μπορούμε να μιλήσουμε μαζί του μέσω του app της Ring. Αυτό είναι το βασικότερο πλεονέκτημα της συσκευής, καθώς η δυνατότητα να μιλάμε απευθείας με αυτόν που στέκεται στην εξώπορτα μας περιμένοντας να του ανοίξουμε, είναι σε κάποιες περιπτώσεις, ανεκτίμητης αξίας. Και για να πραγματοποιηθεί αυτό, δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi με το Ring Telecom, απλά να είμαστε συνδεδεμένοι με το ίντερνετ με τον οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. μέσω data απ’ τον πάροχο του κινητού μας).

Το Ring Telecom λειτουργεί με μπαταρίες και θα είναι διαθέσιμο τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες του 2022, ενώ οι αρχικές προβλέψεις της εταιρείας έκαναν αναφορά για αρχές του 2023.

Ο Jamie Siminoff, ιδρυτής της Ring, σε συνέντευξή του στο The Verge, δήλωσε: «Αν είχα γεννηθεί στην Ευρώπη, ίσως να το είχα κατασκευάσει πρώτος. Οι άνθρωποι που ζουν σε πολυκατοικίες παγκοσμίως, είναι τρεις φορές περισσότεροι απ’ αυτούς που ζουν σε μονοκατοικιες».

Η πρωτοποριακή συσκευή της Ring, είναι συμβατή με τα περισσότερα συστήματα ενδοεπικοινωνίας των πολυκατοικιών και δεν απαιτεί αλλαγές εγκατάστασης στο διαμέρισμα και στους κοινόχρηστους χώρους.

Όταν κάποιος πατήσει το κουμπί τους διαμερίσματος στην κύρια είσοδο του κτηρίου, ενεργοποιείται αμφίδρομη επικοινωνία μέσω του app της Ring στο κινητό μας. Το σύστημα αυτός της ενδοεπικοινωνίας, ανοίγει μόνο όταν κάποιος πατήσει το κουμπί και ετσι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ring Interncom για να ακούσουμε όποιον στέκεται στην εξώπορτα ή τους περαστικούς απ’ αυτήν. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα της ηχογράφησης των συνομιλιών, καθώς είναι ενάντια στους νόμους της Ε.Ε

Επίσης, υπάρχει αρχείο καταγραφής των «ενεργειών» της συσκευής, οπότε το app μπορεί να μας ενημερώσει αν μας ξέφυγε κάποιο χτύπημα κουδουνιού, ενώ μας δίνει την δυνατότητα να ορίσουμε διάφορους χρήστες ως «διαχειριστές» του συστήματος.

Ακόμα μια λειτουργία του Ring Intercom, είναι η προαιρετική του δυνατότητα να επιτρέπει στους οδηγούς παράδοσης προϊόντων της Amazon, μια προκαθορισμένη χρονικά πρόσβαση στο κτίριο. Όπως έχει ανακοινώσει η Ring, το επόμενο διάστημα θα προσθέσει ακόμα μια λειτουργία, την “Auto-Verified Guests”, η οποία θα επιτρέπει να μοιράζουμε εικονικά «κλειδιά» πρόσβασης με κάποιους περιστασιακούς επισκέπτες του σπιτιού (π.χ. μια baby sitter, το συνεργείο καθαρισμού της πολυκατοικίας κ.α.)

Το Ring Intercom μπορεί επίσης να συνδεθεί με τη φωνητική βοηθό Alexa της Amazon, επιτρέποντάς μας να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε smart ηχείο ή Echo οθόνη ως hands-free και να μιλήσουμε στον επισκέπτη μας μέσω αυτής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την πόρτα με τη φωνή μας, αλλά πρώτα πρέπει να ορίσουμε ένα φωνητικό κωδικό PIN.

Ποτέ άλλοτε η διαδικασία ανοίγματος της εξώπορτας δεν έμοιαζε τόσο ενδιαφέρουσα. Μέχρι που εμφανίστηκε το Ring Intercom.