Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει η επέκταση του χεριού μας. Όλη μας η ζωή βρίσκεται κλειδωμένη σε μία μικρή συσκευή που μας επιτρέπει να βγάζουμε και να αποθηκεύουμε φωτογραφίες, να πληρώνουμε λογαριασμούς, να επικοινωνούμε με όλον τον κόσμο, να παραγγέλνουμε, να ακούμε μουσική και αμέτρητες άλλες λειτουργίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Πώς θα σας φαινόταν αν όλα αυτά τα κάνατε χωρίς καν να αγγίξετε το κινητό σας;

Μπορεί να ακούγεται οικείο, αφού οι φωνητικές εντολές υπάρχουν σε πολλά gadgets στη ζωή μας. Ωστόσο η startup τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα Rabbit έχει δημιουργήσει ένα τρομερά φιλόδοξο gadget που σύμφωνα με τον CEO και ιδρυτή της Jesse Lyu «δεν μπορεί παρά να αντικαταστήσει το τηλέφωνό σας κάποια στιγμή.» 

Το Rabbit R1 μπορεί να χωρέσει στην παλάμη του χεριού σας και θα μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, να ξεκινήσει μια λίστα αναπαραγωγής Spotify ή να καλέσει ένα ταξί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όμως το Rabbit R1 δεν είναι smartphone με την παραδοσιακή έννοια.

 Rabbit Tech Ρ1
Πηγή: Rabbit Tech

Αυτή η περίεργη πορτοκαλί συσκευή σε σχήμα κουτιού έχει περίπου το μισό μέγεθος του smartphone σας και η οθόνη 2,88 ιντσών της θεωρείται μικροσκοπική για τα σημερινά πρότυπα smartphone. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν προορίζεται να περιηγηθείτε σε εφαρμογές και να παρακολουθήσετε βίντεο σε αυτή τη μικρή οθόνη. Αντίθετα, το R1 ελπίζει να είναι πιο έξυπνος εικονικός βοηθός από το σημερινό σας τηλέφωνό καθώς μπορεί να μάθει πώς να χρησιμοποιεί εφαρμογές για λογαριασμό σας, απλά με ένα προφορικό αίτημα, στοιχίζοντας μόλις 199 δολάρια.

rabbit Rabbit tech
Πηγή: Rabbit tech

Φυσικά έχει κάποιες ομοιότητες με τα smartphone, όπως η οθόνη αφής και η κάμερα, αλλά χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους. Η κάμερα δεν προορίζεται πραγματικά για να ανεβάζετε φωτογραφίες στο Instagram, αλλά προορίζεται μάλλον για να σας βοηθήσει με οπτικά ερωτήματα, όπως η λήψη φωτογραφιών από το τι υπάρχει στο ψυγείο σας για να δημιουργήσετε ιδέες για συνταγές. Δεν αλληλεπιδράτε με το R1 ανοίγοντας εφαρμογές. Αντίθετα, πατάτε ένα κουμπί push-to-talk για να κάνετε μια ερώτηση ή να παίξετε ένα τραγούδι στο Spotify σαν να μιλούσατε σε walkie-talkie.

Αν και δεν τοποθετείται ως τηλέφωνο, σίγουρα μπορείτε να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις με αυτό, καθώς διαθέτει υποδοχή κάρτας SIM μαζί με Wi-Fi και συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας. Διαθέτει επεξεργαστή MediaTek 2,3 GHz, μνήμη 4 GB και αποθηκευτικό χώρο 128 GB, μπαταρία που σύμφωνα με την εταιρεία διαρκεί «όλη μέρα» όλα μέσα σε ένα στρογγυλεμένο σώμα σχεδιασμένο σε συνεργασία με την εταιρεία σχεδιασμού Teenage Engineering.

Αντί να τρέχει με ένα παραδοσιακό λειτουργικό σύστημα, το Rabbit R1 τροφοδοτείται από ένα Large Action Model (LAM), έναν αλγόριθμο που μαθαίνει πώς οι άνθρωποι περιηγούνται στις εφαρμογές ώστε να μπορούν να αυτοματοποιήσουν αυτές τις διαδικασίες για εσάς, μαζί με το μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT-4 του OpenAI .

Ο Jesse Lyu, το παρομοιάζει με το «να δίνεις το τηλέφωνό σου σε έναν φίλο για να παραγγείλεις ή να κλείσεις ένα Uber αντί να το κάνεις μόνος σου». Πιστεύει ότι οι μυριάδες εφαρμογές και λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στα τηλέφωνά μας έμπερδέυουν, είναι συχνά περίπλοκες και απαιτούν πολλές κινήσεις και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό με το R1, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην CES 2024.

Σαφώς και υπάρχουν ψηφιακοί βοηθοί ήδη στην καθημερινότητά μας.

Η Google και η Amazon έχουν τους δικούς τους εικονικούς βοηθούς με έξυπνες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που εξελίσσονται για να τους κάνουν ακόμα καλύτερους στο χειρισμό σύνθετων αιτημάτων. Ωστόσο, ο Lyu βλέπει την ανάγκη για μια ειδικά κατασκευασμένη συσκευή για την εκτέλεση εργασιών που να είναι ξεχωριστή από το τηλέφωνο και επομένως θα μας αποσπά λιγότερο την προσοχή. Υποστηρίζει ότι μόνο και μόνο επειδή το τηλέφωνό σας μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο ή ότι η εμπειρία είναι πιο ικανοποιητική. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μία συσκευή με ένα σύστημα που δε θα χρειάζεται καν να μάθετε πώς να το χειρίζεστε».

Αυτή η λογική είναι σίγουρα έξυπνη και χρήσιμη σε μία εποχή που είμαστε κυριολεκτικά κολλημένοι στα κινητά μας. Η πλειοψηφία όσων έχουμε κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας, ειδικά οι μικρότερες γενιές, ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο στο τηλέφωνό μας. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μικρή αυτή συσκευή μας έχει δημιουργήσει ένα είδος εθισμού. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε να την αφήσουμε στην άκρη για λίγο, γρήγορα συνειδητοποιούμε πως το έχουμε ανάγκη για να κάνουμε κάτι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Μια πρόσφατη  έκθεση διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ ελέγχουν τα τηλέφωνά τους, κατά μέσο όρο, 344 φορές την ημέρα – μία φορά κάθε τέσσερα λεπτά – και περνούν σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα στις συσκευές τους συνολικά.

Το Rabbit R1, μαζί με την πρόσφατα ανακοινωθείσα καρφίτσα AI της startup Humane, είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν όλο και περισσότερο να κατασκευάσουν νέα gadget γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που θα μας απομακρύνουν από τις οθόνες. Και πολλοί έχουν ήδη βρει ότι η υπόσχεση του Rabbit είναι αρκετά δελεαστική για να παραγγείλουν ένα καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου ότι πούλησε 10.000 μονάδες την πρώτη ημέρα των προπαραγγελιών της.